Inima și inimile
Într-un interviu acordat de Klopp publicației The Guardian, germanul spunea, înainte de turul cu Roma, că-i place să ajute și că-i pasă de cei din jurul lui. Da, așa ni se pare și nouă!
![Permalink to Inima și inimile](https://blogsport.gsp.ro/dusmanescu/wp-content/blogs.dir/54/files/sites/54/2018/04/2018-04-09T121016Z_2122709861_RC132888F600_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-MCI-LIV-PREVIEW.jpg)
În alte circumstanțe, ieșite din gura altcuiva, aceste cuvinte ar fi putut părea lipsite de bun-simț, nemăsurat de îngâmfate. În cazul lui Jurgen Klopp sună autentic, ca din partea unei persoane care știe exact ce e și ce nu e. Cu siguranță, Klopp e departe de a fi un clișeu. Nu exista parcă un portret-robot al cetățeanului german – rece, profesionist, dar detașat, implicat mental sută la sută, dar cu inima mai degrabă lipsă? Antrenorul lui Liverpool ar trebui răsplătit separat de concetățenii săi – le-a schimbat măcar un pic imaginea rigidă și nehazoasă.
În plus, tipul are și un strop de calități magice, cum ar fi controlul asupra trecerii timpului. Klopp e la Liverpool din octombrie 2015. Nici trei ani, dacă numeri după calendar. Cu toate astea, pare a lucra – a vrăji – acolo de mult mai mult timp, pentru că așa e când lucrurile se petrec în viteză și poveștile se scriu cu pasiune, cu sus și jos, cu nervi și veselie, cu lacrimi și fericire. În istoria unui club nebun, Klopp se înscrie perfect, nebuniile se potrivesc perfect, iar dacă vorbești de era Klopp ești tentat să crezi că ea durează de mai mult timp decât în realitate.
La un pas de finala UEFA Champions League (sau nu, toată lumea știe că la Liverpool lucrurile se fac și se desfac uneori cu ușurința unui ghem de sfoară scăpat pe covor), Klopp știe că șarmul, exuberanța, rădăcina de vulcan, sensibilitatea lui au ajutat mult ca echipa să ajungă aici. Desigur, susținute puternic de investiții colosale gen Firmino sau Salah.
De aceea, că era Klopp va ține 5 ani sau 20 de ani sau 90 de minute plus 4, asta chiar nu contează atât de mult. Einstein s-ar bucura foarte mult dacă ar mai fi pe aici, ca să vadă cum cea mai populară teorie a sa are aplicare acum și în fotbal. Relativizarea timpului cu concretul umanității și al autenticului. Calități destul de dificil de cultivat într-o lume a finanțelor exorbitante și a orgoliilor uneori nejustificate.