Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Nicu Vlad contra lui Tutankamon

Copilăria şi tinereţea chinuite îi dau dreptul lui Răzvan Martin să nu clacheze în faţa celui dintîi obstacol. Pe mulţi, greutăţile vieţii îi mobilizează. Trag cu dinţii de prima şansă ce li se oferă pentru că ştiu că prima s-ar […]

joi, 8 august 2013, 5:20

Copilăria şi tinereţea chinuite îi dau dreptul lui Răzvan Martin să nu clacheze în faţa celui dintîi obstacol. Pe mulţi, greutăţile vieţii îi mobilizează. Trag cu dinţii de prima şansă ce li se oferă pentru că ştiu că prima s-ar putea să fie şi ultima. Răzvan Martin spune că nu se dă bătut. Bravo, foarte frumos! Răzvan Martin nu se dă bătut şi completează: „doar pentru că am fost depistat pozitiv”. Aici avem o problemă. Mare de tot, mare cît un munte din flacoane de stanozolol, medicamentul acela care arde grăsimile şi creşte masa musculară. Stanozololul, un steroid anabolizant sută la sută sintetic, a fost descoperit acum mai bine de 50 de ani, dar şi-a cîştigat celebritatea o dată cu Ben Johnson, sprinterul canadian care triumfa ilicit în proba de 100 de metri la Jocurile Olimpice de la Seul.

Răzvan Martin cîştigase la Londra ceva mai important decît celebritatea. Respectul oamenilor, mai ales al celor care urmăresc sport şi care au aflat de el, halterofilul plecat de jos. Un copil crescut la orfelinat lua medalia de bronz la Jocurile de la Londra, arătînd lumii că destinul ţi-l mai şi faci. Pînă acum două zile, totul rămăsese intact la nivelul mesajului. Răzvan îşi continua cariera, pe care o îmbogăţea cu noi medalii la Europenele de la Tirana. De data asta chiar de aur. Medalii şi un confort financiar pe care viaţa nu i l-ar fi oferit fără zecile de mii de tone de haltere ridicate. Totul pînă acum două zile, cînd s-a aflat.

Depistat pozitiv cu stanozolol, românul Răzvan Martin fusese deposedat de medaliile cucerite în capitala Albaniei. Ca toţi dopaţii din lumea largă, halterofilul se apără. Îşi strigă inocenţa, spune că a participat fără să crîcnească la toate controalele la care a fost supus. Interesant, nu spune că n-a luat nimic interzis, ci doar că „n-am avut nimic, că dacă aveam nu mai puteam să particip la concurs”. Este foarte posibil să fie aşa, chiar să nu fi luat nimic cu bună ştiinţă, dar, potrivit regulamentului, el rămîne la fel de vinovat şi la fel de dopat. Sportivul este responsabil de ce bagă în organism, indiferent de asigurările primite de la antrenor, medic sau manager. Naivitatea sau ignoranţa nu te apără de pedeapsă.

Răzvan Martin va continua să ridice mii de kilograme de haltere pe zi. Zeci de tone pe lună. Este lucrul pe care ştie să-l facă. Poate singurul. Lîngă el, o mînă de oameni care ridică din umeri, pozînd în inocenţi. Printre ei, fostul mare campion, Nicu Vlad. Nicu Vlad este preşedintele Federaţiei Române de Haltere, federaţia cu rata cea mai mare de sportivi dovediţi dopaţi. Iar Nicu Vlad se arată consternat şi observă că trecem printr-o „situaţie neplăcută”. Colcăie steroizii şi amfetaminele prin genţile trepăduşilor care se ocupă de sportivi, iar Nicu Vlad mută discuţia către teoria consipraţiei. Au apărut acum tot felul de medicamente, cu tot felul de substanţe, fel de fel de contaminări, zice preşedintele cu un ton misterios. Da, domnul Nicu, uite că ni s-a făcut pielea de găină cu povestea asta, dar Răzvan era dopat cu stanozolol, un medicament de pe vremea lui Tutankamon!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

aldy (1 comentarii)  •  8 august 2013, 18:53

Nicu Vlad nu e doar presedintele Federatiei romane de haltere.Nicu Vlad a fost ales prim-vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere in acest an.Este cel mai mare halterofil roman din toate timpurile.
In aceasta luna Nicu Vlad a organizat o preselecite de copii intre 10-12 ani.din 3000 de copii au foste selectati 25 .
domnul Geambasu in nota lui obisnuita ca orice ziarist cauta sa bage strambe.Titlul articolului ce se vrea a fi ? O acuza la adresa marelui Nicu Vlad ?
Cine nu stie cein a fost Nicu Vlad sa citeasca macar urmatoarele randuri:
Adevărata explozie a lui Nicu s-a produs însă în 1982[la 17 ani ], la Campionatele Europene de juniori desfăşurate în Bulgaria, la Haskovo, de unde s-a întors cu trei medalii de bronz. Un an mai târziu, Nicu Vlad are ocazia de a merge la Mondiale, dar un eveniment neprevăzut l-a împiedicat să plece spre Egipt: „Am ajuns la aeroport, mi s-a pus viza de ieşire, dar nu ne-au lăsat să urcăm în avion din cauza unei delegaţii oficiale de ciprioţi care a avut prioritate. Am rămas acasă, împreună cu un coleg, Urdaş Constantin, şi am plâns de ciudă mai multe ore pe o bancă de la Casa Scânteii”. Dezamăgirea a fost cu atât mai mare cu cât, după câteva zile, a participat la Campionatul Naţional de seniori, unde a obţinut un rezultat ce i-ar fi permis să ia aurul mondial. In 1984 la olimpiada de la Los Angeles devenea campion olimpic !!

cata (5 comentarii)  •  8 august 2013, 20:52

sunt fan Lance Armstrong… daca tot ce e mai bun e gasit dopat de ce nu se da liber sa se dopeze care cum vrea…. oricum nu se va opri flagelul asta… daca se apuca de sapat si aflam ca cele mai clare victorii (indiferent de sport) au fost sub influienta drogurilor…. la ce mai pirdem timpul sa ne uitam la sport?

Sergiu (1 comentarii)  •  8 august 2013, 21:27

cata

Sportul e foarte adesea asociat cu o viață sănătoasă, un stil de viață sănătos.
Dacă permiți dopajul se cam duce pe râpă acea asociere.

dann78 (2 comentarii)  •  8 august 2013, 22:17

Ce sa faci daca nu avem bani de „medicamente” moderne?

Daca s-ar vrea competitie curata, ar lua probe de la toti, le-ar congela 2-3 ani si dupa aia ar face testele. Big pharma e tot timpul cu un pas inainte.

effe994 (2 comentarii)  •  9 august 2013, 1:08

@ cata

amice , dopajul nu inseamna numai performante.am un amic care a practicat rugby ,aripa la nationala de tineret ,dar senior nu a mai jucat avea probleme cu rinichii din cauza medicamentatiei date la echipa de club,asta prin ’90.e simplu sa zici dam liber dopajului…dar cu ce pret?

Zack (10 comentarii)  •  9 august 2013, 1:46

Este greu sa crezi ca sportivul a luat acel medicament. Domnul Nicu Vlad este prea destept sa incurajeze aceste lucruri. Munca la haltere este titanica asa ca exista tentatia de a lua ceva pentru sportivi, caci toti vor sa se autodepaseasca, este un mare adevar, insa este foarte riscant asa ca: eu cred ca adevarul este mult mai ascuns. Pacat ca acest minunat colectiv de oameni extrem de harnici trebuie sa traiasca aceste momente. Ce vrei domnule ziarist, Sa spuna sportivul ca a luat acel medicament? Intrebarea mea este: DACA ZICE CA NU LA LUAT, IL CREDE CINEVA? A iesit la probe, nu. Totusi, spun sigur ca minuni se intimpla pe pamint, suntem oameni si pe pamint se intimpla multe.
Ceace baiatul ne spune iar alti refuza sa asculte este ca: El fiind controlat tot timpul si pentru ca nu a fost depistat pina acum niciodata, asta demostreaza ca el nu consuma anbolizante. Testele trecute cind a luat alte medali, justifica ca este curat. Asa ca: Este bine sa-i lasam sa munceasca mai departe intr-un sport foarte greu in care steagul tari nostre este inca f f sus. Nu este bine sa aruncam cu pietre in Munca BINE FACUTA de un Colectiv Excelent, chiar cu riscul sa avem si acidente din acestea. Toate tarile ce concureaza la haltere au astfel de surprize, este suficent ca un rau facator, sa-ti puna ceva in mincare inainte de control, apoi esti eliminat adica esti gata. Baiatul acesta a fost verificat de zeci de ori si a fost mereu curat, asa ca pentru mine este greu sa cred ca acesti oameni se joaca cu cariera lor, cum spui si tu; ,,ESTE SINGURUL LUCRU CARE STIU SA-L FACA”. Succes Romania, Viata merge inainte.

Talpaiadului (24 comentarii)  •  9 august 2013, 5:39

Sportul este asociat cu stilul de viata sanatos. Da, dar nu sportul de performanta. Sportul practicat de placere. Sportul de performanta este in primul rand un spectacol. Acolo se castiga bani si nu te plateste nimeni ca sa fii mai sanatos, esti platit ca sa castigi. Punct. Ar trebui sa fie legalizate toate substantele care exista pe fata pamantului sau care vor fi inventate in viitor. Vrei sa te dopezi, foarte bine, e riscul tau. La Mr Olympia asa este, nu exista control antidoping, ar fi si culmea la cum arata culturistii aia.

serban (13 comentarii)  •  9 august 2013, 7:57

Nicule, las_o jos ca macane! si in tineretea ta am auzit asa ceva! iti mai amintesti?? acum faci pe lupul moralist, inventezi conspiratii!!!tu nu esti in stare sa gestionezi o federatie! insuficient creier!!

nea caisa (18 comentarii)  •  9 august 2013, 8:48

Un articol fara o idee directoare, Geambasule, care zice prea putin poate fiindca vrea sa zica prea mult. Sa o luam nitel mai sistematic: cum baiatul asta a mai luat trofee, este de presupus ca a mai fost testat antidoping, cu rezultate negative. Dupa care, hodoronc tronc, i se gaseste, ce credeti, un steroid anabolizant, adica una dintre cele mai brutale, mai periculoase substante dopante si mai usor de detectat. A lua astazi un steroid ca sportiv este ca si cum te-ai da singur is sigur pe mina laboratorului. Si atunci cu ce avem de-a face? Cu un tinar disperat care si-a pierdut temporar luciditatea din cauza mirajului banilor sau cu o conspiratie? Nu cred ca Nicu Vlad chiar vorbeste prostii, este un fruntas al halterelor mondiale si cred ca stie ce spune. Si daca avem exemple concrede de situatii in care unor sportivi dopati le-au fost substituite probele cu unele curate, de ce nu ar fi si invers, probele unor sportivi curati sa fie inlocuite cu unele compromise? Este posibil ca Nicu Vlad sa fi fost beneficiar al unei politici sportive, perioada lui de glorie a coincis cu aceea in care era dorita spargerea monopolului halterofililor sovietici la victorii. Astazi este politica banului si reclamei. Nu doar tinarul nominat de dl Geambasu vrea niste bani, dar sunt altii care vor si ei acesti bani. Si care ar face cite ceva pentru a-l scoate doi ani din circuit si a-l face, dupa aceea, un vesnic client al testarilor. Tot asa, un titlu mondial, intr-o tara cu un bun marketing sportiv, inseamna multi bani pentru multa lume. Cred, de aceea, ca e timpul sa fim mai atenti la spusele lui Nicu Vlad.

Alex One (122 comentarii)  •  9 august 2013, 9:19

Domnilorc, eu asi desfiinta urmatoarele discipline, ar mai fi si altele, ca sport amator, ca la profesionism n-ai cum sa impui, box masculin si mai ales feminin si haltere la fel. Nu radeti, intrebati sportivii care au practicat aceste sporturi o perioada mai indelungata cum se simt la 4o de ani cand nu-i mai cunoste nimeni, sunt saraci lipiti dar cu sanatatea la pamant,in special coloana vertebrala si incheieturile, ex boxeri care merg pe strada si le batzaie capul ingrozior,etc N-am inteles niciodata de ce trebuie sa ridice 200 de kg un sportiv ? La ce ii foloseste ? Imi aduc aminte de un interviu mai vechi a lui Nicu Vlad cand reporterul l-a intrebat daca mai are nevoie de carcasi cand se muta .Citez din memorie sensul raspunsului, eu abia ma descurc cu un sac de cartofi sa-l bag in portbagaj. Si marele scriitor Fanus Neagu milita pentru aceste interdictii.

Cris (22 comentarii)  •  9 august 2013, 11:42

Isi recunoaste vreodata vina cineva, la noi? Mereu e vreo conspiratie, un accident, ghinion, intamplarea… De asta nici nu ne vindecam, noi pozam mereu in sanatosi, chiar daca suntem plini de bube din cap pana in picioare.

apoca (7 comentarii)  •  9 august 2013, 17:50

Un articol care puncteaza exact unde trebuie, cateva intrebari totusi:

Nicu Vlad n-a fost si el prins dopat la randul lui sau tin minte gresit?

De ce te-ai dopa cu un medicament din 50? Nu e evident ca vei fi depistat? Si atunci nu prea inteleg. Inteleg un tenismen sau un ciclist care o poate face pentru gloria de a castiga un turneu sau o cursa, dar la haltere? Cred ca e vorba de ceva bani la mijloc si ar trebui investigat mai adanc.

iliuta pronosport (3 comentarii)  •  9 august 2013, 18:28

IN TOATE COMPETITIILE MAJORE , UNDE ARBITRII NU AU ROL DECISIV, SI PERFORMANTA E CUANTIFICABILA, REZULTATELE SE FAC NUMAI PE BAZA DE DOPAJ…E ADEVARAT CA TRE SA FII SI DOTAT , SI TRE SA SI TRAGI CA UN HAMAL, DAR E PRACTIC IMPOSIBIL CA PHELP, USAIN, SAU CINE O MAI FI JONSON ETC..SA FI FOST CURATI…A DECLARAT-O ARMSTRONG…PROBLEMA E DA…CINE CAT CONTRIBUIE LA WADA…NU AI DAT SUFICIENT , TE-AI ARS..SI PROBABIL CA ROMANICA LUASE CAM MULTE MEDALII LA HALTERE…DEH…
INTR-ADEVAR ..MAI BINE DESFIINTATA WADA SI ANAD..SANT INUTILE, SI CONSUMA ENORM…

Radulescu (1 comentarii)  •  9 august 2013, 19:36

Daca era vorba de un politicean se spunea ca este uneltirea adversarilor politici. Ca decizia de a fi luate medaliile este una politica. Nimeni nu vorbeste de faptele celui in cauza (sportiv sau politicean), se vorbeste despre neomenia celui care a indraznit sa puna la indoiala corectitudinea (sportivului sau politiceanului).

SEO (2 comentarii)  •  10 august 2013, 6:10

Una peste alta, dopatul inseamna practic lipsa de respect fata de adversari, fata de competitie si nu in ultimul rand fata de tine insasi. Insalam nu numai adversarii dar ne inselam si pe noi insine….

ana (1 comentarii)  •  11 august 2013, 23:56

eu m-as intreba in locul vostru si in special al dumneavoasta domnule ziarist de ce rezultatele controlului au aparut abia dupa aproape 5 luni???si da…aici poate fi o conspiratie pentru ca domnul Vlad era cat pe ce sa castige alegerile federatiei internatioanle!!!poate e vazut ca un ghimpe in fata altora….

Comentează