Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Fan Manchester de când mi-a dispărut Edwards

Primul fotbalist străin cu care am folosit pronumele personal

Permalink to Fan Manchester de când mi-a dispărut Edwards
vineri, 12 februarie 2021, 6:56

Săptămâna trecută, pe 6 februarie 2021, am împlinit și aniversat 63 de ani de când sunt fan Manchester United; pe 6 februarie 1958, avionul lor se prăbușise la Munchen și mi se prăpădiseră mulți în catastrofă; printre ei și Duncan Edwards, un half extraordinar, care mă entuziasmase cu un an înainte când jucase la București, pe „23”, contra naționalei noastre de tineret (1-0, 26.05.1957); a fost primul fotbalist străin cu care am folosit pronumele personal mi – mi s-a prăpădit.

Doza personală a bucuriei de a trăi

La ora aceea săracă în cultură fotbalistică – accidentul a fost redus la un titlu în Sportul popular -, Edwards mi-a dat acea „doză personală a bucuriei de a trăi”, cum a formulat odată un ziarist englez, care asculta de o lege nescrisă ca între două adjective să-l aleagă pe cel mai slab… Țin cu MUN de când mi-a dispărut Edwards. Sper că mai sunt în viață câțiva care să înțeleagă concizia acestei propozițiuni. În anii aceia aveam o slabă cultură telegenică. Exista un documentar englez, „Goal”, despre nebunia fotbalului în Insulă, azi o banalitate…

Despre Best

De unde să visăm în 1958 că vom prinde zile și nopți în care să vedem, noaptea, meciuri după meciuri din Premier League? În fapt, știu mai puține despre Edwards decât despre Best, cealaltă glorie a United-ului din acei ani ’60. Nu am văzut mult Best, nu am despre el decât un citat elocvent dintr-o „Istorie a rock-ului și a fotbalului”: „Inventând un alt fotbal, Best e fiul spiritual al lui Garrincha, tată spiritual al lui Cruyff și Maradona și, alături de ei, cel mai mare fotbalist care a jucat pe Terra”.

Cum am feștelit-o săptămâna trecută

De la Best încoace, am ceva bibliografie cu United; de la Cantona, Ferguson, Beckham, Scholes, Giggs, Rooney până la acest puști McTominay și mai pot înșira ca în distribuțiile filmelor mele preferate, drame, melodrame și chiar comedii mai mult sau mai puțin dureroase. Fan United, nu scrie nicăieri că vei fi posesorul unui marș triumfal, mai ales când l-ai avut antrenor pe Van Gaal. Chiar săptămâna trecută, alegând verbele cele mai slabe, am feștelit-o în ultimul minut cu Everton, un 3-3 după ce am condus la pauză cu 2-0 și apoi cu 3-2, fiindcă Everton a egalat după pauză.

Victoria scepticilor nemîntuiți

Pe 6 februarie 2021 am pierdut două puncte față de City ca în Cupă să ne chinuim cu West Ham (1-0 în prelungiri, gol dat tot de McTominay). Nu jucăm mai bine decât Liverpool și să nu mi se spună că acel 1-4 al lui Klopp (?!) cu Guardiola e un scor adevărat. Nu cred că actualul United – fie cu Cavani, cu Rashford (cu driblingul său mai puțin viclean decât fuleul), cu Fernandes – mai poate lua titlul și aud clar riposta celor de altădată, ca a celor de la Steaua către FCSB: „Nu veți cuceri niciodată ce am cucerit noi”. Exact – sunt sceptic, dar cine dacă nu Anglia și al ei God Save the Queen plus Premier League ne-au învățat că de partea scepticilor nemântuiți e, de obicei, victoria?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  12 februarie 2021, 7:29

Sanatate, maestre!

Mihai (2 comentarii)  •  12 februarie 2021, 8:33

Va multumesc pentru aducerile aminte! Tata era fan Duncan, spunandu-mi ca nu a existat un jucator mai elegant. In mintea mea de copil MU era ceva special, prin ricoseu in '66 am tinut cu Anglia lui sir Bobby. Desi dupa Ploiesti am ramas la inima cu LFC pina in ziua de astazi, Best "mi-a" fost jucatorul cel mai aproape de suflet... Va doresc multa sanatate!

regalistul (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 9:36

United are câteva zeci de milioane de fani în întreaga lume. E cel mai iubt club de pe toate meridianele.

Royal Madrid (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 10:09

Absolut neinsemnat, alta mazgaleala din lada de zestre, deja golita. Real Madrid este cea mai galonata si iubita echipa din lume, restul ie calcan. Hala Madrid!

Ramblas (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 10:23

Eu tin cu Barcelona, sunt fan Messi. Mi-a placut umilinta pe care le-a dat-o taranilor din Nordul Angliei in finala din 2009. Messi, gol cu capul, ha, ha, maxima satisfactie. Doi ani mai tarziu i-a batut iar pe neputinciosii aia in finala de Champions. Le-a trecut prin fata nasului doua trofee, doar sa le miroase. He, he, sa crape fierea in ei de ciuda. Barcelona este Lute pentru taranii din Nordul Angliei, cum ii prinde, cum ii tufe.

George (5 comentarii)  •  12 februarie 2021, 10:43

@Ramblas Amuzant comentariul tau, mai ales finalul cu Lute. Messi este indiscutabil cel mai mare jucator din ultimile decenii. Atunci cand vrea sa-si umilieasca adversarul ii marcheaza gol cu capul. Respect Messi, respect Barcelona. Salutari de la Mizil!

George (5 comentarii)  •  12 februarie 2021, 11:12

Pardon, umileasca. Vorbim corect romaneste la Mizil, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasile (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 11:16

eu sunt mai tanar, fan de la (datorita lui) Cantona. @Ramblas conceptie de frustrat. orice fotbalist profesionist intra pe teren cu gandul sa castige nu sa-si umileasca adversarul. nu cred ca gandeste vreunul astfel pt ca roata se invarte ... orice jucator ofensiv joaca cu gandul sa marcheze. indiferent cum (cu piciorul, capul sau chiar mana ...) important e sa profite de orice ocazie si sa dea gol. ps nu cred ca bayern a vrut sa umileasca barcelona cand le-au dat 8 (opt).

tanut (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 11:29

asa ceva asa ceva asa ceva asa ceva

Badea Romanul (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 13:21

Taci si inghite, frustratule cu o mie de account! Esti hater Hagi pentru ca a revenit in nationala exact cu ocazia dublei victorii contra ungurilor, de asemenea, hater Barcelona, Messi si Guardiola pentru ca i-au umilit pe taranii din Manchester (a doua ta echipa, dupa Dinamo) in DOUA finale de Champions. Scuipi venin impotriva lui Hagi si a Barcelonei, ***, care confunda sportul cu razboiul. Taci si inghite!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gelu Palade (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 13:43

Respect Ramblas pentru comentariul inteligent. Messi este deja in istoria fotbalului.

partizan (16 comentarii)  •  12 februarie 2021, 19:31

garrincha, best, cruyff si maradona (ultimul intrand, desigur, intr- alta categorie, a sa proprie)). orice om care macar a rasfoit istoria fotbalului (disponibila in carti, pe youtube) nu poate decat sa aprobe. desigur, au fost si di stefano, messi sau pele, dar ei erau bijuterii montate in rame aurite, echipe exceptionale.

the_gunner (54 comentarii)  •  12 februarie 2021, 21:29

@Radu Cosasu . Good on ya mate ! ManU fan declarat ! Trebuie sa aveți ceva curaj pt asta .Unii ar spune “vânători de glorie” ( ca și despre ManC,Chelsea fani),alții v-ar compatimi pt dezamăgiri îndurate in ultimii ani .Despre Edwards a rămas doar legenda .Foarte putine rezumate filmate și doar amintirile părtinitoare ale fanilor de atunci .Best a fost cel mai extravagant fotbalist .Pe teren și in afara lui .Dacă ManU a intrat in legenda cu CCE ‘68 ,totul i se datoreste unui singur om,portarul Stepheny .Acolo,in poarta ,a ținut flacara sperantei sa ardă .Un erou uitat azi.Perioada Ferguson a fost foarte productiva atita timp cit clubul a aparținut comunității ,dar ,mai apoi ,Glazerii și-au băgat coada și clubul e ce e azi .Umbra celui ce a fost odată ,iar umbrele nu sperie pe nimeni .Atita timp cit clubul e in mina americanilor ,adio glorie !

Procter (18 comentarii)  •  13 februarie 2021, 3:03

Multi jucatori buni la MU și a ți enumerat câțiva dar , l ați emis pe CR7, care a câștigat un Champions League cu ei... Și câteva Campionate cu ajutorul “ arbitrului” Nu sunt fun MU ,dar vă citesc mereu și vă urez multă sănătate !!

Manchester is blue (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 8:23

Il omagiezi pe Duncan Edwards, dar in poza este George Best. Mestere, dai rateuri in fiecare articol, esti de rasul curcilor.

Ie de stanga-dreapta-mijloc (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 12:10

"Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le!”-apoi inchei articolul cu fraza “Steaua către FCSB: „Nu veți cuceri niciodată ce am cucerit noi”. Asta ca sa inciti subtil, fara sa se bage de seama. He, he, vai de pixul tau smochinit.

Fapta si rasplata (1 comentarii)  •  16 februarie 2021, 10:57

@Ie de stanga-dreapta-mijloc Niciodata n-a avut talent, memoria l-a lasat demult, nu-i ramane decat sa bage strambe, cu speranta de-a provoca naivii care cad in plasa. Cea mai buna solutie pentru individul asta, ca si pentru ceilalti este sa-i ignori. Nu le citi articolele, nu-ti obosi mintea cu mazgalelile lor, NU MERITA ATENTIA.

Comentează