Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Apropo de ancheta France Football

La noi, din nicio echipă de vis n-ar trebui să lipsească Ozon

Permalink to Apropo de ancheta France Football
vineri, 18 decembrie 2020, 7:22

Cele 3 echipe de vis selecționate de France Football din toată memoria fotbalului – acelea „din toate timpurile”, cum se spune cu emfază – sunt exemplar de decente și modeste în fața prezentului. Din cele 33 de celebrități incontestabile de pe Planeta Fotbal, doar 4 (Messi, Cristiano, Ramos și Neuer) aparțin vremii noastre, sunt la zi, dacă nu-i socotim și pe Xavi, și pe Iniesta, rătăciți și pierduți în actualitățile lui 2020.

Lupta de clasă!
Nu-i contrazic, nu am trăit „toate timpurile”, am prins doar a doua jumătate a secolului 20, din 1958, când Brazilia a cucerit titlul mondial și Partidul Comunist Brazilian s-a opus ca această victorie să fie a întregului popor fiindcă asta putea slăbi „lupta de clasă”… Am rămas pe viață fan Brazilia, cu amor pentru tot ce vine din America de Sud, cu tot ce ține de spontaneitatea lor fără de sistem și fără chiar de disciplină tactică. Desigur, când văd Dream Team-ul nr. 1, cu Maradona și Pele mijlocași în spatele lui Messi și Cristiano știu că asta e un suprarealism al jocului și mă amuz deplin. Cum să trăim în fotbal fără amuzament? Iată acest trident din echipa de vis nr. 2: Garrincha – Cruyff- Ronaldinho, să-l tot visezi cu Cruyff socotit Pele alb, omagiu la care nimeni nu zbiera.

Dreptul la visare
Acum, în decembrie 2020, mă întreb cum ar arăta o anchetă a France Football în fotbalul românesc? 3 echipe de vis – nu ar fi posibile? De ce nu ar fi posibil, fiindcă suntem în găleată? Oriunde se poate visa dacă nu ai pierdut memoria și imaginația. Eu nu le-am pierdut, nici chiar așa… 3 echipe de vis, dacă nu 3, măcar două, nu ne-ar întrista. Sau nu aveți chef? Eu mai am. Sigur că generația de aur a anilor ’70-’99 ar ocupa majoritatea locurilor, nu văd de ce ne-am întrista, dar din punctul meu de visare, 3 fotbaliști români nu ar trebui să lipsească: Ozon, Petschovschi și Nichi Dumitriu. Ozon e cel mai apropiat fiindcă, vai!, s-a prăpădit în 1996, tot într-un noiembrie, sunt 24 de ani de atunci, e dintre aceia de neuitat.

Popey al nostru
Născut în 1927, era cam cu 20 de ani mai în vârstă decât Dinu și Dobrin, cu vreo 38 peste Hagi. Nu a prins Guadalajara ’70, avea peste 40 de ani. Timp de aproape 20 de ani s-a spus că Ozon e un răsfățat al tribunelor. N-a fost doar răsfăț, ci și încântare, plăcere, haz, toate strânse în nume de drag: „Năsel”, „Nasone”, „Nozon”. Ca în Brazilia… Unde jucătorul mare are, la noi, și alte 2-3 nume. Cu Ozon jucam și noi samba aceea de-i zice sârbă. Ritmul lui era dat dracului, nu cunoștea plictisul, trebuia să danseze, să se demarcheze, amețindu-ne pe toți. „Nasone” era mic-pitic, fără fizic, dar mintea-i mergea cu mingea ca la nimeni altul și în fața câte unui Bluto, el avea ceva din Popeye.

El ne-a inoculat microbul
În afară de dezmierdare, mai era ceva: când se anunțau la difuzor echipele și se ajungea la numele lui, cei 80.000 începeau să vibreze și mai și. E celălalt semn, lângă diminutiv și titlul de golgeter, că ești mare în fotbal: cum ți se rostește numele, lumea să vibreze cu voioșie. Înainte de Dobrin-Gâscanul, Mopsul Dumitrache și de Marcelinho, mingicarii români l-au avut ca președinte pe Ozon. El ne-a inoculat microbul și niciodată această pandemie nu va izbuti să ne silească la a renunța la microbismul nostru.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Flaviu (3 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 8:15

1 . Stelea - Petrescu , Dinu , Gh Popescu , Chivu - Sabau , Dumitru , Balaci , Hagi - Dumitrache , Ad Ilie. 2. Lung - Contra , Sames , Belodedici , Klein- T Stoica , Bölöni , D Munteanu , Dobrin - Raducioiu , Mutu. 3. Lobonț - Iovan , Tamas , Andone , Vigu - R Nunwiiller , Lupescu , Lupu , I Dumitrescu - Lăcătuș , Camataru Este , binenteles doar o părere ...... subiectiva ca orice părere . Și cuprinde doar perioada de după Mexic 70 .

gicu (305 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 9:21

Sanatate, maestre!

victor L (127 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 11:28

Sanatate, domnule Radu Cosasu. Eu m-am "driblat" cu Ozon (si toata echipa Rapid) pe culoarele si prin salile de la Peles, in vara lui `59.

Ioan C. (14 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 11:58

Fotbaliștii ca fotbaliștii, dar îi invit pe tinerii prieteni să observe în poză tribunele pline ochi - adevăratul personaj, colectiv, al unei lumi trecute -, nu mă gîndesc doar la suta de mii de la cuplajele bucureștene, șezînd pînă-n linia de tușă, dar și cei 15.000 de hunedoreni pe care-i vedeam, copil, în Divizia C în anii '60, sau cei 40.000 de olteni. Mulți veneau la meci în costum și cravată.

Sably (2 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 12:33

Toată stima domnule Cosașu, multă sănătate vă doresc din suflet, măcar atâta cât talent și nobilă conduită ați adus în presă sportivă, și nu numai... Mai apoi, vă mulțumesc fiindcă -ți și la final- nu l-ați uitat pe Mopsul, Florea Dumitrache, după părerea mea, cel mai "frumos" , dacă nu cel mai bun " ***" al fotbalului, nu numai din România... Sănătate Maestre, "pix" viguros mulți ani în continuare!...

pawn (16 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 14:23

ozon... cum zicea nelu nunweiller ca a debutat in fotbal? "am intrat in vestiar ca junior si jucam a doua zi cu unirea tricolor. la unirea, ozon. s-a ridicat un nene mare si a zis cu voce groasa: cine-i, ba, ozon asta, ca vi-l tin maine de nu misca! a doua zi, unirea ne-a batut cu 7-0 si ozon a dat 5. si atunci, mi-am dat seama ca meseria de stoper e foaarte grea".

Observator (269 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 17:03

Nu l-am "apucat" pe Ozon, dar am incredere in discernamantul si memoria Maestrului! In schimb, Lewa a fost in mod cras lipsit de obiectivitate cand l-a mentionat pe primul loc pe Thiago Alcantara!! Din echipele "all time" nu pot lipsi van Basten si Ronaldo ("dintosul"), cele mai bune "varfuri" pe care le-am vazut evoluand! @ Flaviu Dupa parerea mea, Chivu a fost stoper si nu s-a ridicat la inaltimea "centralilor" pe care i-ati mentionat in primele 2 "garnituri"! Iar cu portarii ati gresit rau, in conditiile in care s-au ilustrat in tricoul "nationalei" Iordache, Raducanu, Voinescu si altii! O.

scoby57 (1 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 21:52

Frumos articol maestre Belphegor! Sunt convins că acolo sus unde se află Ozon zâmbește. Puști fiind, am avut ocazia să-l văd jucand.

Sundance kid (2 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 22:10

Robotul Rusi se vor lupta cu robotii Americani pe Marte iar in ro iei trenul de la gara de nord si cobori la Oradea in 11 ore ?

Sundance kid (2 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 22:14

Robotii Rusi se vor lupta cu robotii Americani pe Marte in timp ce in ro iei trenul de la gara de nord si cobori la Oradea in 11 ore ?

the_gunner (54 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 23:30

Era in noiembrie ‘61 cind ,cu tatăl meu CFR-istul,l-am văzut jucând pe Ozon in echipa Rapidului .In finala cupei cu ...Arieșul Turda .Urita vreme,urit rezultat ,urit teren ! L-am mai văzut ,mai tirziu, in echipa Progresului ,Ce echipa D-le ! Cu Mindru ,Karikas ,Mateianu,Oaida,Soare și,bineînțeles,Titus Ozon .La el am văzut prima data cum se depășește adversarul prin calcari succesive ale mingii .Avea in arsenal toate armele moderne (de acum) ale marilor dribleri.Varga Piți ,dinamovistul semăna cu el in joc ,dar,mai apoi,a apărut Dobrin cel neegalat de nimeni și Titus a fost uitat și trimis la arhiva istoriei .Ca și Dobrin însuși cind a apărut Hagi .Alt mare,dar MARE dribler a fost Niki Dumitriu.Intr-un meci cu Steaua a dat un gol trecând cu același dribling de toată echipa și l-a făcut pe Suciu sa plonjeze in groapa cu nisip de după poarta .Alte vremuri,alt fotbal ! @Observator .Grele timpuri vecine ,grele ! Nici in cele mai pesimiste perioade din viata mea de suporter nu mi-am închipuit ca ajungem așa .Echipa cu care fiecare vrea sa joace cind are nevoie de puncte. Mai pe românește ,ciuca bătăilor .Parca văd ca EVERTON da peste cap planurile marelui strateg Arteta. Sănătate !

doilaunu (6 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 6:23

va cred, domnule Cosasu. Din pacate noi avem putine inregistrari cu Balaci si foarte putine cu Dobrin. Despre Ozon nici nu poate fi vorba...

Observator (269 comentarii)  •  20 decembrie 2020, 11:31

@ the_gunner Board-ul este de vina pentru situatia actuala, atat prin proastele alegeri (Emery si Arteta, ultima chiar mai proasta decat prima), cat si prin intarzierea cu care ia masuri (de demitere a antrenorilor neperformanti)! Mai bine il pastrau pe Wenger si nu se ajungea in situatia actuala (cred ca se pune serios problema evitarii retrogradarii, in conditiile in care sunt doar 4 puncte pana la primul loc retrogradabil si in care urmeaza un meci cu Chelsea!). Saka este activ, dar slab la finalizare, in timp ce Willock si Nketiah nu se impun prin ceva anume. La slabele prestatii ale echipei se adauga si ghinioanele (autogoluri, suturi in bara), astfel incat Arteta va ramane in istorie drept managerul cu cele mai proaste rezultate din era PL! Nu ma mai refer la Liverpool (care castiga si cand joaca mai prost, sau cand are ocazii mai putine decat adversarii in unele reprize, cum a fost cazul cu Tottenham), Tottenham si Everton, acestea fiind, parca, de pe o alta planeta! O.

the_gunner (54 comentarii)  •  22 decembrie 2020, 1:22

@ Observator . Pentru mine e clar ! Board-ul vrea retrogradarea ! Pt acest lucru ei au nevoie neaparat de Arteta .Au anunțat deja ca in acest caz salariile vor fi tăiate cu 25% .Ar “economisi “ anul viitor £ 38 milioane și ar fi “premiați” cu £120 milioane pt cistigarea Championship ,plus £ 80 milioane de la sponsorul Fly Emirates.Total £238 milioane ! Tentant ,nu-i așa ? Aducerea ,acum,a unui antrenor capabil ar fi dezastruos pentru planurile lor.Anatemă ! Le-ar periclita £ 3 milioane in buzunar pt fiecare membru al Board -ului. 10%din total câstiguri împărțit la 9 membri .Ce părea de neconceput in era AV acum este foarte,foarte posibil .Arsenal și-ar pierde titlul de singura echipa neretrogradata in existența ei .Ce contează onoarea cind banii se amesteca ! Așa ca ,draga prietene,e timpul sa ne reevaluăm loialitatile ! Nu merita sa fim loiali unui club cu așa *** in componenta conducerii .Punct și de la capăt ! Sănătate !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (269 comentarii)  •  23 decembrie 2020, 7:21

@ the_gunner Mi-ar displacea profund sa fie adevarat scenariul pe care l-ati mentionat! Arsenal FC nu are probleme cu banii si veniturile din drepturile de televiziune sunt considerabil mai mari pentru cluburile din partea superioara a clasamentului PL decat ale celor din "zona rosie"!!! ARTETA DEMIS, PANA NU ESTE PREA TARZIU! O.

Observator (269 comentarii)  •  24 decembrie 2020, 8:04

@ the-gunner Arteta a dovedit din nou ca nu are nici pe departe valoarea unui manager de PL; daca trofeele cucerite la finalul sezonului trecut si la inceputul celui actual ;asau loc sperantelor, acestea s-au naruit abrupt in cele 14 etape scurse pana acum, cu infrangeri dureroase pe teren propriu, si nu in fata celor mai bune competitoare (exceptie fac Leicester, in campionat, precum si City, in Cupa Ligii)! Omul acesta nu are simtul masurii, n-are demnitate? Cum sa nu-ti dai demisa dupa atatea esecuri rusinoase? Sarbatori Fericite si multa sanatate, dvs. si familiei! Aceleasi urari titularului blogului si cititorilor GSP!

Comentează