Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Noi îl avem pe Mourinho!

Şedinţă de sumar, cu largă majoritate fotbalistică. Colegii de la sporturi ne trag de mînecă simţind că sportul nostru rege e cam gol. Se apropie semifinala cu Gyor! A, da? Bine, ştiam, dar ne exagerăm ignoranţa în materie să îi […]

miercuri, 3 aprilie 2013, 9:44

Şedinţă de sumar, cu largă majoritate fotbalistică. Colegii de la sporturi ne trag de mînecă simţind că sportul nostru rege e cam gol. Se apropie semifinala cu Gyor! A, da? Bine, ştiam, dar ne exagerăm ignoranţa în materie să îi vedem cum reacţionează. Mai mult, îi provocăm. Cu ce ar semăna Oltchim-Gyor dacă ar fi la fotbal? Cu un Barca-Bayern sau cu un Barca-Real? Convenim că sezonul ăsta Barcelona ar fi Gyorul. Ele sînt cele mai tari, au stabilitate, au antrenor. Spaniolul Ambrosio Martin, făuritorul lui Itxaco. Au şi superjucătoare: Loke, Haraldsen, Lekici. Başca Gorbicz.

OK, unguroaicele şi ce or mai fi ele pe acolo, pe la Gyor, sînt tari. Dar fetele noastre ce au? Ele cine sînt în această paralelă handbal-fotbal? Juve, Bayern sau Real? Şi să nu-mi spuneţi că vi se pare exagerat! Adică Ungureanu, Bulatovici, Manea, Barbosa şi Pineau sînt de colea? Ba bine că nu! Mai vreţi un argument? Iată-l: danezul Jakob Vestergaard. Antrenorul. Înapoi la şedinţa de redacţie. Departamentul fotbal intern stabileşte fără drept de recurs. Noi îl avem pe Mourinho, ei îl au pe Tito Vilanova. Avantaj noi.

A fost o joacă, dar una care să ne facă pe toţi să înţelegem importanţa momentului. O echipă românească dispută o semifinală de cupă europeană în cea mai importantă competiţie la nivel de cluburi din handbalul feminin. Iar aceste rînduri nu sînt o analiză, ci doar un îndemn să respirăm şi altceva decît aburii toxici ai fotbalului. Oltchim are şanse bune să meargă în finala Ligii Campionilor, şi acel ceva care ar putea-o trage înapoi nu are legătură cu sportul propriu-zis, ci cu ţara. Dacă Vestergaard, Bulatovici şi Pineau au înţeles cam cum stă treaba pe la noi, avem o şansă în plus să vedem cum îi curge rimelul pe obraji lui Gorbicz.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

marius (83 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 10:37

e nasol!
daca lucrurile din lumea asta au inceput sa fie explicate folosind comparatii din fotbal, atunci ne ducem pe tobogan!
fetele de la handbal nu vor putea fi niciodata asemanate cu niste fotbalisti pentru simplul motiv ca ele gandesc si stiu sa vorbeasca.
ceea ce practicantii sportului rege precum si cei care scrie despre ei nu pot sa faca!

de_mine (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 10:39

i-auzi, Barcelona-Real:))). Oare cand a castigat Oltchim Champions League, ca sa fie comparata cu Real sau Barca?:)) Ha ha,

wickedsick (2 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 10:51

Statistic,e ingrijorator.repet.pur statistic.in istoria de 20 de ani a Ligii campionilor la handbal,nici o echipa care s a calificat din grupe sau din main round dupa ce a pierdut primele 2 meciuri nu a trecut de urmatorul tur.iar ultima care s a calificat in acest fel a fost acum 6 ani…Lada Togliatti,fiind si singura care a reusit sa acumuleze 8 puncte dupa ce a pierdut primele 2 partide.totusi…nici una nu era mare favorita precum a fost Oltchimul anul acesta.si inca mai este,desi opinia „cotelor”mi se pare absurda…Forza oltchim!pentru toate exista un inceput.Sa speram ca mergem in final,avem o sansa mare.Liga la Valcea!

victor L (285 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 10:51

@ marius,
inapoi la scoala 😉
„ceea ce practicantii sportului rege precum si cei care scrie despre ei nu pot sa faca!”

Parior (4 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:15

Interesanta asemanarea intre echipele de fotbal si cele de handbal. Singura diferenta o reprezinta sumele imense de bani investite in fotbal.

Dorin (54 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:15

Spune-ne maestre, Zalaul cine e? Chelsea?

bogdan (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:17

I-auzi dom’le, il avem pe Mourinho! Poate te pricepi la fotbal Cristi Geambasu, insa in ceea ce priveste handbalul, las-o mai moale. De ce zic asta? Cand echipa pierdea acasa cu Ferencvaros nu-l aveam tot pe Mourinho? Si iti mai dau un pont: toata treaba la echipa asta o face de fapt STELUTA LUCA, cu majuscule, pentru ca meritele sunt ale ei. Daca nu ma crezi, intreaba-le pe jucatoare. PS Sa fim seriosi, desi imi este greu sa accept asta, Gyor e cea mai buna echipa din cate au mai ramas in competitie si vor demonstra asta. In rest, numai de bine!

baiazid (12 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:25

Va contrazic d-le Geambasu. Noi il avem pe Pep Guardiola. Si mai avem in echipa pe Cassilas, pe Bufon, pe Messi (Bulatovic), Ronaldo (Barbosa), Robben (Managarova) si multe alte stele. Si traim intr-o tara in care nu avem 2 milioane de euro ca sa-i mai tinem inca 1 an. Nu avem acesti bani pt ca am pus si punem BORDURI de SUTE DE MILIOANE. In aceeasi tara in care din banii statului se scurg zeci de milioane in finantarea echipelor gen Pandurii Tg Jiu, Ceahlaul Piatra Neamt pt telul suprem – salvarea de la retrogradarea din Liga lui Mitica. Cu banii cheltuiti (de la stat) pt a se salva de la retrogradare castigam de 5 ori Champions League la handbal feminin. Asta-i Romania

baiazid (12 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:26

Oricum, felicit Gazeta Sporturilor pt ca au pus pe prima pagina un titlu care sa nu contin cuvintele Dodel, Mitica, Becali, Sandu, Pinalti. FELICITARI !

ix (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:27

bai „de_tine”, de ce nu ai zis si de unguroaiece ? ele au castigat vreodata CL ca sa fie comparate cu una din cele doua echipe ? ai scos 3 cuvinte si din alea am reusit sa imi dau seama ca ori esti zalauan ori ungur.
Comparatia e facuta strict dpdv al valorii si al reputatiei jucatoarelor si antrenorilor.

excelent articol mister Geambasu !!!!

flank (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:35

@marius, cred ca te limitezi la Liga 1. Jucatorii mari chiar stiu sa vorbeaca…au carti scrise, au bloguri, dau interviuri pertinente, etc,etc. Daca tu atunci cand auzi expresia „jucator de fotbal” te duci cu gandul direct la Mihai Costea sau Tanase este doar problema ta si ar trebuii sa ti-o rezolvi inainte sa comentezi.
Si ca tot ziceai de inteligenta jucatoarelor…nu sunt cu nimic mai presus decat fotbalistii din punctu asta de vedere. Daca asculti un interviu dat de Manea sau Nechita (si mai sunt …) o sa iti dai seama ca din 2 cuvinte au 3 greseli gramaticale … mai ca iti vine sa iti dai pumni in stomac sau sa schimbi canalu pur si simplu.

Si citindu-ti tie fraza: „ceea ce practicantii sportului rege precum si cei care SCRIE despre ei nu pot sa faca!”, m-am convins ca tu nu esti in nici un caz in masura sa vorbesti despre gramatica sportivilor. Tu esti mai agramat decat multi dintre ei.

vlad (96 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:37

Daca era o echipa masculina in faza asta, era ceva… asa, e o echipe feminina. De ce nu comparati cu fotbalul feminin?? si cu puterile de-acolo?? 🙂 Nu zic asta pt ca as fi misogin, e o chestie de bani. In handbal, aproape la fel de mult ca si in fotbal, competitia masculina e mult mult mai bogata si mai urmarita.

seba (157 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 11:48

pacat ca la oltchim lipseste „messi” a nostra, cristina neagu. m-as fi uitat mult mai cu drag la meci. sper ca „messi” a lor, anita gorbicz, sa nu joace prea bine.

Silviu (2 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 12:19

@marius: bine spus. Toate articolele si toate comentariile mizerabile de pe DigiSport contin cel putin o aluzie sau o comparatie cu fotbalul. E dezgustator. Handbalul e un sport frumos, cu jucatori si suporteri frumosi. Ziaristi, mai lasati-ne cu fotbalul macar in cele 5 minute pe zi in care pomeniti de handbal!

razvan (2 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 13:04

De acord cu Seba. Cristina Neagu chiar putea face diferenta, e o jucatoare de geniu. E o mare pierdere pt Oltchim si pt handbal in general ca Neagu este accidentata. Cat ghinion pe saraca fata, atat dar atat de talentata! Bafta Oltchim, hai Real Madrid deseara! 🙂

adra (12 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 13:21

conform lozincii „sportivii sunt cei mai mari ambasadori ai romaniei”, daca oltchim ia cupa, am o intrebare… vom da renta viagera romancelor get-beget bulatovici ,barbosa,pineau,managarova,jovanovici, navarro ?ca doar le-a batut inima pentru romania , nu pentru salariile si pentru satisfactia personala !!!!!!!!!

wickedsick (2 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 13:32

E ingrozitor . .numai comentarii dobitoace si in afara topicului.Rar se mai posteaza cate un comentariu inteligent sau la obiect.nimeni nu da informatii,toti isi dau cu parerea sau se injura.postati si voi ceva interesant legat de handbal,ca altfel vad ca mult va mai place sa i ironizati pe jurnalisti.asa articole,asa cititori.Gyor nu a reusit sa se califice in finala doar o singura data cand a jucat returul acasa,acum 2 ani,cu Itxako Navarra.insa in mansa semifinala,echipa maghiara nu a obtinut nici o victorie äfara”,nici la Hypo,nici la Valcea,Viborg sau Navarra.asta e imbucurator.Pentru pariori,1 solist…2,30 cota. aur curat.:)

ionut (2 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 14:28

Slab articol

Flavius (3 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 14:35

„Ba bine ca nu” din ce stiam are sensul de „da; evident da”
.
Nu cred ca e oportuna folosirea sintagmei de mai sus in expresia
„Adică Ungureanu, Bulatovici, Manea, Barbosa şi Pineau sînt de colea? Ba bine că nu!”
.
Cu alte cuvinte, ne-ati transmis ca jucatoarele Oltchimului sunt „din drum”
.
Poate gresesc eu, dar nu cred.

cronicasportiva (3 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 14:40

oltchim este singurl brend sportiv al romaniei la ora actuala peste hotare

radu aum (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 14:51

De fapt Oltchim e QSG, ManQatar City sau Chelski. Sau mai bine Anji !

marius (83 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 15:04

@flank: ai reusit sa surprinzi perfect esenta postului meu.
Trei recomandari totusi:
1. cauta cuvantul „ironie” in dictionar ca sa intelegi una atunci cand te intalnesti cu ea.
2. revezi regulile de formare pentru „articolu” hotarat al substantivelor masculine in limba romana.
3. „ar trebui sa ti-o rezolvi” se scrie cu trei i, nu cu patru!

Forza Oltchim (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 15:10

Domnule Geambasu, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, ne aflăm în faţa unei performanţe extraordinare.
Nimeni nu şi-ar fi închipuit că Oltchimul nu ar ajunge aici la începutul sezonului, dar la cum începuse grupa principală puţini mai sperau, şi de ce să nu recunosc, chiar subsemnatul simţea un fior rece pe şira spinării.
În vară domnul director general Roibu reuşea, cu largul sprijin al vicelui Luca, cea mai importantă campanie de achiziţii din istoria clubului vâlcean. Nume sonore, ca Bulatovic, Pineau, Leynaud, Barbosa sau Navarro semnau cu Oltchimul şi ne pregăteam armele pentru câştigarea singurului trofeu lipsă din vitrina fantastică a acestei echipe, singura care a reuşit să ajungă la acest nivel de performanţă, indiferent despre ce sport de echipă vorbim.
Sigur că deja se simţea gustul victoriei, sigur că iubitorii genului aveau pulsul crescut, dar, între timp, combinatul e pe punctul de a cădea în cap, iar domnul Roibu, pare-se, conduce doar din umbră, fără a le mai putea asigura sprijinul financiar fetelor.
O pierdusem pe Elisei, gravidă, când blestemul accidentărilor de la Oltchim a lovit din nou. Mai întâi a bătut la uşa portăriţei din Hexagon, care nici nu a apucat să debuteze la echipă, a continuat cu inegalabila Cristina Neagu, pentru ca, de curând, să intre în horă, mai mult sau mai puţin, Jovanovic şi Pineau.
Dacă mai adaugi palavrele marelui primar, cică viitor preşedinte, n-am să-i rostesc numele, care a promis una şi a făcut alta, dar şi ruşinoasa trădare a Ionelei Stanca, concomitent cu iminenta plecare a mercenarei Barbosa, putem creiona tot atâtea argumente pentru care Gyorul e marea favorită a acestei semifinale.
Şi nu ne putem opri aici.
Clubul maghiar are stabilitate financiară, fiind cel mai bogat club din handbalul feminin mondial, cu un buget de circa 4 milioane de euro. Are în componenţă probabil trei cele mai bune jucătoare ale lumii pe posturile de portar, centru şi pivot, numindu-le aici, desigur, pe Haraldsen, Gorbicz şi Loke.
Mai au şi atuul unui antrenor care a reuşit minuni la Itxaco, Ambrosio ducând Gyor la performanţa de a câştiga toate cele 12 dispute ale sezonului de Champions League.
Mai mult, tradiţia spune că, chiar dacă pierd ultimul act, jucătoarele din ţara vecină măcar ajung să-l dispute, ele evoluând până în prezent în 7 finale, 2 în Champions League, una în Cup Winners Cup şi 4 în EHF Cup.
Faptul că jucăm prima manşă acasă, dacă sala Polivalentă din Bucureşti poate fi numită astfel, înseamnă iar dezavantaj Oltchim, dar poate cea mai mare pierdere e faptul că datorită lipsei de bani conducerea clubului vâlcean a ales această locaţie în dauna sălii Traian.
Aici era „iadul pe pământ”, aici puteam pune presiune pe jucătoarele adverse, aici aproape 3200 de suporteri adevăraţi, poate unici în lume, puteau să pună umărul la calificare, contopindu-se cu echipa.
Tare aş vrea să mă înşel, dar într-o sută de ani atmosfera din Bucureşti nu se va compara cu cea de acasă, dar dacă factorul financiar a primat…
Nu stăteam în cei 100 sau 200 de lei cât ar fi fost biletul, nici în benzina necesară rutei Vâlcea-Bucureşti, dar ca suporter al Oltchimului, care de 16-17 ani merg regulat la meciurile de pe teren propriu, iar din 2006 şi până în prezent nu am pierdut niciun meci de Cup Winners Cup sau de Champions League de acasă, ca om care am mers la Bucureşti în acea neagră zi de Mai 2010, când Oltchimul a capotat în faţa uni Viborg dezlănţuit, vă spun, cu mâna pe suflet, că nu am puterea să aud pe viu cum sună cântecul de lebădă al celei mai galonate echipe de club din România.
Brandul acesta moare asemeni combinatului, aşa după cum au murit Comtimul şi după cum alţi coloşi dintr-o perioadă apusă au fost dubios privatizaţi şi nimeni nu va ridica niciun deget pentru că e greu să dai nişte bani doar pentru publicitate, ştiind prea bine că nu-i investeşti ci, mai degrabă, îi arunci, de vreme ce e clar că nu-i poţi înmulţi.
Exemplul Krim e greu de urmat la noi, fie şi numai pentru că suntem balcanici înainte de a fi latini sau măcar europeni, iar Berbecaru trebuie să se mai nască o dată ca să ajungă la degetul mic al lui Jankovici.
Antrenorul Vestergaard e practic unicul argument pro Oltchim, cum excelent aţi punctat, domnule Geambaşu. Dar, după cum de mici am învăţat, cu o floare nu se face primăvară, cum prea bine înţelegem că la naţionala de fotbal poţi să-i aduci la pachet şi pe Mourinho şi pe Guardiola că prea curând noi tot n-o să facem performanţă!

P.S. Iertaţi-mi, domnule Geambaşu, micile greşeli.

P.P.S. Doamne, ce n-aş da să mă înşel şi să mai văd Oltchimul o dată în finală. Vorba unui prieten bun, îmbătrânim şi nu ştiu dacă vom mai avea vreodată dreptul să visăm frumos, pe imn de Champions League…

hm (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 15:14

tot cu fotbalul asta care nu are nici o performanta cand o sa ajunga o echipa de club in semi -finale in liga campionilor la fotbal din Romania unde se discuta numai fotbal nici la un Campionat Mondila nu santem instare sa ne calificam.dar fetele astea o ajuns undeva in liga campionilor.

Larisa (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 15:30

Care e logica acestor comparatii? Peste tot le auzim, oare nu putem intelege handbalul fara fotbal? Handbalul e handbal prin sine insusi nu prin comparatie cu fotbalul, e grav daca trebuie sa explicam cine e Gyor, Oltchim, Vestergaard, Lekic, Bulatovic folosindu-ne de fotbalisti. Ca sunt mai bune, ca sunt mai slabe nici nu conteaza, nu ma intereseaza cum sunt ele in comparatie cu ei, ele sunt din alta lume!!

st3ph (4 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 15:32

imi pare rau sa zik …dar vom lua bataie si tur…si retur:D

speedy (50 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 16:04

seba> gorbicz si cand a jucat prost ne-a cam „nasit”. sincer nu prea vad sanse pt Oltchim, dar le tin pumnii

eol (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 16:34

comparatiile nu stau in picioare, oricat ne-am bate singuri cu palma pe spate. vb de echipe care au castigat Cl de cateva ori.
mai degraba aduce cu malaga(daca ne amintim si problemele financiare de ambele parti) sau maxim psg(zlatan – bulatovic).

anita gorbitz (1 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 17:34

domnule geambasu. prea mult patroitism decat profesionism in articol .bulatovici din cea mai buna jucatoare din lume a devenit una de pluton sub mina lui mou -editia daneza. diferenta intre cele doua echipe e cel putin de 5-6 puncte pe general in favoarea unguroaicelor ,dar prin vointa si lupta am putea egala valorile. din respect pt. cei 1500 de disponibilizati din banii carora sunt platiti fetele ,sa nu faceti tambalau pe degeaba .respect

Stefan (3 comentarii)  •  4 aprilie 2013, 6:24

Oltchim este iubita peste tot in tara, si in Bucuresti si in alte localitati asa ca nu inteleg temerile atat de sunbre ale valcenilor. Eu sunt din Bucuresti si merg regulat in Liga campionilor in Valcea, care este problema? Peste tot galeria este una deci nu inteeg problema. Eu cred ca si la Polivalenta va fi o atmosfera incendiara.

Comentează