Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Maxim în Germania

Sau cum poţi contrazice teoria neadaptării la disciplina nemţilor jucînd fotbal cu plăcere.

Titular pentru întîia oară. Pase, 24 din 25. Doar o pasă greşită în 73 de minute jucate, procentaj 96 la sută. Şi-a creat o şansă de gol, […]

marți, 2 aprilie 2013, 9:24

Sau cum poţi contrazice teoria neadaptării la disciplina nemţilor jucînd fotbal cu plăcere.

Titular pentru întîia oară. Pase, 24 din 25. Doar o pasă greşită în 73 de minute jucate, procentaj 96 la sută. Şi-a creat o şansă de gol, pe care a şi concretizat-o. La capitolul dueluri nu stă atît de bine, a pierdut 10 şi a cîştigat 9. Subiectul acestei radiografii statistice este fotbalistul român Alexandru Maxim, recent transferat la VfB Stuttgart. Cotidianul german Bild a produs cifrele cu pricina după meciul Stuttgart-Borussia Dortmund 1-2. Stuttgarter Zeitung, ziar chiar din oraşul fabricanţilor de Mercedes, aplaudă calitatea fotbalistică a tînărului nostru jucător, cu observaţia că ar mai fi ceva de lucru la capitolul pregătire fizică.

Ştie şi el. Germania este un loc în care pricepi repede ce ai de făcut, pentru că toată lumea în jur face ceva cu rost. Primele zile te simţi ciudat, aşa i s-a întîmplat şi lui. „Eram într-un loc nou, foarte aranjat”. Nu-i aşa că nu seamănă deloc cu obsedantele noastre clişee despre disciplina cazonă a nemţilor ce ne spune nouă Alexandru Maxim? Şi da, prima impresie a lui la intrarea în vestiarul lui VfB este probabil cea mai inspirată descriere a Germaniei în doar cîteva cuvinte. Senzaţia de nou, de aranjat, de ordine subînţeleasă. Impresia profundă că lucrurile sînt puse, toate, la locul lor şi că ţie nu îţi rămîne decît să îţi vezi de treabă. Să munceşti bine, temeinic, dacă se poate şi creativ, apoi să profiţi de rodul muncii tale.

Am o simpatie aparte pentru Alexandru Maxim. Nu pot explica de unde porneşte şi nu am de gînd să mă psihanalizez. Este un personaj care respiră viaţă, am convingerea că este un băiat inteligent, sincer. Îmi place pentru că îl simt că iubeşte fotbalul. Ca orice om care îşi îndrăgeşte profesia, mijlocaşul ofensiv al lui Stuttgart are şanse mari să izbîndească în viaţă. Să aibă succes. O, da, dar ce înseamnă să ai succes? Păi, dacă eşti fotbalist, să fii adoptat de suporteri, să ai trecere printre coechipieri. Să fii respectat pe stradă pentru ce reprezinţi dincolo de arenă, acolo unde se caută altceva decît driblingul şi glezna fină. Literar sună interesant să spui că atunci cînd a refuzat Steaua, Maxim a refuzat România. Mai corect ar fi să credem că a preferat o scurtătură spre civilizaţie. România nu este locul cel mai rău de pe Pămînt, Germania este însă unul dintre cele mai bune.

Un singur lucru m-a îngrijorat un pic în interviul lui Maxim din Gazetă. Vorbeşte despre el însuşi la persoana a treia singular. Nu e ceva grav, cu puţină atenţie se corijează. Mai rău este că la dubla cu Ungaria şi Olanda, Maxim a jucat numai 24 de minute pentru echipa naţională a României. O persoană a treia singulară cu adevărat ţine să ne arate că vestiarele noastre sînt mult mai ciudate şi mai aranjate decît cele din Germania.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

provincialul (3 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 10:11

gogosi scrise despre un campionat spectaculos dar foarte slab!! pai cum sa nu dea maxim gol in germania, cand aia joaca fara aparare??? iar stuttgart e echipa de mana a doua!! germanii sunt stransi la punga: cumpara tot feluri de indivizi de prin estul europei (in special fosta yugoslavie) cu bani putini, ii vopsesc si apoi ii vand scump la cine e mai fraier!!! p.s.transferul lui marica ( 9 milioane euroi!), a fost cel mai scump transfer facut de clubul stuttgart, in istoria sa de peste 100 de ani !!!!! pai in franta, spania, italia si mai ales anglia, orice echipa face tranferuri de jucatori, mult mai sumpe….9 milioane e maruntis la aia!!!

Steaua1986forever (3 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 10:14

Domnule Geambasu, fara suparare si mie imi place Maxim. Si il cred in stare sa faca treaba acolo. Insa, sa nu ne hazardam…mai era un pusti care a plecat din Julesti „la nemti”, a avut 2 meciuri bune, parea sa aiba atitudine, toti il vedeau drept „salvarea Nationalei”, „viitorul Romaniei” si uite ca in cateva luni s-a intors cu coada intre picioare la echipa care l-a vandut (teapa made in copos). Haideti sa mai asteptam un pic ca baiatul asta sa mai faca si alte meciuri bune (eu sunt convins ca va face) si apoi sa il laudam. Nu de alta, dar parerea mea este ca iar avem o atitudine tipic romaneasca „tip dodel” as putea spune, ne entuziasmam enorm pentru un singur meci. Haideti sa il mai vedem si alte etape acolo, sa punem apoi presiune pe Piturca sa il vedem titular la Nationala macar 2-3 meciuri si apoi sa tragem o concluzie. Eu cel putin am obosit de cati „noul hagi” am vazut pana acum. Eu sper ca de data asta sa il vedem pe „noul Maxim” peste vreo 10 ani daca se poate…adica sa il vedem pe baiatul asta drept un model de fotbalisti in timp pentru viitoarele generatii (exclus modele „tip mutu” va rog din suflet)

adi_stelistul (454 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 10:14

Cum poti contrazice teoria neadaptarii la disciplina nemteasca? Banal: cu disciplina. 🙂
Cat priveste vorbitul la persoana a III-a, stim ce inseamna, dar poate fi o chestie trecatoare. Si Hagi cerea statui pentru generatia de aur in anumite perioade, dar a fost o faza trecatoare.

nesta18 (1 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 10:31

Sa nu exageram,Maxim este un fotbalist de viitor dar asta nu inseamna ca gata l-am descoperit pe noul Hagi.
Personal mie nu imi place acest articol,il laudati pe acest baiat pe nedrept…a dat un gol si cateva pase …si?multi au facut-o si n-au ajuns nimic.
Asa sunteti dv jurnalisti,cand cineva da gol face 10 mil de euro,cand are 2,3 meciuri slabe este desfintat.

eu (71 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 10:36

@provincialul

Da…foarte slab campionatul….Ca dovada Borusia si Bayern care elimina tot in Champions League si joaca finale de UCL

vasim (86 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 10:44

Noi trebuie sa fim atentzi cand laudam un pusti tanar!
De asemenea sa il lasam sa joace cel putzin un seson in Germania si apoi sa tragem linie si sa facem statistici!
In Germania daca ai 2-3 meciuri slabe ai pierdut echipa de tot!
Si cum stim ca romanii nu au un psihic bun daca pierd echipa in loc sa lupte pentru recastigarea locului in echipa ei se plafoneaza ca rezerve!
Totusi succes Maxim dar atentzie mare!
Multa munca !

vlad (7 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 10:57

E prematur articolul asta, dupa un singur meci!!! Depinde si ce noroc ai. Deac era la fel de in forma ca Maxim cand s-a transformat. In plus, avea o pregatire fizica extraordinara, sau cel putin asa parea in meciurile din Romania. Alerga non-stop. A ajuns in Germania, nu pe mana unuia ca Labaddia ci a lui Magath, si s-a terminat treaba. Nu a facut fata nici fizic si in niciun fel. Maxim mai are multe de demonstrat inainte sa spunem ca e un transfer de succes. Si eu am incredere in el, insa daca chiar ar fi intr-o echipa tipic nemteasca, dura, cazona… nu stiu daca ar face fata, ba chiar i-ar strica entuziasmul. Stuttgartul nu este asa, e o echipa plina de jucatori talentati si tehnici. Bundesliga s-a schimbat profund in ultimii 10 ani.

banks (62 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 11:27

Poate e prematur articolul dar eu il vad ca pe un pariu, ca pe o speranta ce se vrea inrâuri realitatea. Un pic de presiune pe Maxim, sa simta ca e dator sa confirme, ca lumea il „vede”.
Nu putem contesta ca a pornit-o cu dreptul, ca pare bine pozitionat, asa ca sa ii uram succes , spre binele lui si, eventual, al Nationalei.

AlexP (1 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 11:27

@vlad Nu te supara pe mine, dar nu putem compara anti-talentul lui Deac cu Maxim. Baiatul asta chiar stie cu mingea, nu alearga precum Banel de colo-colo fara niciun rost. Ca asta e Deac, un fel de Banel, doar ca e alb. In rest, la fel, alearga ca nebunii si le mai iese si lor din cand in cand.

dinamo4eva (1 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 12:13

Cand ii compari pe Deac cu Maxim inseamna ca nu te pricepi la fotbal . E prea tarziu pt articole de genul asta , suporterii romani sunt deja becalizati … Maxim e campion la juniori la Espanyol , nu il puteti compara cu Deac , Chipciu , Tanase sau nu mai stiu eu cine . Maxim e de 2 ori mai talentat decat ceilalti jucatori romani . Parerea mea este ca inca e subevaluat .

speedy (50 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 13:41

mie imi place maxim, dar mai are mult de munca si multe de demonstrat. ce, ati uitat de mitea/ajax, daminuta/inter si atatia altii? sa-l vedem peste 2 ani ca e macar titular la stuttgart (daca nu avanseaza la o echipa mai mare) si abia pe urma sa-l laudam. pare sa fie ceva, dar ne-am inselat cu atatia…

Ghici ghicitoarea mea (3 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 13:52

„Am o simpatie aparte pentru Alexandru Maxim. Nu pot explica de unde porneşte ….”
Ei nu stii de unde porneste; iti spun eu: porneste(sau mai corect este”a explodat”) din momentul in care presa il dadea deja ca jucator al stelei, cu s mic, iar el a zis PAS!
Din acel moment, suntem mult mai multi ccei cu o simpatie aparte pentru Alexandru.

Alex (3 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 14:14

@dinamo4eva: cel mai roman becalizat esti tu pentru ca te pregatesti sa dai verdicte cu ochii inchisi. nu exista comparatie intre maxim si deac sau tanase, dar inainte sa vorbesti de chipciu mai bine deschide bine ochii. de ce dai tu dovada? tipic romanesc si becaliot: le stii tu pe toate, toti jucatorii adversarelor sunt slabi, etc! pai de ce nu zici ca NIMENI din lotul lui dinamo nu ajunge la glezna lui maxim? sau la glezna lui chipciu? nici macar alexe, care e cu o clasa peste restul lotului vostru. asa ca ciocul mic!

hi2amr (4 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 14:29

cred ca golul lui Maxim a fost un foc de paie,dar sper sa ma insel.

Hash (7 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 14:32

jucator bun, glezna fina, cu o pregatire fizica si inca vreo 3-5 kg de masa musculara si ferit de accidnetari in 2-ani o sa plece de la VFB, asta cu conditia sa nu tradeze fotbalul.
se vede ca este un jucator care isi doreste, tocmai aici comparatia cu deac i-a sfarsit. deac a fost un jucator foarte umflat si arogant, pe cand maxim a jucat pe merit si destul de umil. sa nu uitam baza: maxim l-a avut pe grigoras, un antrenor care stie cum sa lucreze cu tinerii, sa le dea o lectie de viata si sa-i faca sa-si urmeze un drum. cu maxim la potential maxim si nationala Romaniei are de castigat, trebuie sa se fereasca de accidentari.

sper sa nu stergeti comentariul (1 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 15:11

Va rog sa ne spuneti cum a pus Ilie Nastase mana pe baza sportiva si a dat toti copiii afara

Michele (4 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 16:08

provincialul ai dat cu bata-n balta si te-ai lovit la cap…pai cluburile NEmtesti sunt cluburi profesioniste crezi ca Bayern Munchen nu are bani sa arunce-n stanga si-n dreapta pe transferuri ca Psg,City,Chelsea etc ? Insa ei sunt cumpatati si uite ca fac treaba foarte buna

calinescu_ (33 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 17:32

ESTI SUBIECTIV CRISTI ….!!!
AI UITAT DE MARELE GENIU A LUI DODEL ….!!!!
DOAR A MARCAT 4.00 GOLURI IN CAMPIONAT, IN PATRU ANI DE CAND JOACA LA STEAUA ….!!!!
IAR PRESA SPORTIVA DIN ROMANIA A RAS IN HOHOTE IMPREUNA CU „SATANA” , IN LOC SA-L DESFIINTZEZE PE ACEST PSEUDO ANTRENOR ….!!!!
D-ASTA ZIC CA AVEM DOAR FOTBALUL PE CARE IL MERITAM ….!!!
CE SA CAUTAM NOI IN BRAZILIA?????
SA JUCAM TZURCA ??????
MIRCEA SANDU A PROCEDAT CORECT CAND NU I-A FIXAT UN OBIECTIV LUI PITZURCA …..!!!!
:)))))))))

gabi (3 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 19:30

provincialul@ daca cineva te intreaba cat fac 2+2 si tu raspunzi 5 mai bine nu o faci…eram pornit sa-ti raspund serios, dar ce sa-ti spun?? de hummels-subotici, cel mai bun cuplu de fundasi centrali din Europa, de Mario Gotze un tinerel de 20 ani evalut la peste 40 milioane de euro, de Marco Reus, de lotul de peste 400 milioane al lui Bayern, de salariul de vreo 10 milioane euro anual al lui Huntelar, de transferurile necunoscutilor Javi Martinez, Mandzukic, Shaqiri pe 40, 14, respective 12 milioane euro de dominatia echipelor germane in CL, de faptul ca Bayern, respective Borussia sunt cotate ca a 2-a si a 4-a favorita la castigarea CL????????…poate tu ai dreptate, 2+2 fac 5!!

gabi (3 comentarii)  •  2 aprilie 2013, 20:01

Si revenind la lucruri serioase…intamplator am avut ocazia sa urmaresc meciul de fotbal Eintracht Frankfurt 1 – 2 VfB Stuttgart, nimic deosebit pana prin minutul 69 cand antrenorul oaspetilor il introduce pe romanul nostru Alexandru Maxim, proaspat transferat in pauza competitionala…entuziasmul meu nu era exagerat, stiam ca e acolo, imi placea ca joc, imi placea si ca om dar nu ma asteptam la prea multe, obisnuit fiind ca fotbalisti romani proaspat transferati in strainatate sa faca mai mult tusa si chiar in teren sa se umple de mediocritate de cele mai multe ori, dar, surpriza, la 2 minute de la intrare centreaza perfect pentru golul victoriei si restul de 20 minute ramase din joc face legea pe teren, toate fazele de atac se joaca pe partea lui, parca era de 10 ani acolo, atat de dezinvolt era, iar coechipieri parca numai pe el il vedeau, pana si Ibisevic vedeta echipei incepe sa vina mai mult inapoi cautand combinatiile cu romanul nostru!…de cand ma uit la fotbal nu-mi amintesc un fotbalist roman proaspat transferat care sa aiba un asemenea impact asupra jocului echipei sale, nici macar marele Hagi….sunt curios care o sa fie cota de piata a rezervei rezervei lui dodel la sfarsitul acestui sezon!

dan (67 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 6:00

Nu va grabiti cu articolele de acest gen, Maxim abia a ajuns in Bundesliga. Sa speram ca va confirma dar…Nu uitati ca si Mitea incepuse bine la Ajax…

Krys (6 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 6:37

Din 2000 si pana in 2012 Romania a participat la 4 preliminarii pt Campionatul European si la 3 preliminarii pt Campionatul Mondial … in total 7 participari, reusind de doua ori, in 2000 si 2008, sa mearga la turneul final al Campionatului European.

Acum … suntem pe cale sa mai pierdem inca o calificare la un Campionat Mondial din cauza unui piTURCA lipsit de valoare …

1. De ce nu joaca Sapunaru fundas dreapta ?
2. De ce Tamas nu e jucat fundas central si e jucat fundas dreapta ?
3. De ce jucam cu 2 mijlocasi la inchidere ?
4. De ce jucam fara un mijlocas central ofensiv de meserie (Sanmartean / Lazar) ?
5. De ce Mutu nu joaca mereu titular ?
6. De ce nu joaca Chipciu ? Maxim ?
7. De ce se face cota unor verze ca Stancu sau Tanase ?

Prea multi „de ce” … piTURCA ori e retardat, ori e platit sa saboteze Nationala Romaniei !!!!

ps: el nu are onoarea sa-si recunoasca copilul din a 2-a relatie si voi aveti pretentia sa-si prezinte demisia ?! De unde atata onoare pe el ? piTURCA trebuie DEMIS !!!

============================

1. Romania 24p
2. Portugalia 23p

3. Slovacia 17p
4. Ungaria 12p
5. Azerbaidjan 4p
6. Liechtenstein 4p

Unde e performanta ? Ca am lasat Slovacia acasa ?!?!?!

============================

Preliminarii – Campionat Mondial 2002

1 Italy 20p

2 Romania 16p
3 Georgia 10p
4 Hungary 8p
5 Lithuania 2p

Rezultat normal …

============================

Preliminarii – Campionat European 2004

Danemarca 15p

Norvegia 14p
Romania 14p
Bosnia 13p
Luxembourg 0p

Cu un antrenor mai capabil, puteam ocupa locul 1 …

============================

Preliminarii – Campionat Mondial 2006

1 Olanda 32p
2 Cehia 27p

3 Romania 25p
4 Finlanda 16p
5 Macedonia 9p
6 Armenia 7p
7 Andorra 5p

Cu un antrenor mai capabil, puteam ocupa locul 2 …

============================

Preliminarii – Campionat European 2008

1 Romania 29p
2 Olanda 26p

3 Bulgaria 25p
4 Belarus 13p
5 Albania 11p
6 Slovenia 11p
7 Luxemburg 3p

Unde e performanta ? Ca am lasat Bulgaria acasa ?!?!?!

============================

Preliminarii – Campionat Mondial 2010

1 Serbia 22p
2 Franta 21p

3 Austria 14p
4 Lituania 12p
5 România 12p
6 In Feroe 4p

Normal era sa ne clasam pe un loc 3 …

============================

Preliminarii – Campionat European 2012

1 Franta 21p
2 Bosnia 20p

3 Romania 14p
4 Belarus 13p
5 Albania 9p
6 Luxembourg 4p

Normal era sa terminam pe 2, sa mergem la baraj …

============================

cronicasportiva (3 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 8:54

maxim depinde in mare masura de labbadia. daca labbadia va merge pe 4-3-3 pentru maxim situatia este dificila, dca antrenorul ramane in 4-2-3-1 atunci este titular. in aceste 7 etape maxim trebuie sa dea tot ce are mai bun in el pentru a fi privit ca punct fix in sezonul viitor

Aristotel (40 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 9:11

” Steaua nu se refuza! „, Slogan vechi, antic si de demult ! Steaua, mai nou, se refuza, si inca cum !Alexandru Maxim a refuzat cu incapatinarea unui catir sa mearga la steaua cu ” s ” mic, pentru ca, el e profesionist si e constient de valoarea lui ! Asa ca a asteptat linistit, pina s-a ivit ocazia si i-a spus ” Pa ” stelei, cu ” s ” mic ! De ce sa fi mers la steaua? Acolo avea salariu mai mic ca la Pandurii. Ciobanul jiji plateste jucatorii cel mai prost din intreaga liga 1. Evident ca habarnistul jiji, constient de valoarea jucatorului, il lua ca sa-l vinda peste ceva timp, ca sa-si umple buzunarul larg si fara fund,al lui si al celorlalti becalioti ! Maxim are la Stuttgart, un salariu de 50.000 euro pe luna, din care ii ramine cam 40.000 euro, dupa ce achita obligatiile catre statul german ! E ceva, nu ? Pai, la steaua cu ” s ” mic, castiga ca la adunat de corcoduse, la noi, ca in alte tari, munca aia e platita mai bine de cum isi plateste jiji jucatorii ! La steaua, daca ai nenorocul sa faci un meci slab, intri in colimatorul ciobanului gata; te-a tras pe linie moarta… Jijel, a lua plasa de la Al. Maxim ! Ce ma bucur ! Bravo, Alex ! Eu ma mir cum de a acceptat jucatorul ala talentat de la Vaslui, sa mearga la steaua ! Sa dea Domnul sa se afirme in turma ciobanului, dar cine stie….

speedy (50 comentarii)  •  3 aprilie 2013, 9:28

gabi> e o „mica” diferenta. Hagi se transferase la Real Madrid. N-o fi fost Realul ce e acum, dar sigur Stuttgart nici nu viseaza sa ajunga Real Madrid, asa ca eu zic sa pastram proportiile
krys> tot ce spui e adevarat, mai putin referitor la preliminariile 2008 (eu cred ca e o performanta sa iei locul 1 intr-o grupa cu Olanda, ceva mai mult decat „am lasat Bulgaria acasa”). Numai ca toata aceasta pledoarie nu face altceva decat sa contureze ideea (corecta zic eu, dar pe care putini sunt dispusi s-o accepte) ca asta este statutul nostru normal…echipa de duzina sau, daca preferi, abonata pt eternitate la primul loc…necalificant. Daca facem abstractie de generatia lui Hagi (1990-2002), cand intr-adevar s-au obtinut multe calificari, dar au fost meritul unei generatii care cred ca obtinea aceleasi rezultate cu orice antrenor, palmaresul nostru ramane subtirel rau de tot: o calificare in 1970 si inca una in 1984. Si atunci…nu cumva in momentul asta, la nivel de echipa nationala, avem exact locul pe care il meritam…si pe care l-am avut intotdeauna?

Comentează