Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum devii dinamovist. Azi, Laurenţiu Rus

Punctul 1. Laurenţiu Rus este dinamovist convins. Laurenţiu Rus ne oferă o explicaţie ca să vedem că astfel stau lucrurile. Aceasta nu lasă loc dubiilor. Cînd vii la Dinamo, înjuri pe Steaua, spune Laurenţiu. El susţine că aşa procedează toţi […]

miercuri, 16 mai 2012, 3:21

Punctul 1. Laurenţiu Rus este dinamovist convins. Laurenţiu Rus ne oferă o explicaţie ca să vedem că astfel stau lucrurile. Aceasta nu lasă loc dubiilor. Cînd vii la Dinamo, înjuri pe Steaua, spune Laurenţiu. El susţine că aşa procedează toţi cei care vin în Ştefan cel Mare sau cei care au fost crescuţi acolo. Înjuri temeinic marea rivală şi te-ai legitimat ca dinamovist.

Punctul 2. Laurenţiu Rus se pregăteşte pentru marele derby. Întrebat de colegii care l-au intervievat dacă se gîndeşte la cineva anume de la Steaua care ar putea reprezenta un pericol special, băiatul nostru rosteşte numele lui Martinovici. „Am auzit că a tot dat goluri din faze fixe. La meciurile steliştilor nu m-am uitat, că nu prind postul care transmite meciurile lor.”

Punctul 3. Laurenţiu Rus aşteaptă ceva anume din partea lui Cristi Borcea. Să vină la meci şi nu cu mîinile goale, ci cu o primă frumuşică. Ca să ne motiveze mai mult, adaugă Laurenţiu.

Scurte comentarii la punctele 1, 2 şi 3.
Punctul 1. Eşti (devii) dinamovist sau stelist nu pentru că înjuri pe Steaua, respectiv pe Dinamo. Dragostea sau ataşamentul pentru blazonul şi suporterii unei echipe nu se măsoară în cuvinte triviale. Nu ajung cîteva scandări obscene pentru a deveni dinamovist. Dinamoviştii de dată recentă şi cu contract de prestări servicii ca Laurenţiu Rus nu fac diferenţa dintre adversari şi duşmani. Între un rival şi un inamic. Pentru Dinu, Dumitrache, Radu Nunweiller, Răducioiu ori Lupescu, cei de la Steaua nu erau cei care trebuie înjuraţi. Erau cei care trebuie învinşi. Cu orice preţ fotbalistic, nu rupîndu-le picioarele. Diferenţa între un rival şi un duşman este enormă. Este diferenţa dintre, să zicem, muzician şi muzicant. Sau dintre un fotbalist şi un jucător de fotbal.

Punctul 2. Laurenţiu Rus face paradă de ignoranţa lui. Sau îşi propune să fie ironic. Dacă într-adevăr nu a văzut golurile lui Martinovici este foarte grav. Necunoaşterea adversarului (fie şi ăla pe care îl înjuri) reprezintă un mare handicap. Nu un motiv de mîndrie. Una e să sfidezi pe cineva căruia îi cunoşti calităţile şi defectele, alta e să te dai cocoş de dragul băieţilor din galerie. Care, fie vorba între noi, nu mai muşcă momeli din astea.

Punctul 3.  Orizontul de aşteptare al celor care cred că devin dinamovişti, stelişti ori rapidişti înjurîndu-şi rivalele istorice se rezumă la „prime frumuşele”. Acestea sînt plătite de patroni/acţionari/finanţatori care, mai mult sau mai puţin, au cam acelaşi registru de interpretare a vieţii cu jucătorii din subordine. Pentru Laurenţiu Rus şi partenerii lui de înjurături, derbyul cu Steaua e prilej de bucşire a buzunarelor. Sigur că oamenii trebuie să cîştige, să îşi ia salariul, să obţină prime, dar ideea participării la marele derby este alta.

Punctul 4. Suma aritmetică a punctelor 1, 2 şi 3 explică de ce marele derby nu mai este ce a fost odată. Ignoranţă amestecată cu miştocăreală, superficialitate, paradă de sentimente false, meschinărie, lipsă de repere morale. Şi ar mai fi, dar mă opresc că mă prinde meciul scriind.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

denethor (34 comentarii)  •  16 mai 2012, 21:21

@IOgan: iar te bagi in seama…de fapt,arati ca nivelul tau de cultura -in general-si cel fotbalistic – in special-se potriveste perfect cu al lui rus.semianalfabet,(nu ai nici cele mai elementare cunostinte de gramatica limbii romane) si prost crescut,prezinti simptome de cocalar sadea.din pacate pt. civilizatie, exista si de-alde tine,produs al ignorantei in folosirea contraceptiei .daca tatal tau ar fi folosit prezervativul,te-ar fi scutit pe tine de chinul de a trai in ignoranta si prostie, iar pe noi de a suporta un dobitoc analfabet …

cata (1 comentarii)  •  16 mai 2012, 21:40

@ adrian : Draga adrian, esti un mare b@u…auzi, studierea jucatorilor adversi este treaba antrenorului…pai jucatorii nu trebuie sa participe si ei la aceasta analiza, antrenorul ii face marcaj lui martinovici?iar pentru restul care comenteaza aiurea, trebuie sa vina un meci cu steaua ca sa aveti si voi suporteri in tribune, sa puteti sa va bagati in seama, sa comentati, etc,etc…asa ca ciocul mic!!!

alex (1 comentarii)  •  16 mai 2012, 21:45

sunt curios cum gandesc vedetele stelei dodel sau fratii costea(prostea)referitor la acest derby))))dar din pacate nu vom afla niciodata din 2 motive:1–ei nu gandesc de obicei,2—este INTERZIS de mascariciul becali(cel care intretine cu prostia lui audienta GSP).Va dai seama daca se supara JIJI si nu mai invita ziaristii la palat sau nu raspunde la telefon ce tragedie nationala ar fi????????????Domnilor de la GSP sunteti PENIBILI cu atitudinea umila si supusa(sa nu spun de sclavi) pe care o aveti fata de acest MASCARICI ANALFABET numit gigig becali.

Lucian (10 comentarii)  •  16 mai 2012, 22:43

Nimic despre meme Stoica, stelistul nascut, devenit, revenit, bla-bla-bla, si venit la Bucuresti (ca de, se poarta!) la … Rapid??? Ca de injurat, injura, de dat cu pumnul, da, de calcat principiile in picioare, si le calca… Iata cite motive aveai sa scrii, totusi, despre acest parvenit, si nu despre Laurentiu Rus! Asta, bineinteles, pentru ca ar trebui sa fim exigenti si pentru ca parvenitul sibiano-galatean nu s-ar accepta in ruptul capului pus pe acelasi plan cu fotbalistul dinamovist, considerindu-i-se, categoric, superior! Ca atare, era un subiect mult mai gras referitor la ce inseamna sa fii stelist! Sau dinamovist! Nu crezi?

KID (39 comentarii)  •  17 mai 2012, 2:10

Eu sunt mai pragmatic . Adevarul e ca Steaua poate termina pe 3 iar Dinamo nu poate termina pe 4 …)) !

motanul incaltat (455 comentarii)  •  17 mai 2012, 2:26

Este doar o panarama de fotbalist ,dinamovist convins ,genul lui Plesan,pina are ocazie sa ajunga la Steaua… Atunci,ne va marturisi,ca fiind copil,avea postere cu Steaua.Daca cumva ,printr-o minune,va prinde contractul vietii la Terek Groznii,o sa raminem muti cind ne va spune ca alea erau culorile lui preferate,si ca avea stickere cu toti fotbalisti….In locul lui Borcea,nu le-as da prima nici un leu….Pai daca chiar esti fan si impotriva Stelei-demonstreaza-joaca din orgoliu, nu pentru banii….De fapt,ei sunt suporterii lui IUDA…..

john40 (5 comentarii)  •  17 mai 2012, 4:02

Cum sa devii un ziarist slab. Azi, Cristian Geambasu.

Dragos FRD (2 comentarii)  •  17 mai 2012, 5:56

Cristi, prea iei in serios spusele unui fotbalist nu prea important. El vorbeste la misto si tu chiar crezi ce spune, faci exact ca in cazul oierului.

1. A vrut sa se puna bine cu suporterii. Asa cum gândeste el sa o faca. E jucator de fotbal, ce pretentii sa ai?

2. Aia a fost o aroganta, a vrut sa spuna ca il doare in paispe de cine e Martinovici. Chiar asa, cine e ala, oaie mai cu mot?

3. Nu e primul jucator care trimite sageti catre conducere. Pe Borcea il stie ‘ultras’, stie ca oricum Borcea ii va premia si, din punctul lui de vedere, partida cu turma e deja câstigata (si din punctul meu de vedere, sincer sa fiu).

4. Nu-l poti compara pe Rus cu Dinu, Lupescu, Raducioiu, Nunweiller sau Dumitrache, ce dracu’?!?!?!

Dragos FRD (2 comentarii)  •  17 mai 2012, 6:18

Ghost, faci pe doctul neinteles dar ai si tu jumatatile tale de adevar. Sa-ti mai spun cum se cheama un individ pe jumatate doct? Steaua n-a scos nicio Borussie si niciun Bayern. Iar Barcelona aia batuta de Iordanescu nu reprezenta aproape nimic in Europa. Ca si aia batuta in ‘marea’ finala. Barcelona a devenit cu adevarat sperietoare abia dupa 1990. Nu a fost dintotdeauna sperietoare, asa cum vrei sa insinuezi, probabil pentru cititorii mai nestiutori ai GSP.

v.a. (4 comentarii)  •  17 mai 2012, 7:12

Domnule Geambasu, te apreciez. Personal sunt foarte nemultumit de tot ce inseamna marlanie/golanie in sport. Una din aceste golanii – specifice indivizilor fara educatie – este injuratura la adresa unui coleg de competitie. De ce, Laurentiu Rus, sa-l injuri tu pe Cristi Tanase?! Daca ti-a facut vreun rau, spune-ne si noua, sa stim. De ce, Romica Surdu, scuipi in farfuria din care ai mancat?! Asa te-a educat mamica? Ai uitat ca, dupa ce mananci, farfuria se spala si se aseaza curata la locul ei? Si, apropo, de mame: ce-o fi insemnand, domnule Geambasu, urletul :”pe ei, pe mama lor!”? Cumva faptul ca toti cei 11 jucatori au aceeasi mama? Inseamna ca ne-am intors in epoca matriarhatului, iar cei ce striga sunt oamenii pesterilor…

ice (4 comentarii)  •  17 mai 2012, 8:48

@Dragos FRD

Lasa istoria Stelei ca nu e de tine .Vezi in propria ograda,performantele europene facute de echipa ta de suflet:dinamo.Dovedesti ca ai un iq, ca al jucatorului dinamovist pomenit in articol,de fapt sunteti toti la fel-penibili.

Alex (1 comentarii)  •  17 mai 2012, 9:28

Laurentiu, asta, nu e in stare sa dea o centrare sau sa execute un corner. Este un incurca lume, ratacit. Nu se poate pune baza pe el.

brod (31 comentarii)  •  17 mai 2012, 10:46

borcea le dă „prima”! dar le trimite banii prin clanul becali şi din buzunarul acestora. NU CA SĂ CÂŞTIGE, CI CA SĂ PIARDĂ!

cristy (2 comentarii)  •  17 mai 2012, 11:07

sa nu`l uitam pe stelistul/dinamovistul Raul Parvulescu. 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=ts4Dn3uCxsQ

Catalin Sfat (6 comentarii)  •  17 mai 2012, 11:07

Excelent articol ! De bun simt si valabil pentru orice titular de Contract de prestari servicii fotbalistice. Este, daca vreti, o expresie a lipsei de educatie din familie si din scoala. Asta in primii ani. Apoi copiii astia se pomenesc parasutati pe la cluburi unde nu aud decat asa ceva din partea staff-ului si nu pot spune altceva ca ar intra in conflict cu „maria sa” – suporterul, care, nu-i asa, le stie pe toate. Si atunci baietii astia se transforma in niste robotei care au cateva clisee pe care ni le spun pe la televizor si prin presa. Au apus de mult vremurile cand fotbalistii mai si gandeau, atat in teren cat si aiurea…

cpt. ahab (96 comentarii)  •  17 mai 2012, 11:57

@denethor:
Pana la a face pe altii analfabeti, invata sa lasi spatiu dupa virgula sau punct. Asta asa, ca fitza!

manu (5 comentarii)  •  17 mai 2012, 11:59

Sa fii anti.Anti orice:antiSteaua,antiDinamo,antiCFr,asta e cel mai important lucru.sau nu am uitat ,in ziua de cred ca multi din jucatorii nostri sunt si antifotbal si prolupte de strada.Asta te face celebru;sa fii anti si sa te bati.Ce fotbal,ce joc,ce driblinguri si pase frumoase.Anti e deviza jucatorului din ziua de azi.

edy (5 comentarii)  •  17 mai 2012, 13:20

foarte corect articolul din pacate din marele derby steaua-dinamo a mai ramas doar orgoliul intre suporteri pentru ca tricourile pe care odinioara le purtau mari legende care o faceau cu mare onoare si ca sa arate ca sunt demni de ele si „muscau” efectiv din adversar astazi au ajuns la niste manelisti care nu au nicio treaba cu fotbalul e o insulta pentru noi suporterii si pentru fotbalul adevarat ca de la florea dumitrache,cornel dinu,raducioiu,dudu georgescu,multescu,andone ori iordanescu,piturca,hagi sau lacatus azi a ajuns un meci intre moti,scarlatache,pulhac versus dodel,nila si radut
trecand peste asta vreau sa evidentiez adevarul comentariului de la punctul 1 al domnului geambasu intr-adevar azi putini mai sunt asa numitii suporteri adevarati care iubesc dinamo sau steaua si punct majoritatea „fanilor” de azi inteleg fotbalul ca borcea,becali sau rus spui ca tii cu dinamo pai trebuie sa injuri steaua tii cu steaua injuri pe dinamo la greu si daca bati steaua gata poti sa retrogadezi ti-ai facut datoria sau invers in cazul stelistilor fals daca iubesti echipa te duci la stadion si-o incurajezi pe ea nu injuri adversara si nu te consolezi cu ideea gresita ca daca ai luat 6 p cu rivala e bine si daca termini pe 10.
diseara sper sa fie un meci frumos iar dinamo sa castige pentru a avea moral bun pentru finala cupei pentru ca acela e cu adevarat cel mai important meci in acest final de sezon

suparatu (5 comentarii)  •  17 mai 2012, 15:03

foarte adevarat ca IQ-ul acestui baiat tinde catre 0… dar au mai fost si altii vezi Claudiu Raducan aka Block Notes… dar oare te-ai gandit Dl Geambasu ca o vina in tot circul asta il are presa care se incapataneaza sa numeasa acest meci de cativa ani „derby de Romania” oare presa asta e inca condusa de nostalgici si uitam chiar asa usor cei 45 de ani de comunism. aici cred ca trebuie sa cauti mai mult … si mai e un loc printre „ziaristi” printre colegi tai care cauta sa aduca pe tv si in ziare gunoaie ca astea… daca ati fi o presa decenta nu ati fi publicat asa ceva iar data viitoare l-ati ignora… dar…suntem ceea ce suntem
mult noroc

piciul (1 comentarii)  •  17 mai 2012, 15:20

Articolul pare scris de un angajat al lui Badea. Al celui care nu i-a mai platit pe jucatorii astia de prin decembrie. la Dinamo doar cativa jucatori primesc bani, ceilalti ioc! Cam ce-ai vrea sa spuna un jucator cu salariu foarte mic – si acela neplatit de mult – ca isi respecta adversarii, ca ii admirape unii dintre ei sau ca nu se gandeste de loc la bani ci doar la glorie? Uiti ca Badea l-a trimis la Miami sa-si ceara drepturile? la asa conducatori, asa echipa!

Geambasu (2 comentarii)  •  24 mai 2012, 11:27

Domnule Geambasu,in loc sa dati in Fotbalisti care saracii nu prea au fost pe la” scoala” v-ati ocupa mai bine de Capeteniile lor,de la care pornesc toate scandalurile.Ocupati-va de MM Stoica,care nu face decit sa dea declaratii pompoase si pline de o aroganta grasa,care cu toate ca a trecut pe la „scoala”(cu plata cred eu)nu are nimic in cap(cu plata l-au facut si cel mai mare Manager),Ocupati-va de toti ceilalti „Conducatori”(termenul este fals)si cautati sa le bagati in capusorul lor plin de altfel numai cu „Bani”,ca fotbalul este un fenomen sportiv nu o asociatie SRL.Voi ca Ziaristi ar trebui sa aratati lucrurile asa cum sunt si sa incercati sa le schimbati acestor oameni obiceiurile proaste pe care le au,pentru ca o schimbare de mentalitate nu cred ca ar putea avea loc nici cu ajutorul BBC-ului.In putine cuvinte lasati baietii astia sa joace si indreptati-va critica asupra CAPILOR,sau probabil la fel ca acesti sarmani jucatori scrie-ti si dumneavoastra in functie de „sponsor”.EU NU AS VREA SA CRED ASA CEVA si o sa va citesc articolele in continuare.Doamne Ajuta!

Comentează