Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Jucaţi, nu vă mai plîngeţi!

A venit iarna, surpriză! Jucătorii, antrenorii şi conducătorii Ligii 1 se tînguie. Noroc că îi mai încălzesc banii din drepturile TV.

Nu ştiu dacă aţi observat o chestie foarte tare. Vedem un fotbal de 10 ori mai scump faţă de […]

duminică, 8 decembrie 2013, 9:40

A venit iarna, surpriză! Jucătorii, antrenorii şi conducătorii Ligii 1 se tînguie. Noroc că îi mai încălzesc banii din drepturile TV.

Nu ştiu dacă aţi observat o chestie foarte tare. Vedem un fotbal de 10 ori mai scump faţă de acum 8 ani. Nu am zis de 10 ori mai bun, că dacă era aşa ne băteam la titlul mondial. Euro, dolarul şi leul nu s-au depreciat dramatic în anii din urmă, aşa că explicaţia nu stă în evoluţia pieţei financiare. Nici în criza economică, pentru că fenomenul ar fi trebuit să fie invers. Să consumăm un fotbal mult mai ieftin la acelaşi preţ. De ce nu?, la un preţ mai mic. Pe măsura salariilor mai mici. Vorbim, se înţelege, despre fotbalul românesc. Despre Liga 1, nu despre Premier League, nu despre Bundesliga.

Fiind un foarte nepriceput om de afaceri, dar un versat telespectator-microbist, v-aş putea ţine o teorie privind absurdul situaţiei. M-aş putea întreba retoric şi puţin ipocrit de ce consorţii puternice plătesc sute de milioane de euro pentru o întrecere modestă. Însă chiar nu cunosc resorturile economice ale unor afaceri de asemenea anvergură, habar nu am de felul în care se comercializează sau nu receiverele şi nu ştiu dacă piaţa românească este pregătită pentru sistemul pay per view.

Ştiu însă că există oameni influenţi ori societăţi puternice care simt mirosul banilor cu precizia cîinilor dresaţi să descopere preţioasele trufe în pădure. De-aia sînt ei bogaţi, puternici şi influenţi, că adulmescă unde stau ascunşi banii pe lîngă care noi trecem fluierînd ca proştii. Problema mea ar fi alta şi vine dinspre cei care produc spectacolul. Mă rog, ceea ce ar trebui să fie spectacolul. Echipele cu fotbaliştii, antrenorii şi conducătorii lor joacă un rol determinant în povestea noastră. Iar fotbaliştii, antrenorii şi conducătorii majorităţii copleşitoare a echipelor noastre din prima ligă se plîng. Îşi plîng de milă şi varsă lacrimi grele în declaraţiile în care spun că afară este prea frig. Purtătorul de cuvînt al cruciadei purtate împotriva păgînilor care programează meciuri în luna cadourilor este Laurenţiu Reghe(n)campf. „Nu cred că putem avea meciuri de calitate la o asemenea temperatură. Ne este foarte dificil să ne antrenăm şi putem avea parte de accidentări şi alte situaţii neplăcute”, zice antrenorul campioanei.

Nu ştiu care ar fi celelalte situaţii neplăcute evocate de Reghe(n). Probabil o accidentare urîtă a lui Nikolici, care, afumat, ar putea auneca pe derdeluşul natural din faţa clubului în care tocmai a băut o sticlă de vodcă. Ştiu însă foarte precis că toate tînguirile astea demne de băbuţe reumatice vin de la nişte cetăţeni care primesc 101 milioane de euro pe un contract de 3 ani. Mai ştiu că majoritatea trăiesc din aceşti bani şi nu din ce aduc ei de acasă, de la gura copilaşilor care primesc Porsche în ghetuţele aliniate la uşă de Moş Nicolae. Înţelegeţi? Dînşii se vaită de frig şi ar vrea întreruperea campionatului. Iar televiziunile să pună bradul pe masă. Şi realizatorii de emisiuni să cînte colinde laolaltă cu specialiştii. Eventual să facă şi pomana porcului în studio.

Aud. Aud foarte bine. Ţii partea televiziunilor!, mi se strigă în casca pe care o am racordată la mufa spre intangibilul, sensibilul, bănuitorul, dar mai ales sacrosanctul public. Da, aşa este. Sînt de partea celor care muncesc şi plătesc. Şi nouă ne este frig, şi altor fotbalişti de prin Europa le este, dar acolo oamenii ştiu să respecte un contract. Joacă, participă la interviuri, nu iau la mişto reporterii, nu îşi dau ochii peste cap cînd li se pune o întrebare ţintită.

E posibil ca pe acolo şi contractele să fie mai restrictive. Ca să evite frisoanele de frig ale vedetelor. E posibil ca pe la ei şi condiţiile din teren şi cele din tribune să fie altele, chiar iarna. Tot de aceea. Că au muncit şi au respectat contractele.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

Vali (6 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 11:27

Voi, care scrieti aici toate comentariile voastre mai mult sau mai putin pertinente, ati sta 3 ore in frig pentru ~500 E medie /meci? Eu as sta…Acum, politia, pompierii, pietzarii, etc…sa nu mai munceasca pana in martie, cand se face cald iarasi afara? Sau va e frica ca veti „sangera” usor, vorba lu` unu de la steaua, cand dadea interviu dupa mizeria de partida de aseara …

nerazzurro (10 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 11:42

Pe unde v-am citit, v-am criticat, desi sunt convins ca nu intereseaza pe nimeni criticile mele: ca sunteti intotdeauna rautacios si cautati nod in papura mereu. Daca ne calificam la mondial, scriati a doua zi de Piturca ca a jucat la ruleta inaintea meciului si a vazut ca avea noroc. Totusi, insist sa-mi racesc gura de pomana. De data asta, insa, un articol CORECT. Steaua cand castiga meci de meci spuneau ba ca nu stiu ce jucator daca joaca la mai mult de 3 zile isi iese din forma, ba ca echipele mari asa joaca, ba ca au jucatori multi si valorosi si nu au probleme cu meciurile dese, ba ca sunt fizic exceptionali si ca ii alearga pe Ceahlaul, Otelul si Astra 180 minute de le sar ochii si mai si raman sa dea ture dupa meci. Acum, ca scapa puncte pe banda, firesc pe final de tur pentru o echipa neexperimentata angrenata in UCL, deja striga Hotii! De parca ei joaca in frig si ceilalti cu gecile in spate. In Rusia se joaca in astfel de conditii jumatate de campionat. Singurul aspect corect pe care il reclama mai multi antrenori si jucatori este referitor la calitatea gazonului si la sistemele de incalzire, care, in cazul in care nu functioneaza la parametrii normali, chiar reprezinta un obstacol important in calea mingii. Sincer, de data asta sunt si eu rautacios ca Geambasu, asa de final: ma bucur ca Steaua pierde puncte, sa-l vad pe Meme duios ca aseara dupa meci, cum striga iar US25 si alte mizerii coclite. In campionatele in care aceeasi echipa castiga ani la randul campionatul, nimeni de la club nu arunca vrajeli de manelari: valoarea mea valoarea mea! Dar la asa caractere, Meme si Reghe, ce Piti Talent sa te astepti?

ionut (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 12:10

Pentru Andrei de la #41 tu ai auzit de Spania? Daca da, afla ca La Liga se joaca si de la ora 22:00, ora locala, ora la care tu in Romania sforai de mult.

adevar (89 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 13:42

Este o reclama care reflecta perfect starea fotbalului de la noi,aia cu simularea in magazin.

Nelu (7 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 14:03

D-le Geambasu cred ca ati trecut pe primul loc in ierarhia jurnalistilor ce lupta cu nesimtirea si coruptia din mocirla in care se zbate fotbalul romanesc .MM s-ar putea sa aiba dreptate, Steaua are prea multe meciuri iarna ,in deplasare(Oare intimplator toate meciurile din Cupa le-a jucat acasa ,inclusiv cu Barsana,sau noi suntem prosti?) ,UEFA ar putea amana meciul cu Chelsea,pentru la primavara ,cand ar juca un fel de amical iar FRF daca ar avea putin bun simt ar omologa toate meciurile Stelei cu victorii ca sunt prea obositi si oricum ei merita sa castige!Iar la primavara s-ar pregati pentru UCL. Are atata nesimtire pe el ! Pacat ca un club de talia Stelei a ajuns pe mana unor astfel de oameni !

cpt.ahab (96 comentarii)  •  10 decembrie 2013, 18:34

D-le Geambasu, ati omis sa ne luminati intr-o problema absolut esentiala: de ce, Dumnezeule, se joaca acum aceste etape din retur?! Nu ne-am calificat nicaieri, asa ca nu vad de ce s-ar inghesui etapele in iarna, dupa un sezon foarte incarcat pentru unele echipe. Nu are nici un sens. De ce mai avem pauza intre tur si retur? Haideti sa jucam intr-o veselie, si de Craciun si de revelion, sa preluam de-a ghiotura obiceiuri de la Dumnezeul Occident!

Vlad (44 comentarii)  •  10 decembrie 2013, 22:45

Fraier nu e cine cere, fraier e cine da… nu mai dati atat si poate atunci o sa incepem sa avem fotbal!

In rest, bine va fac uneori cand va iau peste picior.

goghe (16 comentarii)  •  11 decembrie 2013, 14:03

Corect! Fraierii platesc, smecherii iau banii! Sau pe intelesul tuturor: spectatorul cu datul, asa-zisul om de fotbal cu luatul!

Comentează