26 de ani de la un articol memorabil al lui Radu Cosașu
Un scriitor salută revenirea Gazetei Sporturilor la numele interbelic

„Un chip de ziar, o privire de om”
Acum un sfert de secol, un an şi o zi, Radu Cosaşu saluta, sub acest titlu, revenirea pe piaţă a unui nume fondat în 1924. Republicăm azi textul apărut atunci în „Contemporanul”
Ca bucureştean, care de 50 de ani, adică de la vîrsta de nouă ani, ştiu ce înseamnă să fugi dimineaţa din aleea Popa Nan pînă-n Mecet şi, de-i cazul, pînă la Hala Traian ca să-ţi cumperi „Gazeta Sporturilor”, s-o deschizi imediat la articolul lui Petre Gaţu, primul ziarist care m-a decis să nu fiu altceva decît gazetar de goluri, şuturi şi fente (dar nu mi-am ascultat primul instinct…).
Ca om care ţin şi azi colecţiile „Mirroir Sprint” cu Turul Franţei. După revista asta alergînd de la Gara de Nord pînă la Aro, o bătrînă chioşcăreasă, doamna Hugo, dîndu-mi-o ani de zile pe sub mînă şi fără alt suprapreţ, zicea ea, decît zîmbetul meu.
Ca abonat la „L’Equipe”, ai cărei redactori, fără să-i cunosc, îi ştiu ca pe amici de tribună şi de bistro, titlurile lor de pe a-ntîia comunicîndu-le imediat prietenilor mei ca pe coduri ale inteligenţei.
În sfîrşit, ca om care n-am putut trăi fără „Sportul”, chiar batjocorit, umilit şi redus la dimensiunile şi înţelesurile unui mercurial, salut noul format al „Gazetei Sporturilor”.
Ea are acum chip de ziar, o privire de om.
Ea seamănă, cît de cît, cu o „Gazeta a Sporturilor”, sortită să aibă cititori care aleargă după un exemplar prin tot oraşul, redactori care să nască în puştime visul de a fi gazetar sportiv, secretari generali de redacţie – singurii secretari generali de care avem nevoie imperioasă – care să ştie ce înseamnă un titlu pe şase coloane, în cîteva cuvinte, dar nu mai mult de 20 de litere, cum e acesta, înaintea unui decisiv Franţa – Anglia din Turneul celor cinci naţiuni: „L’inquietant, c’est la rose…”.
Radu Cosaşu
Primul număr al Gazetei Sporturilor a apărut duminică, 14 septembrie 1924. Costa 3 lei. Printre subiecte, aflam că unul din 973 de germani avea un automobil, iar pe stadionul Romcomit se juca „match-ul” internaţional Sparta Sofia – Triumf Bucureşti. A fost tipărit sub această denumire chiar şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dispărînd în aprilie 1947, cînd a fost înlocuit pe piaţă de „Sportul Popular”.
Din 11 noiembrie 1967, cotidianul a luat numele „Sportul”, pe care l-a păstrat pînă la Revoluţie, fiind înlocuit de istoricul „Gazeta Sporturilor”.
Gazeta, al patrulea cel mai vechi ziar de sport din Europa
Anul fondării Denumire Ţară
1896 La Gazzetta dello Sport Italia
1903 Nemzeti Sport Ungaria
1906 Mundo Deportivo Spania
1924 GAZETA SPORTURILOR ROMÂNIA
1924 Corriere dello Sport Italia
1924 Sovieţki Sport URSS / Rusia
1938 Marca Spania
1945 Sport Iugoslavia / Serbia
1945 A Bola Portugalia
1945 Tuttosport Italia
1946 L’Equipe Franţa
1967 AS Spania