Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Respect (bavarez) pentru suporteri

Bayern oferă în continuare modele. După fotbal de calitate şi salarii decente, un alt tip de comportament faţă de oamenii chemaţi să umple tribunele.

Libertate pentru suporteri. Foarte frumos! Dar şi preţuri mai mici la bilete. Ştiţi cum funcţionează treaba, […]

duminică, 12 ianuarie 2014, 9:30

Bayern oferă în continuare modele. După fotbal de calitate şi salarii decente, un alt tip de comportament faţă de oamenii chemaţi să umple tribunele.

Libertate pentru suporteri. Foarte frumos! Dar şi preţuri mai mici la bilete. Ştiţi cum funcţionează treaba, între dialectica libertăţii şi materialismul unui bilet mai ieftin, omul alege să-şi protejeze buzunarul. Iar omul neamţ trece la fapte mai repede decît alţi semeni ai lui. Aşa a fost învăţat. Şi educat. Şi forţat, probabil. Bunăoară Uli Hoeness, preşedintele lui Bayern. La „optimile” Ligii Campionilor cu Arsenal de pe Emirates, suporterii bavarezilor vor plăti 45 de euro pe un bilet, în loc de 75, cît îi va costa pe englezi. O subvenţie de 30 de euro pe tichet suportată de buzunarul clubului. Preţuri nemţeşti pe un stadion londonez construit cu banii arabilor, iată o mostră de globalizare în toată splendoarea ei.

Înainte să îl acuzăm de populism pe Hoeness, care a spus „este un mic cadou pentru susţinerea voastră în 2013”, să observăm că politica de apropiere de suporteri prin gesturi concrete nu a început după Revelionul 2014. Cînd Hoeness s-ar fi trezit mai generos şi cu dorinţa fierbinte să îşi spele păcatele de evazionist al statului german. Fostul mare atacant al lui Bayern din anii ’70 nu este un personaj imaculat, dar este un om foarte eficient. Fiu al unui brutar din Nurnberg, Uli s-a născut cu două însuşiri. Să joace fotbal şi să facă bani, în special din fotbal. Astfel, în anii mulţi pe care i-a petrecut ca manager, i-a oferit lui Bayern prosperitate şi sănătate financiară. Fotbalul german, dar mai ales Bayern, arată ce înseamnă să ajungi la performanţă fără dezmăţ financiar consimţit la nivel de stat. Vezi cazul Real Madrid.

Apropo de presupusul populism practicat de conducerea bavarezilor. Campioana la zi a Europei vinde un abonament pe sezon începînd cu 125, 7 euro, în timp ce suporterii lui Arsenal plătesc 1190. De aproape 10 ori mai scump, în condiţiile în care salariul mediu al unui insular este de 3.300 de euro, mai mic cu 233 de euro prin comparaţie cu al unui cetăţean german. Mărturisesc că înainte de a mă înfrupta cu nesaţ din cifrele oferite de colegul Aurelian Botezatu („neamţul” nostru) în Gazeta de vineri, am verificat autenticitatea acestora. S-au dovedit precise la zecimală, Chestia care m-a pus cu adevărat pe gînduri a fost alta. Carevasăzică, 125,7 euro. Nici 125, nici 126. Şi 3533 de euro la un salariu mediu brut. Nici 3530, nici 3540. În schimb, la englezi, sumele sînt rotunjite. Rotunde. Pe principiul că obrazul subţire cu cheltuială mare se ţine. Sau poate că la mijloc este vorba şi de altceva. Acest altceva poate explica de ce Germania este motorul Europei Unite din care Anglia nu mai ştie cum să iasă mai repede.

„Noi nu-i vedem pe fani ca pe nişte vaci de muls. Fotbalul trebuie să fie accesibil oricui”. Ultimul citat din Uli Hoeness. Este momentul în care întoarcem privirea spre grădina noastră. Stelistă deocamdată, fiindcă este echipa care tocmai ne-a reprezentat în Champions League. Un bilet la tribuna I pentru meciul cu Chelsea de la Bucureşti a costat între 150 şi 185 de lei noi. Adică, între 33,7 şi 41,57 euro. Am încercat să păstrez precizia nemţească, neignorînd zecimalele. Vă las plăcerea să trageţi concluziile, nu înainte de a vă spune că în România salariul mediu brut este de 490 de euro lunar. De 7,21 ori mai mic decît în Germania.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Marius (8 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 10:46

Ca de obicei, finalurile sunt sarea si piperul….
Articol bun, interesant, o readucere aminte a crudei realitati.

roy (3 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 11:03

Ar trebui sa gandim „mama , mama , ce ne jegmanesc astia de la noi”, dar deh forta economica a germaniei este muuuuult peste forta economica a romaniei.
Poate „pierd” din aceste reduceri la bilete , dar castiga enorm din altele. Avand lovele , cumpara jucatori de top si de aici succesul. marketingul isi face treaba , se vand tricouri in toata lumea , drepturi de televizare , etc. la noi se poate urmari bundesliga , pe cand liga noastra , poate doar in moldova sa se mai vada . Asa incat nu se poate face comparatie la niciun capitol intre Bayern Munchen si …. Romania

roy (3 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 11:06

Si mi-ar placea ca , D-le Geambasu , sa mergeti cu comparatile pana la capat si sa ne spuneti , cum isi fac treaba ziaristii germani si cum ziaristii mioritici . Nu vreau sa-mi spuneti castigurile lor , ci profesionalismul lor . Credeti ca ar mai fi considerati ziaristi daca ar lucra pt GSP.RO ?

dan (8 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 11:19

Daca comparati nemtii cu romanii este ca si cum ati compara Mercedesul cu Dacia.

Zed (4 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 11:20

Ziua bună.

Cu riscul că ratez esenţialul: vă rog să îmi spuneţi, dacă este posibil, de unde a obţinut colegul Dvs. datele referitoare la salariile medii din Europa. Căci, din pură curiozitate, am căutat pe mai multe site-uri şi singurele cifre apropiate celor declarate în material fac referire la salariile brute.

Prin urmare, salariile nete sunt sensibil mai mici. Mulţumesc.

Andrei Cristian (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 11:21

Tot ce pot sa zic este ca Steaua si-a propus sa le insufle suporterilor ei mentalitate europeana. Nu prin performante sau management „civilizat” (ca, pana la urma, asta vrea sa inteleaga romanul din „european”), ci prin preturi si pretentii „europene”. Ah, da, la pretentii „europene”, o parte din staff-ul Stelei ar da clasa lui Bayern.

mitroi (8 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 11:48

Ii laudati degeaba pe nemti. Niciodata Hoeness nu se va ridica la nivelul lui MM. Mama ce pumn i-a tras el suporterului stelist !!!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 11:57

Economia engleza este mai tare decat cea nemteasca …Anglia este prima si Germania numarul doi …verifica in Franta …surse franceze adica …

Rautateromaneasca (5 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 12:42

Tot nu raman impresionat de germani, lasati-o mai moale cu admiratia asta fata de germani, nu uitati ca Germania planuieste sa conduca lumea prin contaminarea lumii intregi cu cancer… luati de aici: http://www.youtube.com/watch?v=cndo4BJt2fA

Nicolae (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 13:10

Analiza ar putea fi continuata la nivelul intregi competitii.
Bayern nu este singurul club sanatos financiar + respect.
Ar fi interesat ….

Rautateromaneasca (5 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 13:31

Daca Romania si politicienii romani i-s destepti, vor iesi din uniunea europeana, din lagarul dictatorial german, am scapat de rusi si dam de germani… NO THANKS!

Mihalcea (7 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 13:44

Extras dintr-un articol publicat in anul 2013 despre dl. Uli ipocritul.

„(…) Nu ne-am fi închipuit că nemţii pot avea probleme similare şi cu atât mai puţin că acestea afectează din ce în ce mai evident recenta laureată din Ligă, Bayern Munchen. Pe Allianz Arena este scandal mocnit de şase ani. Acum se văd şi flăcările.

Concret: un grup de suporteri (printre care facţiunea Club Nr.12) se războieşte cu preşedintele Uli Hoeness (recent pus sub acuzare pentru fraudă fiscală) pe tema atmosferei din stadion. Fanii îi acuză pe conducători că se îndepărtează de spiritul tribunei şi că preferă portofelul gros al celor care descoperă şi în Bayern o modă la care merita sa vii ca la teatru. Conducerea le transmite reacţionarilor că atmosfera este strict atribuţia lor şi că biletele ieftine pe care le plătesc se datorează pachetelor vip vândute pe sute sau mii de euro celor dispuşi să plătească să stea în faţă.

Conflictul a ajuns la apogeu în mai 2013, atunci când clubul a fost amendat cu 150.000 de euro pentru fumigenele aprinse de fani în peluze, fani cărora, ulterior, le-au fost retrase abonamentele la meciurile din cupele europene. Locurile goale au fost vândute la liber. Suporterii au replicat la rândul lor. Au returnat abonamentele pentru meciurile de acasă şi susţin echipa doar în deplasări. Deocamdată numărul lor ajunge la 300 dar lasă să se vadă o problemă mult mai adâncă, similară cu cea de la United.

Sigur, cele 300 de locuri libere pot fi acoperite cu uşurinţă la un club de talia campioanei din Bundesliga. Poate chiar şi trei sau patru mii se vor vinde ca pâinea caldă. Poate şi zece mii. Oficialii lui Bayern uită însă ceva. În frenezia banilor şi a calculelor reci nu realizează că cei ce pleacă nu sunt deloc egali cu cei care vin.
Nu realizează că pierd fani adevăraţi care au glas şi vână pentru echipa lor şi că umplu peluza cu manechine de plastic. Dacă vor insista pe drumul ăsta vor fi şi ei nevoiţi să tuneze Allianz Arena astfel încât şi cele mai pirpirii dintre voci să pară că zguduie pereţii.”

Cristi (15 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 16:46

Preturile sunt usor modificate, dar nu departe de realitate. Oricum un abonament la cea mai buna categorie (nu business seat) este sub ceea ce se practica in Anglia.
https://www.fcbayern.de/de/tickets/jahreskarten/

gigi (32 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 18:00

S-O CREDETI VOI CA SALARIUL MEDIU BRUT IN ROMANIA ESTE DE 490 EUR ?
Daca eu maninc 5 oua si dv unul nu inseamna ca media este de 3 oua pe cap de locuitor.

Freddy RE (26 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 19:17

@#3, Roy:
Geambasu nu are absolut nici o vina. Acesta e un articol impecabil, documentat, si toate cele – indiferent ca tu ai avut o zi proasta sau foarte proasta, pana sa intri pe net.

Bocanci (6 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 19:47

Minte de ziarist, ii arati cifre si le baga-n gura. Adica e mai de bun simt sa lasi 70 de mii de oameni sa plateasca 125 de euro pe an si alti 700 de mii sa stea sa se uite la tv, decat sa-i pui sa plateasca 1200 pe aia care-si permit? Profitul se inmulteste cu zece, dar la mintea noastra e prost ala care face profit, e destept neamtu ca sta langa suporteri.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 22:45

Gresea oare Hitler cind ii considera pe nemtii rasa superioara???? Cu atitea teorii cu privire la existenta extraterestilor ,nemtii chiar par veniti din alta lume……Ar trebui sa luam exemplu.Dar oare putem????? Nu,bineinteles ca nu….noi facem parte din alta „galaxie” ……

gery76 (78 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 23:19

-Nu este nici o intamplare in ceea ce priveste respectul fata de suporteri,iar cel mai bun exemplu este acela ca in ultimii 4-5 ani ,daca nu mai mult,toate meciurile bavarezilor fie in deplasare fie pe Allianz ,s-au disputat cu casa inchisa,ceea ce reprezinta un adevarat record.

yoz7777 (8 comentarii)  •  13 ianuarie 2014, 10:37

Cristi, interesant articolul, insa m-as feri sa fac referire doar la Real Madrid, cand Barcelona este fix in aceeasi situatie, ca sa nu vorbim de italieni si englezi…

Maria A. (677 comentarii)  •  14 ianuarie 2014, 12:30

O statistica a salariilor brutto in Germania:
http://de.statista.com/statistik/daten/studie/1789/umfrage/durchschnittseinkommen-in-deutschland-nach-branchen/

Salariile netto depind de clasa de impozitare, pot ajunge si la jumate.
Interesanta pentru articol ar fi o statistica a veniturilor medii pe familie. Netto si ce ramine real din netto familiei pentru consum:
http://de.statista.com/statistik/daten/studie/5742/umfrage/nettoeinkommen-und-verfuegbares-nettoeinkommen/

acel netto care ramine real familiei pentru consum, este ala pe care il masluiesc cum pot bancili in Romania. Nici pe hirtie nu poate ajunge la un Leu venitul pentru consum al invatatorilor, tinerilor profesori si medici cu alte doua suflete in casa, doua pisici spre exemplu. Astia trebuie demascati. Nu pentru ca Doamna Blindu face treaba ministrului, ci pentru ca sint un real pericol. Daca astia intra hotarit in greva, nu pica numai Base-Pota si blatistii lor, pica si statuia lui Victoria si chilotii lui Putin. Moare Ilici de inima rea. Vreti funerali nationale, zile libere, puterili si agenturili straine sa va calce pamintul si sa va manince sarmalili ?

PS F C Bayern si Respectul ? Rid si curcile. Poate Respectul privit ca afacere. Respectul si-l cistiga suporterii. Sint organizati. In general nemtii beau organizati, in cluburi, si tot felul de asociatii. Mie imi place ca va pasa, recunosc ca puteti avea un rol determinant in desteptarea romanilor dar trebuie sa aveti un plan. Ce-ar fi sa-i faceti sa bea si ei organizati, in scop social, sa-i determinati sa alcatuiasca tot felul de asociatii dupa care guvernul si „politicienii“, scuze afaceristii si banditii, sa se orienteze, ca in Germania si nu invers, ca in Romania? Chiar Fanii vor avea zilele astea un Conges la Berlin. N-ar fi rau sa trimiteti unul care sa ia notite.

Comentează