Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Rugbistic vorbind

E clar: nu facem față vitezei cu care se joacă azi pe planeta Ovalia

Permalink to Rugbistic vorbind
vineri, 2 octombrie 2015, 5:39

Nu se poate spune că România a jucat mai prost cu Irlanda decît cu Franța. În fond, fie chiar la urma urmei, adică în ultimele minute, cînd învingătorii se relaxaseră cu bonusul pentru joc ofensiv în buzunar, tot le-am dat cîte un eseu. S-a văzut cum se ovaționează azi un eseu, oricine îl marchează, indiferent cînd, aici, din nou, nu e ca la fotbal cînd marchezi un gol la 0-6, la 0-5 și nu contează. În rugby, contează cum te „omori”, cu ultimele puteri, să înscrii pe tabelă.

E evident că Irlanda a fost în meciul cu noi mai bună decît Franța. Nici nu știu dacă Franța i-ar bate azi; i-am placat cît am putut, dar ne-au rupt în viteză, atît pe treisferturi, cît și integral în grămadă; nu ne-au permis să-i atacăm cît de cît serios, nu am izbutit să ne apropiem de buturile lor, ne-am epuizat doar încercînd să-i împiedicăm să joace. E cea mai urîtă oboseală – aceea venită nu din prea multă ofensivă, ci din neputința de a te apăra. Pe lung și pe lat, ne-au jucat prea repede. Rugbistic vorbind, nu facem față la asemenea viteză. Într-o mai mare măsură decît Franța, Irlanda asta ne-a fixat distanța care ne desparte de cei mari pe această planetă a Ovaliei. Sigur că nu este o revelație, la naiba, nu sîntem naivi.

Cînd vezi ce face Argentina cu Georgia (54-9) nu poți să nu te gîndești la cum ne chinuim, de atîția ani, în orice meci cu Georgia. Așa că deocamdată, rugbistic și deloc fotbalistic vorbind, tot ce-am văzut mai frumos a fost meciul Țara Galilor – Anglia, cu extraordinara ambiție a galezilor de a întoarce scorul, de a nu se supune favoritului – ceea ce, cel puțin pentru mine, e fascinația supremă în sport. Plus, desigur, bubuitoarea victorie a Japoniei în fața Africii de Sud, deși la cîteva zile mai tîrziu, am văzut cum a pus lucrurile la punct Scoția cu aceeași neistovită Japonie.

Altfel, ca să ne întoarcem acasă, nu m-aș hazarda într-un pronostic privind șansele României în fața Italiei și Canadei. Ca să fiu concis, e bine că băieții s-au putut bucura că au jucat cu (aproape) 90.000 de spectatori în tribune. Cu mintea noastră strict fotbalistică, putem bagateliza mult și bine această bucurie. Nu ne e greu. Dar mie, cînd le-am citit declarațiile, cu stropul de lirism rămas în zilele noastre, mi-a apărut live Parcul nostru, al Copilului din București, unde ani de zile ne strîngeam, ca o sectă de credincioși, să mai vedem un meci Grivița Roșie cu nu mai știu cine, o șarjă, un placaj, un drop… E adevărat că azi nu mai avem dreptul la lirism. Dar n-o fi și ăsta un drept al omului? Pe dracu’!

Comentarii (7)Adaugă comentariu

nea caisa (2 comentarii)  •  2 octombrie 2015, 9:03

Bravo, maestre!

lazy (1 comentarii)  •  2 octombrie 2015, 9:18

pai daca avem cel mai batran lot de la Cupa Mondiala e normal sa nu fim prea straluciti la capitolul viteza. nu cred ca a fost inteleapta deloc preferinta asta doar pentru jucatori spre sfarsit de cariera.

gicu (305 comentarii)  •  2 octombrie 2015, 11:39

Sanatate, maestre!

Gareth Edwards (1 comentarii)  •  2 octombrie 2015, 12:45

Domnule Cosasu, la cati diletanti si-au gasit culcus in lumea jurnalistilor de sport din tarisoara asta, regret sincer ca nu scrieti mai mult despre rugby. De fapt, sunt dezamagit…Pacat, indubitabil sunteti un om de soi si ati putea aduce multe servicii acestui sport extraordinar insa lipsit aproape complet de mediatizare si sprijin.

LEONIDAS (1 comentarii)  •  2 octombrie 2015, 13:41

Adevarul e ca dupa ce am vazut Franta-Canada , m-am calmat..!,nu mai am nici o speranta ca putem bate Canada si Italia..!.Toti ceilalti joaca un rugby in viteza, si nu de acum de vreo 30 de ani !.Iar noi jucam in acelasi stil de 40 de ani !!.Chiar daca canadienii nu au valoarea Frantei m-au uimit ca pot juca in acelasi ritm rapid pe treisferturi, ceea ce noi n-am reusit niciodata in istorie ..!, si dupa cum vad nu vom reusi niciodata..

gilos (7 comentarii)  •  3 octombrie 2015, 9:32

Multa sanatate, maestre ! Frumos articol, baietii nostri merita toata admiratia pentru ca ne-au facut partasi la acest eveniment planetar din lumea rugby-ului.

dragan (767 comentarii)  •  3 octombrie 2015, 10:20

„evreica”Lelia ar spune ca dreptul la poezie (ah,cratima!)e una,iar responsabilitatea de-a fi drept intre popoare-alta!…;pe primul loc,domnule Radu? dreptul la replica!-ca nu degeaba e ea ziarista…;poate,singura…!

Comentează