Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Muzeul Holocaustului Champions League

Ne-am întrebat adesea cine sînt şi ce vor cu adevărat investitorii din fotbal. La Urziceni, printre ruine, găsim răspunsul.

Bun venit în Casa Bîntuită a Fotbalului din inima Bărăganului! Mai ales că intrarea este liberă. La doar 55 de kilometri […]

duminică, 2 martie 2014, 11:49

Ne-am întrebat adesea cine sînt şi ce vor cu adevărat investitorii din fotbal. La Urziceni, printre ruine, găsim răspunsul.

Bun venit în Casa Bîntuită a Fotbalului din inima Bărăganului! Mai ales că intrarea este liberă. La doar 55 de kilometri de Capitala Patriei a crescut un obiectiv turistic unic. Autorul? Timpul. Şi uitarea. Amîndouă au lucrat temeinic la Muzeul Holocaustului Champions League. Rezultatul? Orori veritabile, nu făcături ca alea din New York, Londra sau Paris. Welcome! Willkomen! Soyez les bienvenus! Lume, lume, vino şi minunează-te! Şi înfricoşează-te! Dar cei suferinzi cu inima, mai bine nu. Voi staţi acasă! Pentru că fantomele nu glumesc. Fantomele sînt insistente şi nu-şi găsesc liniştea pînă nu vă povestesc cum era atunci.

Casa Bîntuită a Fotbalului, nu Casa Bîntuită de Fotbal. Aia este lîngă Stadionul Naţional. Aici, pe frontispiciul muzeului nostru, a rămas scris ca pentru eternitate: „Unirea Valahorum Urziceni”. Simţi cum te pătrunde istoria. Spiritul secular. Durabilitatea. Numai că, atenţie, nu cădeţi în capcană! În muzeul nostru nu veţi întîlni umbra lui Mircea cel Bătrîn. Cu puţin noroc însă veţi putea găsi pe acolo, prin vreun colţişor, un pahar de plastic din care s-a băut şampania victoriei. Era vara anului 2009. Era cald şi se dansa din buric, după obiceiul pămîntului. Echipa sărbătorea titlul de Campioană a României la Fotbal.

Custodele muzeului este un şobolan de cîmp pensionat pe caz de boală. Avitaminoză. Face muncă patriotică şi semiotică. Custodele era un şoricel plin de viaţă atunci cînd echipa antrenată de Dan Petrescu umilea granzii şi uimea Europa. A ronţăit şi el din resturile ospeţelor. A chiţăit fericit cînd în contul clubului intrau 15 milioane de euro. Sau 20. Nu a ştiut niciodată cîţi au fost. Unde s-au dus, are o bănuială. Nu-i treaba lui să dezgroape morţii şi banii de la UEFA. Custodele ştie în schimb cu precizie unde erau vestiarele. Uite, aici se echipau Frunză, Varga, Bălan şi Galamaz. Şi Bordeianu. Bodăreanu, cum îl alintau cei din galeria tăcută a oraşului. Ştie cum străluceau de curăţenie sala de forţă, sauna, restaurantul. Tribunele care fremătau de viaţă. Le auziţi dacă sînteţi atenţi, spune ghidul respirînd cu dificultate. Îi auziţi şi pe băieţi cum se pregătesc să bată pe Dinamo, pe CFR şi pe Steaua. Cum nu îi auziţi? Cum adică e doar Crivăţul care suflă printre ruine? Nu aveţi pic de imaginaţie!

Custodele îşi şterge lacrima care i se prelinge pe obrazul săpat de ani. A rămas singur. Vizitatorii s-au dus cu toţii, ademeniţi de mirosul de mici al unei cîrciumi din apropiere. Turişti de duminică! Avea el o poveste şi despre Bucşaru. Cea mai înspăimîntătoare dintre toate. Cum care Bucşaru? Mitică Bucşaru, Sfinxul. Omul de fotbal taciturn şi discret care nu se amesteca în noroaiele fotbalului. Atît de discret că nimeni nu şi-a dat seama cum a fugit cu milioanele din Champions League şi cu sufletul echipei.

Cu experienţa lui, de şobolan trecut prin toate galeriile vieţii, custodele îi îndeamnă pe întîrziaţii la festinul cu mititei să viziteze alt muzeu. Mai plin de viaţă, cu pază şi barieră la intrare. Green City. E un „must”, spune bătrînul muzeograf, adaptat la vocabularul contemporan. Acolo veţi înţelege cine este şi ce vrea investitorul de fotbal român, adaugă el rozînd din talpa ultimilor adidaşi purtaţi de Dan Petrescu.

P.S. Şobolanul custode de la muzeul „Unirea Valahorum Urziceni” este, bineînţeles, un personaj imaginar. Dan Mirea, autorul fotografiilor de la ceea ce a fost baza sportivă a fostei campioane a României este însă un om cît se poate de real şi de inspirat. Care merită felicitări pentru imaginile venite parcă din altă lume.

***Fotograful Dan Mirea a realizat o galerie FOTO la stadionul din Urziceni, iar mai multe poze puteţi găsi aici.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

magus1349 (10 comentarii)  •  2 martie 2014, 12:52

Oare ce o mai fi facand Epaminonda Nicu ?

calinescu_ (15 comentarii)  •  2 martie 2014, 13:23

TOTUL A FOST O REGIE BECALIOTA ….!!!!
AU CUMPARAT TOT, PENTRU CA GIGI SA-SI IA BANII DE LA BUCSARU ….!!!!
AU CUMPARAT PANA SI UN ARBITRU SPANIOL …….!!!!!
DIN CATE STIAM , UN ANUMIT PROCENT DIN TRANSFERURI TREBUIE SA INTRE LA ECHIPA DE TINERET ….!!!!
UNDE S-AU DUS ???
UNDE-AU AJUNS ???
BANII ………?
DACA SE CERCETA SE DESCONSPIRA TOATA INCRENGATURA MAFIOTAA DIN FOTBALUL DE LA NOI ….!!!!
LA FEL SI LA GALATI ….!!!!

koll (8 comentarii)  •  2 martie 2014, 13:35

Strașnic!
La rupere!
Plânge in pumni dupa articol asta.. adică, i se rupe!

reporter (1 comentarii)  •  2 martie 2014, 13:39

Super material, adanci observatii si adevaruri crude!!!
Felicitari fotografului…

Fotbalul galatean pe internet (1 comentarii)  •  2 martie 2014, 14:33

Calinescu, te invit la Galati sa intelegi ce inseamna Otelul.
Voi spuneti de mafie, eu spun ca Otelul a castigat un titlu doar cu jucatori din propria pepiniera sau cu jucatori veniti de foarte tineri la Galati , exceptie Paraschiv, Giurgiu sau Costin. Ca dupa aia alde Bors a facut o afacere cu Adamescu e alta discutie, dar astia doi nu au niciun merit pentru titlul adus la Galati.

casillas (1 comentarii)  •  2 martie 2014, 14:42

In afara de gigel oieru’, buna parte din banet s-a dus si pe campania marinelului alccolic de la palatul „trei coceni”.

chris (2 comentarii)  •  2 martie 2014, 15:46

Mai bine ati aduce in discutie patronul celor de la Unirea Urziceni; traieste ca un belfer, are Gren City-ul si inca alte doua afaceri si cred c-a si uitat de fotbalul pe care l-a distrus la Urziceni.
A spalat bani, a facut bani, nu i-a pasat o fractiune de secunda de viitorul echipei. Sa castigi un titlu si apoi sa ajungi la desfiintare,e o performanta tipic balcanica.
Destept patronul de la UU, nu-i dau numele ptr ca a fost, este si va muri un NEICA-NIMENI in aceasta lume, in special a sportului.

ciur (6 comentarii)  •  2 martie 2014, 16:41

Cristi! Se scrie WILLKOMMEN- nu wilkomen…!!! In rest articol ffff bun. Ma intreb si eu, cum de admite UEFA asa porcarii?? Milioanele dela UEFA nu-s bani publici. Cum de vine un Fucksharu, Adamescu si altii si scot banii din conturile cluburilor si mai lasa si jucatorii neplatiti??? Niste investitori- porci si nesimtiti, care cred ca lumea e numai a lor… Tolo!!! DNA- ul n-ar putea face lumina in aceste „afaceri”???

IO (144 comentarii)  •  2 martie 2014, 17:00

As fi mai atent cu folosirea temenului din titlu. Este acontat, inregistrat si parafat. folosirea lui in alt context este echivalentul blasfemiei, iar Romania pedepseste cel mai dur ( pana la 5 ani inchisoare) din toata Europa astfel de scapari. Vezi Dieudonne.
Semnat, un pretin.

adi (15 comentarii)  •  2 martie 2014, 17:41

Bucsaru este un smenar.OK.Dar stadionul nu a fost adus in aceasta situatie de el, ci de iubitorii de fotbal (ultrasii de Urziceni,multi de etnie rroma) care au dorit sa ia acasa cate o amintire de la fosta campioana:o placa de fainta,o cada ,o chiuveta ,un robinet ,izolatie ,becuri etc.

petru (13 comentarii)  •  2 martie 2014, 19:01

Aici a fost o manevra clara Giovanny, Mitica , Sandu, Bucsaru …Au luat banii si gata ..Idem GALATIUL …DE ACEEA S-A ALES PRAFUL DE FOTBALUL ROMANESC SI AU DISPARUT ZIARELE …

Miki Maus (3 comentarii)  •  2 martie 2014, 19:49

Bucşaru a inventat echipa asta, într-un orăşel care aproape că nu i-a dat atenţie. La primul meci în cupele europene, cu SV Hamburg, stadionul era pe jumătate gol!
Bucşaru a creat-o, a ridicat-o, a lichidat-o. Era afacerea lui şi a decis să încaseze profitul, care i se cuvenea şi legal şi moral.
Dacă făcea acelaşi lucru cu un restaurant sau cu o fabrică de încălţăminte, nimeni n-ar fi avut nimic de spus. De ce ar exista obiecţii în fotbal? A murit, Doamne-fereşte, ”spiritul Unirii”?
Rapidul e al publicului, înainte de a fi al patronului şi de aia îl înjură lumea pe Utecilă, chiar dacă a pierdut o grămadă de bani. Unirea a fost o simplă proprietate a lui Bucşaru, aşa cum Astra e a lui Niculae sau CFR a lui Paszkany. Oricare din ele ar dispărea (la fel ca şi Concordia, Săgeata, Viitorul, Vasluiul…) cine şi-ar da măcar seama?

Steaua-1986-forever (24 comentarii)  •  3 martie 2014, 9:21

Urziceni, Galati, Cefureu Cluj – aceeasi poveste. Nu mai pacaliti oamenii, s-au prins cativa. Iar cine contesta prima afirmatie este clar ca nu pricepe nimic. S-a incercat o repetare a acestei povesti si la petrolul si astra, insa nu au reusit inca. Desi orice este posibil. A se observa o chestie interesanta: campionatul nu mai este atat de „interesant” atunci cand se joaca tururi de calificare in C1. Altfel, cu siguranta erau alte echipe in acest moment pe primele locuri. La fel si anul trecut.

ramon (72 comentarii)  •  3 martie 2014, 9:35

fotbalul de patron in România apune, dar Urzicenii au intrat în istorie. La Glasgow au fost de 3 ori mai mulți spectatori decât populația urzicuțelor. În recordurile noastre, Unirea a fost foarte aproape de primul tur post grupe. Unirea a fost o echipă formată cu jucători refuzați de cluburile cu pretenții ale capitalei, iar MM Stoica a condus, el singur, acest club. Fără suporteri, fără un oraș puternic în spate, fără interes pentru patron, clubul s-a desființat, ceea ce nu se întâmplă nicăieri în Europa. O apariție aidoma echipei Carmen în 1946, dar Unirea s-a desființat de bună voie. Rămân însemnări în istoria fotbalului nostru, o echipă care nu a început să fie urâtă de către adversari! Și după desființare, paragina este o certitudine. Nu e singura, vedeți diispariția arenellor din București, printre care stad din Cotro și cel din regie.

adevar (89 comentarii)  •  3 martie 2014, 12:54

Urziceni a fost creat special pentru a se fura niste bani de la UEFA .Aceasta echipa ,acest furt,a dus cateva brand-uri traditionale ale fotbalului de la noi pe pierderi si ma intreb daca aceasta marsavie va fi pedepsita.Acum din motive de Urziceni,Rapid,Dinamo,Craiova,Timisoara se zbat in mediocritate dar lupta sa supravetuiasca,Urziceniul nu va mai reinvia in urmatorii 20 de ani.

Florin (55 comentarii)  •  3 martie 2014, 17:26

Green City e tot un furtisag al lui Bucsaru. Are Mega Image la poarta si atat, din ce a promis nu a durat nimic mai mult de cateva luni: terenuri de sport, piscina, linie de microbuze, magazine – vezi ciulini de trei metri prin curtile nevandute, garduri sparte si bodyguarzi obositi, platiti cu 5 milioane sa faca paza 24 de ore pe tura si nevoile in boscheti.

Bucsaru e un ciuline si ii transmit pe aceasta cale ca fost locatar in „rezidentialul” lui sa-si mai plimbe Bentley-ul la Strehaia, acolo „e fratii lui”.

Borţoc (1 comentarii)  •  3 martie 2014, 18:53

Aici comenteaza numai ciudati? Sau or fi dinamovisti carora nu le-a trecut nici acum frustrarea din 2009…

unul (4 comentarii)  •  4 martie 2014, 11:36

Steaua-1986-forever si Miki Maus doi dintre cei care au comentat acest articol .Habar nu au ce inseamna acest fenomen ,insa isi expun teoriile .Amicilor ( ca fiu gentil) vorbiti despre doua cluburi ( Otelul si CFR) care vor exista in continuare ,ca vreti voi ca nu vreti .
Oțelul Galați este un club profesionist de fotbal din Galați, fondat în 1964.CFR Cluj este un club profesionist de fotbal din Cluj Napoca, fondat în 1907.Aceste 2 cluburi au existat si inatea lui Adamescu si Paszkany.Nu stiu de ce va dereanjeaza ?? Oare pt ca au castigat titluri de campioni in detrimental echipei „stat” ??? Hmmmm,si voi vorbiti de „hateri”.

Comentează