Ce-i aia o clauză antibășcălioasă?
Când suntem originali, nu prea găsim adversari pe măsură

Să fie adevărat? Am citit bine? Era o știre falsă? În plin retur Real-Dortmund – cam la 2-2 în repriza a doua, după ce la pauză Zidane și ai săi conduceau cu 2-0 și mă întrebam, normal, pe unde vor scoate cămașa lungă -, la un alt post TV a apărut pe burtieră o știre stupefiantă la prima vedere: cică Botoșanii, dacă-l vând pe Moruțan, știm noi cui, vor cere să se stipuleze o clauză specială, numită, ad-hoc, antibășcălie.
În două fraze ni se preciza că noul proprietar – conform contractului – va trebui să se supună obligației de a nu face vreodată bășcălie de noul său salariat. Pe măsură ce mă uitam tot mai intens cum se chinuiesc Cristiano și Ramos să evite încă un egal cât un semieșec, mintea mea lucra în alt sens: cine, pe lumea asta, ar putea înțelege necesitatea unei asemenea clauze? Nimeni, oricât i-ai explica, traducându-i ce înseamnă, pe românește, bășcălie și antibășcălie.
Ne-am găsi ca în cazul lui Boris Becker, când la 15-16 ani, începându-și cariera ghidat de Ion Țiriac, nu înțelegea ce îi povestea brașoveanul despre ideea aceea de pe la noi cu capra vecinului. Nu înțelegea și pace!
Pe de altă parte, strict intern, clauza nu e chiar halcinantă, ci doar originală și perfect îndreptățită moral. E o dovadă că un club, chiar vânzându-și un fotbalist de talent, se mai gândește la viitorul lui și nu va accepta să fie luat în bășcălie. Botoșanii, după cazul Golofca, ne dau un exemplu pe națiune de grijă față de om – cum s-ar fi spus pe vremuri. Totuși, există pe încă o parte un însă, un dar.
Această clauză nu e și un amestec în afacerile interne ale clubului cumpărător, ale noului proprietar? Dacă acesta nu acceptă un asemenea amestec? Cum adică, vii tu să mă silești să mă comport cu un salariat al meu cum vrei tu?! Eu fac bășcălie cât și cum vreau, pe banii mei și să nu mă învețe nimeni cum să vorbesc! Așa cum îl știm, nu ar fi imposibil să auzim o asemenea argumentare din partea acestui cumpărător care, peste toate, ca să fim drepți, face bășcălie doar pe seama lui Dinamo, iar ca humor este cam nul.
Dânsul nu are humor, ci doar un râs nervos. Încât, dacă nu e falsă, clauza antibășcălioasă rămâne o problemă deschisă precum gura noastră auzind-o. E cuviincios să închei precizând că, până la urmă, Realul a făcut în minutul 81 3-2 cu Dortmund și era caraghios de emoționant să vezi cum se bucura, mai ceva decât Dică și Meme la 4-0 în fața lui Juventus din Colentina.