Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Ați mai văzut așa ceva?

Ai impresia că Emil Grădinescu și Vlad Enăchescu comentează meciul de pe altă planetă, din alt sistem solar. Îi și vezi imponderabili, impermeabili, imuabili. Vocile lor sună ciudat la microfonul Look Plus, au ceva metalic și nepământean. Backa Topola în […]

...

Când Hagi nu și-a mai pus mâinile în cap

22 februarie 2019, Sfântu Gheorghe. Minutul 48 al partidei Sepsi-Viitorul încheiată cu scorul de 0-0. La o fază banală, undeva în jumătatea de teren a gazdelor, Ianis Hagi aleargă spre minge și este întâmpinat cu talpa sus de ivorianul Ousmane […]

...

Cronica unei îmbrățișări

La București este trei și jumătate noaptea, la New York, opt și jumătate seara. Acolo unde de-abia a apus soarele doi oameni se îmbrățișează și schimbă câteva cuvinte. Au fost adversari, acum arată ca doi prieteni care și-au terminat treaba. […]

...

Margaret, stai liniștită!

Victoria Azarenka i-a răpit Serenei Williams visul de a câștiga al 24-lea titlu de Grand Slam și de a o egala pe australianca Margaret Court în clasamentul all-time. Așa sună varianta literară, corectă politic și pe gustul celor care suspină […]

...

Năstase contra Ashe. Nu pe Arthur Ashe

US Open 2020 își așteaptă finaliștii. Nu a fost o ediție de colecție, dar nu a fost nici Apocalipsa anunțată de pesimiști. Turneul s-a jucat fără spectatori, în vreme ce telespectatorii au încercat să ignore absența atmosferei înghețate de tribunele […]

...

Răzvan şi Roxana, dreptul de a trăi

Au cîştigat cîte o medalie olimpică. Acum se pregătesc să intre în viaţa pentru care au muncit Halterele sînt pentru oameni puternici. Pentru oameni obligaţi să fie puternici şi cărora soarta nu le-a făcut prea multe cadouri. Oameni pentru care […]

joi, 2 august 2012, 5:20

Au cîştigat cîte o medalie olimpică. Acum se pregătesc să intre în viaţa pentru care au muncit

Halterele sînt pentru oameni puternici. Pentru oameni obligaţi să fie puternici şi cărora soarta nu le-a făcut prea multe cadouri. Oameni pentru care un asfinţit pe malul mării înseamnă fericirea în stare pură. Ce curios, aici ne întîlnim! Boemi, idealişti, sofisticaţi, savanţi cu capul în formule, artişti avangardişti, electricieni, instalatori, cameriste, bucătărese. Aici, pe malul mării, ne regăsim cu toţii după ce fiecare şi-a ridicat greutăţile de fiecare zi. Tonele de probleme, tonele de haltere. Am ajuns în locul în care viaţa capătă sens şi ne întîlnim cu ei. Ne privim, ne înţelegem, lăcrimăm şi rîdem la fel. Trăim împreună fără să o fi ştiut dinainte.

Răzvan şi Roxana sînt doi tineri care au un rost în viaţă tocmai pentru că viaţa nu le-a oferit cine ştie ce opţiuni. Provin din familii modeste, unde „modest” trebuie citit în sens de sărac. Necazuri, privaţiuni, lipsuri. Părinţi amărîţi ori absenţi. Dispăruţi înainte de vreme. La propriu sau la figurat. Ba nu, la propriu, viaţa lui Răzvan Martin şi a Roxanei Cocoş nu a fost niciodată la figurat! Pe amîndoi i-a salvat disciplina sportului. Au priceput asta de la prima halteră pe care au pus mîna. Au rămas în săli prost luminate şi aerisite aproximativ fiindcă ştiau că şansa lor era acolo.

Răzvan Martin mi-a amintit cumva de Ionel Ganea. Seamănă ca atitudine, au acelaşi fel de a vorbi, uşor abrupt. Respiră aceeaşi încrîncenare simpatică. Sînt bărbaţi dintr-o bucată, mucaliţi, a căror candoare derivă din duritate. Roxana mi s-a părut un om simplu, vesel şi optimist. Nu, nu optimismul tîmp al celui care speră într-un mai bine care pică din cer. Roxana vorbeşte cu siguranţa omului care ştie că munceşte bine şi care aşteaptă răsplata muncii. Roxana are credinţă, în sine şi în Cel de Sus. Ştie mai bine decît noi că halterele nu sînt un sport pentru fete. Dar au fost poarta ei spre altă viaţă. Singura poartă, singura viaţă.

Să-i poţi cumpăra soţiei un inel sau un fard, fetiţei o rochiţă. Să îi duci mamei care te certa că fugi la haltere un cadou din cel mai mare mall din Europa. Să te poţi gîndi că într-o bună zi îţi vei cumpăra o casă. Să visezi că un val ţi se sparge la picioare şi mii de pietricele amestecate cu alge şi scoici te lovesc atît cît să nu te doară. Să vezi marea, să simţi că nu ai trăit degeaba. Să fii fericit, cum nu sînt oameni mai bogaţi de un milion de ori decît tine. Să fii medaliat olimpic ca Răzvan şi ca Roxana şi să simţi că trăieşti. Că ţi-ai cîştigat acest drept.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

calinescu_ (15 comentarii)  •  2 august 2012, 17:36

BRAVO CRISTI !!!
CEL MAI BUN ARTICOL DE PRESA SPORTIVA PE CARE L-AM CITIT VREODATA …..!!!!

alin neag (15 comentarii)  •  2 august 2012, 17:49

EXCELENT.

Relu (3 comentarii)  •  2 august 2012, 18:05

Superb. Acesti oameni sunt de neimaginat intr-o Romania care nu isi mai recunoaste valorile. Este extraordinar ceea ce au facut acesti campioni si altii ca ei de la aceasta competitie care reuneste crema sportului mondial.
Felicitari Roxana! Felictari Razvan!

Andrei Cristian (20 comentarii)  •  2 august 2012, 18:20

Articolul este foarte bun. Pacat ca astfel de oameni trebuie sa mute muntii din loc (sa castige o medalie la Olimpiada, de ex; si nu oricum, ci neaparat in vazul mass-media) ca sa afle si altii de ei. De cine sunt, de ce greutati au invins, de ce fac ceea ce fac etc. Pentru ca daca Razvan sau Roxana nu ar fi castigat o medalie, ci ar fi ramas „in pluton”, s-ar fi trecut peste ei. Si amandoi, alaturi de multi altii, ar fi ramas in anonimat. Sa isi duca luptele ca pana acum, in umbra altor stiri importante despre Dodel Tanase sau Gigi Becali.

Da, repet, articolul este foarte bun. Dar vine acum pentru ca au castigat o bucata de fier poleita cu un metal pretios. Cand putea veni inainte de asta pentru ca nu au renuntat la visul lor de a-si construi o viata prin sport.

To the victor, the spoils! Merita cu prisosinta toate laudele, toata aprecierea, toata cinstea. Asa cum o meritau si inainte de Olimpiada, asa cum o vor merita si dupa. Ei doi si altii ca ei. Aflati in lumina reflectoarelor sau nu (inca).

Dinny (405 comentarii)  •  2 august 2012, 18:31

Felicitari Cristi !
Spusele tale te onoreaza si este medalia de platina,pe care le-o acorzi d-ta ,celor doi.O merita din plin…sunt doi oameni pe care ti i-ai dori prieteni…doi oameni frumosi-mai ales pe dinauntru,nu cum din nefericire,ne-a fost dat sa traim sub „obladuirea” unui ciudat,in ultimii ani…ca sa consum un eufemism.

cezar (2 comentarii)  •  2 august 2012, 19:35

D-le Geambașu, am citit acest frumos articol în timp ce vă priveam live cum vă sugrumați cuvintele lângă un bufon în sacou vișiniu, parte peste parte, nasturi aurii (minim…).
De ce trebuie să vă expuneți astfel?!
Respect.

cristi (5 comentarii)  •  2 august 2012, 19:45

vezi Cristi cum suntem noi romanii?doar atunci ii observam cand castiga medalii la Jocuri olimpice /in rest sa fim seriosi ,la campionatele nationale nu ii vede nimeni,salile sunt goale doar rudele si prietenii le sunt alaturi/ce sa mai vorbim de ziaristi care lipsesc cu desavarsire de la aceste competitii/aceste medalii obtinute de ei dar si de fetele de la judo sau Alin de la tir sunt niste miracole e ca si cum ai gasi un nestemat intr-o groapa de gunoi

Hoinar (11 comentarii)  •  2 august 2012, 22:37

Cristi, ei nu intra in lumea inspre care au muncit. In lumea asta sunt din prima clipa in care au intrat in sala de sport. Si ei..si fetele de la judo, si voinicul de la tir, si fetele de la gimnastica, si doamnele de la barca, si viespele de la scrima si toti ceilalti pe care i-am uitat. Viata lor inseamna sa-ti depasesti limitele corpului si mintii. Sa fii un exemplu. Sa fii un varf.

Toti sportivii nostri olimpici au mai putin decat merita pentru ca a-ti depasi conditia simpla de om, de „couch potatoe”, cum sunt cei mai multi dintre noi, inseamna sa fii in varful speciei umane.

Ei merita respectul nostru si rasplata societatii.
Iar tu meriti niste felicitari pentru articol :-). Si rugamintea sa scrii mai despre sporturile olimpice si sa pui umarul la eliminarea cancanului din sportul romanesc.

cristi (2 comentarii)  •  3 august 2012, 14:03

felicitari pt toti medaliatii de la londra.ma mandresc cu romani ca voi.e bine sa fi plecat din tara si sa ti vb prietenii de aici de performantele sportivilor romani.capul sus si sa mergem tot inainte. bv cristi ,felicitari!!!

@cezar (2 comentarii)  •  3 august 2012, 21:12

@cezar – se expune astfel fiindca asta ii este nivelul dl-ui geambasu. ei la gazeta in timp ce il suna pe becali, porumboiu, etc, mai dau sarcina unuia-altuia sa scrie ceva despre alte sporturi cand ia cineva vreo medalie. probabil geambasu e singurul de acolo care a auzit de haltere, tenis sau scrima. Se si vede de altfel din halul in care sunt scrise articolele si anume varza, total pe langa subiect.

cara chiara (3 comentarii)  •  4 august 2012, 7:02

Ei…tu spre care lume zici ca lucri? 😛

loveolympics (1 comentarii)  •  4 august 2012, 11:34

E bine ca in sfarsit intre tonele de articole penibile din gsp despre aceasta manifestare cvasisportiva submediocra care este fotbalul romanesc, ne gasim timp si pentru campionii adevarati. Pacat ca se intampla o data la 4 ani si doar atunci cand ajung pe podium. Probabil nu avem un fotbalist sau o echipa in primii o suta din lume, dar ni se pare o performanta extraordinara cand castigam sau facem egal in nu stiu ce tur preliminar, în schimb ne suparam foarte mult daca un reprezentant roman la olimpiada, nu ia medalie sau ocupa un loc 6 sau 12.

iio (1 comentarii)  •  5 august 2012, 12:50

In fata la Luceafarul , Bacau, Romania
Trebuie sa facem ceva. Simbolul Bacaului , echipa ce 62 de ani a reprezentat in Romania si in Europa orasul nostru este pe cale de a se destrama. Astfel nu vom mai avea fotbal in Bacau.
Cerem pe aceasta cale tuturor bacauaniilor, indiferent de varsta, indiferent de categorie sociala sa iasa in strada alaturi de noi.
Va rugam din tot sufletul nu fiti indiferenti si adaugati cati mai mult cunoscuti in acest event.
Va asteptam cu noi sa facem putin zgomot, aduceti tot ce aveti pe acasa , steaguri, fulare, fluiere etc.
Alaturi de noi se vor mai aduna echipa FCM -ului si cei din galeria FCM-ului, Robert Olandezu va impartii toate steagurile persoanelor prezente, la fel se vor intampla si cu fularele.
Nu conteaza cu cine ati votat acest protest este impotriva lui Sechelariu si al lui Stavarache …mai bine zis impotriva indiferentei.
Nu uitati ca aceasta echipa e un dar de la strabuni si o datorie pentru copiii nostri.
Asa sa ne ajute Dumnezeu. Forza FCM Bacau.
LUNI 6 AUGUST 2012… ORA 17:30 in fata la Luceafaru.
Va multumesc din suflet.
http://www.youtube.com/watch?v=oiWmnBMHwkQ

JOHN DOE PE VARZA (2 comentarii)  •  5 august 2012, 12:55

RESPECT,CRISTI !!!! RESPECT SPORTIVILOR !!!

je (52 comentarii)  •  5 august 2012, 16:44

Salut Cristi,
te ascult pe gsptv si esti de un echilibru de invidiat!
Bravo!
Acelasi admirator, je.

Comentează