Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Nicio calificare fără un sacrificiu?

L-am sunat pe Cornel Dinu, după acest victorios 1-1 cu Danemarca: „Cornel, ce s-ar fi întâmplat, tot într-un noiembrie, din 1969, dacă atunci, tot pentru a ne califica la Mondialul ’70, când dădeam cu Grecia la București, ne calificam și […]

...

Răbdarea și mândria

Încântător de convingător – în pasele, driblingurile și șuturile lui – acest interviu dens acordat lui Ovidiu Ioanițoaia de către Eric de Oliveira; l-am citit cu pixul atent, omul având expresie și talent sufletesc. Recunosc că nu sunt obiectiv, eu […]

...

Nu vreau să pamfletizez

Nu mă îndoiesc că numeroși comentatori și nu mai puțini internauți sunt gata să pamfletizeze acest prea elocvent 5-0 de la Roma, fixat din primul minut și desăvârșit până în minutul 90. Nu mă înscriu în acest trend. Ar fi […]

...

”Maturizarea e totul”

Indiscutabil, cu Young Boys nu a fost meciul de neuitat al CFR-ului. Dând-o pe memorie, rareori am văzut un asemenea echilibru al confuziilor în jocul ambelor echipe. Până și golurile au fost marcate din două intense meleuri din careuri.

Despre […]

...

Bulgarii ne-au depășit în fotbal? Da’ de unde!

Cum se bulucesc evenimentele de pixul meu! Îl suspectez permanent că nu are suficient humor pentru a le savura aglomerarea și intensitatea cu care ele caută un sens.

Ce le-a venit să se nimerească – ce bizar, ce coincidență! – […]

...

Bulgarii ne-au depășit în fotbal? Da’ de unde!

Evenimentul zilei: autocritica lui Deac

Permalink to Bulgarii ne-au depășit în fotbal? Da’ de unde!
sâmbătă, 24 octombrie 2020, 7:07

Cum se bulucesc evenimentele de pixul meu! Îl suspectez permanent că nu are suficient humor pentru a le savura aglomerarea și intensitatea cu care ele caută un sens.

Ce le-a venit să se nimerească – ce bizar, ce coincidență! – în zilele când naționala României cădea 10 locuri în clasamentul FIFA, e adevărat că doar la 1 punct de obsedanta Norvegie, iar CFR Cluj, după un meci excelent la Sofia, în Liga Europei, se trezea pe primul loc în grupa ei, biruind-o în stilul ei (căci are deja un stil).

Desigur, Dan Petrescu „s-a scos”, ca de obicei, cu metoda lui infailibilă, afirmând din capul locului, că „bulgarii sunt înaintea noastră în fotbal”.

Da’ de unde! Această moștenitoare a unui (palma)res în care figurează o palmă zdravănă la adresa lui Dinamo, nu mi-a bulversat memoria, nu mi-a rupt pixul. Dacă Dan s-a scos apreciind că în campionatul nostru nu a avut parte de adversari de forța acestor sofioți, sper să nu se supere dacă îi voi spune că această ȚSKA i-ar da dureri de cap la noi doar noului Dinamo. (Eu de ce să nu exagerez?).

În memoria mea acest 2-0 va rămâne, poate pentru cei reci la eveniment, un fleac. Numit Deac.
După ce a marcat, parcă prea energic, penalty-ul său clasic și după ce pusese pe capul lui Rondon clasica centrare de 1-0, Deac a apărut la televizor pentru a ne explica – nici mai mult și nici mai puțin – de ce în ultimele 2 luni (termen fixat de el), jucase foarte prost și se simte ca atare.

Enunța cu tristețe, fără alt orgoliu decât cel profesional: oboseala, vârsta, diferența dintre cei 34 de ani ai lui și vârsta celor mai buni dintre tineri (fără nume, dar se înțelegea: Dennis Man), pe scurt: nu mai auzisem o asemenea confesiune în public a vreunui fotbalist român.

Mă simțeam și eu implicat profesional – mai demult, în perioada fastă îl susținusem aici, în Gazetă, pe Alin Buzărin, care ne propunea ca indiferent de Ancheta finală, să-l proclamăm pe Deac omul anului.

Ce facem acum, Aline, cu Deac, după aceste declarații? Îl mai susținem? Ne lăsăm emoționați de confesiunea lui, de dulcegăriile lui de melodramă? Cum ne vor acuza cei duri și nemiloși, necontaminați de aceste sincerități, indiferenți la autocritica lui pe care nu i-a cerut-o nimeni.

Sunt foarte mulți acești realiști pentru care acest 2020 a ajuns să nu mai fie cifra vreunui an, ci aceea a numărului de spectatori admiși în tribunele unui stadion. Iată humorul zilei! Deci, ce facem, Aline, cu Deac ca fotbalist al anului? Să ne mai gândim – e expresia mea preferată.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Observator (246 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 5:53

La Multi Ani, Maestre! Sper sa ne incantati cu materialele dvs. pana dupa ce aniversati un secol de viata! @ Radu K Conditionarile geografice si de infrastructura isi pun amprenta asupra nivelului de dezvoltare; Moldova este ... vaduvita din aceste puncte de vedere, dar ce contributii la cultura a avut aceasta parte a tarii! Prin contrast, altii de prin vestul tarii sunt axati pe ... partea materiala a vietii! O.

Comentează