Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

CFR. Calea Fără Romantism

Clujenii impun stilul multinaţionalelor. Rentabilitate maximă, sentimente mai puţine

Intrate în fotbal, minunile şi-au pierdut aura mistică. Vorbim mai ales despre minunile petrecute sau invocate în fotbalul românesc. Bunăoară, este o minune dacă fotbaliştii îşi primesc salariile la timp. […]

miercuri, 22 august 2012, 6:04

Clujenii impun stilul multinaţionalelor. Rentabilitate maximă, sentimente mai puţine

Intrate în fotbal, minunile şi-au pierdut aura mistică. Vorbim mai ales despre minunile petrecute sau invocate în fotbalul românesc. Bunăoară, este o minune dacă fotbaliştii îşi primesc salariile la timp. Tot minune este şi dacă un arbitraj nu este reclamat măcar de una din părţile beligerante. Ar fi o minune ca un meci între echipele implicate în lupta pentru titlu să nu provoace nici o declaraţie războinică a patronilor. Înainte şi după meci. Minune este şi atunci cînd nu finanţatorii fac echipa, ci antrenorii. Şi aşa mai departe. Minuni mai mari şi mai mici, miracole, revelaţii. Iar toate astea se întîmplă într-un fotbal care nu are nimic sfînt.

Participarea echipelor noastre în fazele preliminare ale cupelor europene poartă alături de coeficientul de ţară şi coeficientul de minune. Ar fi o minune ca FC Vaslui să o bată pe Inter. O minune de rang superior. Aici toată lumea e de acord, de la şeful cel mare pînă la ultimul suporter vasluian. Tot o minune, dar nu aşa de evidentă, ar fi ca Dinamo să obţină un rezultat mare în faţa lui Metalist Harkov din Ucraina. Şi de ce Dinamo nu ar reuşi minunea în faţa metaliştilor harkovieni dacă există la îndemînă o minune de dată recentă: victoria CFR-ului la Basel? Prima victorie a unei echipe româneşti pe pămînt elveţian.

Invocăm minunile fiindcă ne lipseşte sistemul. Construcţia durabilă şi, bineînţeles, nespectaculoasă. Creşterea copiilor, a juniorilor. Promovarea lor în echipa mare. Plus o filosofie proprie despre performanţă. Antrenori calificaţi, care se supun unor metode unitare de pregătire. Antrenori şcoliţi, cu dragoste de meserie. Antrenori bine şi foarte bine plătiţi. Poate fi modelul Barcelona. Sau şcoala fotbalului francez.

Acum, dacă nu v-am pierdut cu aceste teme nobile, dar care cam alungă cititorii, o părere despre ce înseamnă edificiul CFR. CFR este altceva decît ce povesteam mai înainte. CFR este scurtătura spre performanţă. Drumul tăiat pe bază de infuzie de capital. Este pariul unor oameni care nu au doza de romantism necesară creşterii unei echipe, vezi cazul Hagi. Paszkany şi Mureşan au calculat că este mai uşor să cumperi o echipă decît să o formezi, important este să ai capitalul necesar. În loc să cheltuieşti crescînd jucători, dai un ban pe produsul finit. Sougou, Kapetanos, Cadu, Piccolo, Ronny. Apoi ai nevoie de cineva care să ştie să asambleze. Un bricoler, nu un inventator. Un Andone, de exemplu. Durata proiectului depinde nemijlocit de voinţa patronului. Soarta echipei stă în implicarea financiară şi emoţională a omului care deţine puterea.

CFR a făcut o excelentă repriză secundă la Basel şi are şanse mari să intre în grupele Champions League. CFR a început meciul din Eveţia cu un singur român pe teren, Ionuţ Rada. Acesta se numeşte pragmatism. CFR este afacerea unui cetăţean român care lucrează îndeobşte cu expaţi. CFR este o întreprindere de succes, care beneficiază şi de un excelent lobby. Întreprinderile de succes trebuie respectate. Cu iubirea e mai greu. Dar cine are nevoie de iubire într-o multinaţională?

Comentarii (112)Adaugă comentariu

pentru Radu (4 comentarii)  •  23 august 2012, 19:16

Un clujean nativ, are U in sange. Se vede ca nu esti de aici, ci te-ai mutat ulterior. Cei care sustin CFR sunt maghiari sau romani pripasiti prin Cluj, ca si tine. Exemplul tau de armonie in galeria CFR-ista e cat se poate de prost. Tu ai uitat cat de urat au atacat KVSC pe alti membri ai galeriei (romaniacs) printr-un articol denigrator? Tu nu vezi ca exista segregare in peluza? romanii stau intr-un sector, maghiarii din galerie in altul. Nu, la Cfr nu exista armonie, se canta pe o singura voce, a KVSC-ului, o asociatie bine organizata, placuta de patronul Arpad. Si cum maghiarii sunt cei care formeaza majoritatea celor care se identifica cu CFR, clubul CFR este perceput, pe buna dreptate, ca unul maghiar.

pentru Radu (4 comentarii)  •  23 august 2012, 19:26

continuare: ai uitat cum KVSC le-au spus celor din Romaniacs „duceti-va pe Ion Moina, ca acolo va e locul”? Ce armonie vezi tu in galeria Cfr-ista? KVSC e o asociatie maghiara exclusivista, ce formeaza nucleul „greu” al galeriei si care-i trateaza cu dispret pe ceilalti din peluza. Daca ar putea sa se descotoriseasca de ei, ar fi cei mai fericiti. Eu ma intreb tu ce iubesti la CFR? Cum te identifici cu clubul asta si de ce?

dan (10 comentarii)  •  23 august 2012, 21:38

cfr a jucat un fotbal bun, iar ca sa joci un fotbal frumos trebuie stiinta, dar si pasiune.

iar cliseele despre corporatisti, penibile.

#94 (2 comentarii)  •  24 august 2012, 6:20

Tu spui: „ce frumos poate fi sa vezi doua galerii KVSC-maghiara si ROMANIACS- romana cantand impreuna in romana”, eu zic ce frumos ar fi fost daca aveati o singura galerie, maghiari si romani laolalta, nu divizati. Uita-te la Rapid, ce frumos canta romanii alaturi de brazilieni, ca ei pe stadion sunt cu totii rapidisti. La voi galeria e divizata pe criteriul etnic, fapt unic in tara asta. Asta s-a dorit de la inceput, cand unii au format o asociatie pe care au numit-o Kolozsvari Vasutas Sport Club (KVSC). Esti amuzant cand spui ca iubesti CFR-ul pentru ca cei din „regat” urasc acest club.

Raul (2 comentarii)  •  24 august 2012, 6:51

@Radu: unii membri ai galeriei KVSC au participat pe 15 martie 2008 la zilele dedicate zilei nationale a Ungariei. De altfel au participat si in anii urmatori. Alti membri ai galeriei, din grupul Romaniacs, au participat pe 15 martie tot la un eveniment organizat de Noua Dreapta. Ghici, ghicitoarea mea: pe cine a interzis patronul Arpad Paszkany pe stadion, la insistentele galeriei KVSC ? Maghiarii, cetateni romani, au voie sa fie patrioti sarbatorind ziua Ungariei, dar romanii nu au voie sa fie patrioti! Cum v-a numit mascota cfr-ista pe voi, romanii din galerie? „CIOBANI care n-au nimic in comun cu clubul nostru, cu spiritul CFR!” WOW… ce armonie! Sicane facute de KVSC celorlalti au mai existat.
Tu aveai 14-15 ani in 2008, poate nu esti la curent cu atmosfera din peluza. Frumos ar fi sa te interesezi si dupa sa vorbesti.

uncleben (1 comentarii)  •  24 august 2012, 7:18

@Hamish – Foarte frumos scris, se vede ca ai talent.
Din păcate, 80% din ce ai scris, e o mare gargară.
De asemenea, cred ca ești bine informat dar rău intentionat.
Ai acea școală veche oratoriceasca.. Cu puțin efort, puteai sa-i cânți în strună defunctului Ceașcă. Păcat de talentul și caracterul tău.

Hamish (3 comentarii)  •  24 august 2012, 8:30

@cfrujeanul

Habar n-ai cine sunt dar sti cum sunt, ce fac sau ca-mi platesc impozitele ….penibil. In locul tau eu mi-as canaliza frustrarea si furia spre cei care v-au calcat in picioare si v-au obligat sa renuntati la tot si sa va incolonati cuminti in turma tropaitoare, adica kvsc si nenea Muri …

Albusibiu (36 comentarii)  •  24 august 2012, 9:45

Nici ca se putea sa nu se ajunga si aici la celebra discutie unguri-romani pe seama CFR-ului. Am citit cateva denaturari ale adevarului ordinare din partea unor oameni care iti ofera ca alternativa…. ce? KVSC este parca agent unguresc si, vezi doamne, S 24 este elementul oprimat. Atat au priceput U-istii, probabil luand exemplul din propria lor curte, unde galeria este, intr-adevar, una a studentilor INTELECTUALI. Romanismul verde, infatuarea in mizerie este inca la cote absolute. Ar durea sa accepte faptul ca CFR a depasit demult granitele orasului Cluj, ca pentru meciul de miercuri exista deja o cerere mare de bilete in toata regiunea (numai eu stiu cate cereri am avut de pe Sibiu, oras, bineinteles, unguresc)… Ar durea sa vada macar o data cum o foarte buna parte a KVSC-ului este formata din romani. Ar durea fiindca ar insemna ca nu au nicio noima de care sa se agate, prin care sa ni se arate U ca veritabilul club… Aceste cai „veritabile” esueaza, iata, in cel mai pur stil romanesc. Priviti-le patronii. Priviti-le galeriile. Priviti-le prezentul, casa (inchiriata) si viitorul. Aici nu vorbim de ogor, de vatra strabuna, vorbim de a construi, de a cladi, de a lasa ceva in urma. Iar la CFR asta s-a intamplat in ultimii ani. Doare, intr-adevar, cand vezi ca ai tai nu sunt in stare de nimic apropiat…

@albusibiu (1 comentarii)  •  24 august 2012, 14:54

care-i acea „foarte buna parte” din KVSC formata din romani? 10-15%? 🙂 De ce invoci U Cluj la un articol legat de CFR? Nu te poti abtine sa nu jignesti Universitatea, nu? Curios cum frustrarea cfr-istilor s-a extins si in Sibiu si odata cu identificarea cu clubul CFR, ai devenit si un aprig critic al Universitatii, in loc sa-ti vezi de clubul pe care-l sustii.

uzu (8 comentarii)  •  24 august 2012, 18:19

domnu’ Geambasu … vedeti c-a castigat Steaua 2 – 0 in deplasare si n-ati lansat editorialul elogios…

realcons (94 comentarii)  •  24 august 2012, 18:22

clar este ca singurul club care a management serios este CFR, restul sunt discutii inutile, si eu personal nu am nici o treba cu acest club

cosmin (11 comentarii)  •  25 august 2012, 7:27

Dinamo a fost echipa securitatii comuniste in aceasta tara. Steaua tot o echipa inventata de vechiul regim. SUnt echipele cu palmaresul cel mai bogat dar singurele care puteau sa il aiba pt ca asa a fost filmul..
Daca aceste echipe reprezinta romantismul in conceptia lui Geambasu atunci CFR are toate sansele ca in 5-10 ani sa fie cea mai iubita echipa din tara.
Pt Geambasu ca sa fiu mai bine inteles sa fim sanatosi si sper in 10 ani sa citesc un material despre Dinamo la fel cum sun cele despre Nottingham Forrest acum.

Comentează