Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Tele-Edi şi tele-Mangia

Dacă nu avem cuvinte, avem imagini

Permalink to Tele-Edi şi tele-Mangia
luni, 30 iulie 2018, 8:05

„A fost urât jocul nostru în Rusia? Faceţi literatură!” – aşa s-a exprimat Didier Deschamps şi m-a curentat neplăcut; găsesc aici vechiul dispreţ – literatura e o vorbă goală, o fandoseală faţă de viaţa propriu-zisă. Tot aşa se zice de unul care se preface, că joacă teatru, că face cinema – ca Neymar, de pildă. Nu ştiu câte romane a citit Deschamps, dar ar trebui să ştie că fotbalul nu a ajuns unde a ajuns – ca pasiune a mulţimilor – fără literatură, fără cinema, fără teatru, într-un cuvânt: fără artă.

Altfel, de ce atâţia fotbalişti, de la Maradona la Ozon, sunt socotiţi „artişti ai balonului rotund”? A, se exagerează? De atâţia ani…? Şi mai la obiect, de ce se mai citesc azi cu atâta fervoare cărţile lui Vania Chirilă despre „frumoasele noastre duminici” de altădată? Pe scurt, dar nu simplist – fără arta literaturii nu s-ar fi dezvoltat fotbalul. Fără Fănuş sau Nea Vanea nu i-am fi cântat pe Hagi şi pe Dobrin.

Hai să nu mă ambalez şi să adaug imediat că fotbalul şi sporturile nu s-ar fi dezvoltat fără televiziune. Este exact momentul ca să scriu că mi-a plăcut imaginea televizată (să mai lăsăm comentariile…) a câtorva meciuri chiar din prima etapă. Am impresia – poate mă înşel – că se lucrează sub influenţa Mondialului: multe prim-planuri expresive de pe teren şi din tribune, un montaj mai alert şi mai nervos, o insistenţă inteligentă, pe faze controversate şi pe feţe-feţe de fete, băieţi şi copii, de taţi şi de mame care „spun ceva”.

Repet – poate mă înşel, dar un Astra – FCSB şi mai ales o Craiovă – Iaşi au degajat, ca imagine, o anume prospeţime, un anume nerv în mişcarea camerelor de luat vederi, cum li se zice prea lung. În numele acestei prospeţimi, cred că e cazul să ne reînnoim şi noi vocabularul; în acest sens am impertinenţa să afirm că meciul din Bănie mi s-a părut simpatic. E un adjectiv rar folosit, dar deloc deplasat, perfect uman, de ce nu? În acelaşi sens, CFR Cluj – Malmo a fost întru totul antipatic, deşi Bogdan Mara s-a exprimat şi mai natural: „Nu am cuvinte…”.

Nici eu nu am, dar am o imagine tv care spune totul: min. 68, Edi Iordănescu luându-se cu mâinile de cap şi punându-şi palmele peste ochi. E o imagine care sfidează toate comentariile noastre mai mult sau mai puţin competente. Ea rivalizează – în concizia ei fulgerătoare – cu aceea a lui Mangia gesticulând vehement către un cer nevăzut după o ratare imensă a lui Mitriţă. Acesta e arta „necuvântătoare” a televiziunii. Am auzit că de la toamnă nu vom mai vedea LaLiga şi Serie A. Nimic nu se mai poate încheia fără o veste proastă?

Comentarii (12)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  30 iulie 2018, 12:52

Sanatate, maestre!

ioan (767 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:47

ca posesor a 5 (cinci) baloane a(i)urite si-a 20 (douazeci) de G.S.-uri-fara ura, tizule-eu sint Leul Messi din ziaristica romaneasca si tot eu sint si Roiger-ul incrucisarilor de la fil(eu)-imi permit sa-ti dau un sfat: RENUNTA! la virsta ta, un barbat alege dragostea! daca o are! si daca a inteles ca, atit publicitatea cit si gloria sint doar niste ambalaje...! p.s. spre deosebire de tine, eu nu sint o persoana publica! asta nu inseamna ca nu stiu sau ca nu pot sa-mi apar familia! vrei dovezi?

ioan (767 comentarii)  •  31 iulie 2018, 19:56

am citit scenariul, domnule Cosasu: nu-i rau! muzica? ce spuneti de Beth Hart? nu garantez happy-end-ul dar, daca strecuram si-un Doors la mijloc, ne alegem cu-n zimbet! pe fata doamnei Nistor! asta inseamna jumatate de Oscar...!

ioan (767 comentarii)  •  1 august 2018, 8:30

o intrebare, domnule Radu, si-i dam drumul! la trailer: tizul are copii? si, daca da, ei, copiii tizului sint cu har (Domnului!) sau fara de har...?

ioan (767 comentarii)  •  1 august 2018, 9:16

cenzurati evidenta, lasilor? asta, dupa ce manipulati grobian? mai respirati?

ioan (767 comentarii)  •  1 august 2018, 9:44

nu respirati dar raspundeti la stimuli-e un inceput...! viata de planta! agatatoare!

vasco (49 comentarii)  •  1 august 2018, 15:00

@ioan,esti sigur pe pagina buna?Pentru ca nu se intelege nimic... D-le Cosasu,ca de obicei,artist!Modestia fireasca nu v-a lasat,dar o voi face eu si va voi adauga numele langa ale celor doi artisti,Vania Chirila si Fanus Neagu.Firesc.

Comentează