Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Fără străini

Prin plecarea lui Paulo Sergio de la CFR, în Liga I au rămas doar antrenori români. Nu este nici bine, nici rău. Este ocazia să-i vedem ce pot.

Jupp Heynckes cere respect. Antrenorul lui Bayern s-a enervat cînd a fost […]

duminică, 14 aprilie 2013, 9:30

Prin plecarea lui Paulo Sergio de la CFR, în Liga I au rămas doar antrenori români. Nu este nici bine, nici rău. Este ocazia să-i vedem ce pot.

Jupp Heynckes cere respect. Antrenorul lui Bayern s-a enervat cînd a fost întrebat la o conferinţă de presă dacă va cere sfatul lui Guardiola pentru a cîştiga semifinala contra Barcelonei. Împotriva aşteptărilor, ziariştii care au pus această întrebare „tîmpită” erau nemţi, nu români. Mă rog, se cheamă că sîntem toţi o apă şi-un pămînt. Sau poate că nu. Poate că întrebarea avea un miez, dincolo de hipersensibilitatea omului care a ucis campionatul în Bundesliga. Cam ca Reghe cu Steaua la noi. La noi, la nivelul nostru. Care nu este chiar atît de jos cum crede nea Piţi.

Paulo Sergio nu a mai apucat să se enerveze. Nici să pretindă respect. Portughezul oricum părea că îşi iese foarte greu din pepeni şi îţi oferea mereu perspectiva altui meci. Unul ideal, în care echipa pregătită de el evolua solid, sigur, eficient. Fără victorie în sezonul de primăvară şi undeva la retrogradare într-o ierarhie a minireturului, Paulo Sergio cu al lui CFR era apărat încă de rezultatele din Champions League. El şi Rui Pedro au trăit din osînza partidelor memorabile cu Braga şi cu Manchester mai mult decît ştiam că rezistă nervos domnul Paszkany. Care, ca un domn veritabil, de-abia ce-l confirmase în vederea sezonului viitor pe impasibilul portughez. S-a dovedit încă o dată că pericolul în Gruia vine de-abia atunci cînd te susţin public patronul şi preşedintele. Dar nu acesta este subiectul.

Prin plecarea lui Paulo Sergio de la CFR, fotbalul românesc la nivelul Ligi I rămîne fără antrenori străini. A mai fost un hiatus de 3 luni între octombrie şi decembrie 2010, pe vremea cînd Lopez Caro părăsea Vasluiul după ce jucătorii lui Adrian Porumboiu nu răspunseseră la tratamentul cu linte şi peşte dorada. Liga I fără antrenor străin, asta este o ştire. Una care nu trebuie să ne arunce în depresie. Nici în jubilaţie. Ştirea importantă este că, din acest moment, antrenorii români de toate vîrstele şi orientările (tehnico-tactice, desigur) pot arăta ce pot. Şi asta nu este o glumă. Ani la rîndul a fost udată la rădăcină teoria că străinii vin în România să ne ia pîinea de la gură. Nu presa, nu suporterii cîrcoteau, ci personajele din interiorul breslei. Ele contestau, insinuau. Zenga, Bergodi şi Uhrin au lucrat bine, pledînd pentru înnoire. Nu au pregătit neapărat alt tip de fotbal, nu au produs revoluţii fotbalistice, dar au umblat la atitudine. Au fost şi eşecuri răsunătoare cu antrenorii de import. Amintitul Lopez Caro. „Prinţul” Giuseppe Giannini. Şi le cer scuze celor care au păcălit viaţa pe aici şi pe care i-am uitat.

Mesajul nu mai are nevoie de traducere. E posibil ca şi patronii să fi înţeles că nu orice etichetă scrisă în altă limbă garantează succesul. Aşadar, românii au liber să antreneze. Aici, la ei acasă. Nu mai trebuie să plece în Arabia, în Qatar, în Kuweit, asta în cazul improbabil că ţin la meserie mai mult decît la bani. O dată cu demiterea lui Paulo Sergio dispare alibiul că ai noştri nu au loc de alţii. Totuşi, cei 29 (!!) de demişi ai sezonului din prima ligă vorbesc despre o stare de provizorat împănată de compromis reciproc. Nu toţi, nu întotdeauna. Grigoraş, Pustai, Mulţescu, Ţălnar ori Trică, urmaşul lui Paulo Sergio la CFR, luaţi-vă la trîntă cu Reghe! Contrar aparenţelor, nu este o miză doar de aici, de la noi din bătătură.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

razvan (11 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 10:42

felicitari pt articol.

dinu (8 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 10:44

Daca astfel ar castiga sanse antrenori tineri, gen contra sau trica, ar fi ok. dar cand atatea banci sunt ocupate de personaje gen talnar, manea, rada, stan sau, mai nou, barbu, deja imi e dor de antrenorii straini.

Adrian (1 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 10:53

Felicitari pentru articol ( ca de altfel pentru toate articolele). Inseamna ca mai exista si ziaristi cu coloana si care impun respect.Din partea cititorilor,ptr ca din partea „oamenilor” din fotbal ………!!!!!
Concluzia este clara ca lumina zilei de mult timp : antreneaza doar cei dispusi la compromisuri cu patronii sau cu impresarii,cei care stiu sa imparta banii cu cei pe care i-am pomenit! Ceea ce se vede in rezultate !!!!!

Parior (4 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 10:59

in mare parte ii dau dreptate lui dinu.mi-ar placea sa vad cit mai multi antrenori tineri,din noul val,in liga I. uitati ce treaba buna face ganea la u cluj,ca sa nu mai vorbim de contra sau reghe. vad ca tilnar s-a umflat in pene dupa 5 victorii.face pariu ca dinamo in urmatoarele 5 partide nu mai cistiga mai mult de un meci?si atunci o sa vedeti valoare lui tilnar!da-ti credit antrenorilor tineri!

@parior (2 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 11:18

Se scrie dati, nu da-ti. Ce-mi place cand unii nici nu stiu sa scrie si isi dau cu parerea…

kkciosuldelahamangia (42 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 11:28

ar trebui sa-i punem la zid si pe englezi, italieni, spanioli, nemti, caci din cauza antrenorilor straini au cele mai slabe campionate din lume ! :))
ma astept de la ziaristii mai tineri, sa nu fie afectati la neuron de ineptiile de tip comunist debitate in principal de corleone, cel care ,,pune” de multe ori aceasta ,,placa”
citi antrenori romani antreneaza in vest, doar unul : Rednic. restul…

valy (8 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 11:28

asa este,insa daca si trca este antrenor!!!
in primul rind i-ti trebuie minte ceea ce la el…

mephisto (4 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 11:42

Ganea si Reghe sunt o certitudine. Ganea mi se pare usor superior in mentalitate pentru ca are discernamantul de a alege in liniste si jumatatea pozitiva a paharului plin sau gol si pune degetul pe rana. se spune ca un mare politician sau artist este in mare parte ajutat si obladuit din umbra de partenera lui de viata. aici e punctul slab a lui Reghe. cu o scandalagioica manelista nu va rezista in fotbalul mare, pentru ca acolo oameni gen AMP cu jucatorii ei gen V dinu nu au ce cauta nu doar din cauza ca n-au valoare ci n-au valore morala care nu le permite sa aibe o valoare intrinseca din punct de vedere profesional. Sa auzim numai de bine si sa vedem ce poate Trica. Momentul actual e sansa lui de a demonstra ca poate sau nu profesional.

antimafia (21 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 11:46

Ati amintit de „nea Piti” , sintagma care nu mi se pare c-ar fi vrut sa fie o nota ironica din moment ce nu ati pus-o intre ghilimele. Trebuie ca se stie ca „nea” inseamna „nenea”, si mi se pare o lipsa de cultura gramaticala elementara sa i te adresezi cuiva cu „nene”, mai ales unui personaj care uraste din toti porii limba romana. Sa-i lasam pe Contra, pe Goian si pe alte personaje din epoca sclavagista cu nen-su lor pe care, in prostia lor, il venereaza, nen-su le-a dat „lumina”.

LEON VOICULESCU (13 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 11:59

viitorul decide cand vor aduce iar antrenori din afara no name.

Raducioiu (5 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 12:22

LOL
Cine crede ca Trica a fost adus ca antrenor e naiv.Pentru o luna da,dar nu mai mult.Clar ca in timpul acesta se lucreaza la aducerea unui antrenor bun.Cum dracu sa construiesti o echipa cu un mistocar care era joker in vestiar si multi faceau misto de el !? Naiv esti dle Geambasu..

Lereter (40 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 12:47

O idee-profund- romaneasca : Fara straini ! Ce,noi sintem mai prosti ?.Sintem domnule,dar e greu sa dovedesti ,unui prost ca e prost !. Rusii,grecii,ucrainienii,elvetienii, englezii.etc, au acceptat ca sint mai prosti. Au adus antrenori straini si schimbul de mentalitate i-a ajutat !. Nu vom ajunge niciodata campioni ai Europei-ca grecii- cit timp sintem de parere ca Piturca merita sa revina.la infinit !. „Noi sintem romani” este un imn, dar nu putem nega ca altii sint mai bumi,ca mentalitate,ca si cantitate de munca,ca si conceptie. D;le geambasu-pareti a fi , un Trica printre jurnalistii romani,dar la nivelul experientei,ar trebui sa fiti,macar un Dan petrescu. Nu puteti. Aveti limite ! Ca si cei ce raspund,comenteaza si influenteaza fotbalul romanesc.Pentru mine sinteti un „Mitica Dragomir” ,cu tor ce inseamna asta !

escu (1 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 14:13

Felicitari pt articol? Editorialistul anului? Pacat ca nu putem avea ziaristi straini in locul romanilor.

Stelist (5 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 15:06

Geambasu , Tolontan , Vochin …. singuri ziaristi sportivi din tara , restu sunt cancan !!!

Felicitari Cristi , bun articol !!!

lord belial (83 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 15:42

geambasu e nationalist sau doar xenofob de terasa? ca niciodata nu reusesc sa imi dau seama

da, ba, baieti, luati-va la trinta cu reghe al nostru. ups, ba, geambasule, da’ ce ne facem cu rezonanta nemteasca a numelui lui reghe?

Unu’ (71 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 16:49

@kkciosuldelahamangia

Diferenta dintre liga 1 si celelalte campionate e facuta de bugetele echipelor, normal ca isi permit antrenori cu experienta care vin cu un staf intreg. Vrei unu’ cu ceva rezultate, scoti banu’ , altfel te multumesti cu liga a 3-a din italia sau spania.

Fotbalul romanesc ar trebui sa fie unul producator, nu exista bani pentru jucatori si antrenori straini valorosi. Tot ce vine in romania, ori e adus la pont ori pe DVD. Ar trebui oferita o sansa autohtonilor, Steaua si Rapid au jucat acel sfert de finala european in mare parte cu jucatori si tehnicieni romani.

Si avand in vedere ca multe cluburi d-abia rezista in liga 1, poate ca astia „tineri” care au vazut fotbal prin alte tari cat au fost jucatori(Contra, Reghe, Ganea, Ciobi) sunt o varianta.

Comentează