Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Lăncierul care îşi ia notiţe

George Ogăraru merge la Ajax să înveţe şi să-i înveţe pe alţii. Despre cum să ieşi în întîmpinarea destinului.

L-am urmărit întotdeauna cu interes amestecat cu simpatie. Cu senzaţia aceea de confort pe care o ai atunci cînd vezi pe […]

luni, 19 august 2013, 8:51

George Ogăraru merge la Ajax să înveţe şi să-i înveţe pe alţii. Despre cum să ieşi în întîmpinarea destinului.

L-am urmărit întotdeauna cu interes amestecat cu simpatie. Cu senzaţia aceea de confort pe care o ai atunci cînd vezi pe cineva că îşi face treaba cu plăcere. Şi atunci cînd a călcat pe bec – refuzînd o convocare la naţională pe motiv de dragoste pentru o fată, viitoarea soţie, mai mare decît dragostea pentru fotbal – a făcut-o cu stil. A fost un fotbalist muncitor, devotat şi serios. A avut momente bune şi zile mai proaste. Nu a fost un mare fotbalist. Nu în sensul ilicit pe care îl asociem noi noţiunii de mare fotbalist, adică mingicar şmecher ori jucător neîntrecut în jonglerii pe teren şi coţcării în afara acestuia. George Ogăraru nu a fost nici lider de generaţie, nici recordmen al selecţiilor. A fost un fotbalist cu personalitate. De aceea, binefăcătorul Gigi nu l-a iubit niciodată.

Pentru că a fost un tînăr care şi-a respectat profesia de fotbalist, George a prins un transfer la Ajax. De fapt, nu l-a prins, l-a cîştigat în logica răsplăţii lucrului temeinic făcut. Din cîte ştim, olandezii ţin mult la chestii de genul ăsta. Munca susţinută, punctualitatea, pasiunea. Loialitatea. Armate de luţi şi daminuţi au fost ignorate de scouterii lui Ajax, pentru că oamenii de acolo căutau altceva. Ajax a fost echipa lui Cruyff, Van Basten, Kluivert şi Ibrahimovici, dar şi a românului Ogăraru. Ciudat. Sau poate că nu. Nici un club, indiferent cît de mare, nu trăieşte doar din strălucirea geniilor. Există perioade – ani, campionate, sezoane – cînd trebuie să funcţionezi fără inspiraţia şi fără respiraţia marilor jucători. Atunci te bazezi pe oameni destoinici, pe buni meseriaşi. Într-un fel, fotbalişti ca Ogăraru pregătesc ziua de mîine. O netezesc, pun o temelie.

Nu doar într-un fel. George Ogăraru chiar cu asta se va ocupa. Luni, 19 august 2013, este prima lui zi de muncă la o grupă de juniori a lui Ajax. Va fi profesorul lor. La 33 de ani, el însuşi un elev în ale meseriei de antrenor. Ceea ce trăieşte acum George este încă dovadă că omul mai poate să şi iasă în întîmpinarea destinului, nu doar să aştepte pitulat printre frustrări. Un semn că nimeni nu are nimic cu noi pentru că pe fruntea noastră scrie români. Mai departe, nu rămîne decît ca fostul stelist să îşi umple plămînii cu aerul proaspăt al canalelor Amsterdamului şi capul cu doxa uneia dintre şcolile cele mai bune din lume.

Ne sperie poveştile cu happy-end, fiindcă ni se par fabricate după scenarii de Hollywood. Sau şi mai rău, de Bollywood. Dar aceasta nu este sfîrşitul poveştii, ci numai începutul ei. Îi intuiesc şi deznodămîntul, dar îl păstrez pentru mine. Deocamdată, îi ţin pumnii strînşi lui George.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

alex (57 comentarii)  •  19 august 2013, 10:26

George Ogararu este probabil cel mai atipic fotbalist roman din istorie. In timp ce unele „genii” se laudau ca l-au citit pe Dostoevsky dar si-au trait viata ca idiotii, Ogararu invata limba olandeza, una dintre cele mai grele limbi europene. Despre George nu s-au scris multe ca despre altii, dar a scris el insusi pe blogul personal, demonstrand ca ar fi putut imbratisa cu succes o meserie de jurnalism (mai ales dupa standardele de azi ale noului val, ar fi fost chiar doctor docent in domeniu).
Ogararu e un „telectual”, a preferat sa jongleze cu buchiile si limbile straine asa cum a preferat Mitea (un talent urias pe langa George) sa jongleze cu diverse caprioare si tonci. Iar acum, Ogararu culege roadele. Sunt convins ca peste 10 ani o sa auzim de antrenorul Ogararu cuvinte la fel de frumoase cum auzim despre omul Ogararu. Omul care a refuzat sa se puna in genunchi in fata „Razboinicului”, omul care este respectat chiar si de suporterii echipelor adverse (oameni care au un iq decent, nu maimutele oligofrene)

Alex One (122 comentarii)  •  19 august 2013, 10:30

„Binefacatorul Gigi” nu a iubit pe nimeni niciodata,poate cu exceptia familiei. In fond, de cand un patron trebuie sa-si iubesca angajatii ? Sa-i aprecieze la justa valoare si sa-i respecte atat cat trebuie. Nu s-a observat lipsa de respect fata de Ogararu si nici acesta nu s-a plans vreodata. A, ca nu a mai fost acceptata revenire lui la Steaua pe final de cariera cand forma acestuia era departe de cea ce era nevoie nu poate fi echivalata cu o lipsa de iubire.

GOLOMBIOSCHI ILIE (26 comentarii)  •  19 august 2013, 10:37

Succes in noua meserie de antrenor lui George Ogararu si fie sa ajunga cat mai sus.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  19 august 2013, 10:44

Ogararu nu o sa reusasca …nu e facut pentru meseria de antrenor …O sa antreneze la copii toata viata …

George Ogararu (2 comentarii)  •  19 august 2013, 10:44

Ma vad nevoit sa fac cateva lamuriri, in special pentru domnii din presa care au interpretat gresit mesajul meu de dimineata:

Nu voi antrena o grupa de copii la Ajax.

Voi face parte din conducerea tehnica a echipei secunde a Ajax-ului pe intreg sezonul, echipa care evolueaza in liga a doua olandeza, Jupiler League…de seniori.

De asemenea voi asista la antrenamentele primei echipe cat si la sedintele tactice dinaintea meciurilor conduse de Frank de Boer.

Cu drag,
George.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  19 august 2013, 10:53

George Ogararu
Multumesc pentru precizare, la mine asa a ajuns informatia. Cu grupa de copii. Oricum, asta nu schimba datele discutiei. E doar o nuanta in plus.
Este inceputul unui drum interesant si iti doresc succes. Cred ca nu am lasat loc de interpretari in ce am scris despre tine. Bafta, inca o data!

asc21 (1 comentarii)  •  19 august 2013, 11:03

Mult succes George !

florinem (4 comentarii)  •  19 august 2013, 11:08

Multumesc pt articol, D-le Geambasu!
Felicitari D-lui Ogararu!

Hai Dinamo 🙂

adim (13 comentarii)  •  19 august 2013, 11:10

Super scris. De fiecare data cand vad ce a mai scris Geambasu, ma reped cu cursoul pe link, pentru a savura dincolo de relatarile pline de substanta si placerea pura de a citi ceva bine scris.
Succes George!!! Te asteptam, la momentul potrivit, sa te intorci si sa aduci plusvaloare in fotbalul romanesc.

Bogdan (1 comentarii)  •  19 august 2013, 11:18

Se vede ca Scoala Generala nr. 191 naste valori 🙂
Bafta George!

vlad (96 comentarii)  •  19 august 2013, 11:22

Ajax este totusi si clubul romanului Mitea 🙂

Stefan petre (1 comentarii)  •  19 august 2013, 11:35

Tot respectul pentru un asemenea om. A fost un jucator respectat, a respectat si el pe altii. Este foarte bine ca a inceput sa munceasca alaturi de alti antrenori si colaboratori de la care are sa invete. sunt sigur ca va ajunge un antrenor de valaore. Este posibil sa antreneze si in Romania, dar un antrenor care are in sange fotbalul olandez nu va accepat niciodata ca un patron de echipa sa intervina in meseria sa. Ii doresc mult succes si noroc in viata.

nubreed (2 comentarii)  •  19 august 2013, 11:43

Iti tinem pumnii stransi , George Ogararu . N-o sa uitam devotamentul cu care ai jucat pentru Steaua . Respect din partea suporterilor Stelei vei avea intotdeauna

nubreed (2 comentarii)  •  19 august 2013, 11:44

pe viitor te asteptam pe banca tehnica a Stelei

Claudiu Hermelin (6 comentarii)  •  19 august 2013, 12:08

@ovidiu_3003, amice, esti singurul care a avut ceva negativ de zis aici. Ceea ce ma conduce la ideea ca esti prost intentionat sau doar prost…….Bafta George!!!

prazarul 1 (6 comentarii)  •  19 august 2013, 12:51

Geambasule,am zis ca nu te mai citesc de cand cu Branza ,dar uite ca am fost tare curios sa vad daca il „atingi ” cu ceva pe Ogararu.
Felicitari,ti-am sters „bila neagra ” ,cu articole de acest gen, in care vorbesti de oameni cu un caracter deosebit, sa te vedem mai mereu.
Sincer,as vrea sa vad mai multe articole in care sa promovati si sa vorbiti despre toate lucrurile bune care se intampla in sportul romanesc si o sa fiti uimiti ce aprecieri o sa primiti .

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  19 august 2013, 13:02

Bai Hermelina …eu nu sunt prost …eu sunt specialist in antrenori …nu ma insel aproape niciodata …Ogararu nu are talent de antrenor …asa ca o sa vedem peste 30 de ani cine este prost …tu ,eu sau Ogararu George …

prazarul 1 (6 comentarii)  •  19 august 2013, 13:29

ovidiu_3003,
Nu a spus nimeni aici ca George o sa ajunga un mare antrenor,dar tu cu fraza „o sa antreneze copii toata viata” arati ca ori ai ceva cu Ogararu, ori esti un specialist de antrenori gen mama omida.
Sunt tare curios ce spunea specialistul din tine cand Olaroiu,Lucescu Jr.sau Dan Petrescu aveau 33 ani.
Ideea acestui articol este ca Ogararu, daca o sa fie ca antrenor asa cum a fost ca jucator si asa cum este ca om ,o sa fie un antrenor apeciat ,este un baiat inteligent o sa invete multe la Ajax.
Dar bineanteles ca nici nu a semnat un contract si se gasesc „specialisti” ca tine sa ii dea in cap.
Avem tara plina de specialisti,nu mai muncaste nimeni.
Multa bafta George Ogararu !.

Bocanci (25 comentarii)  •  19 august 2013, 13:43

Daca Dragusin si Radulescu sunt cei mai mari ‘specialisti in antrenori’, inseamna ca ‘specialistii’ de pe canapea si din forumuri sunt mai slabi decat un suporter de rand. George e baiat destept si are toate sansele sa devina antrenor mare. Oricum, mai bun ca Piturca sau Lucescu este, ca n-are cum sa fie mai slab.

Cristian Dobre (2 comentarii)  •  19 august 2013, 13:52

Domnule Geambasu,

ma bucur ca george Ogararu a clarificat situatia lui la Ajax. Planurile federatiei olandeze sunt orienatate in directia „calirii” fotbalistilor tineri apartinand formatiilor de top. Acest lucru este posibil si datorita regulilor stricte de licentiere care au dus la falimentarea a patru cluburi din liga secunda in ultimii trei ani (fara ca cineva sa incerce salvarea lor ilegala). Consecinta a fost cooptarea echipelor secunde a cluburilor Ajax, PSV si Twente in liga secunda, iar echipele din Olanda respecta un sistem tehnico tactic similar de la echipele de juniori A, echipe secunde si echipa „mare”. De aceea pozitia pe care o are domnul Ogararu acum include sedinte de pregatire cu prima echipa. Experienta pe care o obtii in aceste conditii este extraordinara mai ales pentru un antrenor la 33 ani. Comentariile rautatciaose nu fac altceva decat sa exprime opinii personale ale unor persoane mai mult sau mai putin frustrate si care isi gasesc placerile vietii in a critica pe altii. Mult succes domnule Ogararu si abia astept sa ne revedem la un meci oficial al jong Ajaxului.

Torque1981 (2 comentarii)  •  19 august 2013, 14:06

Succes George Ogararu!
Spunea cineva de Olaroiu – Mare antrenor, de-aia arbitreaza pe la arabi. :)))

zwqx (1 comentarii)  •  19 august 2013, 14:08

@ovidiu_3003: „…eu sunt specialist in antrenori” :)))
Stiu, esti ala de-l tot musca de cu r pe Dan Petrescu. Mare specialist.
La cat de specialist esti, ma reconforteaza parerea ta. Eu il apreciez pe Ogararu, iar daca tu spui ca nu va ajunge antrenor, e clar ca va face cariera. Cel putin ca Dan Petrescu, sper.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  19 august 2013, 14:38

Nu este rau sa antrenezi copii toata viata …asa face si Belodedici …asa face si Raducioiu …si probabil asa o sa faca si Georgel daca o sa mai gaseasca loc …

Serban (66 comentarii)  •  19 august 2013, 15:52

Mă bucur pentru Ogăraru. Nu știu sigur motivul pentru care a fost numit, dar știu că cel mai bun prieten al său, dintre fotbaliști, fostul său coleg de cameră la Steaua, Mihaita Nesu, cand a fost solicitat de Mihai Gadea sa se angajeze la A3, n-a raspuns direct ci a intrebat: Ce ar trebui sa fac? Adica-i vorba de oameni seriosi.
Pe e alta parte, dupa pepiniera de la F.C. Arges, pepiniera de a la Steaua a scos cei mai multi fotbalisti valorosi, inclusiv Iancu readus de la Viitorul! Din pacate ambele au sucombat! Are si g.becali meritele lui.

DIVIZIA A (8 comentarii)  •  19 august 2013, 16:29

In orice meserie trebuie inceput de jos.Sau aproape de jos.Nu am incredere in fotbalistii care seara isi agata ghetele in cui si a doua zi dimineata antreneaza in Liga I.E gresu sa reusesti asa.Trebuie mai intai sa inveti tu pentru ca apoi sa-i inveti pe altii.Bafta domnule Ogararu!

LEON VOICULESCU (13 comentarii)  •  19 august 2013, 19:22

la cat il stiu eu de serios eu cred ca va reusi ,doar de un pic de noroc va mai avea nevoie , multa bafta .dl geambasu asi dori si articole de fosti jucatori ex dinamo rapid petrolu Timisoara bistrita etc etc success.

maistor kokir (76 comentarii)  •  20 august 2013, 5:31

care e deznodamantul ? 🙂 … e drept ca fotbalist a fost cam de nivelul lui Reghe …sa vedem daca si ca antrenor :)…

mad_musu (33 comentarii)  •  20 august 2013, 7:10

asta e si punctul meu de vedere
Ogararu primeste acum rasplata pt ceea ce a facut in cariera – nu pt lucrurile marete ci tocmai pt alea mici care trabuie facute
mi se mai pare corect sa amintim ca in primul an la Ajax a fost ales cel mai bun fundas dreapta din Olanda
ps
la echipele de luti si daminuti ma fa una care sa ii includa si pe alde mitea

Comentează