Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Anii și banii

Un Top 20 aiuritor al unei instituții serioase

Permalink to Anii și banii
sâmbătă, 9 ianuarie 2021, 8:09

Și acum, fie și de pe primele zile ale lui 2021, ce fac sau, fără să abuzez, ce facem cu acest Top 20 al celor mai valoroși fotbaliști din 5 campionate europene, stabilit de Centrul Informațional pentru Studii Sportive?

CIES – 4 inițiale care sună a seriozitate. E bulversant, având în vedere criteriile sale: vârsta eroilor, durata contractelor respective, performanțele și progresele lor – e bulversant pentru competențele și orgoliul fiecăruia dintre noi, microbiștii cu mască sau fără, dar competenți 100%.

Numai asta ne lipsea după noptea aceea de la Washington, când, cum titrau ziarele lumii, „democrația s-a cutremurat în Statele Unite” și nu m-a lăsat să mă concentrez la o semifinală de Cupă a Angliei și un derby italian.

Eu nu amestec politica în fotbal. Ea se amestecă și nu poate fi ignorată: mai trăisem o asemenea experiență, cu 31 de ani în urmă, în iunie ’90, când minerii defilând de la Universitate spre Romană mă împiedicau să văd fază cu fază România – Camerun 1-2, la Mondialul din Italia.

E o complicată experiență de bucureștean pe care nu știu câți o mai posedă; nu mai aveam nevoie de ea în 2021, dar ea mă urmărea, eu butonând între Anglia și State.

Azi, cu clasamentul CIES în contemplare, nu mă jenez să scriu că i-am propus politicii să mă lase în pace (e un fel de a spune că i-am vorbit foarte urât) și m-am concentrat pe studiul lui, care mă contraria punct cu punct și, totodată, mă fermecase de la punctul 1.

Pe primul loc, ca bani, ani și valoare, se situa Rashford „al meu” – cum îmi permiteam să-i spun de mult, având ca acoperire gluma cu care răspunsesem cu câțiva ani buni în urmă unei vorbe celebre lansate de Gigi Becali: „Florinel Coman e mai bun ca Mbappe!”, după cum îi suflase MM; îi propusesem să fie mulțumit dacă Florinel se va ridica la valoarea lui Rashford!

Un cam nimeni la ora aceea, dar așa mi-a venit. Nu am găsit altă rimă… Azi, în 2021, Rashford (născut 1997) e pe primul loc, cu un contract până în 2024, la o valoare de 165 milioane euro, urmat de Haaland, la 152; iar Mbappe (născut în 1998) abia e pe locul 5, la o valoare de 194 milioane euro (faceți singuri scăderea…).

Pentru ca să nu mi-o iau în cap de deștept, dintr-o ochire văd că din acest Top 20 lipsesc Lewandowski și De Bruyne (preferații mei), dar – pentru a respecta obiectivitatea – îi caut și îi găsesc pe Ronaldo și pe Messi (incontestabilii!) abia pe locurile 131, CR7, la doar 47 de milioane, și pe Messi pe locul 97, cu o valoare de 54 (faceți singuri diferența).

Așa să fie, așa cum se calculează azi totul în ani și bani? E aiuritor? Ne putem opune? În fond, acest clasament nu ne înjură, doar ne contrazice, ne aduce strict „adevărurile” lui, altele decât competențele și gusturile noastre.

Să ne indignăm? Sau să-i înjur pentru că nu mi l-au pus pe Lewa și nu mi-au confirmat preferințele? Nu! Orice, dar să nu mai discutăm despre fotbaliști în invective! E urarea mea de sănătate (mintală) pentru 2021.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  9 ianuarie 2021, 12:22

Sanatate, maestre!

Tavi (ex Octavian) (9 comentarii)  •  9 ianuarie 2021, 16:23

Minerii au fost adusi la Bucuresti de comunisti speriati ca pierd puterea pentru a teroriza populatia. La fel BLM si Antifa au terorizat populatia incepand in Mai. Toate vocile stangii repetau papagaliceste: "Protestele si jafurile (looting) sunt complet justificate" - Desi magazinele, casele, oficiile jefuite si incediate n'aveau nimic cu politica. Puteti gasi cu usurinta clip-uri gen Chris Cuomo (CNN) "Show me where it says protests are supposed to be polite and peaceful". https://www.youtube.com/watch?v=W-zb58uiFjU&ab_channel=EricLutzen Demonstratia pro-Trump nu a urmarit jefuirea/terorizarea populatiei - doar exprimarea revoltei impotriva alegerilor masluite. Aceleasi voci care laudau jafurile si incendiile de cofetarii, magazine, farmacii, oficii medicale i'au numit imediat pe cei care au demonstrat pro-Trump teroristi. Bun venit in China Doamnelor si Domnilor de pretutindeni.

Cristian (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2021, 1:10

@Tavi ex Octavian Prietene, aia care au intrat și au furat din farmacii și cofetarii, sunt in cel mai rău caz niște infractori. Capitoliul este altceva, șTrumpii aia au atacat legea și constituția americană pentru ca nu le-a convenit rezultatul alegerilor. Probabil ca ești un înfocat susținător al celor 2 îngeri păzitori pe care ii are lumea in acest moment, Ștrump și Puțin. Dacă ai petrece mai puțin timp pe Facebook și ai deschide o carte, ți-ai da seama ca ceea ce a încercat Trump sa facă seamănă foarte țațe cu Puciul de la Berărie. Acum repede pe google

Emilian (9 comentarii)  •  10 ianuarie 2021, 6:14

Topurile astea sunt...ale unor oameni care nu au ce face si-si cauta de lucru. La ce folosesc ele, nimeni nu poate spune.

Observator (269 comentarii)  •  10 ianuarie 2021, 10:55

Maestre, va doresc un 2021 mai bun decat 2020 si multa sanatate! Acel clasament tine cont de varsta si valoarea pe care le au fotbalistii; fiind spre final de cariera, Lewa, Messi si Ronaldo sunt pe pozitii modeste! Totusi, ma suprind sumele atribuite unor fundasi (chiar daca sunt cunoscuti pentru spiritul lor ofensiv), care le concureaza pe cele ale atacantilor; nu-i posibil ca Alexander-Arnold sa fie inainte lui Mbappe si Davies sa fie plasat atat de bine (locul 8)!! In fine, Sancho este clar supraestimat, judecat dupa prestatiile din ultimele luni (chiar daca a marcat ieri)! Este clar, acest clasamant poate fi contestat, fundasii nefiind determinanti in stabilirea rezultatului (cate goluri marcheaza Davies si Alexander-Arnold)? O.

Tavi (ex Octavian) (9 comentarii)  •  10 ianuarie 2021, 19:58

@Cristian: Despre atacul la persoana - nu cred ca domeniul public stie cate carti am citit. Eu nu voi ghici cate carti ati citit. Trump a adus idei : 1) Exportul de bani si locuri de munca spre China combinat cu importul de narcotice din China e rau. 2) Taxele si tarifele Americane trebuie sa favorizeze America. 3) America are nevoie de granite cel putin tot atat de respectate cat ale Chinei. Trump a vandut si arme Ucrainenilor si n'a pornit NICI UN RAZBOI! Faptul ca nu simtiti durearea concreta a unora carora li s'au ars mijloacele de trai, dar aparati Capitoliul infestat de amanti de spioane chinezoaice va pune intr'adevar intr'o categorie de care nu apartin. "Infractorii" au terorizat coordinat clasa de mijloc Americana timp de 6-7 luni - mult mai aproape de actiunile "camasilor brune" decat orice ce s'ar intampla la Capitoliu. Un reprezentat cinstit American (Senator sau Representative) ar trebui sa fie la fel de ingrozit de circumsciptii de politie sau restaurante incediate in districtul sau cat e de o penetrare a Capitoliului. Apropo de penetrari, n'ati auzit de fortele de stanga care au penetrat Capitoliul si au asalatat Curtea Suprema la nominarile de "Supreme Justices" de acum cateva luni? Faptul ca unele proteste sunt mediatizate ca "juste sau inexistente" in timp ce altele ca "teroriste" arata doar culoare politica - nu adevar, nici jurnalism. Faptul ca Apple (companie Americana?!?) si alte platforme accepta orice comentarii derogatorii despre Trump (Presdinte American!) si cenzureaza multe despre Xi Jinping - arata pe cine servesc. Stiu cine e Putin - predecesorii lui m'au facut sa plec din Romania. Imi plac ideile lui Trump care are mult mai putin in comun cu Big Brother decat Xi.

Procter (18 comentarii)  •  10 ianuarie 2021, 20:37

@Tavi Trump a pierdut alegerile la o diferența de 7 milioane de voturi..... Ți aduci aminte de Clinton sa plângă in 2016 ca nu a pierdut și a fost furată ( a avut 3 milioane de voturi in plus) In 1990 minerii și in 2021 teroriștii au fost aduși de comuniști , care vor sa stea in Power pe viața așa ca prietenii tai,Xi,Putin,Kim

tav (9 comentarii)  •  11 ianuarie 2021, 3:41

@Procter: Vreti sa ma insultati? Pretinu' Xi ma sperie: vedeti paradele militare Chineze. Desi sinistri, P&K par copilasi pe langa Xi. Nu stiu care's prietenii D'voastra si nu vreau sa insult. Cine vrea sa'nteleaga cat de profund au afectat Alegerile Americane din 2020 "votarea prin posta" si eforturile Marilor (FB, Google, Twitter) de a suprima discutiile pro-Trump si mai ales orice discutie anti-Biden va intelege. Nu e nevoie sa'ntrebi cum oare s'a'ntrerupt votul in seara alegerilor: Ajunge sa afli ca Google, FB si Twitter au suprimat New York Post pen'ca a discutat banii familiei Biden din Ucraina & China. Ca sa va lamuriti dreptatea, puteti comenta idei (gen: 1. China Bani & Droguri; 2. Taxe & Tarife Americane; 3. Granita - mentionate mai sus.) + arme catre Ucraina & LIPSA de RAZBOI. Vezi: BushI razboi Golf, Clinton r Iugoslavia, BushII r Irac si Afg, Obama/Clinton/Biden-distrugerea Siriei+crearea ISIS+ce-o fi fost in Libia. Ca dictator *** Trump are aversiuni stranii contra razboiului. Altfel insultati-ma, insultati'l pe Trump - e usor. Mai greu e sa convingi. Clinton si aparatul ei? Mi'aduc aminte: TVul a explodat 4 ani cu acuzele dosarului Clinton (un surogat Clinton dragut e Swalwell 'al cu cariera politica fondata de amanta lui Chineza din SanFran) Dumneavoatra v'aduceti aminte? Poza cu amanta(Chineza) si soferul(Chinez) Senatoarei Feinstein e draguta. From the time of the Twitter Police, From the time of Big Xi, Greetings!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tavi (ex Octavian) (9 comentarii)  •  11 ianuarie 2021, 23:38

@GSP: Mi'ati acceptat postarile. Multumesc. Cuvantul cenzurat e un *** "***"/ "***" - De cand a candidat Trump a fost mereu catalogat "***," ***, ***, ... *** a pus lumea pe foc. Trump nu numai ca n'a pornit NICI UN conflict militar, a rezistat presiunii de a ataca Iranul, Siria, ... Cine vrea poate observa asta, cine nu ... Asta e tot. Inca odata multumesc pentru postari: Twitter le-ar fi sters. Sanatate si Multi Ani Fericiti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tavi (ex Octavian) (9 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 20:49

Inca odata multumesc, dar nu prea inteleg cenzurarile. Toata lumea stie ca Trump a fost catalogat drept "caz medical (a)cerebrist" si drept "pucist sef la berarie" - ca sa'l citez be @Cristian. Cuvintele cenzurate sunt folosite curent in carti si articole de tot felul. Altfel, toate bune !

Tutucea (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2021, 22:54

Tavi , pui prea mult suflet si nu prea ai cu cine argumenta . Baietii se vor convinge foarte repede de binefacerile liberalismului socialist de tip nou ( unde am mai auzit-o pe asta ? )

Comentează