Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Messi în faţă cu Maradona

Cupa Mondială din Brazilia ne va da şi altceva în afara unei noi campioane mondiale. Răspunsul la o întrebare de copii: Leo sau Diego?

Să presupunem că nu ne-am pierdut inocenţa fotbalistică în lungi analize şi psihanalize. Să încercăm să […]

joi, 15 mai 2014, 10:26

Cupa Mondială din Brazilia ne va da şi altceva în afara unei noi campioane mondiale. Răspunsul la o întrebare de copii: Leo sau Diego?

Să presupunem că nu ne-am pierdut inocenţa fotbalistică în lungi analize şi psihanalize. Să încercăm să privim spre Mondialul brazilian cu o candoare dincolo de sistemele de joc şi de jocurile de culise. Ori despre arbitraje dubioase, faze litigioase şi interese geopolitice. Să uităm că Brazilia, „Ţara fotbalului şi a cafelei”, nu şi-a dorit foarte tare organizarea turneului final, iar contestarea cea mai puternică a venit taman din inima favelelor cîntate de poeţii balonului rotund. Să facem abstracţie că România nu este acolo, la marea sărbătoare. Dacă reuşim să ne scoatem din cap toate astea, plus ideea că pe stadioanele din Rio şi Sao Paulo vor fi importante nu doar inspiraţia jucătorilor ori savanta lor aşezare în teren, ci şi bătălia „susţinătoarelor de efort”, atunci vom putea gusta cu adevărat competiţia de care ne mai desparte mai puţin de o luna.

Peisajul idilic îl are în centru pe Leo Messi. Bineînţeles că nu doar pe el. Cristiano Ronaldo şi Neymar, Wayne Rooney şi Marco Reus, Franck Ribery, Andrea Pirlo şi Iniesta stau şi ei aliniaţi în prima linie a vedetelor. Dar Leo Messi este capitol separat. Leo Messi sau Leo Messi şi Argentina? Este întrebarea firească izvorîtă din comparaţia inevitabilă cu Maradona. Maradona ediţie 1986 a cîştigat Cupa Mondială din Mexic. Împreună cu Argentina, deşi unii ar spune că pentru Argentina. Un titlu mondial croit din geniu fotbalistic şi condimentat cu şmecherie universală. Sanctificat de aceiaşi poeţi, henţul lui Diego din meciul contra Angliei rămîne cel mai aplaudat gest ilicit din istoria fotbalului. Dar fotbalul s-a schimbat în cei aproape 30 de ani de cînd un jucător sclipitor putea fi locomotiva echipei sale, aşa ca Maradona. Sau ca Beckenbauer şi Cruyff în urmă cu 40 de ani, la Weltmeisterschaft. Grupul a cîştigat teren, vedeta se subordonează interesului de grup.

Dacă Messi din Brazilia va fi acel Messi care a făcut gloria Barcelonei, este totuşi posibil ca el să fie şi motorul Argentinei spre titlul mondial. Mondialul sud-african din 2010 ni l-a arătat nepregătit pe Leo Messi pentru rolul de lider, tot aşa după cum Maradona la Cupa Mondială din ’82 nu a strălucit, fiind anihilat mai ales de cinismul Made in Italy. În 2010, Messi avea 23 de ani. Şi juca la Barcelona în perioada ei de apogeu. În 1982, Maradona avea 22 de ani şi juca la o Barcelonă de tranziţie, înainte de transformarea impusă de Johan Cruyff din postura de antrenor-manager-filosof. Messi vine în Brazilia purtînd blazarea unei echipe la crepuscul. El însuşi uzat de efort. Şi cumva obosit de atîtea recorduri doborîte. Locotenenţii lui Maradona se numeau Valdano şi Burruchaga, ai lui Messi sînt Di Maria, Higuain, Lavezzi, Aguero. Nu cumva ai lui Leo sînt mai buni? Nu cumva Argentina lui Diego, antrenată de Bilardo, era mai echipă?

Obosit, dar realist şi parcă mai înţelept decît adolescentul care pleca spre vestiare cu mingea după fiecare meci. Aţi văzut cît de bine a vorbit după amicalul de la Bucureşti, cînd ne-a tras finuţ de urechi pentru starea gazonului. Leo spune că se simte flatat de comparaţia cu Maradona, dar se repliază imediat. Vrea mingea. Ştie că mai are ceva foarte important de dovedit peste noianul de goluri marcate. Un titlu mondial i-ar da dreptul de a se aşeza faţă în faţă cu Diego. Să se măsoare cu el. De-abia atunci. Ei, doi uriaşi care nu trebuie măsuraţi la centimetru sau la metru.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Sandokan-USA (11 comentarii)  •  15 mai 2014, 11:19

Cei care tot insista comparandul pe Messi cu Maradona sunt aceia contemporani cu ascensiunea lui Messi si neavizati sau ignoranti la ceea ce a insemnat Maradona in fotbal. Daca revedeti pe Youtube sau DVD doar perioada lui Maradona la Napoli ati realiza sau v-ati aminti ce insemna geniul, viteza, finetea, exactitatea lui Maradona pe langa care Messi e un simplu fotbalist. Maradona avea cel putin doua viteze in plus in dribling fata de Messi. Pt. Ca Messi sa poata fi comparat vreodata cu Maradona (pe langa castigarea unui Mondial si a altor doua finale) ar trebui sa se duca la o echipa de duzina gen Malaga, Real Sociedad, etc. Si sa castige doua campionate in Spania si cupa UEFA League. Maradona a mers la o echipa fara palmares si a condus-o magistral spre doua scudetto si o cupa UEFA. Iar atunci in anii 80 Napoli avea rivale in Italia pe Milan al lui Rickard, Gullit si Van Basten, pe Inter cu Bhreme-Matheus-Klinsmann, Juve cu Platini, etc. Pana cand Messi va realiza ceva similar cu Maradona la o echipa simpla si la nationala orice comparatie intre cei doi este doar o jignire adusa lui Diego. Revedeti ce facea Maradona pe teren la Napoli si poate imi dati dreptate.

alexu (22 comentarii)  •  15 mai 2014, 12:17

Hai sa nu exageram Sandokan…Napoli al lui Maradona nu era tocmai o echipa de desculti. Da, Diego era locomotiva dar fotbalul era altfel pe atunci. Ca fantezie in joc, clar Diego era inegalabil dar Messi compenseaza prin viziune lipsa driblingurilor fabuloase. Sa-l numesti un neica nimeni e cam mult..Si-a pus clar amprenta asupra Barcelonei si a marcat sute de goluri desi abia la varsta asta se spune ca esti „copt” cu adevarat.
Oricum si Messi are goluri aproape identice cu Diego, chiar daca nu in finala de CL.
Doar timpul o sa ne spuna care a fost mai bun. Messi e oricum jucator mai „de echipa” decat a fost Diego, are o groaza de pase decisive sezon dupa sezon. Nu e chiar la indemana oricui sa dea in medie 40 de goluri pe sezon si in jur de 10-15 asisturi

Stră Luce Nthory de Nord (37 comentarii)  •  15 mai 2014, 12:25

Raspunsul e simplu: C R 7! Jucatorul complet, chiar genial. Nu este iubit din motive ne-fotbalistice: este narcisist, se da cu gel, este frumos, atlet s.a. Marii ,,specialisti,, nu il apreciaza pentru fotbal!

YNWA (1 comentarii)  •  15 mai 2014, 13:06

Ai uitat de Suarez, stii tu, cel mai bun jucator din PL. Plasticii la mondiale se vor topi de la caldura.

Bocanci (54 comentarii)  •  15 mai 2014, 13:22

Messi nu are nevoie de un titlu mondial sa se aseze fata-n fata cu Maradona, fiindca de mult l-a intrecut. Numai cine nu stie fotbal nu vede ca acum 30 de ani se juca alt sport: atunci se alerga mai putin si mai incet.

Calu (54 comentarii)  •  15 mai 2014, 14:33

Comparatiile Pele-Maradona sau Maradona-Messi nu-si au rostul. Fotbalul evolueaza, in mod cert generatiile noi sunt mai bune decat cele vechi. Doar fiindca Maradona a castigat de unul singur un Campionat Mondial, asta nu inseamna ca trebuie sa-i insulti pe Messi sau pe Cristiano.

Mihai Alexandru (4 comentarii)  •  15 mai 2014, 15:42

MARADONA !

vendetta (15 comentarii)  •  15 mai 2014, 15:51

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro este galaticul extraterestru glingolianul rege este perfectiunea intruchipata FITI FERICITI DRAGI PAMANTENI CA SUNTETI CONTEPORAN CU EL …. basta!

Manita cu 7 degete (1 comentarii)  •  15 mai 2014, 15:57

Efectul de turma…Ala micu’ e votat de toti ziaristii.D-asta are 4 baloane de aur.E vorba de propaganda,de incercare a spalarii pe creiere.Cristiano este fotbalistul perfect.Stang,drept,cap,capacitate de efort….
Ce are Messi si nu are Cristiano?Prostitutie morala.

daniel (17 comentarii)  •  15 mai 2014, 16:23

Spun Maradona , avea un plus de geniu dribling,nebunie si forta….
Messi e un jucator mai de echipa , combina si ajuta grupul viteza lui e adaptata zilelor noastre ,ce facea insa Maradona nu poate inca.

mihnea (18 comentarii)  •  15 mai 2014, 16:35

ai uitat pe cineva:
KLOSE e in lotul largit al Germaniei, cu mari sanse sa fie la CM (nu ca ar fi in mare forma ci pur si simplu ca nemtii nu prea au atacanti)
DE CE KLOSE ?
Pentru ca mai are vreo doua-trei goluri de dat si devine cel mai prolific golgheter in istoria C.M. (peste G.Muller si Ronaldo)

gogu (83 comentarii)  •  15 mai 2014, 17:10

Va simpatizez, asa ca nu-mi luati raspunsul in nume de rau: Numa dvs. asteptati CM din Brazilia ca sa dezlegati enigma. Eu am dezlegat-o de mult. Sa-l compari pe Maradona e o jignire. Deocamdata in ultimul timp Messi e eclipsat de multi altii, da sa ajunga la nivelul lui Maradona, niciodata.

nelu (54 comentarii)  •  15 mai 2014, 19:26

salut,noi suporterii lui Dinamo ce facem Cristi?;Cei care aveti o voce credibila in presa de ce taceti?
„Solutia la aceste probleme nu este aceea de a avea fantezii cu alde negoita, walter, netoiu sau niculae. Ca sa dau exemple de “finantatori” pe care i-am avut la echipa.
Problema este una structurala: lipsa de “governance” a cluburilor de fotbal. In mod normal statul ar fi trebuit sa impuna reguli clare de functionare (de ex sa nu le fi permis talharilor sa faca 17mn de euro datorii, sa fi terminat mai devreme Dosarul Transferurilor etc) pentru firme. De asemenea, Federatia ar fi trebuit sa intervina acum 10 ani cind au inceput sa vada ce se intimpla. Trebuia sa le fi impus criterii financiare stricte, cum face UEFA acum (chit ca si acolo e joaca). Trebuia ca galeria sa nu pactizeze cu talharii in unele momente cheie.
Tot dezastrul vine din aceasta lipsa de reguli de guvernare a cluburilor de fotbal. Nu e problema ca vrei sa faci profit in fotbal, dar nu fa profit distrigand clubul si jefuindu-l la drumul mare. Daca chiar au dat 1.2mn de euro pe Miranda ala e clar ce a insemnat contractul asta si cum Dinamo a fost folosit pentru a albi bani negri.
Si problema va continua, chiar daca va veni noul negoita, noul teleaga, noul niculae. Cluburile de fotbal au nevoie de o noua forma de organizare:
– fara control a unei singure entitati (persoana sau firma) asupra clubului
– obligatii de a publica semestrial datele financiare
– interzicerea imprumuturilor de catre actionari (daca vrei sa dai bani, fa subscriere de capital)
– protectie a actionarilor minoritari.
Ceea ce s-a intimplat la Dinamo, Rapid, Craiova, Timisoara nu este o intimplare. Iar “finantatorii” sunt cei care au creat problema, nu cei care o vor rezolva. Sunt niste gunoaie care au sarit pe cluburi in speranta ca vor fi bagati in seama de presa, au creat un sistem mafiot in care au albit banii sau maxim au imprumutat cluburile si le-au devalizat. Cazul lui teleaga, porcea, bucsaru, adamescu etc.”

pawn (106 comentarii)  •  15 mai 2014, 20:13

@Sandokan-USA

multumesc ca ai scris ce-as fi vrut si eu sa trec acum.

nici nu poate fi vorba de vreo comparatie. da..messi e un jucator bun, chiar foarte mare, din specia zidane, platini, boniek, puskas, di stefano sau pele chiar, dar…hai sa ne uitam un pic ce facea maradona cu mingea.
vorba lui sandokan, cand te uiti pe youtube, pur si simplu incremenesti. cum au inghetat colegii lui de la napoli, cand a intrat prima oara in vestiar si jongla cu 3 portocale odata.
adica…avea simtul sferei…nu stiu cum sa spun, mingea era numai A LUI. asta ptr cei care spun ca fotbalul nu stiu ce in viteza, forta…si alte aiureli d-astea.
pai la forta si viteza, comparati zvacnirile scurte si cu mingea lipita de picior ale lui maradona cu alergarile chinuite, pe calcaie, ale lui messi.
ok, sunt rautacios. repet ce-am spus mai sus: messi este in primii 10 jucatori all time (dupa cruyff, pele si di stefano, insa). dar n-are rost sa-l comparam cu ce este de necomparat.

corvette59 (43 comentarii)  •  16 mai 2014, 2:00

… ne va da si altceva in afara unei noi campioane mondiale . Esti sigur d-le CG ? 2014 este anul fotbalului spaniol aici in Europa.Toate trei trofeele continentale sint in Spania . Ce i-ar impiedica sa-l aduca si pe cel mondial ? Nu desconsiderati Spania ! Acolo nimeni nu vrea sa moara !

corvette59 (43 comentarii)  •  16 mai 2014, 2:27

@ Sandokan-USA . D-le se vede ca iti cunosti fotbalul numai din Youtube ! Cind Diego juca pt Napoli ,Milanul n-avea trioul de olandezi zburatori,nici Interul divisionul german de panzeri . Aia au venit mai apoi. Cit priveste comparatia si analiza d-tale Messi- Maradona ,crede-ma, nu-si are rostul !Eu am vazut la lucru,si uneori pe viu, pe toti „marii”.De la Puskas si Pele ,pina la CR7 si Suarez.Pot argumenta ca cel mai bun a fost Beckenbauer si mai bun decit el a fost Geaici,sau Sesternev ,sau chiar Romila de la CSMS Iasi ! In fotbal poti demonstra orice , dar ce nu iai d-ta in considerare e ca fiecare fotbalist e diferit de altul ,ca nu numai rezultatele le da valoare si consistenta . Acestea depind in mare masura si de coechipieri ,arbitrii,presedinti de club si spalatorese .Intr-adevar,maseuza lui Maradona a fost mai buna decit a lui Messi .Nu cu mult !

ion c (15 comentarii)  •  16 mai 2014, 8:06

Eu i-am vazut pe amandoi (inclusiv toata cariera lui Maradona) si cred ca Leo deja poate fi considerat cel mai bun din istoria fotbalului.
Cat despre unii comentatori care il amesteca aici pe CR7, cred ca amesteca doi jucatori exceptionali, cu unul bunicel.

Vali Ionescu (27 comentarii)  •  16 mai 2014, 8:45

S-ar putea ca Spania sa-si pastreze titlul, asa ca , viitoarea campioana mondiala sa nu fie chiar asa de noua !

dan (4 comentarii)  •  16 mai 2014, 8:47

nu se poate compara perioada 80/90 cu cea de acum. amandoi sunt geniali. ronaldo e pe patru. locul trei e liber.

alexu (22 comentarii)  •  16 mai 2014, 9:13

@ Manita cu 7 degete

tot ziaristii l-au ajutat sa depaseasca recordul aproape antic de goluri marcate intr-un an al lui Muller ? Tot ei il ajuta sa fie cel mai bun marcator din istoria Barcelonei? Tot ei l-au facut sa fie decisiv in finala cu United unde a marcat chiar si cu capul desi nu e atlet cum e Cristiano?
Si ca tot se fac comparatii inevitabile Messi-Ronaldo (desi portughezul e si el un super, super fotbalist), spune-mi un meci cu adevarat important cand Cristiano a fost decisiv. Nu sti? Pai nu prea ai cum, ca n-au fost. Asta e „problema” lui Ronaldo, pana acum nu a fost locomotiva pentru echipa lui in astfel de meciuri. Asta nu-l face sa fie la ani lumina de Messi. Amandoi sunt cei mai buni jucatori din lume dar Messi are un mic plus (nu de la mine, de la „fraierii” de jurnalisti si analisti sportivi) pentru ca este un jucator care se pune mai mult in slujba echipei.

Sandokan-USA (11 comentarii)  •  16 mai 2014, 10:44

@ corvette59

Se pare ca varsta va joaca feste caci faceti niste confuzii evidente si puteti sa va edificati f simplu de pe net. Maradona a jucat la Napoli in perioada 1984-1991, iar tripleta olandeza la Milan intre 1987-1993. Deci Maradona a prins 4 ani in Seria A jucand contra lor.
Mai mult, Napoli a castigat cele doua titluri in sezoanele 1986-1987 si 1989-1990 ceea ce infrima si mai mult afirmatiile dvs.
Analizele fotbalistice pertinente se fac post pe post si doar cei mai putin intiati ar putea compara un libero (sweeper) ca Beckenbauer cu un mijlocas ofensiv (attacking midfield) ca Maradona. E ca si cum ai compara mana cu piciorul.
Si imi mentin parerea ca Maradona a fost la un nivel mult superior lui Messi. In plus, Maradona era un showman si era un deliciu sa-l privesti la orice meci facand cele mai ingenioase preluari, stopuri, artificii, driblinguri. Si Maradona era f greu de oprit chiar prin fault pentru ca avea un echilibru impresionant si nu-I placea sa se maimutareasca pe jos la orice atingere.
In materie de spectacol si ingeniozitate, eu il consider pe Ronaldinho imediat dupa Maradona si peste Messi. Driblingurile lui Messi sunt banale si fara acele sclipiri si fantezii care pe suporterii lui Napoli ii ducea Duminica de Duminica la paroxismul adularii lui Maradona.
Si pentru o alta dovada irefutabila a superioritatii lui Diego, la CM 2010, ca antrenor pe margine Maradona a facut cateva stopuri si fente mai spectaculoase si mai aplaudate decat tot ce a jucat Messi in cele 5 meciuri disputate (si in care nu a marcat nici un gol!!!!!)!
Deci Maradona la costum si pantofi de lac e cu o clasa peste Messi in echipament si crampoane!

Pelusa (9 comentarii)  •  16 mai 2014, 11:32

MARADONA. Punct. Restul sunt poezii, nici nu merita invocat nici cel mai mic argument posibil si imposibil…

Apreciez la Messi modestia si sinceritatea. Garantez 100% ca a fost 100% sincer si obiectiv cand a declarat ca fara drept de apel la ora actuala nu se poate compara cu Maradona.

Si nu va castiga vreodata mondialul cu Argentina, nu e suficient sa fii supertehnic si rapid, mai e vorba si de psihic. La el daca nu joaca echipa atunci joaca si el tot ursul din padure, in timp ce la Maradona, care plangea de mic copil atunci cand nu castiga, cand nu juca echipa juca el SINGUR pt toata echipa si nu se oprea decat cu tot cu minge si cu adversari in poarta.

Deci nu mai fabulati…

Architrion (14 comentarii)  •  16 mai 2014, 12:31

@Sandokan-USA bine spus si argumentat.
Problema este ca fanii lui Messi sunt cei tineri care au deschis ochii in fotbal pe Barcelona lui Mesii, nu au termen de comparatie si nici nu vor. Sunt fanatici si atat. Cei mai in varsta au mai vazut si altele, au trecut prin controversa Maradona / Pele, au apreciat spectaculozitatea lui Ronaldinho (la acest aspect si el este peste Messi). Nu l-am iubit pe Maradona pentru lipsa de fairplay, dar in mod clar va fi foarte greu de ajuns de catre Messi.
La ora aceasta si CR7 este peste Messi. Si ca sa-i raspund scurt si d-lui „alexu” care nu stie nici un meci cu adevarat important in care Ronaldo a fost decisiv, stiti cumva cum s-a calificat Portugalia la acest CM? Barajul cu Suedia este suficient de important? Ce a facut Ronaldo in acest baraj?

Mic (54 comentarii)  •  16 mai 2014, 13:28

Maradona a fost cel mai bun acum 30 de ani. Azi s-ar bate la titularizare cu Iniesta, ca Messi e clar superior.

p.c. (2 comentarii)  •  16 mai 2014, 16:13

messi sau maradona? hm! eu zic PELE ,uitati-va ce juca pele ,mai precis decat messi si un atlet desavarsit.se pare ca pele alerga 100m in 11secunde.driblingul? superior celor doi.

barca (1 comentarii)  •  16 mai 2014, 16:21

Pentru cei care il comparati pe Messi cu Maradona…cronometrati un contraatac de acum cu unul de acum 30 de ani si o sa aveti raspunsul care este mai bun….sau cati kilometrii alearga jucatorii de acum intr-un meci si cat se alerga atunci
Respect Maradona si alti mari jucatori dar Messi este altceva.Parerea mea!

pawn (106 comentarii)  •  16 mai 2014, 18:47

@barca
nu te supara pe mine, dar vezi ca ai pus un „i” suplimentar la „kilometri”. gramatica sa stii ca nu se schimba, cum nu se modifica nici valoarea absoluta a jucatorilor de-a lungul timpului.
asa cum am spus mai inainte, discutia este absolut inutila.
ca sa citez un critic literar: „exista dostoievski. dupa aceea incep geniile”.

asa si cu maradona. nici n-are rost sa amintim de miile de faze (asa cum spunea si sandokan) unice si de nerepetat, in fata unor fundasi care (aaa, stai asa, daca e pe comparatii, hai sa comparam ce faceau fundasii italieni, spanioli si englezi acum 30 de ani cu atacantii!! ca acum ar fi trimisi direct in arestul politiei!) nici nu-l ating pe messi (sau pe ronaldo, ribery si alte celebritati de o zi) si iau direct rosu.

nu, hai sa ne uitam doar la golul care va ramane in amintire ca esenta fotbalului, pana la racirea soarelui.

golul cu anglia – 1986. sfert de finala de campionat mondial (de fapt, adevarata finala), impotriva echipei lui bobby robson pe banca si a lui lineker in teren, impotriva unei tari cu care argentina terminase invinsa, in genunchi, un razboi unde au murit 2000 de tineri argentinieni (nici acum echipele argentinei si angliei nu-si dau mainile la inceput de meci) si unde au pierdut teritoriu argentinian.
gol marcat dupa ce-a driblat o echipa intreaga de englezi cu muschii pusi cu lopata pe ei, care au incercat disperati sa-i rupa picioarele, gol facut din atingeri, fente si accelerari la care alti jucatori (inclusiv cruyff) pot doar sa viseze. bietul messi…
ce poate sa puna el alaturi?
sincer, leo fiind argentinian si el, mi-as dori sa ia argentina campionatul. dar diferenta intre el si marele maestru…hai s-o lasam asa.

Stefan (3 comentarii)  •  17 mai 2014, 0:15

Orice discutie pe tema aceasta trebuie purtata de la PELE in jos! Edson Arantes do Nascimento! Apoi ceilalti. Nimeni, niciodata, nu vor putea muta de pe soclul lui UNICUL GENIU al fotbalului!

@#26 (8 comentarii)  •  17 mai 2014, 1:21

bine zis. Fotbalul e total diferit azi fata de acum 40 de ani Pele sau acum 30 de ani Maradona. Nasol e ca pensionarii de azi nu au auzit de youtube.

zona magheru (23 comentarii)  •  17 mai 2014, 3:40

Nu intru in amanunte caci au facut-o altii mai inainte . Dupa parerea mea Maradona a fost cu 2 clase peste Messi dar le respect opiniile celoralti pentru ca in istoria fotbalului au mai fost vreo 2,3 mijlocasi de valori apropiate desi avind stiluri diferite fatza de cei doi .

Pelusa (9 comentarii)  •  17 mai 2014, 9:37

1. MARADONA si echipa.

2. ECHIPA si Messi.

Aveti acum raspunsul care si de ce e mai bun.

PS Messi fara ECHIPA e inexistent, cam ca Elton care a jucat la Steaua. Cand va juca Messi pe la Rapid, pe la Sevilla, pe la Marseille, pe la Fiorentina si va obtine performanta ca MOTOR al echipei atunci sa-l comparati cu Maradona.

Bocanci (8 comentarii)  •  17 mai 2014, 13:30

Pe vremea lui Maradona parca vedeam filme cu Bruce Lee: il atacau unul cate unul, iar cu miscari lente acesta respingea atacul. Cand l-a tinut Iosif Rotariu om la om, Maradona nici n-a contat pe teren. Acum, Messi are permanent trei aparatori in spate si tot se descurca.

Pelusa (9 comentarii)  •  17 mai 2014, 19:40

Asa e, Bocanci, e minutul 77 la Barca – Atletico si vad ce se descurca, atat de bine se descurca incat probabil va castiga Atletico titlul. UNDE e Messi cand e cea mai mare nevoie de el? Chiar nu vedeti ca nu misca nimic cand e tinut bine? Daca Maradona juca acum la Barca, maine toate ziarele din Europa ar fi scris asa:

MARADONA a castigat impotriva lui Atletico Madrid si a adus titlul!

petremihai (24 comentarii)  •  18 mai 2014, 9:35

Nu pot intelege mania asta de a face comparatii intre 2 elemente ce nu se pot compara. Messi si Maradona nu pot fi comparati unul cu altul pentru ca apartin unor epoci diferite ale fotbalului.
Daca Maradona ar fi jucat azi ar fi fost probabil un mediocru, fundasii avand timp sa isi bea cafeaua pana ajungea Maradona pe la ei. Daca Messi ar fi jucat pe vremea lui Maradona, nici mediocru nu ar fi fost, ci prin spitale, la primul contact cu un fundas din acea vreme ar fi ajuns direct la spital cu piciorul rupt.
Faceti si voi comparatii intre jucatori contemporani ca sa folositi aceeasi masura.
Fiecare e unic in felul lui, fiecare e cel mai bun pentru perioada sa, nu exista cel mai bun din toate timpurile.
Probabil peste 30-40 de ani va aparea un jucator care va avea ghete cu propulsie si va marca 10 goluri pe meci, asta nu inseamna ca va fi peste Messi, Maradona sau Pele, ci ca va fi cel mai bun din perioada sa.

RaduC. (36 comentarii)  •  18 mai 2014, 11:44

Never ending comments. S-a ajuns ca la Intel vs. AMD. Hai sa acceptam ca e ceva subiectiv aici. Iar daca e subiectiv, isi are locul orice comparatie si fiecare are dreptatea lui. Pacea de la Bucuresti! Sa vedem intai brazilianul de fotbal si apoi putem decide.

omu rau (14 comentarii)  •  19 mai 2014, 7:21

Ronaldinho e cel mai bun jucator pe care l-am vazut vreodata. Messi, Maradona si Pele ar trebui sa ia lectii de la el. A castigat tot ce se putea castiga vreodata, UCL, Cupa Mondiala si Titluri nenumarate. Pacat ca acest jucator nu a fost niciodata recunoscut la adevarata lui valoare. La Barcelona a fost indepartat doar pentru a i se face loc lui Messi care la acea vreme era la nivelul gleznei Dintosului.

Comentează