Dedublarea lui Berbatov
Cine, la noi, şi-ar lua un autointerviu?

La cîteva minute după ce am citit ştirea în colţul de sus al paginii 16 a Gazetei de ieri, mă gîndesc plin de entuziasm că s-ar putea să se deschidă o nouă eră în istoria interviurilor. Dimităr Berbatov, un om al meu cînd juca la Manchester United, azi vîrf la PAOK Salonic, după ce a fost eliminat în meciul cu AEK Atena (0-1) pentru un cot în mutra adversarului s-a dus acasă şi a postat pe Facebook un interviu cu el însuşi. Nu am mai auzit de o asemenea faptă năzdrăvană, cel puţin la noi în fotbal, de cînd mama m-a făcut (piano, piano, mai ştiu în tenis un autointerviu al lui Sampras).
Ceea ce m-a încîntat este că omul s-a dedublat, cum numai în literatura bună se poate întîmpla. El, Berbatov, a fost şi fotbalist, şi ziarist. Vîrful a explicat foarte profesionist cotul vinovat: „Eram furios, fundaşul mă ţinea”. Ziaristul Berbatov era la fel de exact în morala regulamentară: „Totuşi nu era un motiv să-l loveşti”. Vîrful răspundea impecabil, fără dribling, fără vreo fentă: „Oricine îşi poate pierde cumpătul şi poate face o prostie”. Ştia deci ce înseamnă o prostie, vorbea în perfectă cunoştinţă de cauză, era garantat 100% ca într-o discuţie cu Cătălin Ştefănescu al nostru. Celălalt Berbatov, ziaristul care ştie tot ce se discută pe piaţă la Digi şi Dolce, nu ceda: „Presa susţine că nu mai vrei să joci la PAOK”. Vîrful verticaliza cu un umor ucigător: „De aceea vorbesc cu tine şi nu cu cei care debitează prostii”. Berbatov ştie ce e o prostie şi pluralul ei articulat „prostiile”. Categoric ca pentru orice om inteligent, prostiile nu sînt un simplu plural, ci un tsunami.
Nu e prima oară cînd am cu Berbatov o poveste bună: un prieten al meu călătorea prin Bulgaria, pierduse drumul spre şoseaua principală şi l-a întrebat pe un localnic, în engleză, pe unde să o ia; acela nu i-a putut răspunde decît: „Berbatov, Manchester United!” şi s-a urcat lîngă el în maşină scoţîndu-l la liman. Cînd a coborît, bulgarul l-a salutat din nou cu „Berbatov, Manchester United”. La vreo două ore de cînd am început articolul nu mi-am pierdut entuziasmul şi mă întreb care vedetă a noastră (din fotbal, nu din politică…) s-ar încumeta la un asemenea autointerviu, că tot nu putem scăpa de obsesia bulgară. Şi cum ar suna, în ce spirit s-ar desfăşura, dacă s-ar putea dedubla la fel de onest şi precis în ziarist şi fotbalist. Îl auziţi – de pildă – pe Adi Mutu? Ce întrebări şi-ar pune, pe care le-ar dribla… Cîte like-uri ar primi? Cică Berbatov a adunat 4.500 de like-uri în primele 4 ore. Eu, la noi, eu ştiu un singur om de fotbal convins că dacă şi-ar pune mintea – ar bate recordul lui Berbatov. Ei, cine? Becali!