Fără presiune nu se poate
Sfîrșitul lumii e altul la Nadal, altul la Halep

„Am pierdut un turneu, nu e sfîrșitul lumii. Ea a jucat bine, a lovit bine, merita să cîștige. Acum sînt relaxată…”, a declarat Halep, după această înfrîngere severă (7-5, 6-1) în fața acelei Baroni. Relaxat la rîndu-mi, îmi permit să-mi aduc aminte de acel prim set de la US Open 2014, tot un 7-5 în favoarea croatei, după ce Simona a condus cu 5-2… În ambele meciuri cel de-al doilea set a fost catastrofal pentru „a noastră”. Dintre jucătoarele obscure, departe de primele 10-20 această Baroni (atunci a nu știu cîta sub locul 100, azi a 70-a), este cea care a bătut-o cel mai rău pe Simona.
Nimic în jocul acestei „palide figuri” cu un forehand cumplit nu-i convine fetei noastre și nici miercuri nu i-a venit de hac, „deși am făcut tot ce am putut”. Desigur, nu e sfîrșitul lumii, cum zice și Nadal, numai că Nadal are și pe ce să se bazeze cînd „filozofează” așa, dar Halep încă nu – asta s-o spunem cît mai relaxați. Fiindcă sînt dintre acei cîțiva care nu pot scrie decît sub presiunea memoriei, azi rămîn la ce am scris anul trecut, după US Open-ul acela amar: o judec pe Halep fără durități inutile, dar și fără vreo bunăvoință bleagă. Dacă îmi place că ține să joace cît mai bine ceea ce poate (cu excepția zilei de alaltăieri), dacă o plasez, cu fizicul ei ingrat, în descendența uneia dintre cele mai atașante jucătoare, Justine Henin – îmi displace, în afara jocului la fileu, mișcarea ei în spectacolul zilnic al declarațiilor stereotipe, conformiste, corecte publicitar.
Nu neg că ele sînt sub presiunea noastră, a nenumăraților fani intoxicați de idolatrie. Avem nevoie permanentă de idoli, cu cît sînt ei mai puțini, vorba domnului Lucian Boia în discuția exemplară cu Cristi Geambașu. Îndrăznesc să cred că poate și noi am consacrat-o prea devreme pe Simona lîngă Nadia, Ilie și Hagi, și ea nu s-a distanțat încă de această formidabilă presiune. Mai mult, ni se spune că „refuză ideea de presiune”, ea joacă strict după cum simte, conform feeling-ului ei; în mai toate sporturile se face o enormă propagandă în favoarea lipsei de presiune; ar fi o mare calitate să joci fără să simți presiune, adică senin, calm, imperturbabil la ce-i în afară, la ce se vorbește, la ce se calculează și se inoculează; se pasează presiunea pe celălalt, ca și cum ar fi o mare șmecherie.
E o eroare, un fals. Fără presiune – mai ales cea interioară – nu se poate juca, scrie, trăi. Nu poți să fii a 3-a, a 5-a, a 50-a din lume și să zici, zîmbind, că nu-ți pasă a cîta ești, tu joci cum simți. Feeling-ul tău e tot dintr-o presiune, a orgoliului, a cotei de celebritate cu consecința ei inestimabilă, fără de care nu pășești în arenă. Fără să-mi închipui că pun presiune asupra ei, aș dori ca Halep să fie măcar mai concisă în declarații și mult mai dezinvoltă la fileu.