Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Apără Tătă…Cine apără?

Avem 3 portari la echipa naţională. Cu bune, cu rele. Din păcate, nu intră între buturi toţi odată!

Principala misiune a unui portar este să nu doarmă în post. Să fie vigilent. Fie că o păzeşte pe Monalisa la Luvru […]

miercuri, 5 septembrie 2012, 8:28

Avem 3 portari la echipa naţională. Cu bune, cu rele. Din păcate, nu intră între buturi toţi odată!

Principala misiune a unui portar este să nu doarmă în post. Să fie vigilent. Fie că o păzeşte pe Monalisa la Luvru sau o scară de bloc. Regula se aplică şi atunci cînd vorbim despre cel ales să apere buturile echipei naţionale. Dincolo de muncă la antrenamente, talent sau un fizic potrivit, portarul trebuie să fie atent. Să nu doarmă pe el.

Am citit cu interes amestecat cu speranţă analiza Gazetei privind calităţile şi defectele celor 3 portari convocaţi de Victor Piţurcă pentru dubla crucială, o, da!, cu Estonia şi Andorra. Calităţi şi defecte, atuuri şi slăbiciuni. După ce am terminat de citit, interesul s-a transformat într-o formă incipientă de depresie. Fraţilor, stăm rău! Nu rău, ci foarte rău! De fapt, ştiam asta înainte de lectură, dar mă gîndeam că reporterii noştri speciali le vor descoperi calităţi nebănuite celor trei crai ai careulul de 16 metri aleşi de nea Piţi să dea piept cu temuţii estonieni şi imprevizibilii andorrezi. Lobonţ, Pantilimon şi Tătăruşanu.

În mare, lucrurile sînt cunoscute. Cine are reflexe nu ştie să iasă pe centrări, cine iese curajos pe centrări este vulnerabil la şuturile pe jos. Lobonţ vorbeşte cu apărarea, dar se face mic pe linia porţii la centrări. Plus că este cam ruginit. Ca o maşină veche fără prea mulţi kilometri la bord, dar care a înţepenit stînd prea mult în garaj. În cazul lui Loby, garajul se numeşte Stekelenburg. Pantilimon prinde rar poarta lui City, fiind rezerva lui Joe Hart, portarul titular al naţionalei engleze. Totuşi, Pantilimon vine bine antrenat de la „cetăţenii” din Manchester. Înalt, stăpîneşte careul, dar are probleme de anticipaţie a fazei. Cînd te aştepţi mai puţin, îşi pierde concentrarea, asta apropo de dormitul în post.

Cu bună ştiinţă l-am lăsat la urmă pe Tătăruşanu, care se află într-o luptă dură cu Stanca la Steaua pentru titlul de comisar şef. Înalt cît trebuie şi frumos proporţionat, Tătăruşanu este poza ideală a portarului echipei naţionale. Doar poza, fiindcă lipsa cronică de reacţie, însoţită de o serie de lipsuri în abc-ul meseriei de portar – semnalate de-a lungul anilor cu delicateţe de nişte domni care se numesc Ion Voinescu şi Helmuth Duckadam –  nu îl recomandă defel pentru vreo selecţie. Dar Victor Piţurcă este suveran. Suveran peste criza de portari. Peste criză, pur şi simplu. Peste o generaţie nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Altfel, cîntec, joc şi voie bună. Noul sponsor al naţionalei, o altă bere populară, a propus „Ciuleandra” ca fond muzical al startului preliminariilor. Vocea Mariei Tănase îl va acompania pe Cristi Tănase în drumul spre Rio! Sau spre nicăieri. Se ştie, la umor, fie el şi involuntar, sîntem campioni mondiali. Hai România!

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Bogdan Alexandru (3 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 9:40

Domnule Geambasu, de Silviu Lung Jr. ce ziceti? Ar fi o varianta ca portar? Recunosc, nu e chiar Gigi Buffon in persoana…dar, apara constant bine fata de altii care nu apara constant, gen Lobont sau Pantilimon sau Tatarusanu, care sa zicem ca apara constant dar sta prost la capitolul bine sau prost.
Multa sanatate!

ripper (4 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 9:44

Sa te iei de mana cu Mironica si Banciu. Aceeasi gandire si acelasi intelect. Penibil!

razvan (11 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 9:52

tatarusanu este un portar care nu are fata nici de steaua daramite de nationala.avea ddreptate duckadam.

blaq jesus (189 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 10:03

pantilimon e alegerea corecta, cu lobont rezerva, ca tot e predestinat acestui statut. tatarusanu nu are ce cauta la nationala, si zic asta ca stelist ce ma aflu

Budu (rapid) (1 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 10:26

Foarte bine punctat (mai ales finalul). Tatarusanu nu merita sa fie titular la echipa nationala (pt ca nici la steaua nu e titular de drept). Eu as fi mers pe mana lui Pantilimon sau Coman… dar eu sunt doar unul din cei 18 milioane de antrenori pe care Romania ii are ! Interes… asta e echipa nationala !

Vlad (11 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 11:11

@1 Silviu Lung e un portar cu un potential imens… dar s-a plafonat complet la Astra, antrenorii sa fie de vina? lipsa de obiectiv? nu stiu…. nu este deocamdata complet pierdut, pt ca portarii au cariera lunga, dar trebuie sa plece la un club mai mare, sau poate afara.

Hot de cai (2 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 11:34

Foaie verde siminoc,
Tineti Olanda pe loc,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Tineti-o flacai asa,
Nu jucati iarasi tzurca,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Ia loviti-o nitelus
Ca ajunge acus-acus
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Mai intariti-o de-un pas,
C-a ajuns si n-a ramas,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Tot asa, ca nu ma las,
Ca striga Piturca pas,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Doua fire, doua paie,
Luati Andorra la bataie,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

pov (3 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 11:35

domnule Geambaşu, cât credeţi că ar fi scorul între echipa:

Dani Coman
Săpunaru – Chivu – Tamaş – Radu
Antal – Mureşan – Grigore – Sânmărtean
Ţucudean – Mutu

şi cea propusă de Piţurcă?

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 11:57

pov
Ar fi un scor strins, fiindca in afara selectiei proaste nici mari valori nu mai avem. Altfel, Chivu nu trebuie trecut in nici o formula de nationala, fie ea si ipotetica. Omul a renuntat de bunavoie la reprezentativa. De ce a renuntat Cristinel, ce drame si ce depresii traieste el, cum se simte el neapreciat de patrie, asta e alt subiect!

Lari (287 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 12:05

Avem selectionata pe care o meritam, in fond cine apara buturile ? Victor? Ion?

Bogdan (2 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 12:06

Lung jr la nationala!

geolgau (3 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 12:09

Pantilimon ar fi cel mai potrivit, am vazut meciurile lui si are valoare. cand ai pe hart no1 e greu sa ii iesi din umbra. a comis-o el cu chelsea dar a avut interventii foarte bune, iar cu united a aparat si un penalty ceea ce la portarii nostrii mai greu vezi, sincer nu-mi aduc aminte de Lobont sa apere vreodata. nush dc Coman nu e acolo, dar nah asta e, cat despre Lung no comment.

Cristian (14 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 12:11

Amuzante trimiterile la Dani Coman. E de ajuns un meci bun cu Steaua dupa o serie de meciuri anterioare punctate de gafe ca sa fie luat in calcul? Coman gafeaza cel putin in acelasi ritm cu Tatarusanu.
Eu cred ca pur simplu nu avem ce selectiona, acesta e fondul de portari in Romania, din cauze foarte discutabile.

Paul (1 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 12:16

Balgradean e un portar bunicel, probabil cel mai bun din campionatul nostru in ultimii cativa ani, dar nu-l ajuta nici echipa. Noi continuam sa mergem cu „nationala” Steaua inainte, ajungem din nou la mondiale, la fel cum am ajuns si in ultimul timp. Personal, nu-l agreez pe Piturca.

Schultz (1 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 12:29

Domnule Geambasu,
Problema cu portarii e clara.
Insa ce ma deranjeaza mai mult e faptul ca, mai toata lumea ii pesimista si se gandeste numai la esec, fara a incerca sa vada sau sa caute si ceva solutii pentru problema mai sus amintita.
Si eu cred ca ar fi destule:
– forta grupului (ca doar nu joaca numai portarul singur iar daca echipa joaca si avem posesie si marcam goluri, estonienii nu prea ar mai avea timp de centrari sau suturi pe jos 🙂 );
– ambitia / mandria / orgoliul domnilor fotablisti (ca doar jucam cu Estonia si-un alt rezultat in afara de victorie ar trebui sa fie o lovitura nu prea placuta considerand numele adresarului);
– motivarea domnilor fotbalisti (pe langa aspectul financiar care nu-i de neglijat, chiar ei ai trebui sa constientizeze ca o „plimbare prin Rio” e practic o defilare prin fata impresarilor)
In rest, numai de bine si HAI ROMANIA!

Bogdan Alexandru (3 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 12:32

Domnule Geambasu, sincer asteptam si raspunsul Dumneavoastra despre Silviu Lung Jr. Vad ca nu aveti dispozitia de a raspunde. Si ce as mai fi vrut sa aflu de la Dumneavoastra este, ce selectie ati fi facut daca erati antrenorul nationalei.
Sanatate!

marian (18 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 13:17

Dle Geambasu de ce dezinformezi cititorii ? Voinescu si Duckadam nu au insinuat vreodata ca Tatarusanu are lipsuri din abc-ul meseriei de portar. Au spus ca e cel mai bun portar roman din aceasta generatie. Au spus doar ca este tanar si mai are nevoie de experienta. Daca ai o problema personala cu Tatarusanu nu inseamna ca trebuie sa-ti minti cititorii. Frustrarile sunt mari la voi ziaristii.

eduard (15 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 13:30

Am si eu o intrebare dle Geambasu…….daca Tatarusanu are atatea lipsuri precum insinueaza toata presa de cateva luni incoace cum se face ca acum 2 ani l-ati declarat pe Tatarusanu cel mai bun portar roman iar anul trecut a fost portarul cu cele mai putine goluri incasate si cel mai mare procentaj de suturi aparate? vreau un raspuns sincer….daca se poate

sorin (7 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 13:38

Toata presa in sus si-n jos cu portarii. Dar nimeni nu spune ca suntem praf la capitolul mijlocasi de creatie cu pase decisive si la capitolul atacanti.INCREDIBIL.Atat de orbi sa fim sau se urmareste altceva? Eu cred ca stam foarte bine la capitolul portari….Tatarusanu sau Pantilimon fiind de certa valoare si nu cum vrea presa sa credem

adrian suciu (1 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 14:07

De acord ca nu or fi grozavi portarii nostrii, dar sunt cativa care pot creste valoric. Si imi spuneti totusi si mie in care compartiment stam mai bine?

fabian (7 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 14:08

am ajuns atat de jos incat ne asteptam sa ne castige portarul meciul. Daca avem valoare ii dam Estoniei 4 goluri si putem sa jucam cu orice portar.Pe timpul generatiei de aur nu se mai facea niciun tamtam despre portar.Putem sa-i avem si pe Kasillas sau Bufon ca daca nu suntem in stare sa dam minim 2 goluri pe meci ..tot degeaba

roberto (2 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 14:13

supervalorosii Tanase si Torje cand dau si ei prima pasa de gol la nationala intr-un meci oficial? dar Grozav ce a realizat in fotbal ca sa merite la nationala……are si el un meci jucat intr-o competitie europeana de este atat de laudat si mediatizat ??????

speedy (50 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 14:13

orice selectie poate fi comentata si contestata. si stati sa vedeti dupa meciuri ce discutii vor fi…indiferent de rezultate. intotdeauna jucatorul cel mai bun e cel care nu intra pe teren :). Personal, cred ca e cea mai slaba echipa nationala de prin ’80 incoace…si rezultatele vor confirma asta. dar prefer sa astept meciurile si sa vad.

zep (4 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 14:14

Apara Tatarusanu. Are ceva Pitzi cu stelistii.

Shaggy (2 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 15:02

Eu zic ca o sa-l bage pe Lobby. Desi e cam anti-dinamovist nu isi poate permite sa fie criticat ca nu l-a bagat in poarta pe cel mai experimentat portar.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 15:22

Bogdan Alexandru

Cred ca a raspuns Vlad in locul meu. Silviu Lung Jr este un portar cu potential, dar care da impresia ca s-a plafonat. Nu stiu de ce, dar de la un moment dat incolo a inceput sa fie si el la fel de nesigur ca si cei pe care i-am amintit in articol. Altfel, nu are nici un rost sa spun eu aici ce jucatori as fi selectionat. Nu are nici o relevanta, chiar daca era un simplu joc de imaginatie.

Bogdan Alexandru (3 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 15:41

Va multumesc pentru raspuns, am aceeasi parere dar vroiam sa aud si pe cea a unui specialist. Eu fiind fan al Universitatii Craiova, (desi sunt nascut crescut in Bucuresti, cartierul Titan) scuze pentru paranteza, am urmarit meciurile in care au jucat fostii baieti ai Craiovei…iar dintre toti, nimeni nu mai are randamentul care il avea la momentul acela, inclusiv Silviu Lung jr. Dar totusi cred ca bunicul hunedorean (tot respectul pentru ce a fost) nu prea mai are ce etala la nationala, tinand locul lui Silviu Lung jr.
Va multumesc si va apreciez pentru munca depusa de Dumneavoastra!

luxcor (51 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 15:46

Raspunsul este unul simplu „Apara Tataruseanu” … explicatia este in schimb una evident „fantezista”, pentru ca suntem romani, balcanici deci – spunem ca l-a rugat frumos Jiji pe Piti sa il mai antreneze un pic … cu public … nu a jucat omu’ o perioada si nu trebuie sa se faca de rusine cand o apara la Steaua … acesta este stilul nostru Balcanic (din pacate) …

Bocanci (54 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 16:19

O analiza dpdv tehnic nu-l intereseaza pe piturca, fiindca el face ceea ce i se impune de la baietii cu bani. Nasol e ca el n-are nici logica: insista cu Lobont cand, vorba unuia de dinainte, Silviu Lung abia asteapta si el sa respire aerul Nationalei.

john (6 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 16:20

Domnu’ Geambasu, sunteti mult prea pesimist. Ganditi-va ca in viitor, in preliminariile Qatar 2022, cand antrenor va fi Piturca ce va avea ca obiectiv mondialul din 2028 din Mali si Burkina Faso, Mircea Sandu va reveni in fruntea FRF, iar Mitica va candida din nou pentru al XIV-lea congres al LPF, ne vom aminti cu nostalgie de „magicienii” de azi: Tanase, Dragos Grigore, Gaman, Florescu sau Cocis. Parca vom auzi in Cismigiu: „Aia fotbalisti cu glezna fina. Si mai era si Tatarusanu care mai reusea meciuri mari, adica atunci cand gafa doar o singura data pe meci.” Deci, sa nu dramatizam, se poate si mai rau.

seyyku (1 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 16:22

cum aschia nu sare departe de trunchi tontogol va fi in poarta ca este stelist ca doar piturca face cum vrea impresari si becali si fiind stelist atunci va fi el si asa sint citeva miini moarte de la steaua care nu au fata de nationala si sint lasati alti acasa pai daca astia sint jucatori bourceanu,tatarusanu,tanase ,rusescu marele jucator atunci luati acasa mai piturca pe toti stelisti si spalativa pe cap cu ei ce mare performanta au facut anul trecut sau anul asta ca au batut o echipa de liga 2 de jumatatea clasamentului dar si voi presa ati umflat steaua de au ajuns mai extrateresti decit barca ,dupa doua blaturi cu chiajna si cluj halal stelisti halal national avem cu atitea mioare mergem sigur la pascut

je (53 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 18:54

Sa apere Pantilimon!!!
Tatarusanu nu este portar nici de divizia C, iar Lobont este terminat.

je (53 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 18:58

Bai fratilor, iesit in fata si recunoasteti ca, cei care ati afirmat ca Tatarusanu este portar, ati gresit!!!
A facut o gafa, doua, trei, dar deja nu mai vorbim de gafe ci de „calitate„. Tatarusanu nu este portar nici de liga a 3-a! Daca as avea echipa, as prefera sa apere Stangaciu sau Tete Moraru la vartsa lor, decat sa imi nenorocesc echipa!!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  6 septembrie 2012, 3:10

O caracterizare cam critica dar fff.reala. Suntem varza cu poarta…Dar apararea??? Cind eu l-am criticat pe Goian intr-o postarea anterioara ca fiind limitat si neavind nici caracter ,plecind in secunda 2 de la Glasgow,cum s-a adeverit apoi dupa 2 zile—comentariul nu mi s-a publicat.Astept si o evaluare despre aparare,despre siguranta mijlocului care-l da Tanase si bineinteles de cit e de eficient atacul…..Si bineinteles ,o parere sincera daca se poate a suporterului,redactorului sportiv sau microbistului Cristian Geambasu despre sansele reale ale Romaniei de a merge in Brazilia….Parerea mea este ca nu avem nici o sansa -echipa +antrenor

Dobre (122 comentarii)  •  6 septembrie 2012, 11:12

Norocul lui Tatarusanu ar fi sa NU FIE FOLOSIT ca la meciurile care o asteapta pe Steaua inca o gafa i-ar mai lipsi pentru psihicul lui daramat. Asa ca Gigi ar trebui sa-l roage pe Piturca sa-l sara. Pe banca e cert mai sanatos. Sa joace Pantelimon ca si asa nu are si nu va avea niciodata loc in poarta lui City, poate in cea de la intrarea in stadion.

Ciprian Radu (1 comentarii)  •  6 septembrie 2012, 13:52

Dati-mi voie sa ma refer strict la subiectul editorialului si anume la selectia portarilor pentru primele doua meciuri din calificarile CM Brazilia 2014. Cu toate ca sunt stelist de mic si sunt mandru de procentul pe care Steaua il da in acest moment nationalei nu ma simt deloc mandru. Insa sa ne reamintim ca fiecare selectioner are afinitatile lui catre jucatori si catre modul de convocare. Din pacate nu avem cu cine. Oricat de rotunzi ne-am da noi … Romania nu are cu cine. Nu este intamplator locul Fifa, nu sunt intamplatoare esecurile din ligile europene la nivel de cluburi. Intr-un cuvant suntem praf. Forbalul romanesc a trait pe teren din generatia de aur iar acum s-a stins pe teren si traieste pe banca din aceeasi generatie de aur. Talent este slava Celui de sus insa educatia fotbalistica tinde spre zero. Hagi nu stie sa lege 3 fraze insa ne vedem peste 3-4 ani ce echipa a facut la Constanta (in cazul in care nu vinde nimic). Suntem niste prosti toata natia romaneasca. Cand avem putin nu stim sa tinem de el iar cand nu avem deloc plangem dupa acel putin. Marica, Lobont, Torje, Bogdan Stancu, Alibec … si lista e fff lunga. Sunt talente autohtone vandute fara cap. Ce era daca Pantelimon era vandut catre o echipa romaneasca pana ajungea sa fie destul de copt pentru afara? Ce era daca pe torja se muncea mai mult pana sa fie destul de copt pentru afara? Ce era daca pe Bogdan Stancu se muncea mai mult pana sa fie copt pentru afara?
La capitolul „poarta” suntem la fel de praf ca si la celelalte capitole. Pana nu demult poarta era singurul post la care nu aveam probleme. Tot timpul a fost cineva care a betonat poarta. Din pacate din cei 3 selectionati cel mai indicat sa apere este Pantelimon. De ce spun din pacate? Pentru ca o rezerva a ajuns sa fie mai bine pregatita decat un titular al ligii noastre. Sperantele noastre, inca odata, stau in lipsa de inspiratie a adversarului. Da Doamne sa nu vada aia poarta nici macar cu un sut. Alte sperante nu avem. Trist … dar asta e fotbalul pe care-l traim azi. Maine poate fi mai bine sau mai rau. Azi speram ca va fi mai bine, poate maine ne vom bucura ca ne-a iesit o calificare.

Comentează