Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Dispariţia unui binefăcător

Preşedintele lui Dinamo din anii ‘ 90 i-a anunţat pe „investitorii” de azi

Moartea lui Vasile Ianul vine într-un moment cînd lumea nu mai ştie cine a fost Vasile Ianul. Ce a însemnat el în fotbalul românesc şi ce metode […]

joi, 21 martie 2013, 9:21

Preşedintele lui Dinamo din anii ‘ 90 i-a anunţat pe „investitorii” de azi

Moartea lui Vasile Ianul vine într-un moment cînd lumea nu mai ştie cine a fost Vasile Ianul. Ce a însemnat el în fotbalul românesc şi ce metode a patentat. Lumea aceea care n-are habar şi nu vrea să afle ce s-a întîmplat înainte de decembrie ’89, dar şi o perioadă după aceea, îi priveşte indiferentă pozele apărute în ziare şi pe siteuri. Acolo, vede un domn ros de vîrstă şi de boli, îmbrăcat într-o bluză ponosită de treining. Din bărbatul pantagruelic, prosper şi vulcanic nu rămăsese decît un schelet bîntuit de amintiri. Apoi, nici măcar atît.

Fiţi liniştiţi, nu urmează un ferpar liric! Dispariţia lui Vasile Ianul trebuie marcată însă pentru că reprezintă despărţirea de o epocă şi începutul erei moderne a fotbalului nostru. Legenda favorabilă îl zugrăveşte pe Ianul ca pe omul care, odată ajuns preşedinte la Dinamo, reuşea să atenteze la hegemonia Stelei, pe atunci în anii de glorie care urmaseră cîştigării Cupei Campionilor Europeni. Culmea, şef peste clubul Internelor, Vasile Ianul devenea în folclorul fotbalistic dîmboviţean un fel de haiduc care se lupta cu Ion Alecsandrescu, arnăutul şef al Stelei, clubul Armatei şi al familiei Ceauşescu.

De fapt, adevăratul conducător al lui Dinamo era Mircea Lucescu. Antrenor şi manager avant la lettre, Lucescu avea nevoie de un paravan birocratic. La adăpostul acestuia, creştea echipa pe care după cîteva sezoane avea să o vîndă Vasile Ianul. Lucescu pleca să lucreze în Italia, Ianul rămînea să pozeze în Meccena, umplîndu-şi mai puţin buzunarele lui decît ale generalilor MI care continuau să planeze vultureşte peste Groapă. Temelia dezastrului de astăzi al lui Dinamo a fost pusă de risipa penală a fostului preşedinte Ianul, un amestec paradoxal de patron pe banii altora şi negustor nepriceput.

Din sumele de transfer pe generaţia lui Răducioiu şi Lupescu se puteau ridica trei stadioane noi, nu unul! Milioanele s-au topit în conturi neştiute şi în petreceri orgiastice, iar astăzi Dinamo joacă pe o arenă care arăta infinit mai bine în filmele cu BD. Prin grandomanie, Ianul, conducătorul de tranziţie, i-a anunţat pe actualii „investitori” din fotbal, cu deosebirea că lui îi venise doar ideea de a-şi vinde propriul club, nu şi de a-l îndatora.

Bineînţeles că în ochii multor jucători dinamovişti ai anilor ’90 Ianul rămîne un mare om de fotbal şi un binefăcător. Şi bineînţeles că „Binefăcătorul” a murit sărac şi ignorat de cei pe care i-a îmbogăţit.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Cu rabdare (5 comentarii)  •  21 martie 2013, 9:38

Vom ajunge sa citim un articol identic si despre Borcea, marele performer din fotbalul romanesc

DarkDark (3 comentarii)  •  21 martie 2013, 9:58

Hehe cineva are curajul in Romania sa spuna adevarul despre morti :)). O singura precizare: majoritatea jucatorilor vanduti atunci de Dinamo si Steaua erau luati cu „japca” de prin tara. Cluburile de unde au venit nu au vazut un ban. Astfel „jefuite” au fost de fapt aceste cluburi si nu cele doua „privilegiate” ale regimului comunist.

Andrei (6 comentarii)  •  21 martie 2013, 10:14

Foarte util articolul pentru noi, astia mai tineri.

fotbal pe hartie (1 comentarii)  •  21 martie 2013, 10:28

„De fapt, adevăratul conducător al lui Dinamo era Mircea Lucescu.” Mare adevar !

soledo (2 comentarii)  •  21 martie 2013, 11:56

adevaratul conducator al lui dinamo, a fost si ramane to’ar’sa securitate, fosta si actuala!!! lucescu era un slujbas al lor, pana a hotarat s-o stearga italieneste din teara rromineasca!! de unde ,,investitori” gen badea, ‘nea’ guitz, borcea, turcu, kohn, walter???? p.s. nu s-au luat asa multi bani pe cei vanduti in 1990 si mai apoi, ca erau comisioanele grase si interesele ,,impresarilor” obeze!!!

cazan_mitica (1 comentarii)  •  21 martie 2013, 12:34

Buna ziua! Am o rugaminte la dvs daca se poate. As vrea sa stiu si eu care sunt primii 100 marcatori ai Ligii 1, din toate timpurile. Pe wikipedia gasesc top 30-100 golgheteri all-time ale campionatelor Premier League, La Liga, Serie A, Ligue 1. Am tot cautat pe net un articol cu primii 50 marcatori ai Ligii 1, sau macar cu topul jucatorilor care au marcat minim 100 goluri. N-am gasit nimic. Recent Nicolae Dica a marcat golul 100 in Liga 1, lucru foarte rar la atacantii autohtoni, si abia daca am gasit 1 stire legata de acest subiect. Astept macar un raspuns la mesajul meu. Multumesc.

dan.motru (15 comentarii)  •  21 martie 2013, 12:37

O legendă, o echipă, două culori, alb şi albastru… Au făcut să vibreze o lume întreagă, uimită de curajul oltenilor care s-au luat la trântă cu Europa. Este povestea „frumoşilor nebuni” ai Craiovei şi a echipei căreia inegalabilul Ioan Chirilă i-a spus Maxima. Aşa i-a rămas numele şi aşa s-a scris istoria plină de farmec şi forţă.16 martie 2013. În urmă cu 30 de ani, Universitatea Craiova reuşea cea mai mare performanţă din fotbalul românesc de la acea vreme, calificarea în semifinalele Cupei UEFA. Peste 40.000 de oameni în tribune, peste 40.000 de inimi alb-albastre. Astăzi, în locul în care odată se scria istorie, au rămas doar amintiri frumoase şi regrete. Stadionul „Ion Oblemenco” este doar umbra gloriei de altădată.

Craiova devenită Maxima vs Craiova izgonită de pe scena fotbalului românesc. O grea încercare le-a demonstrat tuturor, chiar şi celor care nu credeau, că o iubire alb-albastră nu moare niciodată. Chiar şi acum, când prea puţini întrevăd soluţii pentru ca echipa de suflet a oltenilor să renască, oamenii acestor locuri nu şi-au permis să uite.

„Toată lumea era mândră de tot ceea ce realiza Craiova. Aveam simpatizanţi în toată ţara şi la meciurile, care erau meciurile internaţionale, vedeai maşini venite din absolut toate judeţele ţării pentru evenimentul respectiv. Într-adevăr, o mândrie, care tot timpul s-a păstrat”, spune Sorin Cârţu, component Craiova Maxima.

„Acum 30 de ani eram pe Ion Oblemenco, acum suntem pe Extensiv, unde asistam la un joc de Divizia C, singura echipa rămasă în Craiova de fotbal. Asta este. Probabil, promisiunile oamenilor care vor sa faca ceva în acest oras se vor realiza pâna la urmă și sperăm sa ne întâlnim pe Ion Oblemenco”, a explicat Costică Donose, component Craiova Maxima.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

O echipa fantastică, născută din sufletul oltenilor. Un public frenetic, cum nu se mai văzuse, până atunci, pe stadioanele din țară, a vibrat la unison, ani la rând, pentru Campioana unei mari iubiri, așa cum i-a spus poetul Adrian Paunescu.

Craiova înseamnă Universitatea, un brand care astăzi, dupa dezafilierea clubului, trăiește doar din amintiri. Un stadion în paragină, o imagine dureroasă pentru cei care, înflăcărați, își susțineau echipa din tribune.

„Pentru mine, a reprezentat totul. Atât pe plan fotbalistic, cât şi pe plan profesional. La Craiova am jucat de copil, tot în Craiova sunt şi acuma şi probabil că aici voi rămâne până la sfârşit”, a spus Costică Donose, component Craiova Maxima.

Povestea continuă astăzi în Sala Polivalentă, renăscută din cenușă dupa 18 ani de la incendiul din 1994. Oltenii și-au demonstrat atașamentul față de sport, chiar dacă Universitatea nu mai există. Peste 4.000 de suporteri au fost prezenți la primul meci de baschet în noua sală.

În lipsa fotbalului, sporturile de sală din Craiova se bucură de mare popularitate, în același spirit alb-albastru.

Nu a existat fenomen mai puternic şi mai plin de forţă care să definească „seminţia” celor care strigau cu sufletul: „Suntem olteni pe viaţă şi moarte!”.

Dragos C. (29 comentarii)  •  21 martie 2013, 18:58

Pentru DarkDark :
Chestia cu luatul cu japca nu este prea adevarata in ceea ce priveste Dinamo 89-90:
Stelea, Prunea si Tene – portari – formati la Dinamo
Andone, Rednic, Klein si Mateut – au fost toti descoperiti, formati si promovati la Corvinul Hunedoara si apoi la Nationala ’84 de catre Lucescu. Era clar ca acestia doresc sa mearga dupa el la Dinamo si au si mers.
Lupescu – mijlocas, s-a format la Dinamo
Raducioiu – atacant, format la Dinamo
Lupu -mijlocas, venit de la Dunarea Galati la 16 ani, descoperit de Lucescu si format apoi la Dinamo
Singurii jucatori luati de la alte echipe, nu stiu daca cu japca dar sigur jucatorii s-au bucurat pentru ca au castigat mai mult si au intrat in atentia Nationalei, ai fost Sabau (luat la 19 ani de la U Cluj si Vasicovici, luat la 24 de ani de la Galati.

andrei30 (222 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:06

Vezi ca „Meccena” se scrie cu un singur „c”.
In rest, de acord.

Andrei (7 comentarii)  •  21 martie 2013, 22:35

Cum se duce unul, cum aruncatin cu pietre. De la dvs nu ma asteptam.

Comentează