Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Un pașoptist în 2020: Ilie Năstase

Conform noii recomandări, îl salut pe Cristi Geambașu cu mâna la inimă (la vârsta noastră, cord) pentru articolul său de săptămâna trecută care ținea să ne reamintească de cei 48 de ani care au trecut de când Ilie Năstase cucerea […]

...

Nea Mache Ionescu și penalty-urile

Săptămâna trecută am trăit într-o epidemie de penalty-uri cu toate inerentele lor ratări, întinsă de pe Wembley, cu Supercupa Angliei, până pe Gruia Clujului, cu meciurile campioanei noastre dominate de eșecurile lui Cipri Deac, două penaltyuri ratate în 3 zile… […]

...

De ce atâta vehemență, Dane?

Cred că a avut loc un „supermiracol” – cuvânt care văd că-i place – dacă discursul defetist al lui Dan Petrescu la conferința de presă dinainte de meci le-a putut totuși inspira fotbaliștilor lui o asemenea prestație – mai mult […]

...

Cică Bayern e invincibilă

Cum? Ați uitat deja ce-a spus Thomas Muller după acest bubuitor 8-2 cu Barca? Mie mi s-a părut la fel de bubuitor ca scorul: „Noi, azi, ne-am distrat!”. Poate fi luată ca o acceptabilă aroganță, dar nu e numai atât. […]

...

1. Lewandowski, 2. De Bruyne

Acest original turneu final al Ligii Campionilor îi permite, încă o dată, fotbalului cu adevărat suveran să-și facă de cap, să se bucure de libertățile sale (surprizele!), să-și ironizeze masele largi de atoateștiutori. Am fost avertizați că, urmare a acestei […]

...

De ce atâta vehemență, Dane?

Un meci care se decide pe ultimele penalty-uri nu poate fi dezonorant

Permalink to De ce atâta vehemență, Dane?
vineri, 28 august 2020, 7:05

Cred că a avut loc un „supermiracol” – cuvânt care văd că-i place – dacă discursul defetist al lui Dan Petrescu la conferința de presă dinainte de meci le-a putut totuși inspira fotbaliștilor lui o asemenea prestație – mai mult decât onorabilă – într-un meci oficial cu campioana Croației.

I-a încurajat făcându-i praf!

În fond, el – lăudându-se doar că e realist – le-a spus direct în față că nu fac, la propriu, nici 2 bani, având în vedere „suta de milioane de euro”, suma prezentă în conturile clubului croat. În același sens al unei situații umilitoare – el a declarat că șansele clujenilor să-i învingă pe concetățenii lui Rakitici și Modrici sunt 10% față de 90%: „Fotbalul croat e cu 22 de ani înaintea României. Hai să fim serioși!”.

Vanitățile nu se împiedică în naivități

Hai! – ăsta nu-i un discurs serios pentru a-ți convinge jucătorii că dacă vor ajunge în grupele Champions League ar fi un supermiracol și s-ar cuveni ca să li se ridice statui… Să fi exercitat această perspectivă solemnă vreo influență asupra jocului lor? Vanitățile nu se împiedică în naivități. Iertați-mi ironia, dar Dan a fost și mai rău cu antrenorul croat Mamici. El a numit procentajul șanselor estimate de Mamici (50/50) drept o diversiune „inteligentă” de la realitatea 90/10.

Croatul, adică, ar fi vrut să ne deruteze punând echipele la egalitate. Adevărul e însă acesta: meciul a fost echilibrat, cu de toate, cu o „cavalcadă de sentimente”, cum bine și neobișnuit se exprimase Vali Moraru, cu un CFR condus de două ori, dar și revenind, cu un Rondon în cel mai bun meci al său la Cluj, un meci cu 120 de minute plus penalty-urile, decis, în fond, la ultimele două penalty-uri ratate de clujeni. Nu-i nimic dezonorant.

Clișeul cu un ochi care râde și altul care plânge

Singura obiecție majoră este cum, în superioritate numerică, CFR nu a marcat golul în plus al victoriei? Mamici a găsit o explicație: „Suntem croați și nu dăm înapoi”. Mi s-a părut mulțumitoare – mai ales că am ținut cu Modrici și Rakitici la Mondialul 2018 și am avut de înfruntat multe obiecții, mult prea politice.

Dar mă grăbesc să precizez: acest Dinamo Zagreb nu mi s-a părut tot ce a întâlnit mai dificil CFR-ul, Sparta Praga mi-a lăsat o impresie mai consistentă. Și chiar Sevilla din februarie 2020, aceea cu verdictul unui VAR de neuitat: anulând golul lui Păun, CFR era eliminată fără a fi învinsă. Sevilla este și punctul culminant al conferinței lui Dan Petrescu. Cel mai inspirat: „Am văzut finala câștigată de Sevilla, cu un ochi plângeam, cu altul râdeam”.

Fără jenă, era și cazul meu. După care am recitit verdictul lui Dan dincolo de orice vehemență inutilă: „Până nu vine un patron să bage 100 de milioane de euro, nu avem ce discuta!”.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

yonkers (2 comentarii)  •  28 august 2020, 7:27

Maestre, ai dreptate. As mai adauga ceva la ceea ce ati spus: acesta este diferenta dintre o echipa mediocra in Champions League (Dinamo Zagreb) si o echipa mediocra din Europa League: echipa din CL poate juca de la egal la egal cu un jucator mai putin in teren. Echipele din top 10 din Europa ar fi putut juca si cu doi-trei jucatori mai putin. Trebuie sa fim realisti, orice echipa romaneasca nu are ce cauta in CL.

Cfr, fotbal si afacere pentru viitor (2 comentarii)  •  28 august 2020, 8:00

Pandemia asta de covid19 a stricat planurile lui Dan Petrescu. Din cauza ca nu a avut timp sa-si achizitioneze jucatori cu care sa plece in cantonament unde sa-i pregatesca asa cum stie el-modelul Zeman- Dan Petrescu s-a vazut nevoit sa se prezinte nepregatit la meciul cu Dinamo Zagreb. Daca avea cantonament facut cfr rezolva calificarea in 90 de minute. Sa nu uitam cum a pregatit Urziceniul cu Hamburg desi la meciul de la Urziceni nu avea jucatori de calitate ca la cfr, doar ca nemtii atunci aveau un Petrić care i-a dus in finala. Si cum eliminarea din Europa inseamna buget redus si in campionat este de urmarit daca cfr o sa aiba posibilitatea inlocuirii batranilor Vinicius,Camora,Hoban,etc, dar mai ales daca cfr isi va permite sa-l mai tina pe Dan Petrescu.

Joo Ferenc (1 comentarii)  •  28 august 2020, 9:24

Buna ziua D`le Cosasu! Am o mica remarca: Dan Petrescu, impreuna cu Mara si Bilasco, au adus la club 35 de jucatori cu niste salarii imense. Au cheltuit cat Steaua si Craiova la un loc si acum se lamenteaza. Meciul cu Zagreb a fost pierdut de antrenor, de optiunile sale tehnice si de conduita sa la club incepand de la femeia de serviciu pana la vestiar. Are a clauza de 2,000,000 Euro la reziliere unilaterala, in caz contrar ar fi fost demult concediat. Plus , un amanunt deloc lisit de importanta, datoriile oficiale ale clubului CFR sunt undeva la 25,000,000 Euro... Triste vremuri in Gruia!

Observator (220 comentarii)  •  28 august 2020, 11:20

Maestre, CFR-ul din acest inceput de sezon este sub cel de anul trecut! La nivelulprestatiilor de anul trecut, CFR s-ar fi impus importiva croatilor inca din timpul regulamentar! Apararea clijenilor a fost slaba, primind 2 goluri, ba chiar si in inferioritatea numerica a adversarilor! Cred ca situatia despre care vorbim a fost considerabil influentata si de pandemie! Acest Dynamo Zgreb este mai slab decat Slavia si Celtic, versiunile de anul trecut! Iar campionatul croat (ca si cele din Bulgaria si Serbia) este clar mai slab decat al nostru! In plus, ei n-au stadioane noi si competitive, in afara de cel din Split (cu pista, construit acum destul timp) si, oarecum, doar prin capacitate, Zagreb! O.

gicu (282 comentarii)  •  28 august 2020, 12:42

Sanatate, maestre!

Umila parere (13 comentarii)  •  28 august 2020, 13:17

Defetismul lui Vasile Petrescu este in realitate psihoza transmisa echipei sale. Omul are serioase probleme, atat in timpul meciurilor, cat si la conferintele de presa, demonstreaza ca ii lipsesc ceva tigle de pe casa. Un articol interesant raspundea solicitarilor venite din partea generatiei mondialului american: "Nu merita calificari cei care cer statui de 22 ani". Sanatate si virtute!

Observator (220 comentarii)  •  28 august 2020, 13:45

@ Umila parere Are dreptate autorul articolului citat in privinta valorii croatilor, care, acum 2 zile, au avut doar ceva mai mult tupeu decat clujenii, nimic mai mult! Si au avut si sansa, in conditiile in care Deac si Golofca au ratat in momente importante loviturile de la 11 m! In meciul de miercuri au contat si aspectele pe care le-am mentionat in postarea anterioara! O.

Ivan Perišić (7 comentarii)  •  28 august 2020, 14:46

"... o explicație: „Suntem croați și nu dăm înapoi”. Mi s-a părut mulțumitoare – mai ales că am ținut cu Modrici și Rakitici la Mondialul 2018 și am avut de înfruntat multe obiecții, mult prea politice"... Modrici și Rakitici la Mondialul 2018 AU FOST FURAȚI, pe față! ...exact POLITIC, OCULT și ORGANIZAT!

c.vasile -constanta (1 comentarii)  •  28 august 2020, 17:44

.Branza buna in burduf de caine-Marele Dan-umflat exagerat de presa.Cu toata admiratia pentru d-voastra,dati-mi voie sa va contrazic...

motanul incaltat (45 comentarii)  •  28 august 2020, 18:51

Cu toate ca nu sunt de acord cu el, Dan Petrescu are dreptate---sunt atit de mici si neinsemnati incit da ar trebui sa li se faca statui daca ar fi ajuns in grupele CL. Meciul a fost echilibrat dar CFR a jucat multe zeci de minute cu un om in plus... Acum cind vor fi meciuri intr-un singur tur pe ce punem pariu ca nimeni nu se va califica mai departe???? Bine e doar o nedreptate -facute de UEFA Romaniei, ar trebui sa jucam cum zice Hagi si Popescu cu primele 4 echipe in grupele Champions League.....

Simeone (3 comentarii)  •  29 august 2020, 4:46

Se tot spune ca CFR-ul e sub nivelul jocului din 2019. Dar sa nu uitam ca acum se marcheaza nu doar din faze fixe, ci si din actiune. CFR a avut record de goluri in Liga 1, multe din actiune.

Observator (220 comentarii)  •  29 august 2020, 10:02

@ Ivan Perišić Serios, croatii au fost furati in 2018?! Pai au ajuns in finala, pe care Franta a castigat-o cu 4-2 si scorul putea fi chiar mai mare, la cateva contraatacuri foarte periculoase Griezmann intarziind materializarea lor sau renunand la continuarea acestora, in conditiile scorului linistitor! Modric a meritat sa joace la Tottenham si Real, insa nu stiu cum de a jucat atat de mult Rakitic la Barcelona!! O.

Observator (220 comentarii)  •  30 august 2020, 6:04

@ the_gunner Arteta a mai câștigat un trofeu, destul de important dacă ținem cont de numele adversarului. Aubameyang a arătat ce știe, dar "protejații" spaniolului n-au demonstrat timic, poate cu excepția lui Sako. Nu știu cu adevărat ce potențial are Willock, dar a ratat o mare ocazie spre final, demonstrând ca nu știe sa lovească bine mingea cu capul! Deocamdată, pe basc îl ajuta rezultatele, dar insistenta cu care-și promovează "împiedicați" nu reprezinta un argument în favoarea lui! În privința adversarului, cred ca nu-i "la zi" cu pregătirea. Iar "faraonul" lor a fost lamentabil! Sa speram ca va fi un sezon mult mai bun pentru "tunari", în PL și în Europa! Multă sănătate! O.

Observator (220 comentarii)  •  30 august 2020, 8:26

"... impiedicatii...", scuze! O.

the_gunner (21 comentarii)  •  31 august 2020, 13:11

@Observator . E,totuși,un trofeu ,nu- i așa ? Sper ca viitorul sezon sa fie mult mai bun ca precedentul .Se poate ! Încă sintem deficitari la construcție in mijlocul terenului .Nu l-am considerat pe Danny C un magician,deși omul a muncit enorm in acea zona . Avem nevoie acolo de un mingicar cu driblingul bine pus la punct și pase de 90-95 % precizie .Nu vreau mult ,nu-i așa ? 75% din ce vreau e Aouar .Stie fotbal cu carul și e și tinar . Avem deja un star in echipa,dar asta ori nu vrea,ori nu mai poate .Pacat,urit final de cariera !Sper sa greșesc și sa i-se dea o ultima șansa.Se tergiversează la infinit saga Maghalaes .E ceva putred acolo și e Arsenal nu Danemarca .N-ar mai trebui urmărită aducere lui Partey .Avem ce ne trebuie acolo ,Elneny,dar asta păcătuiește cu pasele ,80% sint in spate.Cel puțin Guendo și Xhaka împing jocul in fata .As vrea sa-l văd pe Sakha jucând la creație,in mijlocul terenului ,nu numai pe margini .Are scinteie.Cit despre atac ,trei Doamne și toți trei .Ba chiar 4-5 . Multă sănătate !

Observator (220 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 10:14

@ the_gunner Da, e bine ca s-a obtinut, dar a fost vorba doar de un meci, disputat in vritutea faptului ca a cucerit Cupa; in plus, Liverpool nu era la punct cu pregatirea noului sezon! In fine, trafeul figureaza in palmaresul clubului, dar cel extern este dezastruos, prin comparatie cu cele detinute de Liverpool, United, Nottingham, Aston Villa, Chelsea si Tottenham! Willian, despre care n-ati scris nimic, are viteza, dribling si sut, deci cred ca-i mai bun decat Ceballos! Aouar ar fi bun, mai poate creste, deci ar fi bine sa fie transferat! Elneny a fost exact in meciul de sambata, dar nu-i chiar ce trebuie clubului din N Londrei, la fel ca si Partey, la care-mi pare bine ca s-a renuntat! Guendouzi ramane? Sakha ar fi singurul dintre preferatii lui Arteta care ar putea juca in mod constant, nicidecum ceilalti 3! O.

the_gunner (21 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 21:19

@Observator . Da,Guendo ramine ! Salut decizia lui Arteta de răzgândire .Jucatorul nostru e categoric peste Busquets la debutul sau pt Barcelona și poate deveni ce este astăzi un De Bruyne ,sau Henderson .Este un caracter instabil psihic ,dar ,cu timpul,lucrurile se vor remedia și vor fi la locul lor .Cu ajutor dinafara,bineînțeles .Cu Aouar lucrurile se îndreaptă spre o venire pe Emirates . Principalul nostru concurent,ManC ,a renunțat la cursa și noi sintem singurul candidat acum .Ramine de văzut dacă Lyon accepta suma propusă de Arsenal și nu va deveni ceva de genul Lacazette transfer .Ei nu vor mai prinde o asemenea ocazie de a obține o suma decenta pt el .Va mai amintiți de Mkhitaryan pe vremea lui Lucescu ? Așa este Aouar acum .Parca ar avea patru perechi de ochi .Sint excitat de componenta apărării noastre acum.Cu adevărat putem juca sistemul cu trei centrali .Cu venirea lui Saliba și Magalahes cred ca îl sare rindul pe Maitland-Niles in detrimentul lui Bellerin .Poate avea o șansa numai dacă Arteta persista in obsesiile lui vis a vis de cei zece negri mititei .Se vehiculează ideea ca Martinez va pleca in Spania la Villareal,sau Sevilla și Arsenal e pe punctul de al aduce pe Raya de la Brentford ca nr 2 după Leno .Ma simt mai sigur cu Martinez decit cu Leno .Acesta,Leno,nu reușește sa-și rezolve carentele la ieșirile pt mingile aeriene pe cind Martinez e expert la așa ceva.Ambii sint excelenți la confruntările unu la unu cu atacanții.Leno are mai mult noroc cu penaltiurile .Ambii au un excelent record la degajari precise,la om .Martinez ,datorită înălțimii sale,acoperă poarta mai bine și e greu sa-i dai gol din afara careului .Inca un an ca titular îl va face pe Martinez nr1 in PL .Atunci ar putea comanda sume de transfer la nord de 50 mil.Cert este ca acum s-a saturat de statutul de rezerva a neamtului și pe buna dreptate ! Mai vorbim și multă Sănătate !

Observator (220 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 11:30

@ the_gunner Sa vedem ce ne va rezerva viitorul apropiat, adica startul in PL 2020/21! Supercupa a fost un examen trecut binisor, dar in PL locul 8 ocupat in sezonul trecut este o foarte mare rusine! Armeanul pe care l-ati pomenit nu m-a impresionat niciodata, desi a jucat numai la echipe mari (inclusiv Dortmund si United)! La inceputul sezonului 2018/19 se intrecea in ratari, mai ales in meciul cu Chelsea, pierdut pe teren propriu! Da, Martinez a fost bun si are mai multe argumente decat Leno sa ramana nr. 1; chiar si rezerva ar fi o solutie foarte buna! Dintre cei "10 ... mititei", cum ii numiti dvs., Maitland-Niles are calitati apreciabile, insa nu-i constant; are viteza, gabarit si joaca destul de bine ambele faze! Mai bine i-ar vinde/imprumuta pe Nelson, Willock si Nketiah! Nu mai este mult pana la startul PL, dar atentia ne va fi captata de meciurile din Liga Natiunilor! Sa auzim numai de bine! O.

Comentează