Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Şi nemţii pot fi depresivi, nu-i aşa?

Bastian Schweinsteiger bolnav de nervi. Ştirea nu cadrează cu ce ştim noi. Cu ce credem că ştim.

Captivi ai clişeelor, sîntem convinşi că nemţii se află mai presus de emoţii. Că ei, panzere inexpugnabile, tipi reci şi analitici, îşi controlează […]

sâmbătă, 21 iulie 2012, 10:00

Bastian Schweinsteiger bolnav de nervi. Ştirea nu cadrează cu ce ştim noi. Cu ce credem că ştim.

Captivi ai clişeelor, sîntem convinşi că nemţii se află mai presus de emoţii. Că ei, panzere inexpugnabile, tipi reci şi analitici, îşi controlează atent stările de euforie şi decepţiile. Dedicaţi muncii şi cu un suspect simţ al sacrificiului, urmaşii nibelungilor ştiu ca nimeni alţii să o ia de la capăt. De aici pînă la imaginea robotului germanoid, educat totuşi ca în clipele lui de repaus să bea o bere şi să mănînce un wurst, nu este decît un pas.

Omul Schweinsteiger a avut un sezon rău. La nivel foarte înalt, dar rău. Omul Schweinsteiger a avut de suferit şi, o dată cu el, instituţia Schweinsteiger. Mai întîi, Bayern, echipa lui, pierduse campionatul la mare luptă cu Borussia Dortmund. Apoi, Schweini şi a sa Bayern au fost învinşi de Chelsea în finala Champions League. Ca supliment al perversităţii destinului, el s-a aflat printre cei care au ratat la penaltyurile de departajare. Cînd încă nu atinsese mingea pe care avea să o trimită spre poarta lui Cech, Schweinsteiger era considerat cel mai sigur executant. A bătut ca un amator şi s-a transformat într-un om învins de propria slăbiciune. Tînăr, bogat, celebru, dar învins. Ultima lovitură venea la Euro, cînd Italia învingea Germania în semifinale. Italia se ducea într-o finală unde urma să fie executată de Spania. O finală despre care nu puţini susţin că ar fi arătat altfel cu Schweinsteiger şi compania contra inepuizabilelor motoraşe iberice.

Citeam zilele trecute articolul din „Le Point” semnalat pe blogul lui de Radu Naum. Editorialul intitulat „Danke schon, Angela” explică foarte convingător de ce Germania şi germanii se bucură de antipatia ţărilor cu probleme din Uniunea Europeană. Pe scurt, era vorba acolo despre simţul de responsabilitate al unora în contrapondere cu simţul „fentei” al celorlalţi. Compara autorul articolului, Pierre-Antoine Delhommais, aversiunea faţă de germani şi faţă de Germania însăşi cu ura puşlamalei clasei faţă de premiantul acesteia.

Ieri, Bastian Schweinsteger era premiantul de serviciu. Astăzi este un om care îşi caută linştea. Un mare fotbalist care a cunoscut gustul înfrîngerii tocmai pentru că ştie foarte bine şi gustul victoriei. Nu pronostichez că Schweinsteiger va găsi puterea să revină, tocmai pentru că am convenit că este om şi nu maşină de jucat fotbal. Dacă ar fi totuşi ceva care îi deosebeşte pe Schweinsteiger şi pe conaţionalii lui de mulţi dintre contemporani, acelea sînt simţul datoriei, rigoarea, disciplina consimţită. De altfel, sînt izvoare la care toată lumea are acces, numai că unii preferă ouzo.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Maniero (9 comentarii)  •  21 iulie 2012, 10:15

Tocmai asta e, ca daca era grec n-avea nicio problema. Bea un ouzo si ii trecea. E nevoie de responsabilitate pentru a suferi cum sufera Schweini.

caine rosu 18 (49 comentarii)  •  21 iulie 2012, 10:31

Foarte corect! Din nou, felicitări pt editorialul despre Jon Lord!

diss (39 comentarii)  •  21 iulie 2012, 11:02

Daca tot vorbim de diferente,responsabilitati,implicare…etc, uite de accea eu te citesc pe tine cu mare interes iar pe alti nu! Sic!

tavi (7 comentarii)  •  21 iulie 2012, 11:07

Foarte frumos ! Sunt sigur ca va Bastian va reveni , imi amintesc de Balak acum 10 ani cand a pierdut tot cu Leverkusen ( campionat, cupa, finala Ligii Campionilor ) precum si finala CM din Japonia/Coreea de Sud dupa care a avut o cariera la cel mai inalt nivel .

Christiy (1 comentarii)  •  21 iulie 2012, 11:15

Bayern a pierdut inca o finala…finala cupei Germaniei , tot impotriva celor din Dortmund , inca o deceptie.Felicitari pentru articol.

Anthon (19 comentarii)  •  21 iulie 2012, 11:36

„Adevarata strainatate este pe verticala nu pe orizontala” – Nichita STANESCU dixit .

Puppinkuresku (4 comentarii)  •  21 iulie 2012, 11:48

Nu uitati ca nemtiii au cazut de multe ori jos de tot si de fiecare data au revenit in frunte. Ei au ceva ce alte popoare nu poseda : MUNCA; DISCIPLINA; RESPONSABILITATE; IMPLICARE. Mai au ceva cu totul deosebit : „Au credinta ca ei sunt cei mai buni”. De fiecare data pornesc de la ideea ca nu pot sa fie invinsi !

Stefan2 (133 comentarii)  •  21 iulie 2012, 12:17

Bastian e suparat ca nu e cel mai bun in toate,cei mediocri nu-si fac probleme,se distreaza de duduie pamintul.

Cip (23 comentarii)  •  21 iulie 2012, 12:28

Incepeti sa scrieti mai interesant, imi place.

Begaprunzer (8 comentarii)  •  21 iulie 2012, 13:01

D-le Geambasu, chiar asa de neinspirat esti zilele acestea ca sa scoti asemenea perle demne de un tabloid de mina a doua?!
`Bastian Schweinsteiger bolnav de nervi`, de unde ai cules stirea aceasta ca eu nu am gasit niciunde in presa scrisa si vorbita in Germania?
`A batut ca un amator`(penalty in finala CL). A lovit bara si daca iti aduci aminte era sa intre in poarta din spatele lui Cech.

didi (21 comentarii)  •  21 iulie 2012, 13:20

Frumos articol … ultimele 2 fraze sunt exceptionale!

Dani (81 comentarii)  •  21 iulie 2012, 14:35

„De altfel, sînt izvoare la care toată lumea are acces, numai că unii preferă ouzo.”
Sint si jurnalisti sportivi care pot minca cozonac din griu, numai ca unii prefera e-urile alimentare. Si, mai ales, (U).E-urile politice.

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  21 iulie 2012, 14:51

sincer sa fiu, nici eu nu am gasit niciunde in sprachraum-ul german asemenea consideratii.
ouzo ca metafora politica poate fi reusita, dar cultural vorbind, o gramaaada de nemti prefera ouzo, slibovitza si grappa.

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  21 iulie 2012, 14:55

cristi, cinste tie ca ai facut referire la editorialul lui naum, l-am forwardat la prieteni.
eu iubesc grecia si italia, dar respect si admir germania.
sesizezi diferenta ?

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  21 iulie 2012, 15:08

cristi, in loc sa ne gratulezi cu panseuri despre rock sau glosari pe marginea presei straine, mai bine te-ai concentra si tu asupra problemei juniorilor, vezi la maestrul octavian.
stiu ca ai intrare oriunde vrei sa intri si esti un intervievator redutabil. cred ca belo nu te da afara daca doresti sa ii iei un interviu foileton.

OLIVER (3 comentarii)  •  21 iulie 2012, 15:10

Eu cred ca locul 2 in Bundesliga ,Champions League 3 la EU pentru un sezon competitional sunt realizari fantastice.Norocul nu se poate antrena ! Respect Bastian !!!

qq1426 (1 comentarii)  •  21 iulie 2012, 15:29

Unul dintre cele mai slabe articole scris de Geambasu vreodata,parerea mea…Nu inteleg rostu acestui articol,pur si simplu.Titlul este aiurea iar continutu nu spune nimic. „Bastian Schweinsteiger bolnav de nervi. Ştirea nu cadrează cu ce ştim noi. Cu ce credem că ştim.” sau „Nu pronostichez că Schweinsteiger va găsi puterea să revină” cu asta incepe si se termina ‘articolul’…de unde pana unde aceste concluzii nu stiu,nu pot sa imi dau seama.

Scaglietti (10 comentarii)  •  21 iulie 2012, 16:22

Nu inteleg rostul acestei paralele dintre cariera lui Schweinsteiger,care parca e blestemat sa nu castige niciodata,ci doar sa fie aproape de a castiga,si situatia economica a Greciei.

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  21 iulie 2012, 16:41

cristi, chestii serioase: „… cum se dau examenele de promovare la LPF”. fiul, notat de tată, a luat 10! liţă dumitru a luat 1,50, no deep purple and shit !

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  21 iulie 2012, 16:51

nemtii pot fi depresivi individual, dar ca grup …
doar balenele se sinucid in grup.

realcons (94 comentarii)  •  21 iulie 2012, 17:44

hai sa nu exageram, nemtalaii se bat doar sus, iar noi doar jos

io (2 comentarii)  •  21 iulie 2012, 17:51

La cate finale si semifinale o pierdut…ghinionist! ii satul de tot , va avea nevoie de timp sa-si revina…dar o sa treaca pt el in cateva luni, in cativa ani tot o sa castige ceva fie cu Bayern , fie cu Germania…

je (53 comentarii)  •  21 iulie 2012, 23:28

Cristi, nu exista institutia Schweinsteiger! In rest articolul este corect, insa, iti lipseste finalul! Slab.
Foarte bun articolul despre cel de la Deep Purple!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  22 iulie 2012, 3:58

Pt .OLIVER
Intr-adevar locul 2 in Bundesliga,o finala de CE ratata pe nedrept,locul 3 la un campionat european sunt realizari fantastice dar nu pt.jucatori ca ei… Pt.ei locul 2 inseamna esecul.Cred ca si pt.Messi e la fel-a trecut anul asta la „faliment” n-a cistigat nici campionatul Spaniol,nici Liga Campionilor ci doar Cupa Spaniei .Adica aproape nimic.Pt. acesti jucatori fantastici.Nu sunt extrateresti nici galactici,sunt doar niste oameni dornici de cit mai multa performanta in munca lor.La polul opus Mihai Costea.A reusit un transfer la Steaua,pe care n-a ajutat-o deloc,cum deloc n-a ajutat nici Craiova al cari suport sunt—poate doar sa termine pe locul 15.In schimb are marea performanta de a se cupla cu Daniela Crudu si de a cunoaste viata de noapte a capitaalei.Chiar crezi ca a plins pe teren ca a retrogradat Craiova sau ca Steaua a ratat un alt sezon ca Bastian Schweinsteiger ,in finala CL sau dupa infringerea cu Italia???Nu spun ca e insensibil,a plins si el numai cind simtea ca Daniela Crudu se distra cu altii in timp ce el statea prin cantonamente…Asta e diferenta dintre performanta adevarata si mediocritatea absoluta…..

Murmurel (3 comentarii)  •  22 iulie 2012, 20:56

Nemtii nu numai ca sint prin natura depresivi, vin pe lume candidati la sinucidere! Au fost mai multe cazuri de jucatori din Bundesliga, internati in clinici de specialitate si tratati de depresie sau sindromul Burn-Out. Robert Enke, portar de nationala, s-a aruncat in fata trenului acum citiva ani. Un fotbalist roman ar primi citeva suturi in spate si ar fi invinovatit ca simuleaza. Mens sana in corpore sano. E mai valabil ca oricind.

unul (1 comentarii)  •  23 iulie 2012, 6:57

eu traiesc in germ, dar nu am auzit sau citit asa ceva de Basti. ziaristi de 2 lei.iar chestia cu „sunt reci” cine v-a spus-o ??? sunt reci ca nu da imprumut 100 euro?? vrei sa te ia acasa`? sau cum?se distreaza mai bine ca romanii atat de ” primitori”!panarame de ziaristi

hai sa fim seriosi (3 comentarii)  •  23 iulie 2012, 8:16

slab articol … inofensiv si totusi indrazneste intr-o nota golaneasca sa uppercuteze un motorizat german. Ati baut benzina ? Nea Chirila, am vesti pentru tine: tu impreuna cu Nauma si toti papagalii din gsp habar n-aveti sa scrieti corect numele intreg lui „Jvainshtaigar”. Pana acolo unde amestecati politica cu sporturile (tipic papagalilor subcarpatici) ca nemtii sunt mandri de Merkel … . Fanfaronilor, daca mai era Banciu in redactie va dadea un sut in fund si o palma peste ceafa…Rusine GSP !

Alex (1 comentarii)  •  7 martie 2017, 11:49

Mai lasati-ma cu astea, nemtii in sus, nemti in jos. Nu sunt chiar asa de cinstiti, si de corecti. Pt ce ca majoritatea traiesc pe ajutor social si sun lenesi. Poate straini sunt robot ei lor . Dar ei nici intr-un caz. O zi buna!

Comentează