Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Gerul într-o istorie a fotbalului românesc

Scriam la 20 februarie 1996: „Concret: se dârdâie în mii și mii de apartamente, se așteaptă cu înfrigurare sosirea petrolierelor în port, se închină pagini întregi mișcării vânturilor prin Carpați, sub Carpați, pe sub carpete și prin pivnițe, se stă […]

...

Gabi și Șumi

L-am auzit cu ochii mei – cum se spune azi, în era audiovizualului – pe Gabi Balint pronunțându-se la Digi în conflictul Șumi-Gaziantep: „Eu țin la el, îmi place, e simpatic, dar trebuie să înțeleagă că a greșit. El singur […]

...

Anii și banii

Și acum, fie și de pe primele zile ale lui 2021, ce fac sau, fără să abuzez, ce facem cu acest Top 20 al celor mai valoroși fotbaliști din 5 campionate europene, stabilit de Centrul Informațional pentru Studii Sportive?

CIES […]

...

Apropo de ancheta France Football

Cele 3 echipe de vis selecționate de France Football din toată memoria fotbalului – acelea „din toate timpurile”, cum se spune cu emfază – sunt exemplar de decente și modeste în fața prezentului. Din cele 33 de celebrități incontestabile de […]

...

Pele și lumea lui mai frumoasă

Nu-mi iese nici azi din minte, după 10 zile, cum a titrat L’Equipe prima sa pagină la dispariția lui Maradona: „Dumnezeu a murit”. E o propozițiune celebră în secolul 20 a filosofului german Friedrich Nietzsche. Există însă o replică pe […]

...

O zi grea din viața lui Maradona

De ce m-aș jena să-mi amintesc cum i-am luat, odată, apărarea?

Permalink to O zi grea din viața lui Maradona
sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 7:56

Toată lumea scrie și vorbește despre el la persoana 1 singular sau plural (Balint mi s-a părut exemplar în concizie: „Simt că mi-a murit cineva drag”). Mă supun, după 26 de ani… Având ca subtitlu: „Nu el e nebun, alții sunt oribili”, scriam la 15 februarie 1994:

„Nu văd absolut niciun scandal, nimic criminal în gloanțele cu care Maradona a tras în niște ziariști extrem de cicălitori și prost crescuți din jurul casei sale. Las că nici nu a ucis pe nimeni – cum bine se argumentează la peluză când nu vrei să vezi un penalty: „Ce, dom’le, i-a omorât? A vrut să-i sperie, să le transmită ceva din spaimele lui pe care ei – nesimțiți, smintindu-se după orice știre demnă de a-ntâia – nu vor să țină seama. Acum vor să-l trimită și la doctorul de nebuni. Dacă la Poliție Dieguito al meu nu vrea să se ducă, cum e normal, poate că la psihiatru ar fi cazul, dar cu o condiție: nu singur!

Eu, în locul lui – și îmi iau această îndrăzneală fiindcă țin la el cum numai la Pele și la Petschowski am ținut -, aș cere să vină cu mine, la doctorul de nervi, și ziariștii în care am tras. Să mă consulte și pe mine, dar și pe ei. Acolo, la Mauricio Abadi, specialistul, s-ar vedea cine e nebun, eu, Maradona, sau ei? Iubesc prea mult ziariștii de fotbal ca să nu mă întreb câți dintre agresorii lui sunt „de-ai noștri”, ai celor care știm ce era o centrare a lui, un șut, o fentă, un dribling. Asta nu ni se spune în știrile care, toate, fac din Maradona un nenorocit căzut în demență. E dezgustător chiar dacă pot accepta că El Pibe s-a drogat, a curvăsărit sau a fost incorect politic…

Ce-aș fi făcut eu dacă Maradona n-ar fi vrut să mă primească în casa lui pentru un interviu și mi-ar fi urlat că pune mâna pe pușcă dacă nu-l las în pace? Aș fi instalat un ecran mare în fața casei și aș fi pus, toată noaptea, scene din marile lui partide; aș fi început cu slalomul printre englezi din ’86, cea mai grandioasă scenă de la Pele încoace, aș fi continuat până la plânsul după finala din ’90. El ar fi ieșit atunci din casă și m-ar fi chemat frumos: „Hai, nea Radule, vino să-ți spun ceva – cred că sunt sfârșit”.”

Notă 2020: Ca și Dan Petrescu, sunt șocat de decretarea în Argentina a unui doliu național de 3 zile la dispariția unui fotbalist. În criza mondială a personalităților, nu văd cui – dintre cei care conduc lumea – i s-ar putea consacra 3 zile de doliu național. Acolo, la ei, în America Latină, a mai avut loc un asemenea doliu național: când Brazilia a pierdut titlul mondial, pe Maracana, în fața Uruguayului. Europeni raționaliști, ne-au rămas inexplicabile patetismele lor. Lăsați-le așa, inexplicabile – poate vom fi mai inteligenți în înțelegerea harababurii mondiale.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Observator (255 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 8:30

Aveati si aveti dreptate, Maestre! Dincolo de ... diversele sale "derapaje" de dincolo de stadion, Maradona a fost o personalitate care a marcat fotbalul mondial, aducand Argentinei un al doilea titlu mondial si clubului napoletan o notorietate internationala! Maradona a fost un adevarat lider in teren, tragand efectiv echipele dupa el, rol pe care Messi (fotabalist extraordinar, de altfel) nu-l poatea avea/juca niciodata! Ziaristii din ziua de astazi, mai ales de la noi, nu sunt decat niste mesageri a tot ce urmeaza sa se intample mai rau (nu numai din punct de vedere sanitar!), lucru valabil si pentru destui redactori GSP! Cum s-a mai scris, Pele a avut langa el si alti fotbalisti extraordinari in "campaniile" din 1958, 1962 si 1970, in timp ce Diego a avut doar niste (buni, totusi) "locotenenti", mai ales in echipa nationala! O.

Umila generatie (19 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 9:18

"Nu greșelile, ci faptele lui cele mari i-au adus căderea"- rostea Kogalniceanu la moartea lui Cuza -cred ca acest epitaf i se potriveste si lui Maradona. N-as adauga altceva, performantele sale sportive spun totul. Somn usor, Diego!

Bau (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 9:25

Te ai trezit si tu *** ,sa *** *** la adresa GENIULUI Maradona? *** si culca te la loc,***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (52 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 10:38

Maradona este în ADN_ul fotbalului, nu este cea mai pură genă, dar sigur una din cele valoroase, cea resposabilă de frumusețe. Sfinții mondiali ne aburesc cu puritatea lor, propăvăduită tăios, în ciuda *** trase sub preș. Cei cu musca pe căciulă sunt pedagogii perfecți când bâzîie în ograda altora. Condiția umană se subordonează „aruncatului cu piatra”, prin extrapolare, din îndemnul divin. Sănătate maestre și numai bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gelu Sachelarie (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 13:04

@Umila generatie Frumos omagiu, prea subtil pentru agramatii cu 8 clase care misuna pe aici. Frumos si tributul nationalei de rugby a Noii Zeelande care l-a omagiat inaintea meciului cu nationala pumelor. Salutari de la Turda!

gicu (297 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 13:35

Sanatate, maestre!

marius (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 16:22

moartea lui Ayrton Senna a mai provocat un asemenea val de emoție. și nu doar în Brazilia

Ioan C. (12 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 16:27

Eu aș pune un bemol la ridicarea în slăvi a lui Maradona, mergînd pînă la „cel mai mare fotbalist din istorie” (nici nu poate exista așa ceva). Înțeleg nevoia de idoli, înțeleg și defectele lor, dar nu aprob asemenea lucruri, respectul meu merge spre un Bobby Charlton, Pele, Eusebio, Gerd Müller, Cruyff. Altfel, R.I.P. Maradona.

di livio (35 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 20:41

frumos...slalomul printre englezi, cea mai grandioasă scenă de la Pele încoace...cînd văd ce scrie Naum mă gîndesc la schele de covrig

the_gunner (47 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 22:31

D-lui Radu Cosasu .Am fost printre primii care au aflat trista veste .Nici un merit ,doar ora neobișnuita de trezire ,4am .Deasemenea ,primul care a comentat pe blogul Dvs din editorialul trecut evenimentul tragic.Acum propun bloggerilor un boicot in masa .Sa nu-i mai viziteze site-ul lui NAUM ! Acest “om” se considera original in sensul ca se opune curentului .N-a înțeles ca lumea il adora pe Maradona pentru ce a făcut pe teren ,pentru viata sa de FOTBALIST ,nu pentru incorectitudinea politica din viata de zi cu zi ! Pe mine ,ca spectator ,nu ma interesează admirația sa (demnă de toată lauda) pt un Putin ,Castro,sau Chavez .Pe mine ma interesează și ma încânta faptele sale din teren .Acolo unde și-a insirat oponenții ca pe bilutele abacului ,cu execuții pe care mulți nici măcar nu le pot visa.Cea mai geniala o consider pasa la Burruchaga din finala cu RFG la Mexico ‘86 .Strict opinia mea .Sintem cu toții ,intr-un fel sau altul,niște căzături morale.Mințim,furam,curvim,practicam perversiuni sexuale ,egoiști ,ipocriți etc.etc. Atunci Naum ,de ce vezi paiul din ochiul lui Diego și nu vezi bârna ta ?

motanul incaltat (52 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 3:14

Nu intlegi de ce a decretat Argentina 3 zile de doliu national???? Dar intelegi de ce in Romania sunt inmormintati cu onoruri militare generali fosti comunisti care au tras in semeni lor sau au dat comanda, acum 30 de ani....

Urod (22 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 6:56

Cred ca au mai fost 3 zile de doliu, cand a murit Ayrton Sena, daca nu ma insel... Dar, da, a fost unul din cei mari 2 mari... Pele si Maradona... Pentru mine Pele a fost mai complet ca jucator, el a fost si un atlet perfect. Este greu sa faci diferenta, pt ca cei doi aveau acea magie in joc, pe care o gasesti extrem, extrem de greu. Si Cruyff era urias, dar totusi jocul lui fantastic, nu avea acel magnetism... Da, este de discutat despre felul in care si-a trait viața, dar in cazul marilor artisti, se discuta despre operă in primul rând.... Ce nu sunt de acord, nu sunt cu exagerarile din exprimare sau din comportament... Nu trebuie sa ne smulgem hainele de pe noi, ca sa aratam cat l-am iubit. Asa cum ati zis, Balint a fost cel mai inspirat... " A murit cineva drag"

Draculea (5 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 11:40

BRAVO maître, exceptional articol !

Florin pop (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 12:27

Oamenii se definesc dupa faptele lor Ce a facut Maradona ,ce bucurii o adus si ce o facut ctpu si radu naum la viata lor

ManX (11 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 13:25

"E dezgustător chiar dacă pot accepta că El Pibe s-a drogat, a curvăsărit sau a fost incorect politic…" Incorect politic? De ce? S-a declarat Maradona comunist? A fost comunist? Imposibil. Imaginea lui Castro este total diferita in America de Sud si Centrala. Nici macar comunism nu pot sa consider aceasta ideologie aparuta in aceasta parte a planetei.Politic incorect pentru ca sustine si se alatura presedintilor din America de Sud care se opun FTAA. In fine, raspunsul este dat in ultima dumneavoastra propozitie. Cu Stima,

the_gunner (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 18:17

@ ManX .Cind am scris ca Maradona a fost catalogat drept politic incorect ma refeream la faptul ca presa vestica ,in majoritate,l-a condamnat cu ocazia vizitelor in Cuba ,întrevederilor cu Castro și Chavez și misivelor adresate lui Putin de ziua lui .In ochii acestei prese cei trei sint anateme .Oameni care s-au pus de-a curmezisul in calea progresului noii ordini și n-au acceptat transformarea țărilor lor in colonii ale marilor concerne (așa cum este România,de-altfel) .Nu,Diego n-a fost comunist ,dar ideile sale de cum ar trebui sa fie lumea au deranjat anumite cercuri .Multe !

ManX (11 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 19:12

@the_gunner (2 comentarii) • 29 noiembrie 2020, 18:17 Nu am facut aluzie la mesajul tau. L-am parcurs, dar doar acum l-am citit în întregime. Zilele astea am vazut pe Arte, un post de televiziune franco-german, un reportaj despre el. In seara asta este unul pe o televiziune belgiana. Sper sa am timp sa-l vad, chiar daca o sa fie subiecte care o sa se repete, tratate la fel. Omul Maradona îl cunosti si descoperi în filmul lui Kusturica facut despre el. Este gratuit pe youtube. Sfârsitul sau este similar cu cel a lui Michael Jackson. De la 11 ani a fost sub presiunea camerelor de televiziune si a fanilor. Avem si noi unu' în Carpati care la 22 este înca tânar si trebuie sa creasca...De clasa mondiala, am uitat sa precizez. Cu cine sa fie politic de acord decât cu Putin,Castro si Chavez având în vedere situatia politica si economica în America de Sud. Printul Charles a vrut sa-l cunoasca si l-a refuzat. Din spusele lui, multi oameni politici nu si-au dorit sa-l mai întâlneasca datorita faptului ca le spunea în fata ceea ce gândeste despre ei si politica lor. Naum, Ioanitoaia? Nu mai citesc de mult timp.

Robert (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 22:44

Pe când un editorial, sau zece, despre Iosif Petschowski? Ceala nu trebuie uitat!

the_gunner (47 comentarii)  •  1 decembrie 2020, 11:28

@Robert.Stimate domn,apreciez sugestia Dvs .L-am cunoscut pe Petchowski ,Ioji Bacsi,foarte bine .Omul ,nu fotbalistul.Am fost aproape vecin cu el .Locuiam pe strBethowen in Arad .La cite o partida de șah îmi povestea ceva aventuri din adolescenta și tinerețea lui .De la el am învățat sa vorbesc numai întrebat și chiar atunci sa nu spun tot ce știu.Înțelept sfat ! Ma ajutat mult in viata .Unul din regretele sale a fost și faptul ca a refuzat sa joace pt Naționala minune a Ungariei .Avea dreptul căci era și cetățean maghiar din anii ‘40.Cu multă durere am fost și la serviciul funerar și înmormîntare .Pacat ca nu i se acorda atenția postuma de care e demn !

Observator (255 comentarii)  •  1 decembrie 2020, 14:45

@ the_gunner Daca Arteta va fi lasat pana la sfarsitul mandatului si se va clasa intre primii 4 cu jucatorii promovati (m-am convins, Saka este f. slab la finalizare) cu mare insistenta de el, inseamna ca perseverenta sa va da roade si ca noi nu ne pricepem indeajuns; daca insa nu se va intampla sa-si duca la bun sfarsit contractul si nici nu se va califica direct (nu prin Europa League) in grupele Ch. League, atunci toti cei care i-au acordat incredere sunt lipsiti de profesionalism, au contribuit la prelungirea sincopei clubului si si-au batut joc de toti suporterii! O.

Comentează