Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cei care ne taie pădurile

Mai sînt două luni şi jumătate pînă la meciul cu Ungaria. Timp destul ca să ne inflamăm. Sau să ne calmăm, de ce nu?

Pe 6 septembrie, România va juca împotriva Ungariei la Bucureşti. Ar trebui adăugat aici că vorbim […]

sâmbătă, 15 iunie 2013, 9:15

Mai sînt două luni şi jumătate pînă la meciul cu Ungaria. Timp destul ca să ne inflamăm. Sau să ne calmăm, de ce nu?

Pe 6 septembrie, România va juca împotriva Ungariei la Bucureşti. Ar trebui adăugat aici că vorbim despre un meci de fotbal, nu despre o întrecere capitalistă între două ţări UE legate şi despărţite de o milenară istorie comună. Deci care-i mai tare la fotbal, nu la PIB, nu la monumente istorice, nu la capitale, nu la bucătărie, nu la femei frumoase, nu la păduri, nu la curăţenie şi hărnicie. Apropo de curăţenie, sînt capitole la care ungurii ne bat la scor. La altele sîntem evident mai buni noi, iar în destule cazuri persistă o egalitate îngrijorătoare. Cum ar fi, de exemplu, secţiunea dedicată sentimentelor naţionale. Subiect sensibil.

Mircea Sandu (fără grad de rudenie cu Mircea cel Bătrîn, domnitorul-emblemă al Ţării Româneşti) i-a transmis lui Marko Atilla (fără grad de rudenie cu Atilla Cuceritorul, stabilit acum vreo 15 secole cu trupele lui în Cîmpia Panonică) faptul că ungurii nu procedează corect cînd trimit mesaje către FIFA prin care semnalează derapaje rasiste ale suporterilor români. Preşedintele FRF explică şi de ce. „Nu e corect ce fac pentru că ei trăiesc pe acest teritoriu, aici au făcut afaceri, aici au tăiat pădurile şi mănîncă mîncare românească”. Foarte bine punctat. Pînă la un punct, ca să zicem aşa. Şi noi mîncăm mîncare ungurească şi ni se pare delicioasă. Iar etnicii maghiari de cetăţenie română nu doar că trăiesc pe mai departe aici, dar continuă să facă afaceri şi să taie păduri în România. La fel ca şi afaceriştii de cea mai pură etnie română. Unguri şi români laolaltă sînt şi capitalişti veroşi, şi oameni obişnuiţi care trăiesc ca slujbaşi ai primei categorii, băieţii deştepţi cum sînt mai cunoscuţi în popor.

Deputatul Marko Atilla a mai trimis o sesizare la FIFA, în speranţa că meciul Ungaria-România se va disputa fără spectatori. Domnul Atilla susţine că ultima depeşă era doar o scrisoare de mulţumire pentru amenda de 20.000 de franci elveţieni primită de România în contul bannerului antimaghiar de la Olanda-România. Ca şi alţi politicieni români sau maghiari, domnul Atilla ne crede stupizi. Asta voia să spună preşedintele Mircea Sandu. Doar că s-a inflamat patriotic. Întîmplător? Nu, Mircea Sandu are nevoie de capital de imagine. Posibila repliere la conducerea LPF, ca trambulină pentru un viitor post de vicepreşedinte la UEFA, ar fi o explicaţie. Sandu ştie că oamenii, inclusiv oameni de fotbal, marşează la astfel de provocări.

Ţinutul secuiesc, maimuţărirea lui Avram Iancu, mesaje scabroase afişate de o galerie tembelă la adresa mamelor unguroaice, copii agresaţi din cauză că poartă bentiţe tricolore. Toate, instrumente de agitare a spiritelor. Pretextul. O întîlnire de fotbal. Importantă, dar atît. Un meci de fotbal între două naţiuni fotbalistice care se zbat în mediocritate. Nu un meci între două naţiuni. Nu îmi fac iluzii că 6 septembrie va fi ziua păcii absolute între români şi unguri. Pînă atunci ar fi extraordinar dacă ne-am aminti despre solidaritatea locuitorilor din Veszprem cu părinţii lui Marian Cozma. Şi dacă am lua aminte la exemplul celor cîteva zeci de mii de voluntari budapestani care au ridicat baraje în calea Dunării ieşite din matcă.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

milovan_djilas (22 comentarii)  •  15 iunie 2013, 9:49

Bravo, maestre! Ca de obicei, un articol excelent!

Cristi (5 comentarii)  •  15 iunie 2013, 10:09

Cei care ne taie padurile?Credeam ca am trecut de faza cu:fabricile si uzinele ,muntii si campiile sunt ale poporului. Nu d-le analist-ziarist, padurile sunt ale proprietarilor (exceptand padurile care apartin romsilva din care fura toti, romani si unguri).Asa cum litoralul apartine locuitorilor de acolo iar Mazare pune taxa unde vrea el asa si padurile apartin oamenilor de acolo.

Alex_ (9 comentarii)  •  15 iunie 2013, 11:23

Mda… mi-au dat lacrimile! e doar „O întâlnire de fotbal” între „două țări UE”… relațiile între minoritatea maghiară și majoritatea română au fost și sunt reciproc avantajoase: ei ne iau lemnul iar noi le dăm drepturi (de acord, este un exemplu stupid dar nu e singurul)… de ce oare numai ungurii stârnesc astfel de sentimente în noi? de ce nu și turcii? sau rușii? sau germanii? de pe urma tuturor am avut de îndurat câte ceva dar resentimente avem numai față de unguri… or fi contribuit și ei cu ceva la această situație, nu credeți dle. Geambașu? nu suntem nici noi poporul cel mai curat si imaculat dar pe lângă ei suntem fecioare!

Bogdan (2 comentarii)  •  15 iunie 2013, 11:36

Va fi un duel al fanilor, noi o sa ii facem boz….bor…ei or sa ne faca tzi….si meciul se termina egal…

Mihai C (1 comentarii)  •  15 iunie 2013, 11:41

Felicitari pt articol! e nevoie si o altfel de „hrana” a mintii si a sufletului…ura care domneste intre unii romani si unii unguri este indusa de altii. e incredibil cum s-a ajuns in sport (chiar si in fotbal) sa se judece dupa rasa/etnie/culoare/religie/etc/

pe cine considerati ca au plantat samanta discordiei si a neomeniei intre romani si unguri?? nu de ce – pt. ca argumente, poate tot romanul si ungurul sa invoce cand vrea arunce cu ce e mai jegos.. CINE?

steve (4 comentarii)  •  15 iunie 2013, 11:47

@Alex…pentru ca rusii au plecat, turcii sunt putini, germanii au cladit o cultura aparta in Transilvania si au plecat, dar ungurii nu vor sa plece nici in ruptul capului. Si nu vor pentru ca s-au nascut aici.

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  15 iunie 2013, 12:15

„La altele sîntem evident mai buni noi.”
Numeste unul singur (capitol).

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  15 iunie 2013, 12:19

In rest, bravo pt. articol !

bobby (3 comentarii)  •  15 iunie 2013, 12:22

Logica mea e simpla si fara ambiguitati. Cand ceva nu merge trebuie schimbat, insa probabil doar contractul respectiv il tine la nationala.

MARGELATU (32 comentarii)  •  15 iunie 2013, 12:28

E destul timp ca acesti indivizi sa ajunga la inchisoare si sa se aduca o noua conducere si antrenor!!!

IDEALUL ar fi aducerea unui antrenor strain capabil (olandez, german, sau chiar italian)…dar si Mircea Lucescu (part-time, pt ca ar ramane si la Donetzk) ar fi o solutie bune pt Brazilia!

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  15 iunie 2013, 12:29

daca aveti rabdare, cititi comentariile:
y o u t u b e . c o m/watch?NR=1&v=QpDAnmMOs9k&feature=fvwp, si la final acordati note ca la gimnastica sau puncte ca la box, sa vedem cine castiga.

IRONMAIDEN (16 comentarii)  •  15 iunie 2013, 12:57

pericolul in aceasta tara nu este maghiarizarea ci manelizarea. prefer sa beau o bere cu un ungur la un concert rock decat sa admir un cocalar „patriot” caruia i se scurge zeama tricolora de mici pe piept in timp ce zbiara :”i-auzi! bineeee..!”

vasco (267 comentarii)  •  15 iunie 2013, 13:00

Amestec de idei care s-ar vrae destepte si dau apa la moara tocmai idiotilor.Cam asta e acest articol ;cei fara minte nu vor capata mai multa citindu-l.

Calin (6 comentarii)  •  15 iunie 2013, 13:14

@ Ripensia:
“La altele sîntem evident mai buni noi.”
Numeste unul singur (capitol).

TOLERANTA. In orice alta tara la cate obraznicii si-au permis bozgorii, nu mai existau ca si minoritate.

george (20 comentarii)  •  15 iunie 2013, 13:35

Bine domnule Geambasu !! Dar cu….sandoi cum ramane , ca n-o prinde si match-ul cu Muntenegru (programat tot pe la acea data…)??!…. Afara cu NULITATLE !

ovidiu (5 comentarii)  •  15 iunie 2013, 15:11

va e frica in tara voastra?????? de nu scrieti nimic de cfr cind premia ??????? cind udmr fare reclamatie impotriva nostra????????? cind faceti interviu cu un jucator de la u cluj si spune clar ca so lase mai moale ,in ziarul vostru???? sau mintiti voi????spuneti adevarul ca aveti nimic de pierdut!!!!!!!!!

Fraaadi (4 comentarii)  •  15 iunie 2013, 15:18

@Calin:

gazzetta.it/Foto-Gallery/Sport_Vari/14-06-2013/susann-piu-che-bella-20579496212.shtml#1

Ati furat o tara si acum aveti si tupeu. Salut roumain!

IO (144 comentarii)  •  15 iunie 2013, 15:57

Partea proasta este ca UDMR, un partid roman al etnicilor unguri, apara mai mult interesele Ungariei, decat a propriului electorat. Ca nu se simt romani, e treaba lor. Oricum la capitolul civilizatie nu stau mai bine ca romanii.
Acum vreo 23 de ani, cand capitalistii vedeau oportunitati economice in euroapa de est, un delegat al unei asociatii economice din Canada avea note mult mai bune pt romania decat pt ungaria la potential econimic si uman. Studiu facut de aceasta asociatie punea romania pe primul loc in est ca resure umane. Urmarea, Canadienii si-au dat seama cam ce face politicul asa ca au decis sa importe forta de munca specializata. De unde si acceptarea masiva de imigranti cu studii superioare din romania incepand prin 93-94.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  15 iunie 2013, 19:58

Oricum pana la urma ,,,daca nu suntem atenti ungurii vor declara o regiune autonoma in inima Ardealului …Pericolul maghiar exista …

IRONMAIDEN (16 comentarii)  •  15 iunie 2013, 22:32

ce idiot si charles asta si-a luat casa in secuime cand erau atatea oportunitati imobiliare in strehaia par exemple

maximuspqr (36 comentarii)  •  16 iunie 2013, 0:35

Cei mai aiurea romani sint liderii tiganilor si liderii celor de etnie maghiara. Sint romani , dar numai cind le convine lor, cind nu, se cred marginalizati si discriminati. Il doare n pix pe ala cu plingerea la UEFA daca meciul se joaca cu suporteri sau nu, il intereseaza doar sa manince rahat si sa fie bagat in seama. Nasu’ cam are dreptate, dar si el e fiert pe bagare in seama cu japca.
Ma doare pe mine n cot ca unul e ungur, tigan, negru sau galben, mirlani, hotii si mizerabilii sint in toate natiile si de toate culorile. Noi am stat mereu capra , dar avem adica o rafuiala etnica cu ungurii, aiurea, cum si ungurii , se cred buricul pamintului, dar nu se uita ca sint leit romani, dar cu o coada demodata si pistrui la parul roscat.
Pacat ca nu invatam nimic niciodata! Tragedii, orori, distrugeri, razboaie, doar din cauze etnice si religioase! E frumoasa viata, pacat ca nu sintem constienti de asta!
Acum o juma’de ora am vazut concertul aniversar Johnny Hallyday , fabulos!
Pace!

Cinezan Vladimir (50 comentarii)  •  16 iunie 2013, 5:24

Domnule Geambaşu, se vede că n-aţi locuit în zona Harghita !

Broscuţa Oac (3 comentarii)  •  16 iunie 2013, 9:37

Orice s-ar zice, chestia cu femeia maghiară şi cele 9 luni de constipaţie e remarcabilă. Scabroasă, da, xenofobă, da, dar inteligentă.
(Pentru cei nedumeriţi, ăsta e unul dintre capitolele la care îi depăşim pe unguri…)

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  16 iunie 2013, 9:50

Stimate Domn Cristian Geambasu,

faceti bine lasind Istoria. Realitatea e si va fi istorie. Cei care s-au nascut si n-au parasit de secole Pamintul si Padurile, au toate drepturile omenesti, indiferent daca sint unguri, romani, albi ori bronzati. Pare, in comparatie cu alte tari, unde tensiunile se transforma in razboaie, singura realizare a politicienilor. Nu pentru ca ar fi buni, ar avea constiinta, ci pentru ca li s-a filfit mereu de romani, unguri, muncitori, tarani. Ei vor doar sa fure cit mai mult.

Consider ca doriti doar sa atrageti atentia familiei Potailor Ultras ca vor avea un meci greu. Eu am spus mereu ca Ungaria a avut noroc jucind fara spectatori. Romania se pare ca nu va avea norocul asta.

Consider insa ca „cei fara minte nu vor capata mai multa citindu-l.” (articolul). Are si Nr. 13. Vasgo odata dreptate, desigur din greseala. Ia sa vedem daca se pot trage mai multe invataminte din Pamfletul Nevinovat:

PS baa Dorele, eu m-am cam saturat de unguri. Ce-ar fi sa intoarcem roata. Sa punem granitele asa cum au fost, sa patrulam pe crestele Carpatilor, iar daca prindem un ungur care vrea sa treaca fara pasaport …

Padureanu (5 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:08

Dvs gresiti cand spuneti ca HUNII s-au solidarizat cu familia lui Cozma, fiindca ei HUNII i-l vedeau cu Cozma ca fiind CANGUR(ungur) fiindca avea numele de familie COZMA, nume existent si la ei, fiindca l-au furat de la noi! Mai era si alb si cu par blond, cu toate ca era nascut „in sud” deci va dati seama…

Padureanu (5 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:11

@Steve BACK TO MONGOLIA AND SHUT THE FUCK UP! Intr-o buna zi va ejectam din tara noastra! Iar faptul ca va nasteti aici , nu va ofera nici un drept sa ramaneti! ASA CA BACK TO MONGOLIA!

Padureanu (5 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:28

„Atotstiutori” gen Geambasu, care ne vor „pe noi” Romanii mai „civilizati” si mai harnici ca HUNgurii peste noapte! 🙂

adrian_hora (22 comentarii)  •  19 iunie 2013, 12:22

alt domeniu unde ne bat ungurii la scor ar fi sporturile olimpice.
la toate olimpiadele ungurii au luat mai multe medalii decat roamnii, la toate cu exceptia celei din 1984 – atunci nu s-au prezentat 🙂

Comentează