Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Cahill şi sfatul lui dificil

Când mă nelinişteşte Simona

Permalink to Cahill şi sfatul lui dificil
vineri, 15 iunie 2018, 8:15

Repede, până nu ne sechestrează Mondialul de fotbal, mă simt presat să mai rămân câteva clipe lângă Roland Garros-ul Simonei Halep. În vasta noastră experienţă a eşecurilor, ea a deschis un nou capitol, pe care, oricât am fi de ingraţi, nu-l mai putem ignora: pentru un om talentat, niciun eşec nu e definitiv, tot aşa cum nicio victorie nu garantează un destin de campion. Ca unul dintre cei care niciodată nu au hulit-o când pierdea, am baza morală – obsedantă pentru microbiştii cu ceva caracter – să o rog a lua în consideraţie următoarea cerinţă: să nu mai invoce, ca o calitate a jocului ei, lipsa de presiune. Să ne mai lase în pace cu bazaconia asta! Nu se poate juca – la rangul ei – fără presiune.

Ca să fiu cât mai precis, când Simo declară absenţa vreunei apăsări, atunci ating cel mai înalt grad de nelinişte. Lipsa unei presiuni asupra ei mă tensionează pe mine. O rog să mă scutească, să găsească un alt termen pentru a-mi comunica liniştea ei, eventual să nu-mi comunice nimic, dar atunci să nu uite ce i-a recomandat, mult mai dur decât oricine, Cahill: „Dacă vrei să câştigi trofee, să taci din gură şi să joci!”. O sută de specialişti în comunicare nu ar fi putut elabora un sfat mai drastic, mai concis şi mai dificil. Cum naiba să taci, azi, fie înainte sau după o finală, fie şi după primul tur?

Aici, am o a doua rugăminte, dacă mi se acceptă stângăcia termenului. M-a bucurat naturaleţea cu care Simona ne-a asigurat că nu şi-a schimbat caracterul; i-aş propune să mai păstreze ceva: tonul cu care rosteşte vorbele şi ideile ei deloc sofisticate. Poate că nu contează – ba nu, ba nu, contează! -, dar ea se exprimă cu o lipsă de emfază întru totul neobişnuită în lumea noastră dominată de dopaţii cu acel etern „Ştii cine sunt eu?” care-l exaspera pe un Eugen Ionesco într-atât încât lua decizia de a nu se mai întoarce în România…

Ne-a rămas în auz secunda aceea când, la capătul unei fraze în care zicea că a jucat „cu disperare”, Simona a avut maxima şi rapida decenţă să ne întrebe, aproape scuzându-se, dacă acceptăm acest cuvânt, disperare, în vocabularul ei. Mi-a rămas momentul ca degetul wawrinkian dus spre frunte după meciul cu Kerber (superior finalei!), nimeni neştiind cui îl arată. Cred că ei însăşi.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

mg (111 comentarii)  •  15 iunie 2018, 9:11

..Simona nu e o vorbăreaţă. Cahill i-a spus "Dacă vrei să câştigi trofee, să taci din gură şi să joci!" în timpul meciului. Înainte şi după, e obligată de bun simţ, organizatori, sponsori şi contracte de publicitate să răspundă la întrebări. Spre lauda ei, nu rămâne datoare. În plus, fără să o tragă cineva de mânecă, promovează fair play-ul pe teren şi în declaraţii. Pentru asta, şi nu numai, merită respectul nostru.

Emilian (30 comentarii)  •  15 iunie 2018, 9:56

Aveti dreptate maestre, cred ca povestea asta cu "fara presiune si doar...placerea de a juca" e un fel de incercare de evadare dintr-o tensiune, care nu are cum sa nu existe. As remarca insa faptul ca in ultima vreme Simona a stiut sa intoarca aceasta presiune in favoarea ei si atunci cand e nervoasa sau nemultumita, nu se mai autoflageleaza ci devine mai incrancenata, mai dornica sa pluseze. Chiar citesc in privirea ei o anumita furie pozitiva, o atitudine de killer din categoria "las ca-ti arat eu!", fara ca acest lucru sa se converteasca si in aroganta.

Fane (29 comentarii)  •  15 iunie 2018, 9:58

Ce considerati presiune cumva=stare de apasare sufleteasca? Dupa umila mea parere este voba mai pe sleau de o emotie la fiecare meci.Asta cu presiunea este scuza invocata mereu de fobaliatorii care nu au valoare si care nu sunt in stare sa dea o pasa sau sa puna un stop.La nivelul Simonei este omenesc sa aiba o anumita emotie la meciurile importante,la fel cum cred ca daca se intampla sa creada ca un meci e castigat dinainte cu o adversara considerata mult mai slaba,va pierde.

itu52 (54 comentarii)  •  15 iunie 2018, 11:37

Primirea de pe Național Arena, a fost un pansament binevenit pentru poporul român. După zeci de ani de dominație a mitocăniei, am avut privilegiul să vedem în direct dezechilibrul dintre fals și natural, dintre bun simț și obrăznicie, dintre cei 7 ani de acasă și golănie. A fost în fond triumful virtuții asupra viciului, parafat de atitudinea măreață a mulțimii. Pentru români a fost GS_ul câștigat pe terenul fair-play, tot atât de valoros ca cel câștigat de Simona la Paris. Niciun miting politic, inclusiv alegeri de până acum, niște rocade false menite să mimeze democrația, nu au rivalizat cu acest eveniment evaluator al caracterelor umane. Te-a izbit în primul rând prezența. Prezența de sorcovă vopsită a primarului, trasă prin tricolor și cea de golan bătrân a veteranului Năstase. Și-a agățat acum la a doua adolescență, un cercel într-o ureche spre a confirma felul lui de a fi. Nu cred că cercelul prețios și blugii scumpi, pot estompa fața buhăită și burta flască. Penibilul prezenței a depășit semi-huiduiala mulțimii lăsând loc speculațiilor ***. Politicul a căzut și proba discursurilor, fiind anihilat de claritatea, realismul și consistența celui expus de un om sincer, lipsit de dedesupturi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicu (305 comentarii)  •  15 iunie 2018, 12:54

Sanatate, maestre!

mg (111 comentarii)  •  15 iunie 2018, 15:15

@itu52 - "dedesupturi" ar putea avea o vagă legătură cu faringoseptul.. Duplicitarii umblă cu dedesubturi, pe cuvânt.. Apoi amesteci lucrurile. Firea a fost huiduită, nu Ilie Năstase. Omul a spus două-trei cuvinte de bun simţ şi cu asta, basta. Vârsta îşi pune amprenta pe aspectul fizic. E o prostie să te iei de treaba asta, pentru că timpul nu iartă pe nimeni. Cel pe care-ţi permiţi să-l jigneşti a fost, în anii 70, mai mare decât e Simona azi. Dar e posibil ca, peste vreo 40-50 de ani, să i se întâmple şi Simonei. Îşi va mai aminti oare cineva atunci de cei 20.000 de mii de români care-i scandau numele ?

stefan 2 (16 comentarii)  •  15 iunie 2018, 15:29

Il citesc cu mare placere pe Radu Cosasu pentru echilibrul pe care-l obtii dupa lectura! o corectie acolo, de bun simt, pe care numai un om cu mare bun simt o poate face! or acest bun simt il obtii daca ai puterea sa escaladezi Everestul in plan mental si sa te uiti de-acolo in jos!

Procter (18 comentarii)  •  15 iunie 2018, 16:43

Este Foarte geu sa astept o saptamana ptr articolul dumneavoastra,dar e mai mult decat perfect scris de fiecare data. Imaginea care a ti ales o in articol e ce mi a ramas si mie in minte dupa ce a multumit tuturor. Multa sanatate maestre va urez si poate mai scrieti un articol pe saptamana ptr noi.

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  15 iunie 2018, 18:06

Halepoaica are un destin de campion...

di livio (36 comentarii)  •  15 iunie 2018, 18:59

da,itu52...am avut privilegiul sa vedem in direct dezechilibrul dintre fals si natural,dintre bun simt si obraznicie...poate l-a vazut si binomu Gidea-Badea...cit despre Ilie, parca i-as da dreptate lui mg

HG67 (1 comentarii)  •  16 iunie 2018, 1:54

"Mi-e frică de orice adversar." --Maria Bueno, de 7 ori cîștigătoare de Mare Șlem

Ion Gheorghe (1 comentarii)  •  16 iunie 2018, 3:43

Frumos articol despre o fata cu caracter frumos. Simona este tot ce are mai frumos Romania in cea mai mizerabila epoca din istorie.

Carol K (11 comentarii)  •  16 iunie 2018, 3:54

"Darren, ne bucurăm că ai venit în țara noastră!”. Parca-l cunoastem de-o viata, este de-al nostru, aveam un diamnat el doar l-a slefuit, ne-au adus impreuna bucuria in case. Sentiment tot mai rar in ziua de azi. De aia o apreciem pe Simona, de aia il apreciem pe Cahill.

Obervator (269 comentarii)  •  16 iunie 2018, 4:58

@ itu52 Prea mare efortul de a radiografia evenimentul de pe Arena Nationala! Si inutil, bineinteles! Pe acest blog nu posteaza/reactioneaza frustratii din domeniul politic si se respecta echilibrul dovedit de fiecare data de Maestrul Cosasu! Apoi, cum sa judeci pe cineva care trateaza aspectul fizic al unei persoane de varsta a treia? Nicidecum cu deferenta, bineinteles! Ati descoperit dvs. elixirul tineretii si veti arata la fel si peste 20-25 ani? Inca ceva: aroganta tineretii are niste limite, dar dvs. le depasiti cu mult! O.

Obervator (269 comentarii)  •  16 iunie 2018, 5:11

Maestre, bine ca se termina aceasta saptamana si ca a inceput CM de fotbal, ca nu mai rezistam sa vad numai ... Simona Halep in fata ochilor! Performanta ei este extraordinara pentru ca este prima din cariera, dar se cere dublata, triplata, cvadruplata... Spre deosebire de un campion olimpic, care se pregateste 4 ani pentru a-si incununa eforturile, Simona are in fiecare an 4 oportunitati de a-si imbogati palmaresul; pe langa vitrina cu trofee, Simona isi alimenteaza conturile intr-un ritm la care un campion olimpic la natatie, de exemplu, nici nu poate visa! Ca sa argumentez invitatia la moderatie, reamintesc ca Federer, cel mai bun tenismen din istorie, n-are inca un titlu olimpic la simplu! O.

preda liviu (4 comentarii)  •  16 iunie 2018, 6:45

Corect MG! Sa taca in timpul jocului. Desi uneori te descarci de "presiune" mult mai repede dupa cate o auto-cearta, auto-ironie, auto-injurie tipata...

victor L (127 comentarii)  •  16 iunie 2018, 11:27

Sanatate, domnule Cosasu.

Mircea (6 comentarii)  •  16 iunie 2018, 14:43

@Observator: Federer nu are nici un titlu olimpic pt ca nu figureaza printre prioritatile lui. Si, sorry dar comparatia asta intre olimpiade si circuitl de tenis profesionist este putin iesita din tablou. Habar nu am ce vrei sa spui. Tu te uiti la fotbal: eu de abia astept sa inceapa turul frantei sau Wimbledon sau orice altceva decat mondialul la fotbal. De abia astept sa o vad din nou pe Simona la Wimbledon de data asta.

Obervator (269 comentarii)  •  16 iunie 2018, 15:51

@ Mircea Prea mare valva starnita de trofeul Simonei! Faceam o comparatie cu Jocurile Olimpice, unde trebuie sa astepti 4 ani pentru a putea castiga un titlu (sau mai multe)! Federer a pierdut finala din 2012 contra lui Murray, nu se poate spune ca nu a fost o prioritate pentru el! Si pe mine ma intereseaza Wimbledon (mai mult pentru turneul masculin, pentru ca Simona pare deja multumita cu RGacest prim trofeu de GS) si Tour de France, insa am ce face pana atunci, inclusiv sa urmaresc cu mare atentie CM, un eveniment mai mai important decat cele doua! O.

Streche Florentin (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 23:24

Simona este o femeie care joaca tenis de performanta, fiind in acelasi timp sub tratament / cura de coaching. Cahill are inteligenta diabolica si benefica de a deschide cutia ei emotionala pentru a-i vindeca lipsa de atentie in momentele-cheie. De fapt, tenisul este mental, dar la femei acest coaching pare vital. Nu este intamplator ca alte jucatoare ajunse in pozitia de lider au clacat, in special rusoaicele din anii din urma. Dle Cosasu, ar fi interesant sa scrieti un articol-pastila despre "fenomenologia" sonora a comentariului insolit al lui CTP, care in ultimele 30 de minute s-a transformat intr-o orgie, dar si urgie, vocala de o intensitate sharapoviana fara egal. Eu, unul, am fost nevoit sa comut canalul de tv pentru a iesi din aceasta jungla auditiva. Cum comentati acest "urlet" munchian, marcat de CTP intr-o nota hiper-realista?

Comentează