Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum se (mai) bucură fotbaliştii

Scurt tratat despre gesturile le care le vedem după gol. O mimică în spatele căreia se află carenţe de caracter şi ani lipsă de acasă

Bucuria golului. Ce frumos! A golului victoriei, a celui egalizator. Chiar a golului de onoare. […]

sâmbătă, 26 octombrie 2013, 11:08

Scurt tratat despre gesturile le care le vedem după gol. O mimică în spatele căreia se află carenţe de caracter şi ani lipsă de acasă

Bucuria golului. Ce frumos! A golului victoriei, a celui egalizator. Chiar a golului de onoare. Cîtă onoare mai este în fotbal alături de oroare. Aţi observat cum se bucură fotbaliştii la gol? V-aţi dat seama dacă este vreo deosebire între bucuria băieţilor noştri şi a băieţilor de afară? Poate n-ar fi rău să trecem în revistă o sumă de gesturi care definesc bucuria golului, fără să ne substituim instanţelor calificate. Psihologi, antropologi, sociologi. Cei mai mulţi dintre ei sînt prea ocupaţi cu treburi mai importante şi speţe savante, deci trebuie cumva să ne descurcăm singuri.

Nu ştiu alţii cum sînt, dar eu am ajuns la saturaţie. Nu mai suport să văd fotbalişti care îşi duc degetul arătător la buze, făcîndu-mi semn să tac. Nici Leandro şi nici Ronaldo nu au dreptul să ne interzică asta! Nici simbolic! Nu mai rezist să îi văd legănînd copii imaginari, de-abia născuţi sau încă nenăscuţi. Pare-mi-se că brazilianul Bebeto a fost iniţiatorul. Nu mai am energie şi nervi să îi contemplu mitraliindu-şi adversarii şi publicul acestora, să îi observ cum îşi pun lunetele pentru a ţinti spre un ipotetic oponent căzut ori cum îşi duc palmele la urechi, în aşteptarea ovaţiilor. Sau cum întind vîrful bocanculului pentru a fi lustruit de un coechipier, lustragiu de conjunctură. Inflaţie de simbolistică ieftină, penurie de decenţă.

Poate mi-am pierdut simţul umorului, probabil am obosit privind atîtea şi atîtea meciuri proaste, încununate de un gol-mărgică, ouat contra cursului jocului. Atunci, în acel moment magic, marcatorul/autorul face o dedicaţie iubitei. Îşi împreunează degetele mari şi arătătoarele, formînd o inimioară imaginară. Vai, cîtă sensibilitate! Ca să nu zic că forma geometrică desenată de degete parcă sugerează mai degrabă altceva decît o inimoară. Dar peste toate mă irită gestul plecăciunii în faţa peluzei, cu fotbalistul care flutură în faţa ultraşilor o invizibilă pălărie de muschetar. Sau de cavaler singuratic. Cîtă ipocrizie! Mă laşi?

Dragii mei, dar asta nu e totul. Categoria cea mai de jos o reprezintă înjurăturile care urmează reuşitei golului. Murmurate printre dinţi sau rostite cu toată gura. În faţa camerei de luat vederi. Vă prezint deci golul ca formă de răfuială. Golul ca dedicaţie scabroasă. Numărul practicanţilor golului-înjurătură este în continuă creştere. Implacabilă. Inexorabilă.

Există şi forme de trăire sinceră. De satisfacţie neprefabricată. Cum nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită, tocmai unele dintre acestea sînt amendate de regulament. Corectitudinea politică interzice fotbalistului să îşi scoată tricoul şi să fluture cu el. Scoaterea tricoului nu este nici ea un gest academic, dar sugerează o formă concretă a descătuşării. Ei, tocmai aici intervine domnul arbitru, care arată cartonaşul galben cu o satisfacţie aproape sardonică. Marş în formaţie, ai impresia că-i zice jucătorului, care-şi pune spăşit tricoul pe el.

Îmi este dor de bucuria dansată a lui Hagi. De săriturile lui Pele şi Cruyff. De detenta lui Dudu de după gol, la fel de impresionantă cu aceea care ducea la înscrierea lui. Îmi lipseşte bucuria reţinută a lui Dobrin. Bucuria copilărească a lui Gabi Balint şi bucuria necenzurată a lui Ilie Dumitrescu. Mi-e dor de multe lucruri din trecut pe care nu le mai regăsesc acum. Mă sperie bucuria lui Messi şi mă îngrijorează privirea lui Gareth Bale. Şi cine ştie ce ne mai rezervă viitorul.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

TaVee (8 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 12:03

Lipsa de subiecte, sau…
Cristi, ai scris articolul asta de parca fotbalistii sunt mari academicieni cu 20 de ani de scoala si cultura. Relax man, oamenii astia vin din ghetouri, unii din familii dezorganizate, cultura lor o reprezinta TV-ul, revistele de scandal, barurile, etc. Chiar nu ma intereseaza ABSOLUT DELOC cum se manifesta un prostanac dupa un gol.

Alexandru (11 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 12:08

Domnule ati uitat cea mai mare bucurie de dupa gol : suptul degetului mare ! Pai cum domnule sa nu mitralieze spectatorii cind acestia (victimele din tribuna si din afara ei) le asigura salarii de milioane de euro ! Nu stiu daca mai poate fi numit sport fotbalul sau sportivi, trogloditii care-l practica.

Cerebelu (107 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 12:09

MM se bucura cel mai frumos. Pacat ca nu e fotbalist sa-l dam si pe el drept exemplu.

jolo (5 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 12:26

ooooo… sa fiti voi sanatosi cate carente am descoperit si noi citindu-va pe si pe voi si pe cei de la concurenta…

brebu (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 12:37

urat articol

Bernier (5 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 12:45

Iarasi f bine, dle Geambasu!
Nu renuntati, demascati impostura, ipocrizia, grobianismul, golaneala ce au atins cote alarmante, patologice, in fenomenul numit fotbal. Acest joc a ajuns sa fie acaparat de golani, de mafioti, de stupizi infatuati lipsiti de caracter, etica, buna cuviinta, respect, moralitate, decenta. Personaje indoielnice, remunerate cu sume absolut scandaloase pentru ceea ce ofera ei in schimb societatii – un circ penibil, fals, dezgustator.
Mergeti inainte! Succes! E timpul ca acest balon umflat exagerat si numit fotbal, sa se desumfle si sa ajunga la locul sau marginal, in viata oamenilor evoluati ai viitorului. Acolo ii este locul de drept – o activitate de destindere facultativa.

Ioan popoviciu (4 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:03

Nu trebuie sa va ocupati singuri. Sunt deja psihologi in fotbal. Intrebati specialistii. Antrenorii sunt psihologi, directorii sunt psihologi, Becali este psiholog, MM este psiholog, ziaristii sunt psihologi, psiholgii nu mai sunt de mult timp psihologi, ei deja sunt ocupati cu alte lucruri…academice. Superficial a inceput acest articol. Este doar o scuza sau un alibi prin care doriti sa argumentati de ce ati abordat o asemenea tema. Succes mai departe.

Ioan popoviciu (4 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:12

Daca ai vedea cu cata lipsa de respect sunt tratati jucatorii, nu i-ai mai critica atat. Ei sunt saracii, pionii intereselor celor de sus. De la conducere incepe schimbarea culturii nu de jos, din strada. Bucuria lor, educata sau nu reflecta doar enrgia negativa (a frustrarii) de care se descarca dupa atata chin, calvar, sclavie etc. Nu ei sunt de vina. Psihologul american Philip Zimbardo ne-a invatat la scoala sa cautam in sertarele conducerii responsabilii esecului din societate.
Deci, nu v-ati descurcat singuri. Iar pe fotbalisti, cine ii ajuta? Se pare ca dumneavoastra nu, deoarece nu ati stat sa ii intelegeti. A face performanta in Romania este un act de eroism. Cei care reusesc, gen Halep, trebuie nu doar rasplatiti caci acest drept il au deja cu prisosinta ci trebuie respectati si copiati, atat cat se poate.

trandafir de la mongolia (5 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:24

Chiar vroiam sa mentionez si eu gest de care a uitat dl Cristian Geambasu, foarte scarbos in opinia mea, dar mi-a luat-o inainte Alexandru:)
Urat a fost gestul lui latovlevici dupa golul marcat in poarta lui Dinamo Tbilisi, insa, dupa cum se stie, „Dumnezeu nu bate cu batul”, dupa aia, Lato a devenit bufonul nr.1, a inceput sa se faca de ras in fiecare meci. Sunt de acord cu dl Geambasu, era si timpul ca cineva sa puna in discutie acest subiect.

Dan (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:39

Putin cam exagerat articolul si probabil subiectiv pe alocuri, cel putin momentul cu plecaciunea in fata tribunei, daca nu ma insel il avea in repertoriu si Adrian Ilie la Valencia, mi se pare destul de ok, il compar mereu cu finalul unei piese de treatru, cand actorul face o plecaciune in fata publicului sau. In fine, fiecare are dreptul la opinia sa.

Ray (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:42

Aia nu, aia nu, si aia nu…
Dar ce ar trebui sa faca. Si jurnalistii sunt niste mici sfinti. Toti stiu ce nu e bine, pai poate ii invatati si ce e bine… Si pe noi de altfel. Concret, ce ar trebui sa faca dupa gol?

adi_stelistul (454 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:49

Cand vorbiti de injuraturi v-ati gandit si la Viorel Moldovan (golul de 1-0 din meciul cu Anglia de la CM 1998)? 🙂

jolo (5 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:50

dle popoviciu, si pe cei din conducerea societatii cine i-a votat acolo? schimbarea incepe in primul rand de la fiecare dintre noi.. pana cand ne vom schimba atat de multi cate sa rasturnam un sistem, vom avea conducatorii, ziaristii, medicii, profesorii etc etc etc pe care ni.i meritam

durden (270 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 13:53

ai dreptate in articol intr-un singur aspect:chiar ti-ai pierdut simtul umorului si ai cam obosit…

emil (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 14:22

Un articol corect ! .. M-a atras fotografia ce insoteste prezentarea pe GSP. :)) Nicolici dand „stingerea” celor ce comenteaza vis-a-vis de talentul lui.:))… DL. Geambasu..,ca oroce copil, si eu am batut mingea printre blocuri sau pe maidane… Din Nicolici, am fi facut cel mai bun portar ! :))))

Mefisto (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 14:51

schimbati postul sau sportul domnul Geambasu….priviti polo sau cricket…..asa poate o sa suportati gesturile lor…dar va ganditi ca nici ei poate nu mai suporta criticile voastre??? pe vreamea lu Hagi lui balint sau lu Pele nu aveai curajul si tupeul sa critici cum o faci acum…libertatea cuvantului sa castigat prin democratie numai ca asa cum a fost prost inteleasa de toti romanii si voi ziaristii la fel…cursuri de moralitatea si bun simt cerd ca sint raritati in presa romana …defapt nu ma mira …..o facultat de jurnalistica oricine o poate face daca are bani sa isi permita si ceva relatii dupa….asa ca schimba meseria domnule Geambasu

Radu (7 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 15:38

pe mine ma dezgusta fotbalistii care imping mingea in poarta goala din 2 metri si se manifesta de parca wow ce gol fabulos a dat!!!

Cristi (2 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 15:43

Articolul nu este nici pe departe bun…indiferent cate clase ar avea jucatorii de fotbal, au dreptul sa se bucure dupa fiecare gol.Bineinteles ca nu sunt de acord cu manifestarile huliganice gen:
-lovit fanionul de la coltul terenului dupa marcarea unui gol
-impuscarea cu mitraliera a suporterilor echipei adverse
-semne obscene in directia galeriei adverse

dar cu restul gesturilor sunt de acord atata timp cat ele nu transmit un mesaj razboinic , nu instiga la violenta si nu iti este rusine sa te uiti impreuna cu copilul tau la meci.
Articolul este scris in dorul lelii…doar ca sa fie ceva scris….ganditi-va ca sunt mii de forbalisti,mii de caractere si mii de feluri de a te manifesta/descarca la reusirea unui gol.Jucatorii sunt supusi presiunii..a patronului, a conducerii, a galeriei si cu marcarea unui gol se descatuseaza…si pana la urma hai sa fim seriosi..nu ar fi foarte plictisitor sa vezi in atatea meciuri sute de goluri, iar marcatorii lor sa-si exprime bucuria doar prin 2-3 gesturi???

Venom (3 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 16:01

Fiecare are dreptul sa se bucure cum vrea, oriunde pe lumea asta, la fel cum si tu ai dreptul sa scrii orice. Iar azi ai fost slab, slab, slab.

radu (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 16:30

Stau si ma intreb cum poate vorbi despre carente de caracter cineva care scrie la gsp, unde nevasta cuiva(nu conteaza cine, nu are importanta), apare pe prima pagina cu un felinar rosu in fata….

sasa (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 17:49

absolut incredibil…nici modul in care se bucura fotbalistii nu va mai convine?

Alex (17 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 17:52

Sa inteleg ca nu conteaza daca Marica sau Maxim vor marca cu Grecia. Important e cum se bucura dupa. Despre asta trebuie scris.

submarina (5 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 18:07

Fotbalistii joaca pentru spectatori. Ei trebuie sa multumeasca publicului pentru sustinere, dar in ultimul timp se pare ca au uitat de acest lucru, din pacate.

Alex (17 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 18:13

Nu am vazut niciodata o critica cinstita si obiectiva indreptata spre colegii dumneavostra mai tineri de la ziar. Oamenii pur si simplu fac praf articolele, greseli de ortografie, informatii gresite, statistici neverificate ce sa mai..jurnalism facut la misto. Cel mai recent exemplu care-mi vine in minte este revansa pe care si-o doreau ei cu Suedia, echipa aflata in aceeasi urna cu noi.
Nu conteaza respectul fata de cititori..trafic sa fie.

Tudor (20 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 18:30

Imi pare rau, dar faza cu „mitraliera” a fost geniala. Pur si simplu transcende notiunile de „bine” si „rau”, „frumos” si „urat”, „civilizat” si „grobian”. A fost arta pura.

Ioan popoviciu (4 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 20:23

Domnul Jolo. Aveti dreptate, oricine poate schimba o lege daca doreste din toata inima. Dar responsabili pentru raul mare sunt cei care il comanda si il sustin. Cei de sus. Cei de jos doar se supun si il accepta mai mult sau mai putin. Si ei au responsabilitatea lor, sunt complici. Noi aici nu facem altceva decat sa ne exprimam liberi o opinie cu privire la interesele si pasiunile colaterale legate de sport. Pe undeva am impresia ca va trebui sa avem rabdare in ceea ce priveste educarea societatii romanesti de sus in jos sau de jos in sus.

MO (1 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 21:25

…excelent material…pacat insa de ultima fraza…cea cu Messi…lipsit de sens sa aduci in discutie si ca atarare sa compari, de exemplu, gestul unui om cu caracter discutabil (dpdv sportiv) – Tatu, cu cel al unui super-sportiv/fotbalist ca Messi…

maximuspqr (58 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 21:27

Acum ce vrei maistore, se bucura oamenii, au frustrari, emotii, furie, mai stiu eu ce necazuri, de multe ori sint provocati de suporteri sau chiar de ce mai citesc prin ziare. De cei cu dedicatie pentru cei decedati si cei ce isi ling tatuajele ai uitat. De Pancone si Niculaie ce se saluta cu colegii m..e Steaua si rag cu propriile galerii la fel ai uitat. De colegii tai jurnalisti din provincie (chiar trebuia sa ne faceti asta? Ati venit la noi sa cistigati cu arbitrii)ce sint cei mai tari ultrasi ai uitat. De noi suporterii ce urlam cind portarul advers degajeaza”ooooooooooooo sugi pu..a x”. De tine ce te abtii cu greu sa nu ii faci praf pe toti, ca ala e Nila, ca ala e Cioara, ca Dodel , adica vezi domle ar trebui sa fie genii toti, ai uitat. Te ai pricopsit cu talent, ai avut parte de educatie, ti a placut sa inveti, bravo dar nu sintem toti egali. Esti pricinos amice.Acum ca avem 3 goluri pe etapa mai facem si figuri? La Nationala la cit de rar dau goluri…
Pace!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 0:13

Deci din articol ar trebui sa inteleg ce educatie aleasa aveau Hagi si Ilie Dumitrescu???? Wow… Pt.mine e ceva nou….Da poate il admir pe Ilie ca pare cult si e preocupat de arta dar aveam impresia ca asta a venit dupa ce a terminat cu fotbalul si nu ca de fapt, era ceva innascut in el culminind cu cei 7 ani de acasa…..Ar trebui sincer sa mai veniti cu astfel de articole sa mai aflam si noi…. de ex poate Banel Nicolita lua lectii de pian la 3 ani….

Profesor (3 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 1:39

Pai Hagi si Lacatus aveau grija sa inscrie, bucuria venea natural.
Astia de acum isi fac temele de acasa, golul nu mai reprezinta finalitatea ci modalitatea de a ajunge sa arati tricoul vulgar:
‘pentru ne-a gigi”

alex (15 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 7:11

Cam exagerat, dar sa ne amintim de gestul unui african la un CM, cand a ingenuncheat si mergand in 4 labe , salta un picior, imitand un caine care urineaza! Scabros!…
Ala da, ar fi trebuit taxat chiar si de arbitru!
In rest, era normal ca de la an la an, gama de gesturi ale celor ce dau gol sa se diversifice, asa cum s-a diversificat si paleta lor tehnica(de ex. asa numita „bicicleta”nu exista pe vremea marilor Pele si Cruyff).
In plus saritura lui Pele cu pumnul catre cer are o semnificatie aparte: intr-un meci din campinatul brazilian jucat in tinerete, Pele nu a fost in apele lui , si publicul l-a taxat, huiduindu-l. La o faza, marele fotbalist ia mingea , dribleaza 3 adversari si inscrie. Urmeaza descatusarea cu o saritura si pumnul ridicat catre tribuna ce il admonestase. De atunci acest gest a devenit specific lui Pele, un simbol al victoriei. Oare nu credeti ca la originea sa si acesta a fost o manifestare golaneasca?
Toate cele bune!

Ochi ager (3 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 8:52

Domnule Geambasu, v-as ruga sa faceti o comparatie intre modul in care se manifesta unii fotbalisti si… dumneavoastra.
Daca Tatu, fluierat si huiduit, meritat sau nu, nu are dreptul sa va faca sa taceti, dvs. cenzurati nonsalant randurile care nu va convin. E vreo diferenta? Nu e tot o forma de rafuiala? Asa ca poate ar fi cazul sa urmati indicatia lui Tatu, degetul aratator la buze…

Cristi (2 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 12:52

Dupa cum am zis intr-o postare anterioara…articolul este foarte slab, drept dovada numarul de comentarii si in plus aproape toate impotriva ideii din articol.
Mai chinuiti-va domnule Geambasu ca se poate sa scrieti si altceva mai interesant si realist!
va dau eu un pont…incercati cu un articol despre marlania lui Dumitru Dragomir de la liga in momentul in care a auzit ca ar putea avea un contracandidat la sefia LPF…cred ca acest gest este mult mai marlanos decat toate manifestarile fotbalistilor in momentul unei reusite!

o zi buna!!!

MUTU (6 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 16:19

Cred ca asa cum domnul Geambasu are dreptul la o parere la fel si cel care da golul are dreptul sa se bucure asa cum considera el. Poate la bucuriile care il multumesc pe domnul Geambasu sunt alte mii de oameni care nu apreciaza, nu o sa poata niciodata un fotbalist sa faca fericita toata populatia planetei atunci cand da gol si nici nu vad de ce se discuta despre asemenea lucruri.

florinem (3 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 16:33

Citesc comentariile si nu ma mir de ce suntem aici, ca tara.
Romanul e prost, domnilor – a DEVENIT prost, prost-crescut, ii e greu sa gandeasca, nu poate accepta asemenea articole, critice.
Pentru cine nu s-a prins, e vorba de lipsa de caracter la jucatorii de azi – nu toti, dar o mare parte, care cred ca au devenit niste zei, mai ales incurajati de uralele tribunelor, avand (unii) suporteri care-i idolatrizeaza, sau (altii) rafuieli si alte socoteli cu ceilalti, carora tin sa le demonstreze „ceva” – dar nu reusesc decat celor ca ei, usor retarzi, cu bunul-simt atrofiat de atata nesimtire si narcisism.

Nu va mirati ca nu intelegeti articole de genul asta. Lasati oglinda din mana si veti vedea, poate, intregul peisaj 😉

Valdo (1 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 17:11

De ce fratilor mi-ati cenzurat mesajul? pentru ca in el v-am comparat cu niste comunisti? Nu ati facut decat sa imi confirmati. Suteti patetici.

Catalin (1 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 17:36

Se bucura fiecare cum crede de cuviinta,fie ca ne convine sau nu.Nici mie nu imi place cum se manifesta unii dupa goluri dar cine sunt eu sa-i critic,la fel si matale ce drept ai sa-i critici cum se manifesta ca vezi doamne te-au lezat pe tine in amorul propriu.Mai bine ti-ai critica colegii de redactie care debiteza numai tampenii si fac greseli cu nemiluita

mandeal (2 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 22:45

@florinem, n-ai cu cine…niste tarani 🙂
de un’ sa priceapa ei ca nu de bucuria golului e vorba ci de un teatru prost , manelist

seba (157 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 23:10

marco tardeli 🙂 probabil cea mai frumoasa si cea mai sincera bucurie la gol:

http://www.youtube.com/watch?v=_8vrqAhJ7Wk

si, mai jos, un filmulet pe care mi l-a recomandat un prieten din anglia (multumesc, zoli!). bucuria unui gol in anglia, newcastle – fulham din sezonul trecut. un meci obscur din sezonul trecut de premiership, fulham fara nicio grija si newcastel cu ceva emotii de retrogradare. e genul de bucurie care imi place cel mai mult, cand cel care marcheaza si coechipierii merg si se bucura intre suporteri. uitati-va si la antrenorul gazdelor 🙂 pentru momente d-astea merita sa mergi la meci

http://www.youtube.com/watch?v=Nbbgai6wKsw

ultimul (3 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 1:59

1. In calitate de consumator de fotbal, trebuie sa va obisnuit cu nivelul scazut de pregatire intelectuala, caracter si originalitate al celor ce practica acest sport la nivel profesionist. Plictiseala aceasta probabil nu va suprinde, dar deriva, parerea mea, dintr-o pretentie cam greu de atins.

2. Cursul manifestarii bucuriei fotbalistilor il urmeaza pe cel al societatii din care cu totii facem parte. Cea globalizata, nu doar cea autohtona. Uniformitatea reactiilor nu reprezinta o problema doar pentru patura practicantilor de sporturi, ci pentru toata lumea. Sunteti de acord ca suntem din ce in ce mai previzibili in reactii? Ca din ce in ce mai multi oameni seamana intre ei, incepand de la modul cum arata si continuand cu modul de a reactiona?

3. Gradul de „inteligenta” si originalitate al reactiilor de bucurie nu e semnul esential al diferentei dintre jucatorii din campionatele tari si, sa zicem, cel de la noi. As zice chiar din contra. Insa cand Eden Hazard se uita in ochii reporterului si isi termina propozitiile cursiv atunci cand ii raspunde, parca iti explici diferenta de calitate a jocului sau fata de cel practicat, sa zicem, de Cristi Tanase.
Eu unul de exemplu cred ca doi fotbalisti inzestrati cu talent la acelasi nivel vor practica fotbalul diferit in functie de capacitatea intelectuala a fiecaruia de a judeca acest sport si comportamentul sportiv in totalitatea sa. De fapt asta devine o problema a antrenorilor specialisti in tactica si tact, nu?

4. Alarma trasa de dumneavoastra se pierde si ea in acelasi cliseu al manifestarii. Presa i-a obisnuit pe oameni sa critice cu patos orice si sa laude cu retinere mare atunci cand este cazul. Oamenii sunt obisnuiti cu acest comportament tras la indigo al jurnalistilor profesionisti si la randul lor s-au obisnuit sa reactioneze la fel de retinut in raport cu diversitatea. In loc sa existe oameni informati, exista partizani. In loc de cititori, s-a nascut o alta generatie de critici care nu e clar ce critica. Asta de fapt e o completare la pct.2

4. Ca sa se manifeste cineva cat se poate de diferit, trebuie intai sa existe individualitate si constiinta acesteia. Ca sa „inventezi” reactii spontane de bucurie (sau tristete sau ce-o mai fi) ai nevoie de multa sinceritate si lipsa de prejudecati fata de tine insuti. Pe cati fotbalisti ii vedeti constienti de asa ceva, sau dispusi sa treaca de pragul obligatiei de ginta?

Soso (22 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 9:56

bucuria e bucurie, o stare frumoasa, indiferent cum e manifestata. gaudeamus, fratilor!

Tudor (13 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 10:19

şi mie mi-a plăcut cel mai mult faza cu mitraliera, mă distrez copios.
Şi gestul lui Kapetanos, pe vremea când juca la Perla Ardealului, cu mâna pusă în dreptul ochilor.

madskills (57 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 12:44

Raspunsul la articolul tau este simplu Cristi: oamenii au devenit mai rai, isi urmaresc propriul interes. Cristiano este condus de un ego imens, la fel ca fotbalistul care zace in el de exemplu. Fiecare se bucura cum simte, fotbalul nu mai este un sport romantic, sunt prea multe miliarde la mijloc, prea multi sposori. Jucatorii joaca sub un stres fantastic si golul este descatusarea lor, mai ales ca nu sunt academicieni.

Ce e mai grav e ca 99% din cei de la ziarul asta nu sunt de altfel oameni invatati. Sunt mai frustrati decat fotbalistii cu 8 clase si nu suporta deloc critica (nu e cazul tau). Dar cand o „ziarista” ca oana dusmanescu (cu litere mici) sterge absolut ORICE comentariu in care cineva nu este de acord cu articolul ei, chiar daca nu contine injurii sau expresii licentioase, atunci ce pretentie sa avem de la unu ca Lato care nu stie sa scoata 2 vorbe pe gura??

Gabriel D (83 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 12:53

@ ultimul

Nu stiu ce fel de fotbal consumi,asa cum te lauzi, dar sunt convins ca nu ai jucat fotbal in viata ta.
Cum iti permiti sa afirmi ca nivelul de inteligenta al fotbalistilor e scazut ?
Esti cumva sociolog, ai facut sondaje, ai testat toti fotbalistii din Romania si din lume ?
Eu iti spun, in calitate de consumator de Olimpiade de matematica si informatica, ca desi se spune ca olimpicii sunt cei mai inteligenti, habar nu am sa calculez traiectoria unui obiect in functie de viteza tintei, distanta, luand in calcul si factori externi, cum ar fi vantul, soarele, iarba, si toate astea in mai putin de o secunda si cu creierul inundat de sange din cauza efortului, pe fond de oboseala.
Am incercat sa alerg cu viteza maxima si in timpul ala sa ma gandesc la pozitia colegilor, a adversarilor, a balonului, a spectatorilor, pe un teren umed unde imi pastram cu greu echilibrul, era ceata, si as mai enumera alte zeci de variabile, de la culoarea echipamentului la inaltimea ierbii dar am abandonat dupa 1 minut.
Am simtit ca sunt depasit.

Si tu vii si arunci cu noroi pe o ramura sportiva (fotbal) care aduce Romaniei venituri de zeci de ori mai mari decat aduc olimpicii sau alti oameni inteligenti acceptati de tine.

Cum iti permiti sa scrii asemenea tampenii din dorinta de a parea interesant si inteligent ?

Stii ca sportul practicat la vremea copilariei, salveaza oamenii ca tine, care intra in spital la 35 de ani dupa ani de citit si invatat in fotoliu si consum de cola ?

Esti un exemplu clar ca romanii si-au pierdut sistemul de valori, si toata vina o are mass media din care face parte si Dl. Geambasu.
Daca era un om care vrea binele romanilor, scria pe toate caile si cu orice ocazie mesaje impotriva manelizarii Romaniei.

Nu va mai luati dupa presa care arata fotbalisti beti si manelisti, aia sunt victimele mediului in care traiesc, lipsiti de prieteni, de rude, in cantonamente sau turnee.

vlad t. (22 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 13:59

De acord. Sint niste taranoi. Dar daca nu erau niste taranoi, nu erau fotbalisti. Discurs inutil.

vlad t. (22 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 14:00

A, da, si se vede ca nu numai printre fotbalisti sint taranoi, ci si printre astia care scriu toata ziua pe internet. Dar nici asta nu e o surpriza.

joe (16 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 14:16

Dle Geambasu , inteleg perfect ce mesaj doriti sa transmiteti . Si eu sunt satul si oripilat uneori de modul de manifestare a bucuriei in formele mentionate de dvs. Din pacate , dupa cum vedeti si postarile ( majoritatea ) nu ai ce sa ceri . Stupiditatea nu e caracteristica doar fotbalistilor , ea e mult mai deasa in tribuna .
P.S. Dintre fotbalistii romani , cel mai placuta pentru ochiul meu era manifestarea de bucurie a lui Dudu Georgescu care era atletica , barbateasca , arata cu adevarat bucuria pe care o inalta spre cer , ca sa avem toti parte de ea .

vioanra (1 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 18:30

bun articolul,dar ati uitat sa scrieti despre celebra privire catre cer insotita de cite un deget de la fiecare mina…ma gindesc cine a inventato…nu are importanta dar ai nostri o folosesc din plin !

goghe (16 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 19:01

Razvan Rat a fost intrat in echipa etapei in Premier League! Un rind, doua despre el??
„The Romanian was in fine form in the away match at Swansea, helping West Ham keep a clean sheet in a 0-0 draw at the Liberty Stadium. Rat also caused problems with his set-piece delivery.”

Kermit (1 comentarii)  •  29 octombrie 2013, 1:44

Gabriel D.@
Hai mai plimba ursul. Ia zi,ai incercat sa alergi,sa faci o adunare si sa centrezi in acelasi timp? Si te-ai impiedicat? Asa ca fotbalistii sunt destepti. Am si eu un bloc-notes,crezi ca mi-l ia Raducanu?
Si ce inseamna consumator de olimpade?Nu coincide cu castigator de olimpiade,asa-i?

Comentează