Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

”Maturizarea e totul”

Știu ce mi-a venit să-i compar pe Florinel cu Rashford. Am obiecții

Permalink to ”Maturizarea e totul”
sâmbătă, 31 octombrie 2020, 7:18

Indiscutabil, cu Young Boys nu a fost meciul de neuitat al CFR-ului. Dând-o pe memorie, rareori am văzut un asemenea echilibru al confuziilor în jocul ambelor echipe. Până și golurile au fost marcate din două intense meleuri din careuri.

Despre speranță
Oricum a fost jocul, rezultatul susține și el acea confuzie care nu o dată se numește frumos: speranță. Tot ce am citit mai frumos despre speranță – și nu văd de ce aș evita această idee într-un articol despre fotbal – sună așa: „Ceea ce Îl uimește pe Cel care ne privește de Sus este speranța oamenilor”.

Revenind printre noi, sper că se va accepta fără gânduri rele bucuria hattrickului lui Rashford din acest 5-0 al lui United la Leipzig. De atâta timp nu am mai scris o vorbă bună despre ea.

Nu am mai avut de ce să mă mai entuziasmeze oamenii acestui norvegian, Ole Gunnar Solkjaer, cam prea apatic, după gustul meu, poate prea decent. Rashford, nu cu oricine, Red Bull nu e, azi, o echipă oarecare, din lotul banalităților, ne-a încântat miercuri seară.

Rashford al meu
O scriu la plural fiindcă au sunat abundent fani după luni lungi de tăcere în care îmi îngăduisem să-l pomenesc, articulând abuziv „Rashford al meu”. De unde această intimitate?

Sunt vreo doi ani de când, citind în limba română „Florinel Coman e mai bun decât Mbappe”, mi-a sărit capacul și i-am replicat – poate prea vesel – că Florinel ar trebui să fie mulțumit dacă-l va ajunge pe Rashford, care, pe atunci, încă nu era Rashford acel explorator de spații lungi, cum îi place lui Gică Hagi să fie orice 10. Dar așa îl vedea pixul meu: ca un termen de comparație.

Maturizarea e totul
Și azi îl socotesc pe Mbappe incomparabil, Florinel a progresat mult, totuși progresele lui Rashford nu sunt de aceeași natură și am obiecții la pixul meu nechibzuit. Ce mi-a venit cu compararea lor?

Sunt două talente diferite și, mai mult ca sigur, două destine diferite. Sigur că l-aș vrea pe Florinel la nivelul de notorietate și succes al lui Rashford, dar, cum a scris-o un englez, mult mai celebru decât fotbaliștii lumii: „Maturizarea e totul”.

Maturizarea lui Rashford, într-un campionat de forța acestei Premier League, va fi fatal superioară celei a lui Florinel care la noi rivalizează, deocamdată, doar cu Dennis Man.

Tot astfel cum destinele lui Ionuț Radu și Pickford – portarii acelui fabulos România-Anglia 4-2 care-l făcuse pe Radu Paraschivescu să-și piardă luciditatea – au fost, vai!, diferite, în pofida talentelor incontestabile.

Altfel, la ce ne oferă astăzi Champions League, fotbalul lui Bayern mi se pare cel mai convingător, revelația este Șahtior Donețk, bizar rămâne Real Madrid.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

TheRealRedDog (1 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 9:18

La Mulți Ani maestre, multa sănătate și sa scrieți în continuare, va citesc cu mare placere mereu! Ziariștii mai tineri, doar în căutare de scandal, ar avea ce învața de la dvs! Dacă v-ar citi cu atenție ! Îmi permit sa fac o corectura: formația din Leipzig se numeste Rasen Ball, in Germania nu e voie sa folosești numele sponsorului ca și nume al echipei. De acolo vine RB. În rest numai de bine!

17 Nentori Tirana (2 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 9:28

Bravo domnu Radu, e articol de Oscar, sa ramineti samatos, la multi ami ! Aşa am vazut meciul lui Dinamo, asa a intrat in cap: Inima lui Florinel Coman bătea cu putere, gata să-i iasă din piept: i-a venit de hac dinamovistului, ura, ura (şi la gară ) nepotolită pentru exploatatorii spaniolilor, clocoteşte mai aprig în sufletul lui. Ea îi întăreşte puterile, îi reface mai ageră privirea de vultur. Ca Radu Cosaşu. Se întăreşte spiritul de vigilenţă al stelistilor. Mobilizaţi de bolşe pardon de poetul Mustată – eroismul lui va fi scris cu brazi pe Tâmpa !, va promi Statuie ! - tinerii din comuna Berceni au stins un atac pus de mâna criminală a unui arbitru dinamovist şi în vreme ce dulaii ca duşmani de clasă din banda subversivă spaniola lovesc cu ură înverşunată în patria noastră dragă, în inima tinerilor stelişti s-a aprins mai fierbinte dragostea pentru avutul ţării, în inima lor, a lui Coman, Man, Tase, … flacăra de nestins a patriotismului arde tot mai învăpăiat, tot mai învăpăiat! Cum scrie şi Radu Cosaşu, Tineri ca voi ne trebuie draga Florinel, - care sa aprinda Scânteia Tineretului in Patria noastra scumpă ...

Ali Bec (9 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 10:39

La Multi Ani si sănătate maestre! Sa ne păstrați luciditatea și humorul cât se poate de mult. Apropos de articol zic ca era chiar binevenita comparația lui Florinel cu Rashford. Ar fi chiar interesant de urmărit evoluțiile pe parcursul anilor următori. Așa, ca o trecere in revista Halloween de Halloween. Oricum astfel de comparații sunt mai realiste și totodata mai folositoare decât cele cu Cruyff sau Zidane, care fura vehiculate in zilele trecute. Cum ar fi, dacă l-am compara pe Ianis de pilda cu Nicolò Zaniolo? Oare alde Ioanitoaia sau Regele tata ar pricepe ceva? Așa, cu timpul? Interesant de urmărit.

Gicu ascute tot (2 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 10:56

"Rahsford al meu", alta data "lewandowski al meu" si tot asa, joaca ai nostri cu ai nostri, si uite asa jucam numai pe centru, sa nu suparam pe nimeni. Adica ie bine ca sunt toti ai nostri sa nu pierdem niciodata pentru ca pacea si armonia face oamenii mai buni si veseli.

gicu (305 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 11:36

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 11:38

La Multi Ani, Maestre, din nou! In privinta comparatiei Rashford/Coman, lucrurie sunt inca de pe acum clare, indiferent cat de bun va deveni, in timp, Florinel!Fara unele minusuri, as zice ca favoritul dvs. se va impune fara probleme si intr-o comparatie cu ratangiul Sterling! United si alte cluburi din Anglia au in acest sezon o inconstanta condamnabila; chiar si asa, ma bucura lectia data clubului RB Leipzig, ajuns prea repede in "elita" europeana! Apropo de Germania: Bayern ramane port-drapelul lor, dar astept si pentru ei o "catastrofa" comparabila cu cea a "elevilor' lui Nagelsmann, dupa cea din Bundesliga (la Hoffenheim)! O.

itu52 (54 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 11:42

Articol cât un vaccin. Venerabilii nanogenari prețuiesc bucuriile sufletului punându-le deasupra banalităților cotidiene. La mulți ani maestre! Pix lucid și multe pipe!

Costy (2 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 12:03

A fost Henderson in poartă, nu Pikford. Henderson aparține de M.U. Mai zicem că suntem fani. Eu, îmbătrânim.

Codrin Padureanu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 13:16

La multi ani! Va citesc si va simpatizez de zeci de ani.Probabil , cu 50 de ani in urma citeam un ,,TELEX" al dumneavoastra:,,in Thailanda in Thailanda , um amuno , un amuno , ce amuno ba! , un avion a deturnat un elefant..." intr-un ziar a vremurilor si posibil , de atunci nu cred ca am scapat prea multe articole ale dumneavoastra.Aveti ceva atractiv in pix indiferent despre ce si despre cine scrieti.Va doresc SANATATE si tot ce va doriti! Un admirator Codrin Padureanu.

Cristian B (2 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 15:18

Sănătate, libertate și pace!

Danic (4 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 18:42

Ne bucuram sa va citim și la 90 așa cum am făcut-o și la 60 când v-am descoperit.Ulterior am recuperat cu cărțile dvs.La multi ani cu sănătate!Păcat că Gazeta nu a găsit de cuviință să vă dedice un nr. special.

Urod (26 comentarii)  •  31 octombrie 2020, 19:39

La multi ani, domnule Radu Cosașu!!!!..Aveti perfecta dreptate, maturizarea conteaza, dar as mai adauga ceva... pana la maturizare avem nevoie de cei ce stiu sa creasca sportivi. Oare ii mai avem...?!!!!

Radu Sapasu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2020, 14:39

Maturarizarea ie totul, suncile de Parma si branzeturile de cea mai buna sunt exportate in SUA, Australia, Japonia, restul ramane ie pentru Italia. Cei mai buni ziaristi din Romania au iemigrat, ramanem cu pistruiatul nonagenar care exalta apoca de aur, iar astazi scrie aceste ineptii, presarate cu erori. TATAIE, pensioneaza-te! Nu ai bunul simt de a retrage? Ajunge, esti ridicol!! P.S. Nu cenzura comentariile nefavorabile, lipsite de vulgaritati!

Nila Samadau (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2020, 15:02

Pickford era portarul la Under 21 si Rooney varf de atac, dar am avut noroc ca l-a tinut antrenorul pentru semifinale, altfel era jale de Ianis si echipa lui. In fiecare articol ai greseli MACROSCOPICE, te-a lasat memoria de multa vreme, chiar nu realizezi cat de ridicol esti?

Gica Analfabetu (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2020, 15:22

Cre'ca ala de mai sus voia sa spuna Nu ie, adica a fost, mai corect spus ramane pentru Etalia. Sunt emotionat, ie primul meu comentariu am vazut ca baetii comenteaza pe aicea da ma scuzati daca scriu inperfect da nu cred ca sunt aiurea in tranvai ca si matale gresesti nume fapte. Pickford a jucat la sub dousunu in doua mii saptespe, anul trecut in Etalia iera altu da tu nu ti minte.

Alin Paicu (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2020, 15:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (269 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 14:29

@ the_gunner In sfarsit, o victorie contra unei echipe mari, chiar pe terenul acesteia. Jocul a fost destul de bun, insa a fost nevoie de o imprudenta a lui Pogba pentru ca Aubameyang sa mai inscrie si el; cred ca este prima victorie in deplasare dupa destui ani impotriva celorlalte cluburi din "big four", devenit ulterior "big six"! Toate au probleme in campionat, insa cele care se "impiedica" cel mai putin vor ajunge in grupele Ch. League! Sper ca sunteti, bine, sanatos si ca va descurcati bine cu productia de bete de undite! O.

Parpanghel (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2020, 7:50

Nu se poate face comparatia dintre cei doi, Messi in afara Barcelonei isi pierde statulul de lider, la nationala Argentinei este un jucator absolut comun. Pumele aveau cea mai puternica echipa din lume atat in 2006, cat si patru ani mai tarziu, au pierdut lamentabil. Cu acea echipa Maradona ar fi castigat fluierand titlul mondial.

Fa-te ca lucrezi! (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 14:38

Maturizarea e importanta, dar usurarea, usurarea, coane Jorj este totul"-vorba lui Dinica din "Cuibul de viespi". Pickford a jucat contra lui Florinel la Under21, titularul Shilton era suspendat dupa vorbele de dulce soptite la urechea lui Maradona. Bravo, iar ai pus-o de un articol de pomina! I-auzi una, i-auzi doua, hop si asa!

Onoriu turnatorul (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 19:59

Aplauze pentru victoria lui Basaksekir in fata anonimilor din Manchester. Urmeaza recitalul echipei lui Pixulescu pe Nou Camp. Il stiu ambitios, cred ca nu pleaca fara o manita, dar e loc de mai bine.

Gabi Galan (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 21:55

@ Onoriul turnatorul Important ca Juventus i-a umilit pe descultii lui Attila. Barcelona exagereaza cu echipa de liliputani: Messi, Griesman, Cazu in spati, Pedri, Jordi Alba, Dest. Niciunul dintre ei n-are mai mult de 1,50 m, parca e gradinita de copii.

Andrei (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2020, 22:17

@ Onoriu Avea dreptate Balint, experimentul cu de Jong fundas central este o nebunie, apoi jocul lent previzibil, pase laterale, toate mingile trebuie sa ajunga la Messi, care joaca lent, previzibil, poarta mingea exagerat de mult. Nimeni nu suteaza de la marginea careului, cui sa-i centrezi la cap, cand toti sunt jumate de buletin?

Comentează