Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Gabi și Șumi

Despre echilibru ca vorbă rară între noi

Permalink to Gabi și Șumi
vineri, 15 ianuarie 2021, 7:47

L-am auzit cu ochii mei – cum se spune azi, în era audiovizualului – pe Gabi Balint pronunțându-se la Digi în conflictul Șumi-Gaziantep: „Eu țin la el, îmi place, e simpatic, dar trebuie să înțeleagă că a greșit. El singur și-a făcut bagajele și a plecat de acolo”.

Sunt rari cei echilibrați

Nu numai că sunt de acord, ca de obicei, cu analiza lui, la greșelile lui Șumi – de altfel, asumate și de acesta -, dar și eu aș scrie despre Balint tot așa: „Țin la el, îmi place, e simpatic…”. Și mai mult decât simpatic – țin la Gabi pentru echilibrul judecăților sale.

Sunt rari în fotbalul nostru, în dialogurile noastre (vorba vine dialoguri…) cei echilibrați, gata să înceapă o controversă cu cuvintele: „Eu țin la el, îmi place”…dar…însă…totuși… În general, a fi echilibrat la noi nu e o vorbă serioasă, de luat în seamă, ci dimpotrivă – e privit cu ironie, cu un anume dispreț.

Adică ce înseamnă că e echilibrat? Vrea cumva să împace varza cu capra…? Stă cu fundul în două luntri…? Știu și mai bune și mai dure: nu mai umblați cu duhul blândeții, e anacronic, a trecut vremea lui și a ironiilor, a nuanțelor!

Moștenirea numită Maxim

Totuși, exact duhul blândeții mă face să-mi placă cum a înțeles Șumi să-și încheie plecarea de la Gaziantep. Acceptând că a greșit, că și-a pus în cap întreg orașul, el a nuanțat adorabil de ofensiv și deloc ofensat: „Ce-am făcut eu aici n-o să mai aibă ei așa ceva în viața lor”.

Și ce s-a întâmplat imediat după aceea? Gaziantep a fost eliminată din Cupa Turciei și Gazeta noastră titra pe a-ntâia, fie și cu semn de întrebare, dar la zi: Maxim la Beșiktaș? Cine? La cine? Tocmai omul pe care Șumi l-a făcut celebru acolo, demn de interesul unei fruntașe ca Beșiktaș, dovedindu-se încă o dată ce poate face Șumi dintr-un fotbalist de atâtea ori discutabil. Dacă nu mi-o ia pixul prea repede, oare exagerez când scriu că Maxim la Beșiktaș ar fi cel mai nuanțat și mai blând-ironic răspuns al lui Șumi la tot ce a pățit acolo?

Nu sunt o mare putere!
Prin forța împrejurărilor, este imposibil să trecem peste această coincidență: Șumi pleacă de la Gaziantep exact când Dan Petrescu preia, tot în Turcia, o retrogradabilă – Kayserispor. Ca fan Dan, nu ascund că sunt dezamăgit: iar un român la o echipă de pe ultimele locuri, iar un destin cu probleme? Dan e straniu de optimist în privința salvării, el – omul pronosticurilor minimale și sceptice! Fie!

Am o lege personală de la care nu mă abat: nu-mi dau cu părerea când un fotbalist de calitate invocă interesele sale financiare. Cu o expresie tot a zilelor noastre: nu mă amestec în afacerile sale interne, nu sunt o asemenea mare putere.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Cristi (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 8:17

Iara despre acest personaj??? Mai penibil om ca Sumi nu am vazut, cum sa facut de rusine vorbind in portugheza si plangand in Turcia, asa ceva....Si ii faceti toti lobby pt ce ???? Omul nu poate mai mult, ii limitat.

Ioan C. (14 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 8:25

Mărturisirea simpatiei pentru unul sau altul nu-mi spune nimic, prefer o apreciere în termeni profesionali. Cît despre domnul Șumudică, este o vorbă: „Las-o așa cum a căzut!” Nu agreez debușeul oriental al antrenorilor și jucătorilor români.

gilos (3 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 10:35

Respect maestre, cu mentiunea ca Sumudica nu imi este deloc simpatic prin comportamentul sau manelisto-smenar a reusit sa pateze imaginea excelenta a sportivilor si antrenorilor romani...( nici nu suporta comparatie respectul pe care il au turcii fata de Hagi sau Gica Popescu, cu cea a acestui circar...)

RADU (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 13:54

La interviuri habless [portughess,] sa arati cat esti tu de intelighentich, nici-odata in Romaneste. Dar primul la bocit in limba lui Eminescu. Dupa: Esti facut sultan,bey,aga cetatean de onoare de turcii pe care tu vrei sa-i inveti negustorie. Bomboana pe coliva astia iti dau un sut in cur pentru neobrazare,iar tu ca un spahiu milostiv plangi si iti pui cenusa in cap. Basca : Mai declari ca nu stii care este tara ta,si nu esti puternic ca un turc. Un om,antrenor mai josnic ca asta turcii nu cred ca au vazut. Dar din urma vine palgagiosul Dan,ce credeti ca o sa zica Turcii ! Halal bre popor,Aferim asa antrenori.

Jean-Paul (35 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 13:54

La Multi ani, maestre! Acesta e primul meu mesaj pe Gsp in acest an. Da, Sumi si-a dat singur foc la valiza, netinand cont de raporturile contractuale dintre el si club. Acum, poate sa-si dea pumni in cap, dar e tarziu. Macar daca i-ar fi invatatura de minte. Cat despre Maxim, e important sa nu piarda din imaginea sa dupa ce Sumi nu mai e antrenor.....O plecare la alta echipa ar fi poate un pas inaint Echilibrul de care vorbeati despre Balint este tocmai ceea ce i-a lipsit lui Sumii. Pana la vara este vreme suficienta ca sa-i vina mintea la cap, sa rumege si sa o treaca in conduita....

ManX (12 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 14:21

Sa impace varza cu capra? In acest caz, varza cu ghilotina si capra cu carnea de porc. Carnea de porc on Turcia. Va rog sa ma credeti, cunosc in Belgia arabi care sunt morti dupa manele. Se pare ca in Turcia, manelistii ãālari chiar daca dansesza bine din buric, cu limba o cam lustruiesc....halal sa-i fie!!! Cum se spune in portugheza?

MACARIE (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 14:21

Jenant personaj !

gicu (305 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 15:12

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 11:17

Maestre, si eu il apreciez pe Balint pentru echilibrul dovedit in timp, mai ales in postura din ultimul timp, de analist Didi Sport! Totusi, consecventa sa binecunoscuta a cunoscut o ... "falie", atunci cand si-a exprimat ultima oara parerea in disputa/polemica CSA Steaua/FCSB! Sumudica este unantrenor bun/destoinic, dar persoana sa poate fi considerata tipica pentru spiritul balcanic! Totusi, are dreptate cand apreciaza ca ceea ce a realizat el acolo nu va fi repetat, intrucat Turcia este o tara mare si puternica sub aspect economic; prin urmare, sunt atatea cluburi care doresc sa se afirme, contestand dominatia gruparilor din Istanbul! Metropole precum Ankara si Izmir (orasele de pe locurile 2 si 3 ca numar de populatie) n-au acum, impreuna, decat 3 cluburi in Superliga turca, adica jumatate din gruparile pe care le are Istanbul in acest sezon! Iar cluburi care activeaza acum in ligile a II-a si a III-a au stadioane noi, mari si moderne, ceea ce sugereaza ambitiile mari existente in Turcia, tara in care fotbalul este cu adevarat "sportul rege"! O.

Comentează