Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Ce a spus Răducioiu și ce a ieșit

Știți de ce adulților li se pare că odraslele lor spun lucruri trăsnite? Pentru că ei, copiii, spun adevărul. Iar asta este o nebunie în sine. Cum adică să fii sincer și să îi trântești omului în față ce gândești? […]

...

O salvare pentru Dinamo

Houdini Burleanu a scos cumva castanele lăsate la foc domol de LPF și a pus punct șaradei. Afară sunt 36 de grade, dar clasamentul a înghețat prin hotărârea congelatorului CEx FRF. Trecerea imediată la sistemul cu 16 formații înseamnă că […]

...

I-am mai și faultat, dar corect!

Finala s-a terminat, campionatul continuă. Poate și acesta în vreun fel în zona play-out-ului, dar vorbim despre campionatul următor, care, ce să vezi?, începe pe 21 august. Adică peste două săptămâni și jumătate. Totul la altă viteză Ce înseamnă asta? […]

...

Mulțescu, un antrenor

Tocmai s-au încheiat meciurile decisive pentru promovarea în prima ligă. A început Voluntari-Dinamo și ai senzația că urmărești un meci de Champions League. Deși este tot fotbalul acela care ne enervează cel puțin de câteva ori pe săptămână. Cam asta […]

...

De la Edison la Edinson

În jargonul fotbalistic românesc, Uruguay-Paraguay definește un joc-școală între titulari și rezerve. Sau între probabili și posibili. Năzbâtiile de limbaj ale lumii fotbalului sunt infinite, cel puțin la noi. De unde o fi apărut snoava asta cu Uruguay-Paraguay nu știe […]

...

Piţurcă şi parcul România

Selecţionerul spune că vrea să reconstruiască naţionala. Foarte bine, dar să respecte regulile pe care le enunţă chiar el! Străinii consideră România cel mai frumos parc natural al Europei. Nea Piţi consideră că Marius Niculae este un atacant lent. Consideraţiuni. […]

marți, 8 noiembrie 2011, 9:45

Selecţionerul spune că vrea să reconstruiască naţionala. Foarte bine, dar să respecte regulile pe care le enunţă chiar el!

Străinii consideră România cel mai frumos parc natural al Europei. Nea Piţi consideră că Marius Niculae este un atacant lent. Consideraţiuni. Impresii de viaţă, principii profesionale. Prinţul Charles vine la Saschiz, în creierul dealurilor transilvane, pentru a regăsi un mod de viaţă ancestral şi pentru a mai scăpa de grijile imperiului. Piţurcă, selecţionerul acestui Yellowstone din sud-estul Europei, porneşte pe drumul reconstrucţiei convocînd o serie de jucători tineri. Pleaşcă, Chiricheş, Papp, I. Neagu, Chipciu, Luchin.

Mulţi dintre locuitorii uriaşului parc natural numit România nu înţeleg totuşi de ce naţionala trebuie reconstruită. Fiindcă, pretind ei, naţionala trebui să cuprindă cei mai în formă fotbalişti ai momentului. Aceiaşi cetăţeni-microbişti nu pricep în ruptul capului de ce din lotul alcătuit de Piţurcă lipseşte Marius Niculae, care, aşa lent, a marcat pînă acum în campionat 12 goluri, echivalentul aritmetic şi fotbalistic al reuşitelor convocaţilor Daniel Niculae, Mazilu şi Bogdan Stancu. În legătură cu omisiunile previzibile, aţi auzit cumva că Sînmărtean s-ar fi accidentat? Aşa că, oricît ne-ar seduce, teoria întineririi lotului şchioapătă de la primii metri ai cursei de vreme ce alături de generaţia lui Chiricheş şi Pleaşcă apar Mazilu sau Costin Lazăr, amîndoi de-un leat cu „lentul” de la Dinamo. 30 de ani. Iar mai tînărul (şi prolificul) Daniel Niculae tocmai a împlinit 29 de ani.

Fotbalul nu se face cu buletinul în mînă, se răţoiesc pragmaticii. E drept că mai nou nici creditul. Dar ideea de bază a lui Piţurcă nu trebuie desfiinţată atît timp cît promotorul ar arăta consecvenţă. Naţionalele de fotbal ale României au însemnat ceva atunci cînd au fost echipe crude. Proaspete. România ’70, România ’90-’94. Oameni tineri. Şi valoroşi. Tineri, pentru că Angelo Niculescu, Imi Ienei şi Puiu Iordănescu aveau de unde alege, dar şi puterea (curajul?) de a renunţa la fotbalişti consacraţi, mai vîrstnici. Valoroşi pentru că, paradoxal, România acelor ani însemna şi altceva decît un minunat parc natural.

Piţurcă poate continua pe ideea întineririi, mai ales dacă îşi propune să construiască o echipă, nu o selecţionată. Spre deosebire de toţi ceilalţi selecţioneri, el nu are obiectiv în următorii 4 ani, ceea ce în fotbalul actual echivalează cu o eră geologică. Pînă în 2016, cînd dorim noi să mai prindem o calificare, se poate schimba clima planetei. Foarte important în acest neolitic al fotbalului românesc ar fi totuşi ca Piţurcă să nu mai schimbe criteriile de selecţie după cum bate vîntul din Oltenia sau dinspre Steaua. Apropo. Mai nou, nu eşti chemat la lot dacă nu ai minumum două meciuri jucate la formaţia de club în luna premergătoare partidei naţionalei. Asta doar dacă nu cumva te numeşti Tătăruşanu şi selecţionerul nu vrea să îţi întindă o mînă. Păi, e corect, măi maestre?

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Marc (27 comentarii)  •  9 noiembrie 2011, 23:09

Marius Niculae, respira ca n-au loc manjii (mult mai talentati) la Dinamo. Cu CFR a dat doua goluri, dintr-o singura faza pe care si-a creat-o. In rest nu s-a vazut pe teren. E mult, e putin, e suficient, sau ne imbatam cu apa rece?!?
Ce nu inteleg e de ce nu-l foloseste pe Samartean, care macar cat inca nu-i terminat, poate sa imprime un alt spirit jocului nationalei. De fapt e singurul capabil sa scoata un adversar din joc, e singurul care intra la combinatii (imposibile celorlalti) cu un curaj care lipseste in clipa asta nationalei. De la el ar putea sa se molipseasca tricolorii. Sau piturca se gandeste la cat mai putin risc…?! Si de aia…?! A dat explicatii pentru ceilalti, pe Sanmartean de ce il sare?! E ceva care ne scapa nou ca nespecialisti? Sa spuna!!!!

mieusa (37 comentarii)  •  9 noiembrie 2011, 23:30

Cine se baga in ciorba lu’ Piti ? Si de ce ? O mie de nebuni, o mie de selectionati. Ca de ce e batrana, ca de ce e tanara, de ce are olteni, de ce are ardeleni sau moldoveni? De ce scri cu Bic-ul si nu cu Parker-ul sau Mont Blanc-ul ? Samd, si mai trecu o zi !

GARDA VECHE,STIINTAe (6 comentarii)  •  10 noiembrie 2011, 9:39

Intr-un parc natural caprioare batrane-s prada leilor. De unde vine zicala ca, caprioara batrana o invata pe cea tanara sa faca exchibitii??. Este mostenit prin nastere, sa ai un talent, asa ca, Nationala are nevoe de tineret ce detine acel talent in-nascut…piti nu cunoaste regula parcului natural!.

nix (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2011, 23:32

antrenorul nationalei de fotbal, indiferent ce nume poarta (fie el si (P)ictor (V)iturca) nu este nici mai mult nici mai putin decat un functionar public, ce presteaza servicii de interes public si pentru care este platit din bani publici. De ca s-ar astepta cineva sa se comporte/sa gandeasca mai mult decat un functionar de ghiseu de primarie comunala ce se crede stapan pe scaun, pe birou, pe banii publici si pe destinul celor pe care trebuie sa-i slujeasca?
Microbisti romani, mari si mici – aveti asteptari de la acest om si de la cei ce-l inconjoara – renuntati la ea, e o vremelnica si nevolnica lipitoare fara onoare si mai ales valoare!

kosmyn93 (39 comentarii)  •  11 noiembrie 2011, 18:54

Daca selectioner era Razvan,Don Geovani i-l facea zdreanta,scuipa in stanga si in dreapta pentru aceasta ciudata neconvocare !. O fi Mazilu mai rapid,sau Daniel Niculae e intr-o forma care sperie vestul ?.Nu!.Nationala e condusa de un golan,un golan care a contribuit la desfintarea unei echipe de fotbal,alaturi de alti golani: geovani,nasu sandu,mitica dragomir,borcea…..

kosmyn93 (39 comentarii)  •  11 noiembrie 2011, 19:05

E corect,o echipa nationala se face in primul rand din jucatorii cei mai in forma plus din cei consacrati si cu o anume experienta la echipa.Primul 11 ar fi trebuit sa fie cam asa: BALGRADEAN-SAPUNARU(MATEL),TAMAS,GOIAN,RAT-TORJE,C.LAZAR,SANMARTEAN,CT.MUNTEANU-MUTU,M.NICULAE(MARICA)

Comentează