Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Spiritul strămoșesc al naționalei

...Și pe cînd un imn al microbiștilor?

Permalink to Spiritul strămoșesc al naționalei
vineri, 16 octombrie 2015, 6:27

Și de ce, mă rog frumos, să nu-i dai, Doamne, nimănui viața fotbalistului? Ce înseamnă discriminarea asta? Adică viața mea de microbist e de neglijat? Știe cineva prin cîte frămîntări sufletești trec și eu, microbist al lui Gabi Torje, de pildă? Desigur, frămîntările sufletești sînt mai nimic față de o rupere de menisc, dar dor și ele, merită și ele dacă nu o doină, măcar un rock nebun… Torje al meu – așa cum am avut de-a lungul vieții un Apolzan al meu, un Oaidă al meu, un Boloni al meu – Torje îmi spune înaintea meciului cu Finlanda că „dacă nu-i batem, nu încape nici o scuză”. Nu-i batem și ne apar imediat o mie de scuze față de noi, microbiștii; le primesc, îmi mănînc limba să nu exclam un sincer „huo” pentru cît de prost au jucat în repriza a doua și mă costă această sacrificare a sincerității.

Ca după victoria cu calificare la Feroe, să mă trezesc că Torje al meu îmi dă o palmă fiindcă nu am crezut în forța naționalei; o încasez și aștept un imn în cinstea vieții ingrate de microbist. Pînă atunci, îmi permit să înalț un cînticel voios pentru acest 3-0 în Feroe, primul 3-0 al României în aceste preliminarii europene, un 3-0 care cu siguranță v-a scăpat. Înșirăm toate cifrele catastrofale, dar nu vedem că, după 10 meciuri, într-o grupă facilă, România a marcat, oficial, cuiva, 3 goluri, dintre care două din afara careului! Vedeți că nu sîntem drepți cu băieții?

Ca să fiu și mai drept și mai puțin ironic, cer să se consemneze și acest aspect: după ce Budescu, în minutul 4, a realizat un 1-0, naționala i-a lăsat pe feroezi să joace cum vor, așa cum o știe de cîte ori conduce cu 1-0; pînă în minutul 45, cînd Budescu a făcut mirobolant și fistichiu un 2-0 liniștitor, cel mai valabil om al nostru a fost Tătărușanu. Nu-mi prezint scuze, dar acesta e spiritul strămoșesc al naționalei: cu Pițurcă sau Iordănescu la cîrmă, orice 1-0, fie și din primele minute, se îngheață sau, mai bine zis, se apără. Nu avem instinct ofensiv, dar ne putem lăuda că nu există echipă europeană care, în preliminarii, să fi primit doar două boabe în 10 meciuri. Numai România a reușit această performanță greu de contestat.

Nu cred că în cîteva luni, pînă-n vară, se va modifica acest spirit pe care l-aș numi ancestral, așa cum ni l-a inoculat, nu fără succes, temporizarea angelicului Niculescu. Președintele Federației zice de pe acum că e sigură trecerea noastră de grupe în turneul final. Fiindcă nu știu care va fi grupa noastră, emit doar speranța idilică și virtuoasă că vom juca frumos și vom ieși cu fruntea sus, ca rugbyștii. Restul e iluzie, iar diferența dintre speranță și iluzie stă la baza vieții de microbist.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

victor L (127 comentarii)  •  16 octombrie 2015, 8:36

Sanatate, domnule Cosasu.
Eu inteleg in felul meu: noi va iubim, si va mai probozim uneori, ca sinteti ai nostri, cu rele si (putine) bune, dar nu ne luati de prosti.
Sinteti cam lenesi, si putini dintre voi alearga de placere surduca aia; banii sint idealul vostru, dar pentru asta nu sinteti de condamnat. Dupa bani alergam (mai cu folos, mai fara spor) si noi.
Nu incercati sa-i „imitati” pe rugbysti, nu aveti antrenori care sa va explice chichirezul.
Si sa stiti ca desi reprezentati Romania, nu ma reprezentati si pe mine, ci pe voi.
Ma voi bucura sau intrista (cel mai adesea), pentru voi.

GOGOBERIDZE (7 comentarii)  •  16 octombrie 2015, 9:43

E o vorba in popor,mic si al dracu’. Aceasta eroare genetica,are cap numai ca sa nu-l ploua -n gat.De-o obraznicie fara de margini,ia la refec tot ce nu lauda prestatiile lor de poarca pe maidan.Asa-i cand se suie scroafa-n copac,mai vrea sa si zboare.

dragan (767 comentarii)  •  16 octombrie 2015, 14:54

p.s la p.s. „eroare genetica”,”scroafa-n copac”!?….;incerc,domnule Radu-in lipsa unui moderator onest-sa echilibrez acest „go-torje-go”cu o intrebare:”I like Chopin”?cum si Cristi se pare ca este de acord-„Chopin?superb!dar sa fie musai varianta cintata,in 1983,de Jimmy Page”-nu-mi ramine decit sa va urez multa bafta! P.S.definitiv!”Huston”aveti o problema!mare!cunoscind-o pe Lelia,va prevad o iarna grea;are ea o vorba:”cubul rubik”!…

gicu (305 comentarii)  •  16 octombrie 2015, 15:04

Sanatate, maestre!

Luc (1 comentarii)  •  16 octombrie 2015, 22:45

Va scriu din Noua Zeelanda si va spun ca se confirma: am iesit cu fruntea sus de la mondialul de rugby. Am primit felicitari de la colegii mei kiwioti vis a vis de cum a jucat Romania la mondial. Asta e ceva. Sa-i vedem p-astia la fotbal. Eu zic ca diferenta o face o singura chestiune, de fapt doua: atitudinea si educatia.

GOGOBERIDZE (7 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 6:52

Care a fost rezultatul meciului Noua Zeelanda -Franta domnule Dragan, pentru ca eu nu l-am vazut ,am stat sa revad interviurile lui Torje pline de elocinta.

Cineva (9 comentarii)  •  21 octombrie 2015, 15:21

In totalitate de acord, Maestre! C.

Comentează