Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Piţurcă, un scriitor

Raportul de activitate prezentat de selecţioner este o operă literară în toată puterea cuvîntului

A văzut de curînd lumina imprimantei o lucrare aşteptată de mulţi români. Opera intitulată neutru „Analiza echipei naţionale pe perioada 01.07.2011-19.11.2013” (data ultimului joc din barajul […]

miercuri, 18 decembrie 2013, 12:52

Raportul de activitate prezentat de selecţioner este o operă literară în toată puterea cuvîntului

A văzut de curînd lumina imprimantei o lucrare aşteptată de mulţi români. Opera intitulată neutru „Analiza echipei naţionale pe perioada 01.07.2011-19.11.2013” (data ultimului joc din barajul cu Grecia) este de o importanţă fundamentală. Atît pentru soarta fotbalului românesc, cît şi pentru destinul limbii române. Autorul, Victor Piţurcă, a avut încercări anterioare, sublimate însă în nuvele sau povestiri de o pagină, o pagină şi jumătate sub titluri timide gen „Raport de activitate”.

Eliberat de complexele inerente ale debutului, selecţionerul-scriitor şi-a dat însă acum adevărata măsură a forţei verbului, adverbului şi proverbului într-un miniroman de 31 de pagini. Şi dacă o editură serioasă va pune mîna pe drepturile de autor, aflate vremelnic la FRF, va da lovitura. „Analiza” lui V. Piţurcă este un produs literar peste „Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare”, cartea lui Dan C. Mihăilescu atît de prizată în mediile intelectuale româneşti. Prin forţa argumentelor, dar mai ales prin umorul devastator (şi involuntar), „Analiza'” lui Piţurcă bate poveştile uneori siropoase şi alcovoase cu doamne celebre din istoria României. Fiindcă la nea Piţi e vorba despre povestea unor bărbaţi care au străbătut Golgota necalificării la un baraj de Cupă Mondială.

Şi pentru că nimic nu pledează mai bine decît cuvintele/rîndurile autorului însuşi, iată în premieră cîteva citate revelatoare, extrase în special din partea finală a operei. Acolo unde tensiunea, intriga şi prospeţimea stilistică ating apogeul.

„Deşi toată lumea a considerat că adversarul pentru baraj este unul accesibil, rezultatele acestora din ultimii ani ne arătau o echipă a Greciei extrem de altruistă (s-a calificat la ultimul Campionat European şi la ultimul CM după meciuri de baraj”. Simţiţi cum jonglează autorul cu singularul şi cu pluralul, cum se ciocnesc şi se sărută ele ludic pe parcursul unei singure fraze? Şi ce sensuri emoţionale noi oferă scriitorul banalului altruism? Nu generozitate dezinteresată, ci sacrificiu, valoare, spirit de luptă.

„Lipsa lui Chiricheş a fost extrem de importantă datorită faptului că a trebuit să jucăm pe zonă centrală în apărare cu doi jucători de gabarit lenţi – Gardoş, Goian”. Folosită cu măiestrie în locul locuţiunii prepoziţionale «din cauza», prepoziţia «datorită» luminează textul şi măreşte contrastul între personajul pozitiv Chiricheş şi personajele negative Gardoş, Goian. Ce antiteză, ce forţă! Aproape ca în Baltagul. Dar ce zic eu „Baltagul”, „Un veac de singurătate”!

Am lăsat pentru final capodopera din capodoperă, fiindcă aşa este drept.

„Faptul că am fost privaţi de absenţele lui Tătăruşanu, Chiricheş şi Pintilii la Atena (…) ne-a costat calificarea”. Jos pălăria, maestre! Prin negarea negaţiei, Piţurcă ne spune ceva cutremurător. Tulburător. Devastator. Ei, Tătă, Chiri şi Pinti, au fost pe teren, dar nu i-am văzut. Nu am ştiut să-i vedem. Nu am avut ochi pentru ei. Înţelegeţi ce întorsătură de situaţie, printr-un singur artificiu lingvistic?

Celor nu puţini care contestă calitatea tehnico-tactică a materialului prezentat de Victor Piţurcă, acuzîndu-l de prolix – „Acest meci l-am dominat în totalitate, obţinînd o victorie muncită”, „Acest lucru îmi dovedea faptul că aveam în faţă o echipă experimentată”, „Jocul retur de la Bucureşti ne-a dat mari speranţe în a obţine o victorie la două goluri diferenţă” – le răspund publicînd citatele cu pricina pe riscul meu, fiindcă nu am avut consimţămîntul autorului. Arta bate tactica, domnilor! Cît despre zvonul că în spatele lucrării se află un colectiv de scriitori de substanţă, precum Apolzan şi Florin Marin, iar Victor Piţurcă nu a făcut decît să semneze, atrag atenţia că s-a întîmplat ceva similar şi cu Salvador Dali şi cu miile lui de tablouri de la miile de muzee prin care sînt expuse. Ruşine! Daţi în pomul cu roade! Sau da-ţi?

Comentarii (62)Adaugă comentariu

denethor (34 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:09

de data asta,jos palaria! sau …sus?! :)))))))))))))))

lord belial (189 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:14

cu literele de plumb nu mai e la fel de usor ca zarurile masluite

Radu (3 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:18

Deci, să ne temem de greci chiar și când sunt altruiști 🙂

dan (17 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:19

De mult n-am mai ras asa bine la citirea unui articol. Si totusi, cati bani ziceti ca incaseaza anual acest individ?

utraian (32 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:19

:)))))) tare.
„Acum ori niciodata, croieste-ti alta soarte”…
Daca nu acum, atunci cand?

philis (2 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:22

Cristi, tot respectul pentru ironia subtila a articolului tau (apropos, multe aluzii transparente din textul tau il vor depasi pe agramatul national barbugiu, va crede ca-l lauzi !). Astia-s ambasadorii in lume ai romaniei mileniului 3 !
lotul national de poliomielita ortografica a fost completat cu cashchetarul sef iordanescu ! Acum chiar nu ne mai bate nimeni…
PS : cu toata consideratia, d-le Cristi Geambasu, la handbal nu te pricepi ca la fotbal…nu-i mai aduce osanale mitocanului care trimite la scos castane mielusel de sacrificiu! Acolo suntem in urma cu vreo 10 ani..

Tudor (20 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:23

Ai fost in mare forma azi domnu’ Geambasu. Rad cu lacrimi. :)))

costi (4 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:26

:)) hai bai frate, nu fi carcotas. nea piti s-a intrecut pe el insusi. sau ne-a?
:))

Suporter valcean (8 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:29

Foarte tare!!!
Am citit astazi in Gazeta Sporturilor doua eseuri foarte reusite. Aceasta, scris de Cristian Geambaşu si „Patriarhii fara barbatie” a lui Adrian Georgescu.
Felicitari, Cristian Geambasu!
Felicitari, Adrian Georgescu!

Mishu (8 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:36

Supeer! Daca tot nu l-a schimbat, macar sa radem cu pofta! Sa vedeti raportul pe anul viitor, combinat nea Puiu, cu puterea mistica a icoanelor sale si legendarul, deja, Piti. Cred ca se fac deja inscriei la cumpararea capodoperei.

speedy (50 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:37

deci, nu-mi pot reveni. sunt socat. sa-ti fie rusine, Cristi. sunt la serviciu, ar trebui sa lucrez…datorita acestui text nu ma pot concentra. nu mai pot de rassssss :)))))))))))))))

Cip (66 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:39

Ha! Ha!
Simpatic!
Radem noi, dar nu il ajutam sa scrie in alta parte?

cezar (4 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:47

ha ha ha ha….production!!???piti dixit!
maxim!rid maxim!
cita perspicacitate!!!!

run.away (7 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:56

Trebuie sa remarc faptul ca raportul asta in loc sa clarifice niste aspecte cu privire la echipa nationala, mai rau ne incurca. Si asta din cauza ca in urma lui se ridica o noua intrebare la care cred ca nimeni nu poate sa raspunda: la ce capitol sta Piturca mai rau, la gramatica, sau la munca de selectioner?

Steaua-1986forever (5 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 13:57

Hai sa radem de niste analfabeti: Piturca, Marin si Apolzan. Dar mai grav este ca astfel de greseli cu „din cauza” si „datorita” vedem zilnic in aceasta „Gazeta”. Pe alea nu le observi „maestre” ? Macar la Piti nu am pretentii, el pe timpul scolii a fost tare ocupat cu datu’ cu picioru’n basica si aruncat cu zarurile cand nu dadea cu picioru’n basica, dar „jurnalistii” ce scuza mai au?

Florin (4 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 14:15

Draga Cristi,

Imi permit sa-mi exprim dezaprobarea la adresa articolul tau.

Gasesc de-a dreptul revoltator si injositor ca un renumit as al condeiului ca tine sa musteasca de atata ironie ieftina la adresa unui roman simplu, fie el si antrenor al nationalei. Acesta din urma nu cred ca ar fi avut vreodata pretentia de a se considera un scriitor sau un intelectual rasat, ca tine. Ti-as fi inteles reactia critica, daca aceasta ar fi tintit un coleg de breasla, un adevarat jurnalist.

Oare tu cum te-ai fi simtit daca Plesu, ca sa dau un exemplu, ti-ar analiza capodoperele din GSP ?

Un admirator deceptionat.

Legione Granata (2 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 14:16

Piturca, acest Gabriel Garcia Marques al fotbalului …

Lulu (3 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 14:21

Am vrea si noi tot raportul… vreau sa ma amuz asa cum am facut-o azi :)))

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 14:23

Strauss-1986forever

Poate imi semnalezi si mie exact in ce articole apar greselile cu pricina, chiar te-as ruga. Dar vezi sa nu fi fost citate tot din marii oameni de football.
Altfel, e ceva care te-ar multumi la nivel de articole? Ca tare ne mai critici.

Duralex (5 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 14:26

Domnilor….eu personal ma simt vinovat pt necalificare si consider ca fiecare are partea lui de vina,dar Piturko,nu si nu,nu isi asuma nimic.
Colac peste pupaza in raport arata cu degetul vinovatii si ,,lipsa de valoare individuala”
Pe romaneste spus si-a dat singur un picior in cur.Mai esti acolo Piturko? Da? Esti un bou ca toti boii………….

damiann99 (8 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 14:38

Intr-adevar „privarea de absenta” a fost cea mai ravasitoare…:)

IO (144 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 14:55

E de ras, dar nu chiar. Am citit articole si pe-aici, prin GSP care musteau de „bijuterii” de genul celor din raport. De la politicieni, pana la personajele din monumentalul Las Fierbinti, LR este bumbacita cu nesatz. Vad aproape in fiecare zi la televizor profesori universitari, Anghelutza, Mircea Radulescu, care morfolesc LR in fel si chip. L-am vazut pe Siman, absolvent de Istorie, facand acorduri defectuase, ce-mi mai e acum si Piturca. Generalul, pe care il consider cel mai tehnic fotbalist roman, ba chiar si cel mai bun alaturi de Litza Dumitru, cashcheteaza si el limba cu frenezia unui elev de scoala ajutatoare.
Din pacate intreaga tzara este corijenta la Limba Romana.

Bernier (5 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 15:45

Bravo! dle Geambasu
Inca o data, bravo!
Cat sa mai ascundem impostura, diletantismul, saracia verbului si dezacordurile gramaticale de baza ce transpar din aceasta cloaca de „profesionisti” in ale fotbalului?
V-am zis ca jucati la alta categorie decat manelistii astia plini de bani, masini, fitze si stupiditate. Sper ca aveti pilea batatorita, caci nu va vor ierta ptr ca le aratati oglinda.

sa trecem, totusi, la cestiune (6 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 16:51

Domnule Geambasu, raportul lui Piturca nu putea trece neobservat, nici neamendat. Pana aici este totul OK. Numai ca nu prea inteleg de ce poate sa va preocupe mai mult forma decat fondul problemei. Mai intai, ca „oamenii de/din fotbal” sunt semialfabetizati este ceva ce stiam deja. Altfel spus, asta nu este o stire, necum un subiect de editorial. In al doilea rand, sunt atat de multi jurnalisti intr-o situatie comparabila, incat, din prudenta, mai bine ocoleati subiectul asta. Sa ne intelegem – nu va am pe dvs in vedere in privinta asta. Insa ceea ce va reprosez este ca va ocupati de fleacuri, in timp ce pe noi ne dor dintii din cu totul alte pricini.
Piturca, in sine si in general, este o mare tema de analizat. Poate ca o pastrati pentru lunga vacanta de iarna. Oricare ar fi planul dvs pentru iarna editoriala a comentatorilor de fotbal, ingaduiti-mi sa va dau niste sugestii in chestiune:
– A fost/este/ramane Piturca omul providential pentru echipa nationala? Asa s-ar parea. Primul argument: Mircea Sandu i-a oferit un contract incredibil. Al doilea: dupa umilitorul, desi totusi previzibilul esec din preliminariile CM (adica: n-am tras nadejde sa ne calificam, dar ma deranjeaza foarte mult maniera in care am pierdut, in genunchi) o multime de oameni, inclusiv autoritati profesionale si morale din randul antrenorilor, sustin ca Piturca trebuie lasat sa-si faca treaba.
– Asta este deja al doilea mare subiect: ce treaba face, in fond, Piturca acolo? La ce sa ne asteptam? Ce a construit realmente si cat este iluzie din ceea ce ne vinde el in raport drept realizare a unor obiective intermediare (fiindca asta incearca sa sustina)?
– Cat de valabile sunt argumentele lui Piturca din raport? Argumentul lui forte pare ca este: „n-ai cu cine, dom’le!….” Pai, daca are dreptate, daca asta este principala cauza a jenantei prestatii a nationalei, motivele pentru care Piturca ar trebui schimbat palesc. Dar daca nu fondul de jucatori disponibili este problema de fond, Piturca se dovedeste o piedica ce trebuie inlaturata. La urma urmei, pana la a afla care este persoana viitorului selectioner, daca vom avea altul, are trebui sa ne preocupe ce-ar putea rezolva acela in plus fata de Piturca.
– Cum poate functiona, la modul serios, tandemul Iordanescu-Piturca si cu ce rezultate? Poate ca este doar o sicana menita sa-l scoata pe tusa pe Piturca. Dar, si asa fiind, schema asta va functiona cel putin o vreme, posibil inca vreo 2 ani. Ei bine, cum si cu ce efect?
Va astept pe dvs si pe colegii dvs cu raspunsuri serioase la intrebari serioase.

calinescu_ (15 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 16:55

PITZURCA NU E SCRIITOR , EL ESTE UN CARTURAR SAU MAI BINE ZIS CRED CA ESTE UN CARTOFOR …..!!!!
TZARANUL ANALFABET DIN ORODEL A TOT MERS PE CACEALMALA CARE CA INTOTDEAUNA I S-A INFUNDAT ….!!!!
EL POATE FI DEMIS FOARTE SIM PLU DE LA NATIONALA PE MOTIVUL CONDAMNARII PENALE ….!!!!
DAR SEFUL DE LA POARTA,….DELA POARTA ALBA, A DECIS SA-L PASTREZE PENTRU A LE CRESTE COTA OILOR ……!!!!!

Munteanu Sorin (28 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 16:58

Misto. Umor de calitate. Ce ne-am face fara Piti. Am fi mai morocanosi!

Fazan (1 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 17:17

Lasa Geambasu ca am vazut si la tine multe perle. Iti mai amintesti cand ziceai de Carlos ca „are o problema olfactiva: nu vede mingea” ?

Cand vrei sa mai faci bascalie, lasa-l pe Georgescu. Fara suparare, dar tie nu prea iti iese.

Ordessis (2 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 18:15

Asta cu „Am fost privati de absenta lui….” e fabuloasa.

Larisa (1 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 18:16

Sunt oameni care cred că ce ai scris tu aici este ştire! La fel de grav este ca aceiaşi oameni se cred interesanţi şi chiar inteligenţi.

Piţurcă ar fi fost inteligent, chiar şi cu asemenea greşeli în scriere, dacă ar fi oferit o explicaţie clară cu privire la folosirea obsesivă a lui Stancu şi convocarea la baraj a unor jucători ca Marius Niculae sau, mai ales, Cociş.

Ar fi fost inteligent dacă ar fi explicat exact care este problema lui cu Mutu şi de ce amestecă detaliile din viaţa privată cu cele din viaţa profesională, care apropo, este de interes naţional.

Ar fi fost inteligent inclusiv dacă îşi dădea cu părerea obiectiv cu privire la situaţia lui Radu Ştefan de exemplu, care este totuşi o forţa în primul 11 al unei forţe din SERIE A şi preferă să nu dea ochii cu el la naţională.

Să plece.

Acciduzzu (31 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 18:37

Nu aveti simtul umorului cei care il criticati pe Geambasu! Eu recunosc ca m-am amuzat copios. Nu va place, cititi articolele lui Ioanitoaia. Cred ca este singura formula de a mai uita de frustrarile pe care le provoaca mentinerea obsesiva a acestui „selectioner”. Ca sa parafrazez: „“Faptul că am fost privaţi de absenţa lui Piturca in calificarile la mondiale (…) ne-a costat calificarea”. Felicitari Cristi!!!

Star1986-forever (24 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 19:19

Domnule Geambasu, iti raspund eu in locul lui Steaua1986.
In articolul de ieri, nu mai departe, ai scris:
„…în căutarea unui loc de muncă mai bun. Mai bine plătit, mai sigur.”
Numai la Nea Ovidiu am mai vazut propozitii fara subiect si fara predicat. S-au schimbat regulile gramaticii romane? Daca gresesc eu, imi cer scuze anticipat, dar eu, la scoala am invatat ca in cazul unei enumerari se foloseste ori virgula, ori punctul si virgula. Nu cred ca poti sa pui punct la sfarsitul unei fraze ca apoi sa continui enumerarea cu litera mare intr-o constructie fara subiect si fara predicat.
Multumesc daca imi raspunzi.

Marius (42 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 19:36

Citatele astea sunt pe bune? Este fabulos! Auzi, „am fost privaţi de absenţele lui Tătăruşanu, Chiricheş şi Pintilii”, incvredibil. Cred ca un copil de clasa a doua (care are deja experienta in scris si citit) nu facea gafa asta. Pentru ca si dupa ce trecem peste proasta exprimare intelegem ca Tata, Chiriches si Pintilii sunt indispensabili la nationala, o gluma buna.

Apoi, ” datorită faptului că a trebuit să jucăm pe zonă centrală în apărare cu doi jucători de gabarit lenţi – Gardoş, Goian” este cea mai tare. Ma intreb cine i-a pus cutitul la gat lui Piti sa joace cu Goian in centru?

Penibilul penibilului… Sper sa apara la vre-o editura, o sa fie bestseller. Cu banii stransi FRF ar putea de exemplu sa ii desfaca contractul lui Piti, nu stiu… zic si eu, nu dau cu parul. 🙂

expat (1 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 19:38

E clar, dupa antrenorat o sa se ocupe de scris ☺
E talentat. IAR banii castigati, la poker o sa-i inmulteasca 👙

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 19:49

Star 1986-forever

Exista propozitii eliptice de predicat. Adica atunci cind acesta lipseste din respectiva constructie, dar este subinteles. Chiar exista asa ceva si ,uneori, este un mod de a dinamiza textul. Paradoxal. De fapt, tine locul unei figuri de stil. Multumit?

Sigur ca se poate scrie si plat, ca la clasa I primara, nici o problema. Da’ se mai schimba si vremurile, si oamenii, si limba. Si stilul. Stiu, nu mai scrie nimeni ca nea Vanea si nu mai comenteaza nimeni ca Topescu.

Star1986-forever (24 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 20:07

multumit ca mi-ai raspuns, da…
ca ai facut-o ironic, nu 🙂
eu nu te-am luat la misto. Puteam!
poti sa scrii dinamik si fara sa fentezi gramatika
depinde D kontekst
Maria Andries DC poate? wink wink

Ciury (7 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 20:25

Eu inteleg ca nu stie sa scrie corect…..din pacate nu i-o cere nimeni….dar putea sa puna pe cineva sa-i „traduca in scris” ideile.

emg (62 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 21:03

L O L

moartea pasiunii (6 comentarii)  •  18 decembrie 2013, 23:55

Domnule Geambasu, am avut proasta inspiratie sa va abordez (undeva, mai jos, sub titlul „Sa trecem ,totusi, la cestiune”) cu cateva subiecte serioase, intr-un moment in care dvs erati foarte chitit sa analizati scrierile lui Piturca dpdv gramatical, stilistic samd.
Constat ca v-am inoportunat; azi, cel putin. Va aratati foarte focusat pe gramatica, pe care va simtiti atat de stapan, incat nu pareti dispus sa abandonati postura asta frivola si inutila (macar atunci cand vine vorba de Piturca).
Dar vad ca ma obligati sa va fac pe plac.
Spunea un comentator ca, daca Plesu ar lua nitel in raspar textul dvs, s-ar putea sa iesiti in deficit; sugestia era ca va dati prea mare pe un teritoriu pe care Piturca este prea mic. Adica: ce vreti sa demonstrati cu asta, la ce va foloseste dvs si la ce ne foloseste noua?
Cum Plesu este, cu siguranta, prea ocupat, o sa incerc sa va fac un serviciu, in sensul de a va convinge ca nici macar dvs nu sunteti atat de mare pe terenul gramaticii:
– Scrieti: „titluri timide gen”. Corect: „titluri timide de genul”.
– Scrieti: „complexele inerente ale debutului”. Corect: „complexele inerente debutului”. Se cerea cazul dativ.
– Scrieti: „alcovoase”. Poftim?!… Bine, sa zicem ca a fost o licenta poetica, desi nu sunt sigur ca v-ati castigat dreptul la asa ceva.
– Scrieti: „au străbătut Golgota”. Golgota nu este un spatiu (de strabatut), ci un punct, un loc limitat ca suprafata; sau o tinta, daca vreti. Este locul unde erau executati cei condamnati.
– Scrieti: „artificiu lingvistic”. Pardon, negarea negatiei, in acest caz, este o eroare logica, n-are nimic de-a face cu limbajul.
– Scrieti: „acuzîndu-l de prolix”. Cuvantul „prolix” poate sta ori drept adjectiv, ori drept adverb. Dvs aveati nevoie de acolo de un substantiv, care era „prolixitate”.
Sa fiu scuzat daca mi-au scapat eventuale alte mici defectiuni din editorialul dvs. Ca si de faptul ca m-am bagat si un pic in semantica, desi am anuntat ca ma ocup doar de gramatica. Pe stil, insa, nu m-am pronuntat. Sper, insa, ca v-am dat suficienta satisfactie.
Ca sa revin, totusi: nu va citesc pentru presupusa dvs abilitate de a juca rolul lui Plesu judecandu-l de Piturca. N-ati vrea, totusi, sa ne intoarcem la… cestiune?
Multumesc.

robi (1 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 0:20

ce a scris Piturca ine maga analiza lui ar trebui luat in serios. Nu e un interviu cu raspunsuri spontane, el a avut timps a isi culeaga gandurile si sa scrie ce a facut in perioada asta si eventual ce are de gand sa faca pe viitor. Ma ingrijoreaza faptul ca in raportul lui stipula ca ar mai avea nevoie de zece oamnei sa se califice la euro 2016! Piturca avea obiectiv calificarea la EURO 2016 si el spune ca fara inca 10 oameni noi nu o poate face! daca e sa fin macar putin realisti, jucatorii astia nu o sa cada din cer si nici nu o sa tresara ca bobocii la primavara, hai poate unu, doi, dar zece? Practic Piturca justifica de pe acum ca urmeaza o campanie de calificare ratata si vad ca nimeni din federatie nu se panicheaza.

Mihaela (2 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 10:12

Daca ati avea talent la analiza sportiva cum aveti la scris, domnule Geambasu, ar fi ceva. Asa, ramaneti un scriitor bun, un intelectual, insa un „om de sport” sub-mediocru.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 10:57

moartea pasiunii

Moartea pasiunii, intr-adevar. Dar mai ales a simtului umorului. Continuati sa fiti incruntat! Ori continu-ati s-a fi-ti incruntat?

Mihaela (2 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 11:39

Imi retrag cuvintele scrise mai jos…si rectific: Aveti talent la scris cum aveti si la analiza sportiva, adica sub-mediocru.
Expresia „moartea pasiunii” cred ca sa refera la stilul dvs. de a intelege si a reda ce se intampla in sport in zilele noastre. E doar parerea unei persoane nescolite, asa ca mine.

brotberuf (1 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 11:56

Las’ ca vine generalul cascheta cu limba romana sub brat si ne salveaza din mizerie. Vivat !

Rictus (9 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 12:12

In totalitate de acord si felicitari pentru text domnule Geambasu.

Fotbalistul, selectionerul si antrenorul Piturca (ori altii ca el) nu e scutit a cunoaste gramatica limbii romane. Dimpotriva…

HAI ROMANIA!

maximuspqr (58 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 15:14

Ehehehei maistore, pricinos mai esti, Vlad Musatescu parca esti, scrie Piti si echipa tehnica ceva si gata, dam cu paru’. Bun articolul dar la raspunsuri te ai depasit, am ris cu toata gura. Acu’ Piti, nea Puiu si multi alti oameni din fotbal, au nevoie de doua trei ori pe an de efortul scrierii, se mai pierd din abilitati. Cititorii matale (eu fac parte dintre acestia) nu cred ca sint toti foarte pregatiti, nu e o scuza dar…fii bun maistore. Eu, am vreo 16 ani de scoala dar degeaba, de patru ori am fost exmatriculat, a cincea oara nu am mai asteptat, m am lasat . Din fericire nu am nevoie des sa mi etalez cunostintele sau lipsa lor. Trebui sa dau declaratii de patru cinci ori pe an, imagineaza ti matale ca as cunoaste gramatica si as scrie corect. Bataie ce mi as lua de la domnii militieni…nu de alta dar ei ar crede ca fac misto si scriu in alta limba. Asa si Piti, cind scrie rapoarte pentru’domnii’ din fotbal, o face pe intelesul tuturor cum numai el stie.
Mi se pare totusi putin ciudat sa ai parte de asa multe pareri critice , daca matale gresesti sigur o faci din neatentie.
Pace!

IO (144 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 15:26

Domnule Geambasu, doreati o dovada despre ziarul dvs.
„Kapetanos l-a lovit cu pumnul drept în piept pe Andrei Mureşan, după care i-a tras o palmă stîngă peste ceafă aceluiaşi jucător al Astrei.”

E clar, e vorba despre Kapetanos, nu despre Shiva, pt care exprimarea ar fi fost valabila.
N-a durat decat doua zile pana sa apara „perla” in GSP.

Diana (1 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 15:28

Hotel de animale

geosx (6 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 16:06

Domnule Geambasu,n-am agreat niciodata atitudinea extrem de agresiva,vecina cu rautatea ,pe care ati avut-o la adresa lui Victor Piturca,insa nu mi-am irosit timpul raspunzandu-va.
Mi s-a parut,pentru a-i demonstra anumite lucruri,binevenita si extrem de sugestiva replica pe care i-a dat-o „moartea pasiunii”(intr-un domeniu pe care Piturca nu trebuie sa-l cunoasca asa cum pretinde domnul Geambasu c-o face).
FELICITARI „moartea pasiunii”!!!

seba (157 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 19:46

da, haios articolul, chiar am ras. mai ales la partea cu flocea, scriitor de substanta :)) nu e problema ca baietii astia nu scriu ca eminescu, problema e ca antreneaza cum scriu. si ca nu vor sa plece.

moartea pasiunii 2.0 (6 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 22:38

Domnule Geambasu, ceea ce faceti dvs se cheama, pe romaneste, a o cauta cu lumanarea. Si uite ca m-ati descumpanit: sa va (mai) iau in serios sau sa va las in plata Domnului?
Sa recapitulam:
– V-am atras politicos atentia (a se vedea titlul „sa trecem, totusi la cestiune”) ca astept altceva de la dvs decat sa faceti praf compunerile nefericite ale lui Piturca; asta nu era o miza, nici pentru ziarul dvs, nici pentru cititorii sai si nici macar pentru Piturca. In subsidiar, v-am marturisit ceea ce ar fi fost interesant – in opinia mea si, cu siguranta, si a altora, poate chiar si a dvs – de discutat apropo de Piturca si raportul sau.
– Ca n-ati binevoit sa dati un semn – fie si formal – ca ati fi receptiv si disponibil vizavi de temele serioase legate de Piturca si de nationala pot sa inteleg. Ca ati preferat, in schimb, sa continuati cu mistocareala aceea ieftina, de data asta pe seama cititorilor, mi-a fost mai greu sa inteleg. Si, mai ales, sa accept. Poate ca asta este strategia dvs de comunicare cu cititorii gazetei, dar, daca asa stau lucrurile, era cazul sa aflati ca sunteti , la randul dvs, vulnerabil si amendabil; si ca nu va onoreaza sa va comportati ca un pusti de clasa a III-a care prinde la inghesuiala un pustiulica de clasa I. Ati cerut, implicit, o lectie si v-am oferit-o. V-am numarat bubele din editorial, doar pe cele care vizibile la prima mana. Sper sa mai fi invatat ceva nou despre limba romana, cu ocazia asta. Important este sa progresati, iar acest lucru sa se vada in articolele pe care le veti scrie de acum inainte.
– Reactia dvs din a doua faza m-a surprins, trebuie sa recunosc: ati gasit de cuviinta sa inmultiti ironiile ieftine, de data asta la adresa unei cititoare. Asta, ca si cum ati mai avea dreptul sa ironizati pe cineva pe tema scrisului, dupa toate galmele si gafele din textul dvs. Ati etalat un tupeu agresiv de care nu va banuiam. Poate ca va simtiti acum ranit, in amorul propriu ori in alte zone, dar v-ati facut-o cu manuta proprie. Vestea proasta pe care v-o dau este ca loc de suferinta proaspata si vie se gaseste intotdeauna, iar dvs pareti a fi un bun mediu pentru asta. Incercand sa va scutesc totusi de o noua suferinta, indraznesc sa va atrag atentia ca inca nu v-a luat nimeni la misto. Ati fost criticat, negat, chiar insultat, dar inca nu v-a luat nimeni la misto. Iar daca nu tineti mortis sa aflati ce gust poate avea chestia asta, v-as sugera sa nu mai lansati provocari pe care nu le puteti duce.
Si, ca mai lamurim o chestie, ultima cu care ati dat-o in gard: reprosati – mie si altor cititori – ca n-avem simtul umorului. Mai intai, ca nu este vorba de umor aici. Genul pe care v-ati straduit dvs sa-l ilustrati in editorial se cheama satira, nicidecum umor. Asta, ca sa semnalez o noua buba din limba dvs romana si sa va dau un motiv sa mai lucrati nitel la proprietatea termenilor; de la Piturca n-am pretentii, dar de la dvs am. In al doilea rand, satira dvs este usor ieftina. In al treilea rand, a reprosa cuiva ca nu are ‘simtul satirei’ (daca asta ati vrut sa spuneti) este caraghios si, in fond, un nonsens. Satira este subiectiva si agresiva, nu poate fi impartasita de toata lumea. Sper ca v-am lamurit. In al patrulea rand, atunci cand vreau sa gust umor si satira, citesc Catavencii si altele de felul asta, in nici un caz GSP.
In fine, ca sa resetam discutia – in cazul in care doriti totusi asa ceva – tin sa va spun urmatoarele:
– Va apreciam sincer ca gazetar, altfel nu v-as fi cerut sa analizati niste subiecte serioase si complicate.
– Va apreciez in continuare ca gazetar, in ciuda derapajului dvs din aceasta pagina. Nu gasesc ca aproximatiile de limba romana din textul dvs va face mai putin gazetar. Toata lumea comite crime mai mici sau mai mari fata de limba romana. Cred ca si Plesu, la o adica, poate fi prins cu ocaua mica, daca-l gasim intr-o zi proasta. Nu asta este problema. Asemenea mici erori sunt tolerabile si n-ar fi ajuns in aceasta discutie daca la mijloc n-ar fi fost atitudinea dvs, pe care ati dorit s-o ingrosati dincolo de o anumita limita.
Luati de-aici un sfat gratuit: lasati genul pamfletar deoparte, nu aveti fibra pentru asta. Ati fost pricinos. Or, pamfletul se scrie cu un soi de detasare care ridica textul deasupra oricarei replici posibile. Nu v-a iesit chestia asta si nici nu cred ca v-ar iesi, in general. Ceea ce ati facut dvs cu Piturca a fost sa-i dati la gioale. Asta nu este pamflet.
Ajunsi in punctul asta, va intreb din nou, pentru a treia oara: n-ati vrea sa va ocupati de analize serioase pe teme serioase? Eu, cel putin, asta astept de la dvs.
Multumesc.

Comentează