Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Javier, unul dintr-o mie

Zanetti continuă să are terenul cu o hărnicie de adolescent. Este forma lui revoltă împotriva unei lumi care se închină în faţa fiţoşilor Aleargă hotărît, într-un fel care îţi spune că nu a trişat niciodată. Este poreclit „El Tractor” din […]

miercuri, 4 mai 2011, 4:12

Zanetti continuă să are terenul cu o hărnicie de adolescent. Este forma lui revoltă împotriva unei lumi care se închină în faţa fiţoşilor

Aleargă hotărît, într-un fel care îţi spune că nu a trişat niciodată. Este poreclit „El Tractor” din motive lesne de ghicit. Chipul i s-a mai înăsprit de-a lungul anilor, dar nu şi-a pierdut aerul de şcolar conştiincios, tuns regulamentar. Nu a intrat în planurile lui Maradona pentru Mondialul sud-african. Prea bătrîn, prea sigur, prea cunoscut, prea bun. Plus că nu purta două ceasuri deodată ca selecţionerul. Javier Zanetti nu a suferit o depresie din cauză că a pierdut turneul final. Şi-a văzut de treabă. Cînd pe banda stîngă, cînd pe banda dreaptă. Printre picături, şi-a permis chiar luxul de a savura în linişte Liga Campionilor cîştigată cu Inter, al cărui căpitan este peste secole. Plus încă un Scudetto, cu bonus Cupa Italiei.

Da, acum încep cifrele, aşa că ar merge centurile de siguranţă! Javier Zanetti a venit la Milano în 1995, pe cînd avea doar 21 de ani. A fost prima achiziţie importantă din era Moratti. Massimo Moratti, nu Angelo, tatăl, fondatorul Interului helenio-herreristic. Din 1999, Zanetti poartă banderola de căpitan, iar acum, la aproape 38 de ani, a depăşit cifra de 700 de meciuri sub tricoul nerazzurrilor. În sezonul acesta a devenit cel mai în vîrstă marcator din Champions League, cu un gol în poarta lui Tottenham. Avea fix 37 de ani şi 71 de zile. Recordul a fost atins apoi succesiv de Pipo Inzaghi şi Ryan Giggs. Alte două legende alergătoare. Acum se apropie de un alt pisc matematic, care ascunde o viaţă printre zerourile lui. Zanetti este foarte aproape de mia de meciuri disputate în întreaga carieră, care cuprinde şi 140 de selecţii la naţionala Argentinei, pentru care a bifat şi două turnee de Cupă Mondială.

Istoria fotbalului cunoaşte doar încă trei fotbalişti care au atins sau depăşit 1000 de meciuri în întreaga carieră. Italianul Paolo Maldini, englezul Peter Shilton şi brazilianul Pele îl aşteaptă pe argentinianul Javier Zanetti acolo unde ajung doar cei care au muncit, au transpirat, au trecut peste accidentări. Ce legătură este între aceşti oameni? Între geniul fotbalistic definitiv al lui Pele şi paradele cîteodată dizgraţioase ale lui Shilton? Între proiecţia milanistă 3D pe care a dat-o întreaga carieră Maldini şi constanţa dezarmantă a argentinianului Zanetti, cel mai lombard dintre lombarzii interişti?

Nu am un răspuns şi prefer să nu inventez unul care să sune bine din punct de vedere gazetăresc. De fapt, asta e şi frumuseţea uneori. Că nu le ştim pe toate, că nu avem toate răspunsurile. Că îi privim şi ne minunăm. Că viaţa lor a devenit parte a vieţii noastre.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

alex21 (6 comentarii)  •  4 mai 2011, 16:36

frumos articol despre un fotbalist adevarat care nu si-a pacalit niciodata meseria…pentru fanii interisti este si va ramane intotdeauna IL CAPITANO…un jucator fenomenal care alearga ca la 20 de ani si bate record peste record….geniala aia cu ,,nu purta doua ceasuri deodata ca selectionerul”:)))))

bogdan (2 comentarii)  •  4 mai 2011, 16:36

Felicitari…cu adevarat un articol frumos. IL GRANDE CAPITANO !!!

Nu conteaza (1 comentarii)  •  4 mai 2011, 17:22

Nota 10 pentru un articol despre un jucator de nota 11

pop cosmin (20 comentarii)  •  4 mai 2011, 17:54

articol bun si elogiat pe merit zanetti .dar vreau sa va felicit pentru emisiunea cu contre la dumitru dragomir.am sesizat totusi putina frana la vorbe .de ce?las nu va stiu……

michellle (4 comentarii)  •  4 mai 2011, 18:32

Excelent articol, extraordinar fotbalist, nota 10.

Sergiu (2 comentarii)  •  4 mai 2011, 19:13

Excelent articolul. Va citesc cu mare placere, mai ales in ultima vreme.Printre toate scandalurile, un astfel de articol despre o legenda vie a fotbalului mondial este exact ce trebuie sa citeasca un pasionat al sportului.

Ionut (1 comentarii)  •  4 mai 2011, 19:18

am si eu o intrebare,stiu ca nu are legatura cu articolul dar sper ca voi primi raspuns.
cat costa gazeta sporturilor ca vreau si eu sa-mi iau maine .Multumesc anticipat!

medavoym (2 comentarii)  •  4 mai 2011, 19:39

Buna Cristian.

Frumos articol. Zic sincer, nu ironic.
Insa totul cade in derizoriu cand imediat sub articolul tau citesc despre cum pot sa-mi maresc lungimea penisului in mod discret.

RUSINE ZIARULUI GSP.
Ati ajuns de tot rasul Cristian, femei goale, tate, reclame false la marirea penisurilor.

Chiar – tu ce simti cand vezi asta? Ti se pare normal sa scrii un articol asa frumos dar sa stea alaturi de tate si penisuri?

Cu drag,
Mihai

Interist pe viata (2 comentarii)  •  4 mai 2011, 20:52

Salut Cirsti. Ma bucur ca ai scris acest articol. Javier merita tot respetul nostru, al interistilor cel putin.

Te salut.

torcida hajduk split (5 comentarii)  •  4 mai 2011, 22:45

RESPECT ZANETTI!

Adi (1 comentarii)  •  5 mai 2011, 1:23

Salut,

In ciuda faptului ca sunt un fan Roma cu vechime, iar Inter-ul nu are cum sa fie o echipa „simpatica” pentru mine, in special dupa performantele recente – vreau sa salut acest articol si sa imi declar respectul pentru un fotbalist-model asa cum este Javier Zanetti.

De curiozitate, cu cine tineti dle Geambasu? (presupun ca nu veti dori sa dezvaluiti numele vreunei echipe din Romania din motive obiective, dar banuiesc ca nu sunteti doar un simplu urmaritor al fotbalului international)

toate bune,
Adi

Gigi Contra (10 comentarii)  •  5 mai 2011, 8:15

Minunat articol dle. Geambasu.
Zanetti a scris deja istorie. Este incredibil cat de multe poti realiza cand nu iti bati joc de munca. Cu siguranta Zanetti, pe langa Giggs, Scholes etc. nu sunt cei mai spectaculosi fotbalisti, ei nu sunt neaparat interpretii, pianistii, ei nu sunt cei care cara pianul, ci ei sunt cei care acordeaza corzile pianului.
Datorita unor fotbalisti precum Zanetti, ies in evidenta vedetele!

flipper (6 comentarii)  •  5 mai 2011, 8:26

nu ca ar avea vreo importanta, insa cred ca a venit la Inter prin ’93 si nu in ’95…poate ma insel !

Tiffersson (13 comentarii)  •  5 mai 2011, 9:07

Hai să răspund la întrebarea ta, din articol: seriozitatea în muncă. Asta e tot ce trebuie să faci atunci cînd ai talent. Dacă un loc de muncă normal necesită 6-8-10 ore de atenţie şi rigoare pe zi, 5-6 zile pe săptămînă, munca de fotbalist îţi cere 350 de zile de seriozitate şi sacrificiu pe an, timp de 15-25 de ani. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu eu, dar ne pot spune alţii. Maldini o zice că nu e deloc mult, că după cei 20 de ani de fotbal nu va mai munci tot restul vieţii, că în cei 20 de ani de sacrificii şi abstinenţă a văzut toată lumea, s-a sacrificat cu plăcere pentru a face ceea ce a iubit el mai mult. Poate Adrian Cristea o zice că nu merită, că el vrea în club seară de seară, că un salariu de… 15000-20000 de euro pe lună, plus prime de meci şi de obiectiv, nu merită abstinenţa asta, că el nu vrea să mai muncească după ce se retrage din fotbal, dar nici cît timp joacă fotbal. Că pe el „îl place femeile”, şi, ce, ai vrea să nu le satisfacă????
De altfel sînt convins că Zanetti (Javier) nu cunoaşte nicu 1/100 din cluburile din Milano. Dar astfel de oameni vezi şi la noi, dar că la noi e invidia care vă orbeşte. Nene Geambaşu, ‘ce nu scrii şi despre ai noştri? Ce, ai uitat de Dorinel Munteanu? E recordmanul de selecţii la Naţională. De Dan Petrescu? E cel mai iubit român din Londra. De Gheorghe Popescu? E ăla de are oricînd intrare pe Nou Camp. De Gheorghe Hagi? A fost sufletul Naţionalei noastre cu cele mai bune rezultate şi are „o căruţă” de trofee europene în palmares. Asta ca să mă refer strict la fotbalişti. Ia întreabă-i tu, cam cîte baruri şi cluburi „călăreau” ei pe noapte cînd erau în actvitate? Cîte cocote băgau ei în pat pe…săptămînă, că nu cred că pot întreba „cîte pe noapte”?
Noi ce am făcut cu aceşti „monştri ai fotbalului nostru”? Păi pe Gică Popescu l-aţi scuipat şi înjurat cînd a vrut să-şi încheie cariera la Dinamo. Pe Hagi îl călcaţi în picioare ori de cîte ori ne apare în faţă. Pe Dorinel Munteanu l-aţi spurcat pînă s-a retras la Galaţi, dar şi aici începeţi să-l jigniţi, că e invidia mare că e cu Oţelul mai aproape de titlu decît va mai fi Steaua vreodată cu Becali patron! Dar de Ovidiu Sabău vă mai aduceţi aminte? Oare cîte beţii trăgea el nopţile cînd era fotbalist? Sau măcar acum, cînd e antrenor? De el ce ziceţi? Că e „de rahat” la Poli Timişoara, iar de cînd a plecat el de acolo echipa nu mai are suflu să termine 34 de etape! Se opreşte pe la 30-31. Şi aşa va fi şi anul ăsta, sunt convins.
Nu zic să nu elogiezi valorile internaţionale, domnule Geambaşu, dar adu-ne aminte şi de valorile noastre, că ducem lipsă cruntă de modele, cu toate că istoria ne-a dat modele cu duiumul! Dar se pare că noi nu apreciem decît străinii! Pe ai noştrii îi hulim, că invidia e mare….

ba(la)nel (75 comentarii)  •  5 mai 2011, 10:00

Daca putem aduce in discutie faptul ca Shilton a fost portar si se stie ca acestia oricum „traiesc” mai mult, raman Maldini si Pele…Eu cred ca mai curand ramane doar Maldini, ptr ca, pe vremea lui Pele, cifrele (neexistand computerele si statiscile de azi) au cam fost date asa, dintr-o sorbire…

Maldini si Zanetti…bravo lor, cinste lor! Ce-as fi vrut sa spun la fel si despre unul de-al nostru…dar sa nu fim carcotasi…si pe mine, ca si pe multi alti romani, m-au incantat imaginile cu Gica Hagi si Gica Popescu in fata stadionului din Barcelona, aclamati de suporterii spanioli…

zolaris19 (3 comentarii)  •  5 mai 2011, 15:10

si inca ceva..din cate stiu eu nu a luat niciodata cartonas rosu…

zolaris19 (3 comentarii)  •  5 mai 2011, 15:13

rectific..a luat prin ’99 un cartonas rosu cu parma in cupa..oricum..pt un campionat unde joaca e extrem de incredibil..sa iei un singur cartonas si si aia in cupa..

gery76 (78 comentarii)  •  5 mai 2011, 15:57

Subscriu la ce a postat Teffersson si vreau sa va intreb domnule Geambasu [va apreciez sincer ca gazetar] de ce despre minunatii nostrii Popescu si Hagi nu scrieti decat [in general ziaristii trustului] lucruri defaimatoare mai ales de Baciul [ba de tribunal,ba de ce afacere si-a mai deschis] cand toata lumea a vazut ce respectati si adulati sunt peste tot pe unde au evoluat ,numai in Romania asta blestemata sunt improscati cu noroi .Este incredibil cum nu-i apreciem pe cei care odata cu retragerea lor a disparut si performanta din fdotbalul romanesc. Am un articol al dumneavoastra de dupa meciul cu Islanda din iarna lui ’96 parca 4-0 in deplasare in care l-ati laudat foarte pertinent pe Gica Popescu[ marcase chiar de ziua lui 9 oct.] si de atunci am avut vaga idee ca sunteti printre putinii jurnalisti care chiar apreciati valoarea si profesionalismul acestor minunati baieti dar cu timpul v-ati distantat si ati intrat in corul contestatarilor cu orice pret si chiar al marilor nostrii fotbalisti.

Interist pe viata (2 comentarii)  •  6 mai 2011, 8:37

gery76 si Tiffersson sunteti pe langa. inainte sa spuneti ca autorul articolului de mai sus nu a scris nimic de bine despre Hagi si Popescu ati face bine sa va documentati. Asta este o meteahna a romanului sa se dea mai destept decat este.

Comentează