Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ingrați, la Halep nu ne mai uităm?

Minunea finalei ne-a obscurizat performanța ei

Permalink to Ingrați, la Halep nu ne mai uităm?
vineri, 18 septembrie 2015, 7:06

De la Mats Wilander și CTP, de la T.R.U., ieri, la Nicolae Manolescu, care m-a sunat după semifinala Vinci – Williams să mă întrebe ce se întîmplă – o lume întreagă de specialiști și avizați socotește că la US Open a avut loc o minune. Nu sînt mai puțin entuziasmat: mă bucur sistematic cînd se bulversează clasamentele. Strict personal, am ținut cu Vinci din cauza filmelor italiene, alea vechi, neorealistele; cu fața ei de femeie muncită, peste care au trecut multe tristeți, mi s-a părut că văd în ea pe nevasta celui care, în filmul acela nemuritor, își căuta, cu țîncul lîngă el, bicicleta furată. Victoria o transforma brusc într-o adolescentă adorabilă în volubilitatea ei. Wilander era absolut stupefiat cînd ea îl lămurea veselă că a jucat cu un singur gînd: pune mingea în teren și aleargă! Tot neorealist vorbind, pe mine m-au șocat locurile lor în clasamentele la zi. Pennetta pe 26, Vinci pe 43 veneau aproximativ din zona Monicăi Niculescu și a Irinei Begu. Merg mai departe și mă gîndesc la cîte eșecuri, la cîte decepții au avut de suportat pînă să ajungă ca una din ele s-o învingă pe Williams și amîndouă să joace finala. Imposibil să nu mă îndrept spre Simona Halep, cea mai tînără dintre cele 4 semifinaliste, cam cu un deceniu mai mică. Minunea finalei ne-a obscurizat performanța ei. Sîntem cu totul ingrați.

La curent cu toate vorbele grele adunate după numeroasele decepții provocate de jocul ei, îndrăznesc să scriu că meciul ei cu Azarenka din sferturi a fost tot ce ne-a dat mai bun tenisul ei. Nu-i acordam nici o șansă după ce văzusem acea partidă dintre Azarenka și Kerber, poate cea mai cumplită din tot turneul feminin în violența schimburilor. Wilander pronosticase (mai greșește și el…) că Azarenka e singura care o poate bate pe Serena. Halep a dezechilibrat-o, a luptat cu o energie curat-extraordinară și a anihilat bombardamentul bielorusei cu o forță antiaeriană care a exasperat-o pe cea din fața ei; putem avea încă obiecții la trecerea dificilă din ofensivă în defensivă, ne putem crispa cînd se apropie de fileu, dar sfertul ei cu Azarenka e de neuitat. Ce-a făcut a doua zi cu Pennetta cred că nu e o enigmă: nu a mai putut, atîta au dus-o puterile după efortul din sferturi. E de neconceput? E rușinos? Avem tot atîta minte cît suflet…

Prefer să glumesc cu Țiriac, care cică nici el nu știe cum de-a pierdut Halep la Pennetta. În schimb, știm cumva de ce nu l-a putut învinge Federer pe Djokovici într-o finală de Mare Șlem, acolo unde nu e loc de surprize ca la doamne. Locurile 1 și 2 la bărbați încă sînt inamovibile. Totuși, oricît de mult ținem la Federer, la geniul, finețea și eleganța lui, cu atît ne devine mai clar că azi, în meciurile de mare calibru, nu-l poate învinge pe Nole, al căru geniu se bazează pe o rezistență mentală fără fisură. Ratarea atîtor breakuri de către Federer ne spune că Djokovici suportă psihic mai bine presiunea inerentă a ciocnirilor decisive. Și nici un Federer nu va cuteza să declare că poate juca fără presiune.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Ionel (3 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 7:47

Tot respectul maestre!Minunat articol!(ca de obicei).Eu cred ca Simona este la ora asta singurul mare sportiv roman si merita toata dragostea si sustinerea noastra.Sa ne bucuram ca o avem!(Daca nu ar fi ea de cine ne-am putea bucura?)

seba (8 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 10:44

victoria robertei vinci cu serena williams este cel mai frumos moment din sport pe care l-am vazut in ultimul timp. iar la interviul de dupa am vazut ca roberta este o tipa foooarte misto 🙂
simona a jucat extraordinar cu azarenka. cu pennetta a prins o zi mai slabuta, e normal dupa o victorie istovitoare. plus ca flavia pennetta este o jucatoare foarte buna, indiferent de locul din clasament.

gicu (305 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 11:31

Sanatate, maestre!

GOGOBERIDZE (7 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 12:21

Cred ca Halep si-a atins nivelul maxim de performanta,urmeaza coborasul si asta cat de curand.Sufera de sindromul plangareto- vaicaret,ca toti aromani.La cate suferinte are trebuie sa aiba o sanatate de fier ca sa le poata duce pe toate.

victor L (127 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 13:05

Sanatate, domnule Cosasu.
Subscriu la cele scrise.
Dar pentru mine socul infringerii Simonei (desi era de prevazut si nu e chiar o surpriza dupa meciul cu Azarenka), apoi infringerea Serenei, a fost atit de dur incit mi-am propus sa iau o pauza de la tenis pina la turneul de la Singapore.
Doar si pentru meciul cu Azarenka, Simona are simpatia mea si urari de bine la turneul primelor 8.

Lila (1 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 14:20

Ai dreptate maestre, suntem ingrati de-a dreptul; in plus e plin internetul de „specialisti” si mai ales de vanduti, care isi ponegresc neamul si tara in favoarea strainilor. Oare, chiar nu avem ochi decat pentru alte valori iar cele nationale nu conteaza?! Insa e adevarat, sunt foarte multi cei doresc distrugerea noastra pe toate planurile si nu ii vedem, ba le mai si cantam in struna! atunci sa mai cantam „desteapte-te romane”?

Florin (1 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 15:47

Bun comentariu. Ce pot sa mai spun Hai Simona. Esti tanara ai tot timpul sa ti iei revansa. Singura problema ca acum ca niciodata sunt ff multe jucatoare apropiate ca nivel.Si toate fug si dau in minge s o rupa. Vorba lui Simona la turneul de la Toronto a jucat numai finale.

Ibiectiv (18 comentarii)  •  18 septembrie 2015, 16:07

Maestre, de acord cu ce scrieti despre Simona si Vinci.
Nu sunt de acord, in schimb, cu doua dintre afirmatiile din final: ca Djokovic ar fi genial si ca nu va mai fi invins la acest nivel (in finale de grand slam) de catre Federer. Djokvic a invatat sa se stapaneasca, are o buna rezistenta mentala, dar este esentialmente un jucator de pe fundul terenului, care beneficiaza de multele erori nefortate ale lui Roger! Pe langa inovatiile din ultimul timp, elvetianul are nevoie si de un psiholog de acelasi calibru cu antrenorul Edberg. C.

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 5:36

…Maestre trebuie sa recunoastem ca Halp nu poate sa castige niciodata un Mare Slem …in rest numai de bine …

Venom (6 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 7:57

Eliminarea Simonei n-a fost previzibilă, dar poate fi explicată. Dacă eu încă regret că a pierdut culoarul către titlu, atât de larg cum se vedea după victoria la Azarenka, îmi închipui cum se simte ea. Sper să își revină repede și să treacă de urlătoarea Sharapova și fratele Williams într-o semi, și respectiv, finală, epice, la Singapore.

Obiectiv (2 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 11:09

Daca la nivel metal am observat anumite fisuri in „blindajul” lui Roger, la nivel fizic (cel la care se raporteaza aprope toata lumea) nu exista nicio diferenta. Peste 5-10 ani, Roger nu va avea slabiciuni evidente prin comparatie cu djokovic (las minuscula, ca nu-l agreez si pentru ca tenisul lui nu-i apreciat de prea multi comentatori/iubitori ai tenisului; in acest an, Djokovic n-a produs/jucat niciun meci la nivelul celor realizate de Federer la Londra si New York)! O.

Comentează