Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cine şi ce a fost Borcea

A încercat înaintea lui Săvulescu să facă bine ca să nu fie rău! Cîteodată chiar i-a ieşit

Nespectaculoasă ieşirea din scenă a lui Borcea. O conferinţă de presă fără nerv şi fără nervi, cu trei acţionari care urmau să rămînă […]

miercuri, 25 iulie 2012, 10:06

A încercat înaintea lui Săvulescu să facă bine ca să nu fie rău! Cîteodată chiar i-a ieşit

Nespectaculoasă ieşirea din scenă a lui Borcea. O conferinţă de presă fără nerv şi fără nervi, cu trei acţionari care urmau să rămînă doi. Foarte prezentabilul tînăr domn Dragoş Săvulescu a apelat la cultura generală pentru a nega disoluţia la Dinamo. „Nu vreau să se creadă că sîntem pe formula «10 negri mititei» ca-n romanul Aghatei Christie, de unde tot dispăreau personaje”. Frumos. Iar continuarea este epocală, deşi pare un uşor plagiat din zicerile lui Hagi: „O să încercăm să facem bine ca să nu fie rău!”. Adînc, mai adînc decît tot ce a spus în 17 ani de carieră Cristi Borcea.

Despărţirea fostului acţionar şi preşedinte executiv de Dinamo ar trebui să beneficieze totuşi de o scurtă analiză. Una fără legătură cu problemele medicale reale sau inventate ale fostului număr 1 din Ştefan cel Mare. Dincolo de şaormăria de peste Ocean.

Timp de aproape două decenii, Borcea s-a afirmat ca personaj de suprafaţă al fotbalului românesc. Prin forţă financiară şi agresivitate verbală, a ştiut să se impună în timp-record printre oamenii influenţi din fenomen. Uneori să-i domine.

Necultivat, dar viclean, a învăţat repede limbajul subteranelor fotbalului. A cultivat relaţii şi a întreţinut antipatii care îi aduceau capital de simpatie pe tronsonul „Eu sînt cel mai mare dinamovist din parcare”. Parcarea era populată cu maşini foarte scumpe.

Teza dinamovismului de cea mai pură speţă a lui Borcea s-a bazat pe fosta lui apartenenţă la galeria „cîinilor”. Dincolo de o doză substanţială de butaforie – exhibiţionism vestimentar alb-roşu, părul colorat în roşu la o Supercupă cu Rapidul, şachirism ilustrat coregrafic – ataşamentul lui Borcea pentru Dinamo era sincer.

Şi interesat. La adăpostul numelui „Dinamo”, acţionarul care tocmai şi-a anunţat retragerea din Groapă şi-a dezvoltat afaceri prospere. Ca şi Vasile Turcu la un moment dat. Asemenea lui Vasile Turcu, nu îi displăcea rolul de „prost” care bagă bani în Dinamo, în antiteză cu „deştepţii” care elaborau strategii.

Adept al lichidităţilor, Cristi Borcea şi-a cîştigat repede simpatia fotbaliştilor. Sistemul premierilor direct din geantă, la vestiar, a asigurat succese vremelnice, dar a dezvoltat atmosfera de mercenariat în vestiarul dinamovist.

O perioadă importantă, Borcea a manevrat şi o parte a galeriei. Acea parte alcătuită din suporterii de profesie. Iar cînd nu-i controla, ştia să le intre în graţii prin subvenţii de tot felul. Cînd a închis robinetul, s-a trezit cu gardul vopsit. Înăuntru nu se afla leopardul, ci un om din ce în ce mai bogat.

Steaua lui Cristi Borcea (parşivă limba română!) în fruntea lui Dinamo a început să apună atunci cînd problemele cu Justiţia au devenit presante şi prietenia lui cu Gigi Becali nu doar un moft, ci un fapt real. Glumiţele cu finul şi cu naşul erau semnul trădării. Cununia, dovada.

Antipatia suporterilor a crescut exponenţial. Operaţia pe cord nu i-a crescut acţiunile. Dimpotrivă, a alimentat suspiciunile. Detestat de oamenii din tribună, privit cu superioritate de tandemul Badea-Săvulescu, urmărit blînd de Justiţie şi proaspăt (re)căsătorit, Borcea a decis să se retragă la umbra şaormăriei şi a afacerilor care continuă să sfideze criza.

Dispariţia lui Borcea din peisaj va trece aproape neobservată. Şi nu va vindeca fotbalul românesc. Pagina de opinii a Gazetei va avea însă de suferit, fiindcă Borcea era subiect gras al caricaturilor lui Emil Mierlă.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

barbu (31 comentarii)  •  25 iulie 2012, 10:36

„Sistemul premierilor direct din geantă, la vestiar” ocolea fiscul! de unde şi simpatia beneficiarilor…
RETRAGEREA ARATĂ CĂ SUFERINŢELE DE INIMĂ (EMOŢII) NU ERAU PENTRU CLUB, CI PENTRU BANII BĂGAŢI ACOLO. ACUM, VA VENI LA MECI FĂRĂ SUFERINŢE, DEŞI DINAMO ARATĂ DIN CE ÎN CE MAI RĂU, DE PE URMA MANAGERIATULUI SĂU.
nu se ştie cum mai e cu mercurul din sânge, dar gurile rele spun că avea nevoie presantă de bani (tot direct din geantă?!) pentru a plăti nişte datorii extrem de presante, pe la creditori nemiloşi. altfel, aşteptăm cu interes… căci justiţia americană nu este la fel de năucă precum cea românească.

Alin2313 (3 comentarii)  •  25 iulie 2012, 11:55

Superb articolul…Citesc cu drag tot ce scrie dl Geambasu, probabil singurul gazetar neaservit clanului becali…Tineti-o tot asa!

malasu (3 comentarii)  •  25 iulie 2012, 12:11

la revedere si drum bun.

jack (5 comentarii)  •  25 iulie 2012, 12:12

bine punctat. Ce a facut Borcea pentru fotbalul romanesc? Dar pentru clubul Dinamo? Ok a luat trofee interne e de laudat dar nu pot sa girez cat de corecte au fost aceste trofee avand in vedere ca in 20 de ani actionariat a prins o singura primavara europeana…pe cand grupele champions league au ramas doar un vis. O sa mai fie Borcea la dinamo dar o sa poarte alt nume…ca nici daca pleaca Gigi de la steaua sa nu creada cineva ca lucrurile vor devenii dintr-o data mai bune in fotbalul romanesc

cezar (4 comentarii)  •  25 iulie 2012, 12:34

teatru ieftin si cam pueril(usor retard)la conferinta
de presa borcea si savulescu.

Baubau (1 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:10

Hai ca esti slab! Blablabala

Nimic despre motivul real al ‘retragerii’ lui porcea. Adica dezvaluirile dinamomania despre blaturile facute.

Mihai80 (2 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:13

Foarte bun articolul…cat se poate de obiectiv avand in vedere ca Dl Geambasu are o simpatie sincera dar nedeclarata public fata de Dinamo..in concluzie un ziarist adevarat cu simpatii fata de club dar OBIECTIV….BRAVOO!!

paul (1 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:31

Bun articol…citesc cu placere ce scrii mereu!

razvan (1 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:39

Dragomir tot latra ca se baga milioane de euro in fotbal si „saracii” investitori aduc bani de la neveste de acasa si lasa familiile fara bani…si uite cum actiunile lu Borcica fac 1.5 milioane…mama cati bani a investit in 15 ani sau cat a stat el la Dinamo,si sunt sigur ca el a scos inzecit suma asta…cred ca pana acum doar porumboiu este singurul pe minus din fotbalul intern

Mircea (2 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:44

Mie ca rapidist nu-mi convine plecarea lui Borcea! Cred ca Dinamo va fi o echipa mai profesionista! Observ ca de 5 ani castiga titlul numai echipa cu un management aproape profesionist.

iulian (2 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:47

mi/a placut articolul real si fin de fapt borcea este unul din imbogatiti peste noapte din romania si mnu a bagat bani de prost a casdtigat imagine si chiar si/a sporit banii

EmA (10 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:53

Nu uitati un amanunt, care da valoarea intelectuala orcarui individ : a luat „bacalaureatul” la 26 de ani la liceul agricol Tiganesti. Pentru restul ar trebui sa explice la DNA cum se fac averile din nimic. Apartenenta la Dinamo ii oferea oare un „scut” in fata controalelor de tot felul ?

cosmin (1 comentarii)  •  25 iulie 2012, 13:55

Domnu’ Geambasu…ce va mai pierdeti timpul cu articole despre nulitati pe care voi (toata presa) le-ati facut ‘vedete’. In Romania exista doar un singur club despre care ar trebui sa scrieti . Stiti care nu? . Cati fani ziceti ca au? 10 milioane? 23 milioane? Cate zice „pastorul” nu?

Dan (54 comentarii)  •  25 iulie 2012, 14:03

Nicio pierdere. Sa-i ia si pe cei trei purcelusi albanezi cu el in America, sa deschida saormerii acolo pana le sta-n gat.

nelu (6 comentarii)  •  25 iulie 2012, 14:32

BATALUL din Ghencea cand????

caineleelectonic (5 comentarii)  •  25 iulie 2012, 14:51

Un articol care puncteaza bine adevarul.
Totusi, a fost spus cam timid faptul ca Dinamo a ajuns foarte jos dupa „managementul” lui Borcea. E o echipa care are datorii mari, care are un stadion vechi si nemodernizat, care are o medie de 3-4 mii de spectatori la meciurile de acasa de liga 1, o echipa care e eliminata constant de catre echipe foarte mici inca din tururile preliminare ale cupelor europene, o echipa foarte detestata in tara datorita imaginii de echipa favorizata prin aranjamentele lui Borcea. O echipa care in mod constant a „vopsit” jucatorii fratilor impresari, frai impresari care nu s-au jenat sa ameninte si sa santajeze pe fata clubul atunci cand situatia nu le-a convenit. Asta este opera lui Borcea la Dinamo. Nimeni nu-l va regreta vreodata printre suporterii de buna-credinta. Borcea a fost o mare pacoste pe capul acestui club.

unu (30 comentarii)  •  25 iulie 2012, 15:08

presa ii face mari adica voi…..pe noi cititorii ne lasa paf astfel de stiri despre butelie daca pica avionul cu el dau de baut !!!!…un hot care a jegmanit dinamo 20 de ani….la puscarie e locul acestui nemernic

gilos (147 comentarii)  •  25 iulie 2012, 15:17

La acest articol ar trebui adaugate si alte realizari ale lui Borcea in fruntea clubului Dinamo :
-plecarea lui lasa clubul cu conturile goale si inglobat in datorii
-stadionul a ajuns o ruina, nicio preocupare in modernizarea lui, aceiasi groapa comunista dar mai invechita cu 20 de ani
-impreuna cu klanul a vandut vreo patru echipe de-ale lui Dinamo, tot ce avea mai bun. Prin off-shoruri banii intru in buzunarele lor, iar clubul si echipa nu se alegeau cu nimic
-zero calificari in CL, acolo unde au reusit sa ajunga pana si Galatiul sau Urziceniul
-echipa actuala este fara valoare. Abunda jucatori luati liberi de contract sau tineri lipsiti de experienta
-lipsa totala de profesionalism. A adus circul, scandalul si comportamentul infantil, a promovat cumetriile in vestiar.
-a tradat, asumandu-si o relatie fin-nas cu ciobanul Becali. Meciuri suspecte de blat( cel mai recent a fost ultimul meci cu Steaua ), sau cu implicarea in mafia pariurilor
-cand a venit la Dinamo, cara butelii cu portbagajului. Dupa 17 ani de „investit” isi face nunta opulenta de 1 milion de euro, are vila si restaurant la Miami.

si lista poate continua…

Credeti ca ar trebui sa regretam un asemenea individ ?

MIRCEA GALATI (2 comentarii)  •  25 iulie 2012, 16:53

Sa plece si ciobanul si nasu si corleone si meme, ca mititelu si iancu au plecat .
Iar dupa aceea chiar va invit sa urmariti un sport nou introdus in Romania : FOTBALUL !
Daca dispar toti acesti indivizi din fotbal vom merge mai multi la stadion .
Problema e alta : daca se puiesc nu apare un nou val de ”baieti destepti ‘?

Tiglina (3 comentarii)  •  25 iulie 2012, 17:10

Din cauza lui borcea, a aranjamentelor lui, sint antidinamo. HAI OTELUL!!!

geronimo72 (10 comentarii)  •  25 iulie 2012, 17:39

voi l’ati facut mare, voi sa’l regretati! ca si pe incultul ala de gigi, pe securistu’ ala de copos, pe „capitalistul” ala de porumboiu, pe „occidentalii” aia de paskany si muresan! e plin fotbalul romanesc de non-valori-actori-principali facuti de voi! noua ne’ati bagat pe gat aia cu „scandalul vinde”! sa va fie rusine! gata, ajunge! vrem si noi sa vedem, sa citim, sa comentam FOTBAL, NU PERSONAJE!

valentin (10 comentarii)  •  25 iulie 2012, 21:33

…petru toti care spuneti ca la stadion nu s-a facut nimic si arata jalnic ..
Stadionul nu este al echipei de fotbal, se plateste chirie pentru folosirea lui !!!

broascablajina (2 comentarii)  •  25 iulie 2012, 22:50

Stadionu’ celor de la Dinamo…INTRE SPITAL SI CIRC!…si’am spus totu’!…

florin (2 comentarii)  •  25 iulie 2012, 22:58

Sunt de acord,in mare parte,cu cei ce-au comentat inaintea mea,deci nu are rost sa mai bat si eu campii.Ce nu vad ca spune nimeni este de ce se intmpla la Dinamo „dupa Borcea”.Niciun fan dinamovist nu spune nimic de proiectul de viitor al lui Dinamo:scoli de fotbal in toate colturile tarii,aducerea cat mai multor tineri talentati (si cuminti,nu batausi),ce mai,suna bine.In ceeace priveste stadionul,acesta este propietatea CS Dinamo,nu FC Dinamo.Daca cei de la CS nu vor un stadion modern,nu avem stadion modern.Singurii care si-au facut stadion pana acum sunt cei de la CFR Cluj.In rest,primariile sa traiasca!Nu cred ca Dinamo va reusi sa-si faca un stadion modern in viitorul apropiat (4-5 ani),iar daca-si va construi unul,nu cred ca acesta va fi in incinta clubului Dinamo.In rest,sa auzim numai de bine, frati dinamovisti!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  26 iulie 2012, 3:00

Daca este asa cum ai spus-si sper sa fie asa :”Dispariţia lui Borcea din peisaj va trece aproape neobservată”,va fi un semnal de alarma si pt.ceilanti…Isi dau seama ca lumea n-a dat nici 2 bani pe ei,ba din contra…daca avea ocazia facea chiar pi-pi…Gigi poate o sa moara subit de la asa ceva .Si Dragomir la fel..Va ramine,doar un iobag din Balcesti,ajuns miliardar doar din cauza comunismului si a unui sistem extrem de prost inteles si confundat cu capitalismul….Iar despre Borcea—RIP–daca crede cineva ca ii vor merge afacerile in Miami -este doar un naiv.Soon,very soon WELFARE…..

Marius (1 comentarii)  •  26 iulie 2012, 8:24

Felicitari pentru articol! De mult nu m-am amuzat asa…

circotel (267 comentarii)  •  26 iulie 2012, 8:37

O „analiza” cam timida,dar e de inteles date fiind relatiile autorului cu clubul dinamo.Se vrea a fi ,analiza,curajoasa dar spune doar mici chestii pe care le cam stie toata lumea.Oricum se vede oful de dinamovist al lui geambasu despre „managementul”grozav al penibilului personaj.
Ca parere personala scurta,un maimutoi mai putin in fotbalul romanesc,dar mama lor e mereu gravida.

mihai (3 comentarii)  •  26 iulie 2012, 16:58

la faza cu ajutorul lui nea Cohn pentru incendierea scaunelor, ar fi trebuit sa se autosesizeze procuratura, daca am fi trait intr-o tara civilizata.

stando (64 comentarii)  •  26 iulie 2012, 21:25

@circotel „un maimutoi mai putin in fotbalul romanesc,dar mama lor e mereu gravida.” Misto zicere si vai ! atat de reala …

Mihai B (1 comentarii)  •  26 iulie 2012, 21:37

Se retrage ca si erou, mai sa fie. Unu’ din galerie, care „a ajutat” Dinamo, a facut cele mai mari sacrificii, datorita lui echipa nu s-a desfiintat si am ajuns pe culmele gloriei… Oare il crede cineva? As fi asteptat de la el macar sa multumeasca brand-ului Dinamo, ca altfel nu ar fi auzit nimeni de el si probabil nu ar fi facut atatia bani. Ca sa nu mai pomenesc de faptul ca a facut de ras intreaga suflarea dinamovista prin declaratiile lui tembele, de om cu 4 clase.

Mircea -Rapidist (2 comentarii)  •  27 iulie 2012, 7:16

Mult respect, domnule Cristian Geambasu.

dumitruselena (3 comentarii)  •  29 iulie 2012, 12:44

ok domnule Geambasu t -ai scris articolul ai luat paraua dar nu -mi dau seama de patrea cui esti de ce nu ai dezvoltat mai mult despre averea lui Borcea de relatiile cu arbitrii ,daca au fost , le era inferior celor 2 actionari ? ca doar ai acces la multe informatii ,de ce nu dai mai mult din casa sau nu ai voie ?ok sa vedem o sa fie mai bine fara Borcea ,cum a fost posibil sa -l vanda pe Nicolaie .

dumitruselena (3 comentarii)  •  29 iulie 2012, 12:48

oare cand o sa -l vedem pe Dragomir la :mititica : oare cand ?

romanu (13 comentarii)  •  4 august 2012, 11:00

adevarat domnule Geambasu..si ce ma amuza cel mai mult sant unele comentarii postate de fani lui borcica…”ne-a adus pe culmile gloriei”:)))pai daca culmile gloriei inseamna sa-i lasam sa se antreneze pt champions league chiar ma bucur ca nu sant dinamovist:)

Comentează