Bundespizma
Reinhard de la Bundesligă e Mitică de la Ligă al lor. Şi e nemulţumit. Spre deosebire de oracolul din Bălceşti, oracolul din Frankfurt are un program în loc de offshore-uri. Nimic nou sub soare, cîteva elemente tactice din Teoria Spaţiului […]
Reinhard de la Bundesligă e Mitică de la Ligă al lor. Şi e nemulţumit. Spre deosebire de oracolul din Bălceşti, oracolul din Frankfurt are un program în loc de offshore-uri. Nimic nou sub soare, cîteva elemente tactice din Teoria Spaţiului Vital. Actualizată la continentul UEFA şi planiglobul FIFA. Să-i blocăm pe români!, zice hotărît noul preşedinte al cluburilor din Germania, care nu mai poate respira din cauza coeficienţilor noştri. Avocat, grizonat, purtător de ochelari cu rame subţiri, herr Rauball nu e primul afectat de ascensiunea fotbalului românesc. Karl Heinz Rummenigge criticase la fel de dur imixtiunea valahă în treburile Occidentului fotbalistic. Avem nevoie de voi, dar nu ca parteneri de întrecere, ci doar ca jaloane în marşul nostru spre culmile Champions League! Izvor de talente, creiere ascuţite şi ieftine, piaţă de desfacere, dar atît! Simplu spus, cam ăsta e mesajul nemţilor.
Care uită însă cîteva lucruri importante. În istoria recentă a întîlnirilor la nivel de club şi de naţională, fotbalul nostru nu a arătat deloc vasal al teutonilor cu mingea la picior. Trecînd peste victoria cu 5-1, dar putem trece?, din amicalul de acum 3 ani cu Germania, rămîne egalul de la Euro 2000, cu o Românie dominîndu-şi clar adversarul mai bine cotat. Apoi întîmplările recente din Cupa UEFA. Rapid le-a învins pe Hamburg şi pe Hertha, aceeaşi Hertha care nu putea trece de Steaua la Berlin. Apoi Dinamo cu Leverkusen. Cu transpiraţie, cu elemente de dramatism marca Oituz-Mărăşeşti, cu puţin noroc, dar s-a întîmplat aievea. În cîteva seri de graţie le-am arătat că putem fi mai buni decît ei.
N-a pretins nimeni că Liga I ar fi peste Bundesliga. Nu ne-am pierdut nici simţul măsurii, nici pe cel al umorului. Germania a jucat finala Cupei Mondiale cu Brazilia în 2002, apoi a cîştigat(?) locul trei la Mondialul de pe teren propriu în 2006. Reinhard Rauball crede că apără fotbalul german de invaziile barbare, uitînd că fără hemoglobina pompată din Bosnia şi Paraguay, din Peru şi din Croaţia, din Serbia şi din România, sîngele albastru al lui Beckenbauer, Gerd Muller şi Breitner s-ar îngroşa şi ar naşte doar platitudini numite Mertesacker ori Metzelder. Las’ că printre marile talente propuse recent de tripla campioană a lumii se află Podolski şi Klose, care vorbesc între ei în polonă.
Pentru liniştea lui Reinhard Rauball, e bine de ştiut că nouă, românilor, ne va fi tot mai greu să ne păstrăm coeficientul în condiţiile în care punctele adunate în cupele europene se împart la numărul echipelor aliniate. De aceea, CFR Cluj şi Oţelul, laolaltă cu Steaua, Dinamo şi Rapid, nu trebuie să-şi propună să cadă de pe cai frumoşi, ci să rămînă în şa. Prezenţele consistente în Champions League şi Cupa UEFA le vor tăia aplombul avocăţesc tuturor preşedinţilor de ligi şi bundesligi care văd în noi nişte braconieri în marea pădure europeană. Unde nu au voie să vîneze decît ei călări fluierînd în corn, iar noi, cu voia dînşilor, pe post de gonaci pedeştri fluierînd a pagubă.