Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Dream Theater. O fericită întorsătură a evenimentelor

Ziua de 8 septembrie 2010 trebuia să fie ultima. Nu sfîrşitul lumii, doar sfîrşitul Dream Theater. Mike Portnoy, unul dintre cei trei membri fondatori, alături de John Petrucci şi John Myung, pleca din trupă. Fanii presimţeau dezastrul. Finalul nefericit al […]

miercuri, 16 noiembrie 2011, 6:46

Ziua de 8 septembrie 2010 trebuia să fie ultima. Nu sfîrşitul lumii, doar sfîrşitul Dream Theater. Mike Portnoy, unul dintre cei trei membri fondatori, alături de John Petrucci şi John Myung, pleca din trupă. Fanii presimţeau dezastrul. Finalul nefericit al unei poveşti frumoase. După 25 de ani, bateristul nu se mai regăsea în proiectele DT şi, explica el, „maşinăria Dream Theater a început să mă uzeze”. Uzură, plictiseală, probabil dorinţa (orgoliul) de a le arăta celorlalţi că el este mai bun, cel mai bun, iar ei, Petrucci, Myung, Rudess şi LaBrie, doar acompaniamentul geniului.

Portnoy a plecat, dar Dream Theater nu a murit. A refuzat să moară, suspinînd după cel care se îmbarcase pe Transatlanticul lui Neal Morse. Dream Theater a arătat că trăieşte nu doar organizînd un casting cu 7 baterişti de mare calibru, ci lucrînd la un nou album. Muncind fără să asculte prorocii apocalipsei. „A dramatic turn of events” se năştea în timp ce Mike Mangini încă nu ştia că el este alesul. Nu înlocuitorul lui Mike Portnoy, alesul.

„A dramatic turn of events” a apărut acum două luni. Este al 11-lea album de studio DT şi dovedeşte că există viaţă după Portnoy. Întrebarea este, nu cumva o viaţă mai bună? Abandonul lui Portnoy nu este similar cu reîntoarcerea DT la origini? Oare nu chiar Portnoy era cel care împingea trupa spre zone componistice complicate şi artificiale, tocmai din dorinţa de a inova cu orice preţ? „Octavarium” fusese aplaudat pentru că arăta că progress-ul nu a murit şi părea suma tuturor materialelor anterioare. Încununarea. „Systematic Chaos”, dar mai ales „Black Clouds and Silver Linings” duceau muzica DT într-o zonă ciudată, populată cu tonuri negre, elemente doom-metal şi simboluri masonice.

De aceea am aşteptat noul album cu destulă teamă şi speranţă cenzurată. Am ascultat materialul cap-coadă de cîteva ori. Apoi selectiv. Din nou cap-coadă. Mai întîi cu un firesc sentiment de curiozitate. Apoi cu surpriza izvorîtă din sunetele recuperate. Din „Images and words”, „Awake” sau „Metropolis”. Plăcerea nu a întîrziat, iar foarte repede a venit bucuria. Bucuria de a descoperi o muzică solidă, proaspătă şi profundă. Jordan Rudess descrie simplu lucrarea lui şi a colegilor. „Heavy, latin and devastating”. Iar John Petrucci adaugă: „«A dramatic turn of events»” spune o poveste”.

Buum! Se aud tobele lui Mangini. Despre asta este vorba, Dream Theater spune o poveste. O poveste pe care începuse să o uite concentrîndu-se pe obsesiile avangardiste ale lui Portnoy. 77 de minute de muzică bună, concentrată, plină de substanţă, pe care LaBrie îşi pune vocea inconfundabilă, scăpînd definitiv, aş vrea să cred, de eticheta de tolerat al grupului. 77 de minute de graţie, în care toţi evoluează la cel mai înalt nivel. „Lost not forgotten”, „Bridges in the sky” şi „Breaking all Illusions” mi se par stîlpii unui edificiu curajos şi clasic în acelaşi timp. „This is the life” şi „Beneath the surface” sînt bijuterii lirice şi dovezi că melodicitatea nu trebuie asociată numaidecît cu comercialul.

„A dramatic turn of events” înseamnă, de fapt, o neaşteptat de fericită întorsătură a evenimentelor. Şi victoria unor oameni care fac muzică pentru cei care îi iubesc.

Dream Theater – „Bridges in the sky”

Dream Theater – „This is the life”

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Karpatwolf (8 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 20:09

Cristi, asta da surpriza. Nu ma asteptam sa gasesc un fan Dream Theater de asemenea calibru in acest peisaj fotbalistic. Sunt craiovean si imi amintesc „Images and Words” (feerie in ’92 dupa ce luasem titlul), acum din pacate noi traim “A dramatic turn of events” . Am speranta ca legendele nu mor usor (DT traieste, o sa renastem si noi cumva)…Cheers!

Eugen (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 21:15

Felicitari pentru articol! Fan Dream Theater la GSP….!

arpi (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 21:20

DT – The Spirit Carries On!

Bebe (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 21:49

Bravo Cristi!

un fan (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 22:01

Am cumparat bilete pt. concert. 17.02.2011, Budapesta, Papp Laszlo Arena, ora 20. Aproape ca s-au epuizat. Sper sa fie de vis.

un fan (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 22:10

Scuze, valul m-a luat. Este 17.02.2012.

DUCU (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 22:12

In clipa in care l-am ascultat pentru prima data pe Mike Mangini am rasuflat usurat! Astia de la Dream Theater fac casting mai bine decat aia de la Nightwish, spre exemplu 🙂 Imi place foarte mult “Octavarium”, eu il consider cel mai apropiat gustului meu, dar cum bine ai scris si asta este foarte bun. Si eu cred ca prin acest nou album se intorc la lucruri mai putin sofisticate dar totusi atat placute celor ce indragesc DT. Sa-i auzim live in concert!

je (7 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 23:17

cu DT vrei sa faci rating? In Ro?
baga ceva guta, salam :((
tks pentru articol.

un fan (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 23:18

Am lasat si eu un mic, foarte mic, comentariu, aici. A aparut cum ca ar fi: in analiza. Acum nu mai apare deloc. JENANT!

scorilo (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 23:34

Am ramas fara cuvinte…si sunt in totalitate de acord cu tine…si de cand a aparut albumul plec la munca in fiecare dimineata cu albumul asta in casti.Abia astept sa-i vad in februarie in Paris. Si jos palaria domnule Geambasu!

Enola Gay (32 comentarii)  •  16 noiembrie 2011, 23:35

Tot „Images and Words” ramane albumul de care m-am indragostit, asa, nerafinat cum e el, fata de celelalte. Mai sunt si un „Scenes from a memory” sau un „Train of thought”, dar dupa aia, parca nicio melodie nu-mi mai ramanea in memorie… Am ajuns sa prefer albumele solo ale lui James LaBrie. Dar, vorba lui @je, spune ceva despre Guta si vezi ca treci de suta de comentarii…

dyers_eve (7 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 4:53

Oho, felicitari ! Si vad ca pan’ acum numai de-astea ai primit (stai sa se trezeasca alde tap-tap-tap-tararap-tap-tap si mai vorbim). Si multumesc pentru recomandare. You make my day !!!

Perfect Stranger (11 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 7:29

Cristi, asa e ok! Da replay albumelor DT nu lui Craciunescu!

Florin G. (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 8:09

Felicitari domnului Geambasu…

gilos (147 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 9:35

DT nu mai sunt la fel de cand a plecat Mike si nu-i vad sa mai ajunga la nivelul de la Octavarium…
„A dramatic turn of events” e departe de asteptari, suna A muzica de guy

Alex M (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 11:19

Excelent articol…de la cel mai bun jurnalist! \m/
Despre LULU, ce parere aveti?

Iulius (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 11:40

Ultimul album DT este unul caldicel, in linia valorica a ultimelor albume. Chiar daca diferit, ii lipseste acea profunzime a marilor albume DT (Awake si SFM). Nu trece proba timpului, pentru mine indicatorul principal al unei mari creatii. Da, DT nu a murit prin plecarea lui Mike Portnoy. Dar nici nu a reinviat.
Este oarecum de inteles. Glanda creatoare a grupului a imbatranit odata cu ei.
Sa nu fiu inteles gresit. Iubesc DT. Dar cand ai un album ca SFM (in opinia mea una dintre cele mai mari creatii muzicale moderne), asteptarile sunt tot timpul foarte mari.
Viata lunga grupului DT (printre putinele formatii rock care mai fac muzica veritabial), indiferent de alcatuirea lui.
Astept cu interes si alte articole ale dumneavoastra despre DT, Anathema, etc.

adolf (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 11:45

uimitor.
respect cristi geambasu

Florin (4 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 12:35

Felicitari Cristian pentru orice articol dedicat rock-ului !

Pentru urechile mele DT suna ca o trupa stereotipa utilizand de 20 de ani aceeasi formula de compozitie, o adunatura de instrumentisti extrem de competenti care au creat o adevarata industrie „muzicala” in jurul conceptului de metal „progresiv”, desi ei au avut putine idei cu adevarat progresive si care s-au epuizat aproape in totalitate prin 1999.

Din fericire curentul prog-metal include suficient de multe trupe interesante: Pain of Salvation, Psychotic Waltz, Fates warning, Riverside, Tool, Opeth, etc.

bonus (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 13:20

un articol normal… nu stiu cum sa il iau… cred ca normalitatea devine greu de inteles dupa atatea stiri-balarii.

ludu (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 15:02

excelent articol

mekkaman (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 20:37

Uimit si fascinat de continutul articolului dumneavoastra, tin sa va prezint respectele mele.
Cine stie, poate ne zarim sambata, pe 19, la Amon Amarth!!! O alta super trupa, dintr-o alta nisa a rock-ului; dar asta este, deja, o poveste noua…

Murray (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 21:18

Dream Theater a incetat sa ma mai incante dupa Metropolis pt. 2! Acela a fost ultimul mega album! Ramane ca una dintre cele mai mari trupe din cate au existat! Instrumentisti adevarati! Liquid Tension Experiment si Dream Theater, doua lucruri frumoase cu care m-am intersectat in aceasta viata!
Oricum, Naum, frumos articol!

Societatea asta ne vrea boi, ahtiati dupa bani, nemernici care isi alina singuratatea cumparand, agonisind, stand ore in sir la lucru peste program!
Cine mai asculta muzica si mai citeste o carte?
Cativa! Doar aceia care inca mai traim si care suntem fericiti! Pentru ca ne stim valorile!

Alex (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 22:42

in sfarsit…dupa atata Romel, Jenel, Borcel….si…Dodel…avem un articol adevarat…felicitari, domnule Geambasu! DT – una dintre cela mai mari trupe din istoria muzicii…multumiri pentr articol! si sper sa mai scrieti despre muzica buna…fotbalul nostru, ca si general societatea noastra nu ne oferta decat cancan, prost gust, manele, nesimtire, marlanie, meltenie + becalie adica Romania anului 2011…Mr. Portnoy e unreplaceable, orice s-ar intampla pe lumea asta…Portnoy e unic, stim toate albumele, am vazut si drummers audition….eram ptr Thomas Lang, dar cu un gust amar…ce ce? ptr ca Mike e doar unul…la fel ca si Patton…respect!

giuliano (4 comentarii)  •  17 noiembrie 2011, 22:48

Sunt pe aceeasi lungime de unda! Februarie 2012, Budapesta?

IO (5 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 0:58

@ Iulius la #17
Da-i putin timp si iti vei schimba opinia.

mihai (34 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 2:25

Mda, e bine ca s-au intors la sound-ul original, insa hai acum sa nu aruncam cu pietre in Portnoy! El a facut parte de asemenea din formula aia originala care iti place tie. Na, poate chiar a vrut omul sa inoveze. Drumurile lor se bifurca aici, insa asta nu inseamna ca Portnoy nu ramane un super instrumentist si poate cine stie, si un bun creator de idei. E bine ca s-a intamplat asa, insa eu as zice atat: multumim Portnoy, bine ai revenit Dream Theater!

mihai (34 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 2:26

Si as mai adauga: WOW!! Ai facut ceva comment-uri, hai ca nu ne-am manelizat chiar de tot!

gyno (4 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 12:54

IN ATENTIA DNA – FAPTE REALE !!! IN URMA CU APROXIMATIV 2 ANI ,IN PERIOADA CAND PANDURII A RETROGRADAT SI A REUSIT IN FINAL SA RAMANA IN PRIMA LIGA DUPA O VARA DE SUSPANS PRELUNGIT , PRIN RETRAGEREA LICENTEI ALTEI ECHIPE(SPORTUL )…EXACT IN ACELE MOMENTE S.N.L.O. (CONDESCU LIDER SINDICAL) AU PLATIT 10 MLD LEI VECHI IN CONTURILE UNEI SOCIETATI DETINUTE DE RALUCA SANDU…FIICA LUI MIRCEA SANDU PT O ASA ZISA CONSULTANTA….ATAT ANGAJATII SNLO , OAMENII DIN FRUNTEA COMPANIEI CAT SI JURNALISTII GORJENI IN SPECIAL CEI DE LA IMPACT DE GORJ AU COMENTAT PE LARG ACEASTA DARE DE MITA PE FATA…A FOST DARE DE MITA CATRE MIRCEA SANDU PE FATA…FARA PERDEA…PRINTR-UN ASAZIS CONTRACT DE CONSULTANTA DAT

sorinrocker (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 13:49

O surpriza imensa pentru mine articolulul ! Nu am stiut ca domnul Cristian Geambasu frecventeaza aceasta zona. Felicitari !
Nu as fi intrutotul de aceeasi parere cu abordarea plecarii lui Portnoy. Trupa merge inainte, dar ii lipseste
ceva,un motor,o turatie in plus. Asta a fost senzatia mea dupa prima auditie a ” A Dramatic Turn Of Events”.
Intr-o trupa, forta e data de sectia ritmica. Credeti ca Transatlantic ar suna asa bine fara Portnoy ? La stilul lor mai linistit, cred ca ar suna anost. Cei mai batranei stiu ca The Who nu ar fi fost asa duri fara Entwistle-Moon, Cactus fara Appice-Bogert, etc. Eu cred ca Portnoy este cel mai bun baterist la aceasta ora si constient de asta, incearca altceva. Cred ca stiti ca acum canta cu Dimmu Borghir. Cam ciudat, nu? Il vom vedea la vara !
Cu respect.

adrian (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 14:57

Una dintre cele mai „adevarate” trupe din lume va continua chiar si fara Portnoy.
Chiar si eu, voi continua s-a merg la concertele lor desi ultima oara cand i-am vazut a fost in iulie in Madrid .Abia astept sa-i revad in februarie in Barcelona
The show must go one…

cristi (4 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 15:31

Felicitari Gazetei si dumneavoastra ca deschideti punti catre cultura prin intermediul sportului.

Silviu (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 18:39

Felicitari pentru articol! Am fost extrem de surprins sa vad un astfel de articol aici. Si cu atat mai mare surpriza sa vad un articol despre un gen de muzica care in tara noastra nu are atatia adepti. Pe Arenele Romane au strans cateva sute de oameni iar asta vara la Londra i-am urmarit alaturi de peste 80000.
Poate facem o sectiune PROG a GSP-ului.
Ne vedem in februarie la Viena. Am deja biletele

Paul Slayer Grigoriu (8 comentarii)  •  18 noiembrie 2011, 23:16

Corecta analiza, cu un mic amendament: simbolul masonic de care vorbiti, daca e cel pe care-l banuiesc eu, se refera doar la o piesa, scrisa insa de Petrucci, care nu preamareste masoneria, ci doar vorbeste despre ea.
Cat despre ce scria un alt comentator, nu, Portnoy nu canta cu Dimmu Borgir, a fost o farsa de 1 aprilie.

cynic (37 comentarii)  •  19 noiembrie 2011, 0:53

meh, omul care lipseste DT-ului cel mai mult este de fapt Kevin Moore. tipul era un geniu al compozitiei.

dexter (14 comentarii)  •  19 noiembrie 2011, 7:54

Pentru cei care nu stiau ca C.G. scrie si cronici muzicale….unde naiba ati fost???? Adica stiati ca scrie despre sport, dar despre rock nu. Inseamna ca citeati blogul lui doar in zilele in care scria despre sport. Nu inteleg!!!
In legatura cu Dream Theater, raman la parearea pe care mi-am format-o de mult timp : LaBrie e veriga slaba a trupei, are o voce prea subtire si o prezenta pe scena cam gay.

dexter (14 comentarii)  •  19 noiembrie 2011, 8:03

Cele mai bune albume ale lor sunt Chaos si Train.

Gerard (3 comentarii)  •  19 noiembrie 2011, 10:01

Chiar am fost placut suprins sa cad un articol din domeniul muzicii Rock si nu orice fel de rock, un Progressive Metal care mie unul imi place foarte mult. Felicitari! Vad pe cineva care critica albumul celor de la Dream Theater, am doar un simplu mesaj pentru el, atata timp cat nu cumpara albumul si se multumeste doar cu un simplu „download”, mai bine ar sta in banca lui decat sa comenteze aiurea vis-a-vis de un album. pt „Gilos”. Multumesc. Ozzy buna!

Comentează