Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Nea Liţă,

Te înţeleg. Îmi dau seama ce simţi. Şi mie îmi vine uneori să plec. Să mă duc aşa, fără să mă uit înapoi. Cu şut, cum se spune pe la noi, prin fotbal. Cred că ştiu ce aştepţi să găseşti […]

vineri, 22 februarie 2013, 10:13

Te înţeleg. Îmi dau seama ce simţi. Şi mie îmi vine uneori să plec. Să mă duc aşa, fără să mă uit înapoi. Cu şut, cum se spune pe la noi, prin fotbal. Cred că ştiu ce aştepţi să găseşti acolo. O lume mai bine orînduită, mai corectă. Mai liniştită şi mai prosperă. Eşti de admirat, nea Liţă, dacă la 63 de ani te simţi în stare să o iei de la capăt. Cu atît mai mult cu cît nu e prima oară. Ai încercat şi în alte dăţi, dar ceva n-a mers.

Spre deosebire de dumneata, eu n-am ieşit din ţară decît ca turist. Probabil îmi lipseşte spiritul de aventură, ca să nu zic curajul. Plus că am şi un alibi perfect pentru a nu-mi propune să emigrez. Nu poţi fi ziarist în altă limbă decît în cea maternă. Au încercat unii, fără succes însă. Dar să revenim, nu despre mine era vorba. Liţă Dumitru, care nu este un fitecine în România, vrea să se stabilească în Germania, unde va fi un cetăţean oarecare. Acolo nu îl aşteaptă cîini cu covrigi bavarezi în coadă şi fraulein roşii în obrăjori cu halbe de bere în mîini. Dar acolo Liţă Dumitru speră că va fi lăsat să lucreze. La nevoie, aşa cum a mai făcut-o, cu braţele. Conducînd un camion cu marfă sute şi sute de kilometri pe zi, pe care tot el îl încarcă şi îl descarcă.

Din cîte îmi dau seama, pe blestematele astea de forumuri lumea nu prea e de partea dumitale, nea Liţă. Nu zice nimeni că nu ai fost un mare fotbalist, poate doar cei care nu te-au văzut jucînd. Mulţi îţi reproşează în schimb lipsa de modestie, lipsa răbdării de a te înhăma la o treabă pînă la capăt. Tot felul de lipsuri. Apropo. Riscantă afirmaţia asta, „n-a fost altul ca mine la Steaua”. Periculoasă şi curajoasă ca o alunecare la Pele în meciul cu Brazilia de la Guadalajara. S-ar putea să ai dreptate, dar ştii, nea Liţă, că şi tupeul de a spune lucrurilor pe nume se pedepseşte. Am văzut că unii te acuză şi acum de nu ştiu ce blat într-o finală de Cupa României, Steaua-Poli Timişoara. Habar n-am, pe vremea aceea nu îmi pierdusem inocenţa şi mă uitam la fotbal cu ochii copilului care descoperea frumuseţea unui joc minunat populat cu fotbalişti mari care se numeau Dobrin, Dumitrache, Dudu Georgescu, Puiu Iordănescu. Şi Liţă Dumitru. Cel mai bun fotbalist român în 1973 şi 1975.

Nu cred că Jean Pădureanu a pus la cale o conspiraţie care să te împiedice să munceşti în România, nea Liţă. A făcut multe la viaţa lui Pădureanu, dar acum e doar un om în vîrstă măcinat de boli şi parcă şi de remuşcări.

Nu pleca, nea Liţă, sau măcar mai gîndeşte-te! Chiar dacă nu îţi dai seama, avem nevoie de dumneata aici, lîngă noi. Ne trebuie încă oameni care să spună ce gîndesc. Despre cum joacă Steaua, despre cum se mai joacă fotbalul în România. Gînduri rostite cu naturaleţe, fără teama de represalii. Unii te privesc ca pe o curiozitate, alţii te ironizează ori se prefac că te compătimesc. Aşa vor să te neutralizeze.

Încearcă să te împaci, nea Liţă. Poate şi cu ceilalţi, neapărat cu dumneata. Dacă nu vei reuşi şi totuşi vei pleca pentru un trai mai îndestulat, nu lua în bagaj decît amintirile din zilele însorite. Lasă acasă resentimentele, încuie-le într-o ladă ferecată cu patru zăvoare. Doar aşa vei fi un om liber.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

mad_musu (33 comentarii)  •  22 februarie 2013, 11:02

nu il stiu ca fotbalist pt ca nu l-am vazut jucand
taicamiu imi zice ca era meserias rau de tot…toti il lauda ca fotbalist, deci clar ca nu asta e buba la el…
multi il critica din punct de vedere al caracterului, poate majoritatea…
tre sa recunosc ca de cate ori apare pe la tv ma uit la emisiunea respectiva pt ca spune lucrurilor pe nume… deci ce va tine sa il angajati pe la voi pacolo???
multi fotbalisti mari comenteaza la tv si pe afara
nu cred ca ar fi ceva facut din mila, chiar dimpotriva
omu aseara in pauza meciului cu ajax a descris exact cum ar trebui steaua sa joace ca sa se califice… deci nu e tampit

vasco (267 comentarii)  •  22 februarie 2013, 11:34

Alaturi de Dobrin,era, in acei ani ,jucatorul pe care-l admiram cel mai mult.Clarviziunea si pasele lui erau inegalabile,poate doar Dobrin.Am avut mereu impresia,ca si la Dobrin,ca nu e prea maleabil,ca sa zic asa,adica nu prea intra in gasti,era unic,greu adaptabil,trebuia adulat si atit.Intransigenta probabil il face greu sociabil si de aici si frustrarile lui.Timpul l-a mai inrait.In orice caz ce e al lui e al lui,a fost unul dintre cei mai mari jucatori ai timpului sau din Romania.Intr-o lume in care becali,clanul,fac legea e greu pentru „albatrosul”Lita Dumitru sa se adapteze.Sanatate si succes!Demna de admiratie atitudinea de a nu se resemna in fata nerealizarilor!

vasco (267 comentarii)  •  22 februarie 2013, 11:38

@Mad_musu,
ai perfecta dreptate,era absolut normal sa aiba un post de consilier la vreun club sau de comentator la vreun post Tv sport,dar ce te faci ca si acolo e prezent clanul becali(vezi cazul Banciu-Mironica),e angajat unul ca si MM Stoica,un caracter mizerabil si un mare „specialist”in fotbal si cutii de carton.Tot chestie de gasca e,cam ca in tot ce facem noi romanii.

Alex One (122 comentarii)  •  22 februarie 2013, 12:23

Eu il stiu ca fotbalist,mare fara discutie. Dar sa dai vina pe societate ca nu te-ai realizat si ai ramas un calic este rusinos. D-lui Dumitru i s-au deschis multe usi dar n-a avut stiinta si capacitatea de a realiza ceva cat de cat onorabil( ultima,acum vreo 2-3 ani cand i-a dat Gigi pe mana Steaua II care era in Divizia a doua si a dus-o in a treia cu un lot in care evoluau rezervele primei echipe !).A avut intotdeauna o parere stralucita despre propria persoana desi de multe ori trebuia sa taca. Din pacate nu intelege ca nu poti traii bine o viata intreaga pe considerentul ca ai fost candva un mare jucator care l-a marcat pe Pele intr-un meci chiar daca presa nostalgica iti sufla-n pupa. Zici ca vrei sa conduci la 63 de ani camioane in Germania ? Nu te cred si ma indoiesc ca acolo viza medicala se obtine ca in Ro.Mai bine spune cum n-ai vrut sa joci la Steaua pana nu ti se da gradul de capitan . Ai fost facut capitan incalcandu-se legea pentru „Nea Lita” desi trebuia sa ai minimum liceul. Tu n-aveai decat sase clase.

grandy (1 comentarii)  •  22 februarie 2013, 12:25

Toata admiratia ptr Lita, eu l-am vazut jucind si nu cred ca mai era altul ca el !

Prepeleak (3 comentarii)  •  22 februarie 2013, 12:26

Nici eu nu-l stiu pe fotbalistul Lita Dumitru. Poa’ sa fi fost cel mai mare. Daca vrea insa sa-si gaseasca acum de munca langa gazon, ma indoiesc ca mai poate juca fotbal… Prin urmare despre talentul lui de antrenor trebuie sa vorbim si aici am ceva de zis. In perioada „Academiei” Stelei de acum 3-4 ani, Lita era angajat antrenor (ii oferise Becali ceva de munca) la o grupa de juniori sau tineret. Merg zilnic la munca pe linia 41 si, in tramvai, ma intalneam adesea cu grupuri de fotbalisti, inclusiv elevi de-ai lui Lita asa ca de multe ori ii auzeam vorbind intre ei (accentuez pe „intre ei”). Copiii aia erau exasperati de Lita, omul era mai mult beat si nu avea alt mod de adresare in afara injuraturilor, se plangeau ca nu-l mai suporta pe individ. Asa ca nea Geambasu, lasa-l, te rog, pe nea Lita, sa-si consume frustrarile si energia in Germania sau pe orice alte coclauri . Iar daca esti dispus sa-ti asumi si un rol de formator de opinie, ai putea sa intervii pe langa colegii dumitale sa ne scuteasca de interventiile si declaratiile pe care le face?

catalin (1 comentarii)  •  22 februarie 2013, 12:35

felicitari cristi geambasu. uneori chiar iti iese. scris cu sufletul. daca va pleca …mare pacat. fostii mari fotbalisti au ochi la …viitori fotbalisti. nu se pacalesc. Balaci – Chivu …..Dobrin- Mutu, Lucescu – si aici as enumera o generatie de la dinamo. pacat ,mare pacat!!

orbeni (2 comentarii)  •  22 februarie 2013, 12:43

Buna ziua,d-lor!Lita,eu cred ca ar trebui sa pleci!Desi,esti cel mai complet fotbalist dintre toti cei pe care i-am vazut jucind(si i-am vazut cred pe toti!)!Cu aceeasi naturalete faceai un tackling in propria jumatate de teren,dadeai o pasa de gol geniala,marcai dupa o actiune solitara dupa ce insirai adversarii ca ghebele pe sfoara sau dintr-o lovitura libera!Dar,asta nu-ti da dreptul sa te socotesti singurul detinator al adevarului absolut!Mai ales ca,rezultatele ca antrenor nu te avantajeaza!Ai fost ajutat de f.multe ori,de fiecare data ai dat chix!Asa ca,daca tu crezi ca tu esti singurul sanatos mintal intr-o tara de nebuni,atunci …du-te!Si ramii acolo,mai ai putin pina la pensie,valorifica la maxim timpul ramas!Dar,sa nu uiti ca acolo,amintirile tale nu valoreaza nimic!Doar aici poti fi EROU,chiar daca numai pt.cei din generatia noastra!

andripopa (6 comentarii)  •  22 februarie 2013, 12:43

ma bucur cand cineva-asi mai aduce aminte de ce- a facut Lita in fotbal, eu l-am vazut pe viu si pot sa va spun ca mijlocas ca Lita nu am vazut pana acum in fotbalul mioritic .Dar la el caracteru e pus sb semnul intrebarii si vi-o spune un polist pur sange de la Timisoara mai ales atunci cand faceam unele excursii in Yugoslavia , dac noi luam cate un kg. de macrame ca sa aducem ceva dulciuri sau un pepsi la familie <Lita lua cu sutele de kg. ce ne rusina f tare . Daca vorbim de blaturi de alu Lita cu Poli de ce nu vorbim si de blatu lui Olaroiu cu Steaua cand a luat steaua campionatul si Oli a trecut antrenor la Steaua cu jucatorii adusi de el de la Progresu ,cu bani neanregisrati in contabilitatea clubului? in rest numai de bine Felicitari Steaua si haide Poli.

ride bene chi ride ultimo (6 comentarii)  •  22 februarie 2013, 13:07

Du-te Lita, du-te invartindu-te, du-te si mai fa gargara si pe alte meleaguri….daca te-ar fi dus putin mintea, macar cativa centimetri, ai fi fost acum colonel sau general in rezerva, asa cum sunt cei mai multi jucatori care au trecut pe la echipa oilor….si pensia unui colonel nu este deloc mica, intreaba-i pe betivanii cu care ai jucat in Ghencea. Pentru mine ai disparut ca fotbalist si ca om atunci cand ai ales sa pleci de la echipa care te-a promovat in fotbalul mare ! Deci du-te, nu prea multi rapidisti vor regreta plecarea ta !

Naica (34 comentarii)  •  22 februarie 2013, 14:03

Lita, societatea evoluiaza, nu ramane nimeni pe post de „Sfinx” daca este doar o farama de roca din care e construit Sfinxul. Esti o pilda vie a ceia ce nu trbuie sa fie un OM. Accepta-ti limitele si nu te mai baga singur in seama. Ai doar sase clase ? Arati mult mai putine…

buratinos (13 comentarii)  •  22 februarie 2013, 14:42

Mai suntem si altii plecati in lume, cu copii,fara caruta si purcel ca nu merge, si mai incercam sa vorbim si alta limba, sa muncim in alta limba, si am luat-o de la capat iarasi in alte conditii decat in Romania, si nu am fost vedete ca si Lita, dar avem speranta pentru copii nostri care vin dupa noi, nu se moare din asta, si nici nu ne-am dus sa dam interviu ca plecam din tara si bla,bla,and bla.
Nu prea stii sa pierzi nea’ Lita. Oricum nu te regreta nimeni.

pancone84 (5 comentarii)  •  22 februarie 2013, 14:55

Du-te Lita si nu uita sa-ti iei sticla de palinca cu tine!!! Pai cine vrei sa te ia sau sa-si aduca aminte de tine cand in tine zace numai ura, critica si bautura. Cand e bine la Rapid, esti rapidist, acum ca la Steaua e bine, esti cel mai mare stelist si arunci cu noroi in Rapid. Vezi, din cauza ca esti un om de nimic nu te baga lumea in seama. Nu conteaza cum jucai fotbal, conteaza ca suntem in 2013 si daca nu esti bun la nimic decat la gargara, nu primesti nimic.

eu (2 comentarii)  •  22 februarie 2013, 15:09

lita lasa-ne lasa-ne du-teeeeeeee

mda (4 comentarii)  •  22 februarie 2013, 15:10

Geambasule lasa-l pe Lita si numai plange dupa el, ca si cum ai ramane fara subiecte. Il ai pe Dumnezeul presei romanesti, razboinicul luminii, ciobanul mascarici national. Oricum in cateva luni de zile (nu multe), iar se intoarce Lita cu coada intre picioare ca de-atatea ori si ia o sa aiba presa subiecte. Asa-i in viata.

Burlaku’ (4 comentarii)  •  22 februarie 2013, 18:04

Nu stiu de unde a aparut ideea ca, daca iti incui resentimentele „intr-o lada” devii om liber. Nicio societate din lumea asta nu cred ca iti ofera libertatea absoluta. Va spune asta un om care a calatorit, pina acum, pe 4 continente (regret ca inca nu am ajuns inca in tinutul Tibetului). In primul rand liberatea trebuie sa vina din interior, trebuie sa iti accepti realizarile, esecurile, sa le infrunti, sa le razbesti si pe urma sa te bucuri de fiecare colt de libertate de care ai parte.
Societatea romaneasca, ziaristii, blogurile nu te vor ajuta niciodata in aceasta directie. Daca nu ma credeti, cititi cazul Rebecai Marino…..

Comentează