Cronica unui cuvânt greu de rostit
Cum și de ce am stat până în miezul nopții la U Cluj-Dinamo

Ieri dimineață, la ora articolului meu pentru Gazetă, mă simțeam într-o situație dificilă: să pun sau nu pe hârtie sentimentul care m-a încercat miercuri stând până la miezul nopții, până la penalty-urile de la Cluj, până s-au îmbrățișat Miriuță și Falub.
Sigur, mi-ar fi mai ușor să scriu despre minunăția aceea de fază Messi-Alba, cu care Barca a egalat Valencia. N-aș fi onest. Nu mi-a fost ușor cu U Cluj-Dinamo, dimpotrivă! Dar cum mi-a fost?
Evit s-o scriu. S-a spus tot timpul că a fost un meci între o echipă de Liga 1 și Liga a 3-a. Pentru mine a fost altceva: un meci al unor fotbaliști tineri și bătrâni, adică al unei melancolii. Prefer oricărei analize tehnice, o abordare – cum se zice – sentimentală. E voie?
E voie, azi, în fotbalul românesc, să te gândești la cum se chinuiesc prietenii tăi dinamoviști și la ce te leagă de galeria asta entuziastă a Clujului, acolo unde ți-ai făcut demult de tot armata și ai prins pe Toni Dascălu, pe Doctor Luca, pe Coracu? Mai e permis azi – când Băluță, la trei milioane, e prea scump! – să te emoționeze un duel Goga (o vârstă) – Nedelcearu (o altă vârstă), o paradă a batrânului Albuț, ratarea lui Florescu care, în ultimele minute, putea face exact ce a făcut, în aceeași noapte, Lima la Nantes în fața lui Monaco…?
Nu pot să ascund că văzând U Clujul de azi am fost cu gândul la „Moțu” Sabău, supervizorul ei, un om de bază în toate melancoliile mele fotbalistice. Firește că oamenii lui, la vârsta lor, nu au mai putut după 120 de minute și au ratat 3 penalty-uri din 4… numai că atunci, la ora aceea a declarațiilor de după meci, Goga, cel care a ratat nu unul, ci două penalty-uri!, a avut puterea să spună o frază care, acum, la finalul articolului meu, reamintindu-mi-o, îmi spulberă șovăiala începutului.
El – sincer sau nu, sinceritatea nu e întotdeauna esențialul – a declarat liniștit că „am fost egalii lor” și „azi m-am bucurat de fotbal”. M-a înduioșat – acesta e cuvântul. Un cuvânt care, azi, fără a fi interzis, nu se mai pronunță, nu se mai folosește, nu se mai potrivește. Poate apărea indiscret până la indecență, în această lume de maximă indecență. E, probabil, extravagant. Să fie primit!