Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Inima și inimile

Într-un interviu acordat de Klopp publicației The Guardian, germanul spunea, înainte de turul cu Roma, că-i place să ajute și că-i pasă de cei din jurul lui. Da, așa ni se pare și nouă!

Permalink to Inima și inimile
duminică, 29 aprilie 2018, 10:00

În alte circumstanțe, ieșite din gura altcuiva, aceste cuvinte ar fi putut părea lipsite de bun-simț, nemăsurat de îngâmfate. În cazul lui Jurgen Klopp sună autentic, ca din partea unei persoane care știe exact ce e și ce nu e. Cu siguranță, Klopp e departe de a fi un clișeu. Nu exista parcă un portret-robot al cetățeanului german – rece, profesionist, dar detașat, implicat mental sută la sută, dar cu inima mai degrabă lipsă? Antrenorul lui Liverpool ar trebui răsplătit separat de concetățenii săi – le-a schimbat măcar un pic imaginea rigidă și nehazoasă.

În plus, tipul are și un strop de calități magice, cum ar fi controlul asupra trecerii timpului. Klopp e la Liverpool din octombrie 2015. Nici trei ani, dacă numeri după calendar. Cu toate astea, pare a lucra – a vrăji – acolo de mult mai mult timp, pentru că așa e când lucrurile se petrec în viteză și poveștile se scriu cu pasiune, cu sus și jos, cu nervi și veselie, cu lacrimi și fericire. În istoria unui club nebun, Klopp se înscrie perfect, nebuniile se potrivesc perfect, iar dacă vorbești de era Klopp ești tentat să crezi că ea durează de mai mult timp decât în realitate.

La un pas de finala UEFA Champions League (sau nu, toată lumea știe că la Liverpool lucrurile se fac și se desfac uneori cu ușurința unui ghem de sfoară scăpat pe covor), Klopp știe că șarmul, exuberanța, rădăcina de vulcan, sensibilitatea lui au ajutat mult ca echipa să ajungă aici. Desigur, susținute puternic de investiții colosale gen Firmino sau Salah.

De aceea, că era Klopp va ține 5 ani sau 20 de ani sau 90 de minute plus 4, asta chiar nu contează atât de mult. Einstein s-ar bucura foarte mult dacă ar mai fi pe aici, ca să vadă cum cea mai populară teorie a sa are aplicare acum și în fotbal. Relativizarea timpului cu concretul umanității și al autenticului. Calități destul de dificil de cultivat într-o lume a finanțelor exorbitante și a orgoliilor uneori nejustificate.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Bodrin (1 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 10:50

Relativitatea timpului in fotbal? Relativitatea (lui Einstein) nu are nicio legătură cu ceea ce credeți dvs. Mulți fizicieni buni nu au expertiză în domeniul relativității, așa că nu e o rușine ca nici dvs. nu o aveți. Nu este însă de lăudat faptul că folosiți o noțiune despre care știți ceva după ureche...Relativitatea este ceva mult mai complrxă și mai complicstă! Mult succes în jurnalismul sportiv.

Vlad (1 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 11:24

Boldrin, "Relativitatea" este o metafora...

Tibisor (8 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 11:25

@Bodrin ... trebuia neaparat sa te bagi in seama ??

Cutzy (1 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 12:05

Aberații... Și sunt elegant

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 13:12

Jurgen este un antrenor bun ...aproape la fel de bun ca ...Mou...

Radu (9 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 14:12

Asa Oana, Klopp este o picatura de incredere intr-o lume plina de patima. Faptul ca este german vine in contradictie cu tonusul poetic pe care il implementeaza. :) ... YNWA

Aeroman (1 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 15:25

Klopp este un tip inimos si foarte sincer, care a reușit să readucă entuziasmul în jocul lui Liverpool. Îl prefer de 100 de ori lui Mou, dar mai ales in detrimentul lui Guardiola, al cărui caracter uman este pur și simplu rușinos.

Florin (6 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 15:29

Nu e pe lista lui Vochin ;)

John Doe (1 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 19:53

Imi este teama ca valoarea umana intrun busines de cu foarte multe zerouri la final, dar de partea stanga a virgulei, trece pe locul 2. Pe primul loc sunt rezultatele iar aici Klopp este foooarte departe de Pep, Mou, Zinedine, .... Toate aceste rezultate, oricat de mari ar fi jucatorii de care dispui, nu vin daca nu te poti impune in vestiar si in afara lui iar pentru asta ai nevoie de calitati fiele ele si intro relativitate abstracta.

di livio (6 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 19:54

in sfirsit il vede cineva si pe Klopp, balonu de aur al antrenorilor...omu chiar merita toate laudele...a reusit sa faca un pic de ordine pe Anfield...daca era pe lista lu Vochin, il desfiintau Ioanitoaia si Geambasu...ca pe Daum

Mircea (1 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 21:55

Di Livio, prostovane, trebuia laudat Daum pentru ca tot n-a batut pe nimeni...Ai mnte de gasca.

Teo (2 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 22:51

Forate frumos scris, felicitari!

Teo (2 comentarii)  •  29 aprilie 2018, 22:54

Foarte frumos, bravo!

motanul incaltat (16 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 2:35

E un antrenor mare..... Nu se lauda ca l-a descoperit pe Salah sau pe oricare alt fotbalist.(apropo Lewandowski a venit de la Dortmund unde jupin era nenea asta)...Nici ca a facut schimbari revolutionare in fotbalul mondial. Spre deosebire de unii care dau vina pe vatmani de tramvai nenea asta are clasa.....Nu stiu de ce dar Klopp imi place mai mult decit Guardiola sau Mou.....

petrache (12 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 4:54

Klopp este si antrenorul meu favorit pentru ca a readus fotbalul spectacol, in detrimentul fotbalului pragmatic de tip Mou - bagi un gol si stai restul de timpului la mica ciupeala. La facut pe Salah super-jucatorul care este acum. (Anul trecut la Roma, nu-l bagasera multi in seama pe Salah.) Datorita antrenorilor cum sunt Klopp, Lowe si Heynkes, ma mai uit inca la fotbal.

vasco (54 comentarii)  •  3 mai 2018, 12:05

Articol frumos despre un antrenor cu caracter uman frumos. @petrache,in ceeace scrii cam ai dreptate,doar la chestia cu Salah care n-ar fi fost prea bagat in seama la Roma...Nu te-ai prea uitat la meciurile din serie A,era tratat ca un semizeu,tribuna il idolatriza pur si simplu.

Bogdan a (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 10:15

Nu stiu catI stiti.... omului astuia i a fost furata o promovare cu Mainz acu vreo 15 ani din cauza unui blat ordinar al lui frankfurt care a bagat 2 boabe in prelungirile ultimei e tape si s a dus la golaveraj pe 3, Mainz ramanand pe 4. Ce a urmat apoi pt el e reversul medaliei. .. unii ar fi colapsat he kept going. Respect KLOPP!

Comentează