Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Magia tacului ronnanian

Ce îl leagă pe O'Sullivan de Nole şi Roger

Permalink to Magia tacului ronnanian
vineri, 22 ianuarie 2016, 8:45

După o pauză de 8 luni, la 80% din potenţialul său – cum ţineau să precizeze tot timpul Ancuţa şi Bontea, Ronnie O’Sullivan a cîştigat Masterul de la Londra învingînd în finală cu un greu verosimil 10-1. Hawkins cîştigase primul frame, după care Ronnie a înşirat 10, paralizîndu-şi adversarul.

Fireşte, nu ne-am plictisit, dar trebuie spus că turneul pînă la finală îşi epuizaze superlativele şi surprizele. Nici un socotit „incredibil” fusese cel dintre Trump şi Robertson (6-5), cu un Judd la 4 break-uri de peste 100, ca după aceea acelaşi Judd să piardă la acest Hawkins care avea să ajungă în finala cu Ronnie, unde nu a avut replică.

Ronnie însuşi ne dăduse cîteva capodopere: în meciul cu Selby, campion mondial şi el, avusese 5-1, Selby se apropiase la 5-3, conducea cu 70-0 şi putea face 5-4, însă Ronnie vine la masă şi ca să vezi şi să nu crezi – cum se zice în basmele pentru copii – închide masa şi meciul la 73-70.

Ăsta avînd – repet – 80% din potenţialul său. Ceea ce însemna, practic, şi o anume cădere a concentrării cînd scorul era prea favorabil, nu numai ca în cazul cu Selby, dar şi în meciul cu Bingham, campionul mondial în vigoare; şi aici Ronnie conduce cu 5-1, din nou o lasă mai moale, ca să mă exprim neştiinţific, Bingham revine la 2-5, la 3-5 şi are 61-37 cînd Ronnie se trezeşte şi găseşte o lovitură magică de distanţă cu care încheie orice discuţie şi meciul.

Trebuie să rămînă pentru eternitate chipul lui Bingham stupefiat în faţa acestui miracol al tacului ronnanian, dacă e voie să inventez pe româneşte un asemenea adjectiv. Şi cred că am voie, dacă o competenţă ca Daniel Bontea, comentator zgîrcit în urale, m-a asigurat concis că „Ronnie e un miracol”.

Ceva mai rece pe gerul ăsta, eu văd în magia tacului lui Ronnie o combinaţie extraordinară între viteza şi uşurinţa execuţiilor, totul desfăşurîndu-se cu o naturaleţe de parcă snookerul este la îndemîna oricui. El este, în ochii mei, primul din categoria celor cîţiva care, ca să mă exprim iar pueril, par „că pun bilele cu mîna”.

Azi, în jocurile individuale, O’Sullivan e de calibrul lui Djokovici în tenis, într-atît de apăsător domină competiţiile. O eliminare a lui într-un turneu e la fel de senzaţională ca o înfrîngere a lui Nole. Şi mai are ceva cu care mă ţine aproape de tenis. El are drept la caracterizarea lui Federer de către Rod Laver: „Prea mult talent pentru un singur om”.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Florin (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2016, 10:22

BRAVO MAESTRE! Nu cred ca mai este ceva de comentat. Poate pentru ca sunt apropiat de varsta cu MAESTRUL COSASU. Nu intamplator am scris cu majuscule anumite cuvinte din prezentul comentari. Sunt un admirator al celor doua sporturi cuprinse in scriierile MAESTRULUI COSASU. Inca odata BRAVO MAESTERE.

gilos (7 comentarii)  •  22 ianuarie 2016, 12:08

Perfect de acord. Multa sanatate maestre !

Cineva (9 comentarii)  •  22 ianuarie 2016, 16:08

Nu urmaresc snooker-ul si nu ma pot referi la acest sport. Daca Federer a fost supranumit „Mr. Perfect”, Djokovic ar putea spera la apelativul „Mr. Regularitate”! Sau „Peretele”… C.

gicu (305 comentarii)  •  22 ianuarie 2016, 16:10

Sanatate, maestre!

Vlad (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2016, 18:19

Foarte frumos comentat

sorin munteanu (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2016, 23:01

Citesc RC de cind cu Belphegor. De cind scria de istericul de la Wimbledon care striga ‘out”. Misto. Sint putin mai tinar decit RC. Dar nu cu mult.
Am si citeva carti. Nu scrise , cumparate.”Keep writing” cum ar zice romanii

IVO (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 6:40

Cred că ar trebui să-i schimbăm porecla lui Ronnie: să-i spunem URAGANUL fiindcă în drumul lui -”vîjîind ca vijelia și ca pleznetul de ploaie” – curăță tot, lăsându-și adversarii interziși. E bine că-și mai ia câte o pauză fiindcă altfel inamicii ar intra în depresie, s-ar lăsa de snooker și astfel ar dispărea competițiile spre disperarea noastră.

ieremia.movila (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 6:47

frumos comentariu trebuia cineva sa vorbesca despre minunea tacului mondial

dragan (767 comentarii)  •  26 ianuarie 2016, 16:46

calm,Maria!…un „perete”care merita vazut, e cel construit de domnul Gaudi…; de la „La Massia”,pe jos,faci citeva minute…

dragan (767 comentarii)  •  26 ianuarie 2016, 17:48

era sa uit: „p.s. greseala…””etc si etc…

Comentează