Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

”It’s coming home, lads”

Dincolo de merit sau nu, de frumusețea sau nu a jocului, Anglia a generat cea mai multă emoție la Mondialele astea. În mare parte bună

Permalink to ”It’s coming home, lads”
sâmbătă, 7 iulie 2018, 9:58

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja Angliei, așa incompletă cum o văd unii, s-a întins în ultimele săptămâni, de la meci la meci, și a născut mii de perle pe Internet – mișcarea (că altfel nu pot să-i zic) „It’s coming home”.

Meme-uri, clipuri video, vorbe de duh, toate dedicate unui singur eveniment și unei singure echipe. Glume mai spumoase sau mai seci, mai subtile sau mai primitive, filmulețe mai lucrate sau mai rudimentare, toate explodate mai ales după ce Anglia a eliminat, în optimi, echipa Columbiei.Favoritul meu e un video, un fragment ușooooor editat din serialul Friends, în care maimuța Marcel pune în buclă la sistemul audio din casa stăpânului său o melodie. În original era „In the Jungle”, zilele astea e „Three Lions”. Știu, aproape stupid, nimic prea profund sau prea pretențios. Dar e teribil de amuzant.

Toată această operă colectivă de dimensiuni mondiale implică imaginație, bună-dispoziție, speranță, uimire, ironie, amintiri din istoria fotbalului, râs sincer, relaxare și tensiune în același timp. E o complicitate pe care ți-o asumi și dacă ții cu Anglia la World Cup, și dacă nu ții.

Dar, cel mai mult, „It’s coming home” înseamnă iubire.

Ca atunci când știi că vine acasă un om drag, după ani și ani de așteptare deșartă.

Ca o vindecare miraculoasă pe care o dorești, dar la care nu îndrăznești să mai speri, în virtutea trecutului și a șanselor reale.

Ca un moment din viața ta pe care vrei să-l transformi cu orice preț în amintire, să tragi de el și să-l sorbi până când la ultimul grăunte de emoție și însemnătate.

Ca un omagiu pentru o poveste imensă, indiferent unde s-ar opri ea la aceste Mondiale, pentru că din asta sunt făcute visele – din amețeală stelară, hazard și puzderie de râsete, chiar dacă uneori nervoase. Anglia va rămâne, la ediția rusească a Cupei Mondiale, speranța care a repornit cele mai multe inimi –inimile care adoră minunile imperfecte, inimile de om, știți voi care inimi.

Dacă asta nu e dragoste, atunci nu știu, zău, care mai e.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

sile (2 comentarii)  •  7 iulie 2018, 10:36

eu unul sper ca suedezii sa-i trimita acasa pe englezii care n-au facut nimic important la cm-ul asta. victorie cu tunisia in prelungirile meciului, o victorie care nu spune nimic cu ***, infrangere cu echipa a doua a belgiei, egal cu o columbie fara james si, sper, esec cu suedia. go home, your *** idiots!

iuliu (1 comentarii)  •  7 iulie 2018, 16:35

suedia e vax albina. sa fim seriosi, si-au depasit cu mult asteptarile.

Danny (1 comentarii)  •  7 iulie 2018, 18:41

Oana ai surprins extraordinar povestea de dragoste. Pentru ca acesta este fotbalul englez. Genereaza dragoste deoarece este un respect imens pentru spectator. Ei stiu ca (tele)spectatorul cheltuieste zeci, sute de lire pentru echipa de club sau nationala. Dar cere sa fie respectat. Si este. Nimeni nu cere statuie, se cearta cu jurnalistii sau explica ce multe face pentru tara. Nu stiu daca ai vazut transmisiile de la BBC sau ITV de la acest campionat mondial. Este incredibil ce efort au depus si ce calitate au transmisiile. De ce merg romanii in numar imens la mall? Pentru ca in rest tara e varza si mall-ul le ofera sansa sa se simta occidentali, cu magazine, servicii, ambianta. Sunt fericiti impreuna cu familia. Aplicati modelul de marketing la nationala si romanii vor cheltui o parte din bani pe stadion. Lumea vrea sa petreaca weekend-ul cu familia. Asa poate vom avea si noi candva football's coming home. Cautati pe Youtube Smithy- England team (James Corden tanar)........

auci (1 comentarii)  •  8 iulie 2018, 7:47

Nope! Football is not coming home,decat daca Home este in Belgia!

Las Fierbinti (3 comentarii)  •  8 iulie 2018, 11:31

Dupa Brazilia si Argentina, Anglia este a 3-a echipa care nu o sufere majoritatea de pe acest mapamond. Deci. Enough with the English twats hype! Ce sa mai zicem de Scotieni, Irlandezi, etc... care nu ii sufere pe englezi 24 din 24 ore, incluzand la aceste turnee.

Marian (1 comentarii)  •  9 iulie 2018, 3:18

E un singur scenariu. Rusia da cupa mondiala Angliei pentru a musamaliza atacul cu agentul toxic. Fotbalul tinde sa devina instrunent politic, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ivan (1 comentarii)  •  12 iulie 2018, 4:32

No way! HRVATSKA...

vasco (54 comentarii)  •  12 iulie 2018, 9:18

@marian,consoleaza-te cu faptul ca sunteti multi,multi,foarte multi,prea multi....din pacate! @lasFierbinti,zici tu ceva,dar se vede ca te uiti la ProTV...stai slabut la capitolul cultura.Sau ai vrut doar sa imiti stilul personajelor din serialul tau preferat:)))N-as crede.

Las Fierbinti (3 comentarii)  •  12 iulie 2018, 9:59

@vasco - Ce ai zis? Habar nu ai despre acest fenomen numit fotbal. Stai in cocina ta de becali, si alte haimanale de vagabonzi penali ...care a furat fotbalul Romanesc. Cand Romania avea jucatori (generatia lui Hagi si Dan Petrescu) la echipe de top ca Real Madrid, Barcelona, Chelsea, etc... Hagi si sleapca lui facea echipa de se dadea mare si tare, cum a stricat Messi Nationala Argentinei. UIte antrenor adevarat la CROATIA! Asa face si Nationalele Mari, baga antrenori adevarati la echipe nu 2 lulele de papitoi

vasco (54 comentarii)  •  12 iulie 2018, 23:18

@LasFierbinti, scuza-ma,eu credeam ca esti un om serios,de inteles...dar tu esti pe glume,pe ***,pe ***..sigur *** ceva,sau poate ar trebui sa ***...Cine mai stie?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează