Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

CFR, gustul acru-dulce al fotbalului

Impresii calde despre un meci călduţ. Un derby nici prea, prea, nici foarte, foarte. Şi multe dovezi de iubire.

O partidă intensă, pentru ce înseamnă intens pe scala Ligii I. Dinamo-CFR, o întîlnire dominată de clujeni din punctul de vedere […]

sâmbătă, 15 septembrie 2012, 9:27

Impresii calde despre un meci călduţ. Un derby nici prea, prea, nici foarte, foarte. Şi multe dovezi de iubire.

O partidă intensă, pentru ce înseamnă intens pe scala Ligii I. Dinamo-CFR, o întîlnire dominată de clujeni din punctul de vedere al sensurilor profund terestre ale fotbalului, dar încheiată sub impresia ratărilor uriaşe ale dinamoviştilor. Ratări la fotbal, ratări pe Facebook. Lingvistice, erotice. În fond, fotbalul este şi el o imensă reţea de socializare. De unde şi alibiul bucureştenilor aruncat în obrazul adversarilor: „Aţi cîştigat nemeritat!” Perfect neadevărat. Ca şi acel 2-2 din minutul 90 al Supercupei, cînd Dinamo arătase infinit mai bine. Acum, Clujul şi-a meritat punctele, chiar dacă lejeritatea lui Sougou şi Bastos putea duce la un deznodămînt similar celui din Giuleşti.

Andone nu juca teatru atunci cînd îşi exprima nemulţumirea imediat după ultimul fluier al arbitrului. Echipa lui risipeşte cu o uşurinţă mai mare decît aceea cu care agoniseşte. CFR-ul este o echipă contradictorie. Şi se comportă ciudat. Acum matură, exactă, eficientă, peste un sfert de oră vulnerabilă şi blocată fizic. CFR seamănă cu o echipă profesionistă căreia îi place să se comporte ca una amatoare. Iar joaca de-a uite campioana, nu e campioana, poate costa. Într-un fel sau altul, toate lucrurile astea le-a spus şi antrenorul ardelenilor la conferinţa de presă. Ando practică o francheţe care îi scuză multe, aşa că întîlnirea lui cu ziariştii a curs ca o discuţie între oameni care lucrează în aceeaşi branşă. Nimic mai firesc, deci ceva extraordinar dacă e să ţinem cont cum se inflamează pe la noi atmosfera la intilnirile jurnalisti-antrenori.

Voi trata descriptiv subiectul Dinamo, fiindcă în tabăra roş-albilor lucrurile tind spre perfecţiune. Acţionarii dovedesc maturitate managerială şi sînt cu plăţile la zi, stafful tehnic lucrează cu o dedicaţie rară, ţinînd aproape de echipă 24 de ore din 24. La rîndu-i, echipa răspunde excelent la stimuli. Frăţia din vestiar se prelungeşte pe teren, acolo unde nu ştii cine e mai vechi sau mai nou, cine-i veteran şi cine mînz care va creşte bidiviu pur-sînge. Toţi lucrează spre binele comun, ca într-o comunitate visată de toţi utopicii Renaşterii. Trecerea de la „una grande partita” la „una ottima partita” a fost posibilă simplu, doar prin schimbarea actorilor. De la Dario Bonetti, la secundul Alessandro Birindelli, cel care i-a ţinut locul principalului la conferinţa de presă de după meci. Ceva mai mult realism şi o doză superioară de respect pentru partenerii de dialog, dar aceeaşi răceală aristocratică destinată unor persoane de rang inferior. Peste toate, pactul sentimental indestructibil dintre suporteri şi Bonetti, simbolul neatîrnării în faţa hidrei impresariale. Jocul încîlcit al echipei nu ar fi decît un pretext pentru a nu mai vedea superbul peisaj de ansamblu.

Sarcasm? Posibil. Măcar simţul umorului să-l păstrăm în faţa fundamentalismului propovăduit de adepţii Profetului Dario.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Gabri (2 comentarii)  •  15 septembrie 2012, 21:49

Un comentariu pertinent, obiectiv ce denota un talent gazetaresc prea rar intalnit in ultima vreme. Felicitari!!!

Alin (5 comentarii)  •  15 septembrie 2012, 22:02

Pai domnule Geambasu, Dinamo a avut 3 ocazii in care jucatorii au fost la 5-6 metrii de poarta, singuri singurei si au tras in balarii: Grigore, Steliano Filip si Tucudean parca. Alea au fost ocazii cat roata carului. Nu inteleg ce criterii folositi cand spuneti ca au dominat clujenii partida chiar asa de evident. Dar hai sa spunem ca eu sunt subiectiv in privinta asta …

…dar ziceti-mi si mie de ce va suparati cand toti va acuza ca v-a casunat pe Bonetti si ca-l loviti cu fiecare ocazie?? Este clar ca articolul de fata este rautacios. Eu, de exemplu, am remarcat un joc exceptional al lui Dinamo in ultimele 25 de minute. De ce? Pentru ca Bonetti a mizat pe tineri si s-a vazut imediat. Foarte bine ca l-a folosit pe Filip, nu pe Danciu. Asa cresc jucatorii. Ati vazut viteza jocului, fluenta lui (mai ales pe stanga) si ocaziile uriase ce au aparut in ultimele 20-25 de minute? Eu sincer nu am vazut pe Dinamo sa joace asa de foarte mult timp. Cu jucatori ca Matei, Filip, Tucudean, Nica, Luchin (care de cand joaca fundas central da un randament mai bun) si alti tineri, Dinamo va arata foarte bine in 2-3 ani. Trebuie avuta rabdare.

In schimb, dumneavoastra ati remarcat ca Bonetti n-a stat in cantonament si ca n-a venit la conferinta de presa de dupa meci. Din nou va spun, cu parere de rau, in loc sa vorbiti de fotbal, vorbiti de can-can…Mi-ar fi placut sa vad cum a evoluat jocul dupa inscrierea golului, in termeni tehnico-tactici, cu ajutorul unor statistici si explicatii profesionale, nu ca Ando e simpatic si ca italianul este infumurat.

Demolarii (40 comentarii)  •  15 septembrie 2012, 22:23

Ar putea fi sarcasm, dar pentru a fi sarcastic trebuie sa ai ce spune. Iar domnul Geambasul este exact ce ne spune numele sau. Un „geambas” de ideii. El nu creeaza, ci prinde din zborul liber unele idei pe care stimulat de limita propriei sale personalitati se chinuie sa le prezinte sub diverse forme pe care le crede atractive. Dar nu creeaza.
Se leaga de aspecte ce sugereaza creutatile implementarii unei idei noi. De ce e blamat Boneti? Pentru ca din toti antrenorii din Liga I, e singurul septar. Daca are valoare va face performante, iar daca nu are nu se va vinde pentru imaginea unui titlu. In plus in situatia in care se gaseste B-ul, acesta nu mai e ospiciu pentru antrenorii romani scosi pe banda rulanta de scoala lui M.Radulescu. Asa ca e cerere mare de locuri vacante.
Situatia financiara a clubului se datoreaza proastei gestiuni a celor ce au fost implicati si a valorii lor. Cand au dat gres au plecat, cerand inapoi si contributia. O afacere implica si risc, dar ei au venit, s-au laudat, si cand au dat gres au fugit cersind si banii inapoi.
Scandalurile din echipa sunt reflectia societatii, unde nu exista un sistem de valori omologat fie de traditie, fie de lege.
Apropo, proiectul Viitorul este laudat, dar cand face Dinamo e criticat! Cum era ca la 18 ani Danciulescu sa stea pe banca si sa joace Camataru( sa spunem)???
Domnul Geambasu anuntatine cand veti deveni creativ si veti propune un proiect de lege ce sa puna baza unor reguli clare financiare aplicate sportului, sa oblige cluburile la o atitudine demna de simbolul pe care-l reprezinta si apoi cand va mai da MM-ul afara din casa lui Becali cauti can-canuri de genul sarcasm.

starchild (7 comentarii)  •  15 septembrie 2012, 22:32

Ma doare fix in cot de echipele voastre mediocre care iau zeci de milioane de la UEFA si din transferuri si nu re-investesc nimic in nimic. Forza OLTCHIM!

bazileon (82 comentarii)  •  15 septembrie 2012, 23:15

Dl. Geambasu vrea mai binele lui Dinamo (a propos, dusmanul binelui!) si de aceea e atat de critic cu cainii, frizand nedreptatea. Dar daca se simte inferior fata de antrenorii italieni ai lui Dinamo, aici n-avem ce sa-i facem. E drept ca nu-i tot una Bonetti cu „Iliesta” aka „Stan-Bulan” (in functie de imprejurari). Poate ar trebui sa aiba si marii ziaristi romani gradul de profesionalism la care sa se uite cu invidie si frustrare colegii mai necajiti din presa provinciala.

groparu (13 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 0:33

Bonetti e doar un farseor. Poate ca ar terbui sa fi incercat ca antrenor la atletism ca la fotbal nu se pricepe. Sub bagheta lui Dinamo nu joaca nimic. Pur si simplu echipa nu are o idee de joc. In schimb se pune accent pe jucatorii tineri in speranta ca Nea Secu o sa mai vinda 2-3 jucatori cu care sa-si umfle borseta. Stiu Dinamo de la infiintare. Exceptind perioada de pionierat cind jucau pe Maccabi in Vitan si poate intr-un tur in a doua jumatate a anilor 60 cind se batea la retrogradare dupa ce cucerise 4 titluri la rind (in retur l-au adus pe Piti Varga de la circiuma Ghiocel direct pe teren caci ala si beat juca mai bine ducind in final echipa pe locul 3) niciodata o echipa a lui Dinamo nu a jucat atit de prost cum o face acum. Credeti-ma ca italianul (care se crede superior) e varza in ale fotbalului. Nu poti ca antrenor sa nu faci schimbari care sa aduca macar egalitate pe tabela de marcaj. Intr-un tirziu muta si il trimite pe marele Steliano Filip care era sa-si faca singur fractura dindu-si cu stingu-n dreptu. In acest timp un posibil marcator, fost golgeter joaca la echipa B ca asa vrea macaronarul. Cine se pricepe la fotbal poate sa vada ca poaet cu exceptia lui Tucudean (care e totusi prea lent si lipsit de veleitati tehnice deosebite) tinerii promovati in prima echipa nu au valoare. In primul rind valoare tehnica. Mingea le sare la preluare ca din gard. Fotbalul se mai face si cu mintea nu numai cu hei rup cum gindeste italianul.Jucatorii nu sint bine asezati in teren si nimeni nu stie pe ce post joaca. La virsta lui Munteanu nu are ce cauta in fata propriului 16 deoarece nu mai are viteza de joc necesara iar clarviziunea la lasat atit de mult incit din 100 de pase 80 merg la adversar. Locul lui e in banda stinga unde ar putea fi util prin centrari catre virfuri. Am zis virfuri pentru ca Dinamo ar terbui sa joace permanent cu doua virfuri nu cu unul singur cum a jucat cu CFR. Fata partidei s-a schimbat dupa ce a intrat al doilea virf linga Tucudean, dar era tirziu. Dinamo in returul trecut era o echipa de atac. Italianul a transformat-o intr-o echipa care se pozitioneaza in aparare indiferent ca joaca acasa sau afara. Asta ar insemna sa practice un joc pe contraatac dar nu are jucatori croiti pentru asa ceva. Alexe , marea promisiune e un jucator care pacaleste la rindul lui fotbalul. Joaca de parca ar avea cuie in ghete si nu se implica.I-as propune un an la echipa B ca sa devina barbat si sa-si schimbe ghetele moderne cu fete de plastic cu unele mai vechi cu fete de piele pe care mingea nu fuge. Doar asa imi explic lipsa de control pe care o are asupra balonului.Ca nu-l mai foloseste pe Danciulescu nu e un lucru rau. Baiatul asta si-a facut datoria fata de fotbal. La ochiul si stiinta pe care o are ar terbui sa fie scouter, Romania inca are talente iar Dinamo are nevoie de intariri. Daca joaca tot pe acelasi post Munteanu devine o povara deoarece nu poate suplini lipsurile lui Pulhac.Negrul ala din fata apararii ar terbui sa joace mai in fata, are sut bun si am vazut ca are si dribling. Mai terbuie sa lucreze la viteza. Deci terbuie adusi 2 oameni care sa fie adevaratii recuperatori de baloane, lucru care momentan la Dinamo nu il prea face nimeni. Si mai sint destule aspecte pe acre un antrenor le-ar sesiza. Dar nu si Bonetti. Singurul lui merit e ca e tare in gura. Ori cu asta nu se face fotbal.

Trochowski (1 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 1:49

Scrie mai geambasule de de FURTUL lui AVRAM care nu a acordat 2 CARTONASE ROSII CLARE pentru jucatori dinamuisti. Din nou, CFR furata la maxim de miticii care nu au un antreprenor capabil sa construiasca un stadion din bani proprii, se milogesc ani in sir la furtul banului public. Greata, sinonimul tau e bucuresti…Vai de voi, capitala de 1.5 bani…

umbrela gaurita (1 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 1:53

CFR, furata grosolan cu rapid, furata cu dinamo. Mai incap dubii privind corectitudinea arbitrii bucarestani?

cosmin (11 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 7:33

Jocul CFR-ului nu este constat 90 de minute.
Bastos sau Sougou nu sunt jucatori care sa se poata monta psihic, e nevoie de mult mai multa luciditate.
Dupa gol CFR a fost mult prea sigura de victorie.
Vom vede daca noii veniti vor ajuta echipa si in sensul asta sau nu ..
Una peste alta CFR a meritat victoria, nu au facut un joc grozav, dar daca se nuema altfel, Steaua DInamo sau Rapid am fi vazut un articol gen – echipele mari castiga si cand joaca prost.
Rapid-ul in meciul cu CFR nu a jucat nimic si au fost condusi cu 2-0 de rezervele CFR-ului, au reusit sa revina mai mult din noroc + ajutorul arbitrului, toti i-ati elogiat desi facusera un meci slab(uitati-va la statistica partidei) in fata unei echipe care se gandea la alt meci…

cosmin (11 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 7:38

Boneti nu e deloc realist. E varianta inversa a lui Piturca.
Desi intalnesc adversari mult mai puternici joaca deschis, de la egal la egal, pierd si pe urma auzim – asta e valoarea jucatorilor.
Valoarea jucatorilor se cunoastea inainte de startul partidei, iar rolul tau ca si antrenor era sa scoti maxim ca si rezultat cu jucatorii pe care ii ai.
Dinamo trebuia sa joace pe contraatac stiind ca CFR-ul va ataca, iar la constructie nu stau f bine.

pensionar (4 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 8:17

SA SCRIETI, CUM SE PROCEDEAZA CU ARBITRAJE INPOTRIVA ECHIPEI, CARE REPREZINTA ROMANIA IN LIGA CANPIONILOR E RUSINOS.5 JUCATORI PE TUA DIN CAUZA BRUTALITATI DE LA VASLUI, RAPID, DINAMO.CFR ADUCE FAIMA ROMANIEI, SI ESTE FAULTAT DE FRF, LPF, SI ARBITRI ROMANI,RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!UNDE ESTE MITICA, SANDU????????????

misu (11 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 11:12

Rusine adversarelor CFR-ului si mai ales arbitrilor, parca sunt setati sa scoata din joc cat mai multi jucatori CFR-isti. Asta este „multumita” participarii in Liga Campionilor. Rusine inca o data celor de mai sus!

haideusicfr (141 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 11:48

CFR este cu doua clase peste oricare dintre echipele romanesti.Are bani ,staff ,jucatori(35!!!!) banii sunt la zi ,ce ii lipseste? Mai bine si mai bine.Fotbalul se joaca pe goluri si nu pe ocazii.
CFR joaca miercuri cu Braga ,apoi cu Manchester si Galata ,Dinamo,Steaua ,Vaslui fac ..*joc de glezne*.
CFR a investit in aceasta afacere bani ,seriozitate ,respect si acum culege.Din pacate CFR joaca in campionatul romanesc .Unde ruperile de oase sunt la moda.Impotriva celor mai buni.Nimeni nu ia nici o masura.Pacat .CFR reprezinta Romania si are sanse in Europa.Jocul este placut ,eficient OK sunt inca probleme in aparare ,dar asta e
Succes CFR trei puncte la Braga !
Respect Beto !

cpt.ahab (96 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 15:08

@Alin:
Absolut de acord cu tine. Dinamo a tinut Clujul in corzi in ultimele minute, cu pretul oferirii de culoare largi in aparare, care au dus la ocaziile mari de final ale clujenilor. In mod firesc, insa: ofensiva sustinuta comporta riscuri.
Ce putem pretinde de la niste jurnalisti incremeniti in tiparele presei tip can-can, specific ultimilor 20 de ani?! Sa acorde alta nota decat nota 3 lui Filip, care a fost, in scurtul timp petrecut pe teren, protagonist a doua mari ocazii ( sa nu uitam ca a creat din nimic ocazia lui Axente, dupa un dribling de mare efect)? Merita sa subliniem astfel de lucruri daca suntem la o presa care miroase doar a branza si a seu de oaie? Nu. Noi, suporterii, suntem niste tampiti. Ei, jurnalistii, marii lucizi si marii justitiari, sunt infailibili.
Am ferma convingere ca-mi vor fi cenzurate opiniile, e stilul lor.

io (15 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 17:27

# 7 Trochowski on 16.09.12 at 1:49 am

Scrie mai geambasule de de FURTUL lui AVRAM care nu a acordat 2 CARTONASE ROSII CLARE pentru jucatori dinamuisti. Din nou, CFR furata la maxim de miticii care nu au un antreprenor capabil sa construiasca un stadion din bani proprii, se milogesc ani in sir la furtul banului public. Greata, sinonimul tau e bucuresti…Vai de voi, capitala de 1.5 bani…

cele 2 cartonase rosii fiind pentru Piccolo, lovitura fara minge si joc oprit…si celalalt pentru Căpitanos, inca o lovitura intentionata. Nu mai vorbim de hentul aceluiasi Piccolo, pt ca in momentul ala trebuia sa se afle la sectia de politie pt „lovire si alte violente” (nu vorbim de fault de joc, ci de intentie de a lovi).
Stiu, sunteti invatati cu brutalitati, ani la randul v-au fost tolerate de fluierasii aserviti.

Sorin (4 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 19:52

Domnu Geambasu, tu esti acru, CFR dulce… :))

CLA (43 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 21:30

EU CRED CA SUNTETI DINAMOVIST(NU E NICI O RUSINE, CREDETI-MA), PARCA SCRIETI MEREU CU UN OF IN SUFLET DE ECHIPA ASTA. DACA VA FAC MAI OPTIMIST…DINAMO MI-A MANCAT CEL PUTIN 5 ANI DIN VIATA. CACI ALTFEL NU-MI EXPLIC AVERSIUNEA FATA DE ECHIPA ASTA. ORICUM, SUNTETI INTRE PRIMII TREI DIN GAZETA.

TEPES (3 comentarii)  •  16 septembrie 2012, 21:50

multumesc. acum abia ne intelegem unul pe celalalt. sic transit gloria mundi!

Cata (76 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 8:29

Ca sa pretinzi respect de la cineva, prima data rebuie sa oferi si tu respect. Voi nu l-ati tratat pe Bonetti cu respect, asa ca nu aveti dreptul sa ii cereti lui sa va respecte.

daniaania (2 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 11:32

este partial adevarat..dar cam amigu..scris, poate prea literar pt. un comentator sportiv, sincer metaforele cu fotbalul la gambe nu merge..poate ti-ai gresit rubrica..!!! Si fara resentimente, ok?

alb_rosu_in_VN (116 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 11:41

Bune observatiile si la obiect facute de ”groparu” (6). Se vede ca a vazut mult fotbal la viata lui.
Si eu consider ca Bonetti nu e antrenorul adecvat pentru Dinamo. Are niste principii, e orgolios, e ranchiunos, or asta nu e cel mai bun lucru pentru un antrenor. Eu cred ca sunt buni tinerii, sunt de acord ca echipa trebuie usor-usor intinerita, dar o echipa cu pretentii are nevoie si de jucatori cu experienta, daca vrea sa faca cat de cat performanta. Eu cred ca, in ciuda animozitatilor, Bonetti trebuia sa-i mai dea cateva sanse lui Cristea, trebuia sa apeleze mai mult la Danciulescu. Cu unul din ei sau amandoi in teren sunt convins ca n-am fi pierdut meciul cu CFR. Echipa n-a jucat nimic cu Astra, s-a miscat binisor cu CFR. Dar Dinamo de azi nu mai sperie pe nimeni, nu mai impune teama, nu mai impune respect. In acest ritm n-ar fi de mirare sa ne batem la retrogradare.
Nu sunt dintre cei care-l sustin neconditionat pe Bonetti. El trebuie sa aiba rezultate. Deocamdata nu are iar jocul este submediocru, nu prea ofera sperante.

gilos (147 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 12:17

O echipa se construieste cu greu, iar la Dinamo chiar foarte greu. Interesele conducerii inhaitate pana nu demult cu impresarii becalioti au fost ( sper ca folosesc bine timpul trecut ) cu totul altele decat ale echipei si ale suporterilor.
Conducerea tehnica este puternic sabotata atat din interior, prin oamenii ramasi fideli klanului , cat si in media aservita.
Se vad de la o posta emisiunile si articolele facute la comanda. Rusine celor care o practica.
Forza Bonetti ! Forza Dinamo !

Miki (198 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 14:19

Domnule Geambașu, nu ai curajul să spui lucrurilor pe nume (deși știi despre ce este vorba) și alegi să… bați câmpii, chiar dacă o faci cu oarecare grație. ”Derbiul” la care te referi a fost o șușanea în care Dinamo și-a plătit datoria din Supercupa din vară, adică cealaltă șușanea! Pentru că Dinamo și CFR sunt ”înfrățite” și își fac reciproc, cum singur spui la începutul articolului, ”multe dovezi de iubire”!

Comentează