A fost sau nu un complot anti-Messi?
Eu știu că spontană e doar coada la brînză.
Fotbalul fiind, de cînd mă știu, un joc în 11, nu văd de ce nu ne-ar interesa la fel de mult ca un Balon de Aur, votul pentru echipa anului 2013. […]
Eu știu că spontană e doar coada la brînză.
Fotbalul fiind, de cînd mă știu, un joc în 11, nu văd de ce nu ne-ar interesa la fel de mult ca un Balon de Aur, votul pentru echipa anului 2013. Sînt două – una stabilită prin elita specialiștilor la Gala FIFA, alta de către UEFA prin votul fanilor de pe tot continentul. Diferențele nu sînt de neglijat. În apărare nu avem probleme, FIFA și UEFA merg tot cu Neuer în poartă, Lahm, Silva și Ramos, doar la al patrulea fundaș cei de la Zurich preferîndu-l pe Dani Alves lui Alaba al fanilor. Nu-i de făcut scandal. De la mijloc în sus se lasă cu ușoare mișcări de gene și sprîncene: echipa UEFA îi vede la mijloc pe Bale, Reus, Ozil și Ribery (ceea ce e întru totul valabil), pe cînd echipa FIFA joacă doar în trei: Iniesta, Xavi, Ribery – asta ca să îi facă evident loc lui Messi la înaintare, lîngă Ibra și Ronaldo, incontestabili în ambele formații.
Din prima ochire, echipa UEFA nu-l are pe Messi și nici pe un altul de la Barca. E mai mult decît o bătaie densă din gene și o îndelungă ridicare a sprîncenelor; se poate emite un modern wow! E greu de crezut că a fost o conspirație a fanilor europeni anti-Barca, unul din acele comploturi la care nouă, pe aici, mereu ne merge mintea în orice domeniu. (Atenție, nici aici nu sîntem uniți: domnul Hoeness zice că a fost conspirație ca Bayernul lui Ribery să nu cucerească și Balonul de Aur) Să fi fost deci o spontană ignorare a valorilor barceloneze? Din nou experiența noastră ne spune că spontană e doar coada la brînză… Dacă mă luați din scurt voi scrie că pe mine mă jenează absența din orice echipă în 2013 a lui Schweinsteiger şi, mai ales, mai ales, a lui Rooney; vin imediat și precizez că sînt conștient de subiectivismul meu: sînt fan Premier League și trăiesc din plin paradoxul englez. Cel mai pasionant campionat – ca echilibru al echipelor – nu dă lumii un fotbalist englez măcar de top 4-5… În Anglia pot juca, pe lire sterline și în spirit britanic, cel mai bun fotbalist african, cel mai bun bosniac, cel mai bun sîrb, cel mai bun uruguayan, cel mai bun olandez, cel mai bun român, dar englezi de cea mai înaltă valoare continentală nu… Și în același timp cer să nu ni se ia Premier League, oricît ne-a explicat TRU că nu e cazul să idilizăm nici fotbalul de acolo.
Revenind la gala Balonului de Aur, deplîng răceala cu care au fost tratate lacrimile lui Ronaldo. M-au emoționat, deși am o îndelungă experiență personală și națională în a le pune la îndoială sinceritatea și chiar a rîde rău de ele. Cred că au fost adevărate – după cum i s-a mișcat omușorul, cel mai gingaș om vizibil din corpul nostru; îți trebuie o mare artă în a-l manipula. Cristiano Ronaldo nu cred că o posedă și pe asta.