Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Auzi? Știi cine vine la Cluj?

În primul rând, rog să mi se permită – având în vedere că nu se prea obișnuiește între noi – să întind un cot confratern de salut modern pentru a-l felicita pe Buzărin, autorul articolului de ieri despre Deac; face […]

...

Sergiu Hanca – un antidot?

De luni dimineață, de când am citit ce i-a spus Sergiu Hanca lui Eduard Apostol, pixul meu e în stare de șoc și poftă de joc: am întâlnit un fotbalist român mulțumit, iradiind optimism și bucurie de viață lângă soția […]

...

În limitele bunului-simț adjectival

Se aude că după noile amenajări de la FCSB, șeicul din Pipera, șeicul autohton al lui Reghe, vrea ca în sezonul viitor, modelul echipei să fie Juventus – cu acest argument: în fața lui Juve, nimeni nu crâcnește în Serie […]

...

Pentru că suntem oameni!

M-au enervat rău cei care țineau morțiș să mă întrebe, superiori, „Cum dracu’ nu te-ai săturat de fotbal, cum nu te-ai plictisit de el?”. N-am știut niciodată cum să le răspund. Ar fi trebuit să merg prea departe în autobiografie […]

...

Rarele noastre remontade

Poate că ne-ar trebui meteorologi și în Liga 1. După seceta fotbalului din acel așa-zis derby FCSB-Dinamo, de o sărăcie tehnică dezolantă la câtă demagogie s-a consumat cu tinerimile foștilor granzi de România, nu ne-ar fi stat rău să avem […]

...

În limitele bunului-simț adjectival

Aș fi mulțumit ca FCSB să joace ca Sassuolo în fața lui Juve

Permalink to În limitele bunului-simț adjectival
vineri, 17 iulie 2020, 6:22

Se aude că după noile amenajări de la FCSB, șeicul din Pipera, șeicul autohton al lui Reghe, vrea ca în sezonul viitor, modelul echipei să fie Juventus – cu acest argument: în fața lui Juve, nimeni nu crâcnește în Serie A. De mult, idealul patronal este acela ca echipa lui – ca și Domnia Sa – să nu fie contrazisă, să zdrobească fără probleme, să învingă categoric, să biruie ca o echipă de bărbați adevărați și imbatabili, ca Juve de pildă… Numai malițioșii înrăiți pot avea obiecții, dacă uităm de ultimul avertisment, foarte corect, formulat de Mourinho: „Există în fotbal oameni puternici care nu înțeleg nimic din fotbal”. La cine s-o fi gândit?

S-a crâcnit contra lui Juve
Strict la zi, nu am nicio împotrivire ca FCSB s-o aibă ca model pe Juve, doar că în ultimele etape ale Seriei A s-a cam crâcnit în fața oamenilor lui Sarri și verbul nu ține: nu s-a crâcnit, s-a urlat! Meciul cu Atalanta e de neuitat. Băieții fulminanți ai lui Gasperini le-au fost superiori în joc și ca scor, mâncându-le sufletul până la ultimul nervișor. Au avut 1-0 la pauză, apoi 2-1 printr-un șut de mare clasă al acestui Malinovsky care naște întrebarea caragialiană: ce caută ucraineanul în Italia? Cristiano nu s-a văzut în prima repriză, în a doua și-a făcut cu geniu două ocazii pe care le-a bramburit banal; l-au salvat însă, nu există geniu fără baftă pe măsură, 2 penaltyuri din 2 hențuri în careu, perfect neghioabe, cum sunt atâtea în această eră a penaltyurilor indiscutabile.

Cine ne-a Buș-it?
Cristiano le-a bătut ca la carte și s-a scos cumva dintr-un meci în care s-a tot căutat fără să se găsească. E cum spune Arrigo Sacchi, antrenorul meu preferat, cel care, la un turneu european unde Italia a făcut 0-0 cu Germania, le-a putut spune alor săi: „Jucați prea frumos ca să mai și puteți învinge!”. Venerabilul Sacchi vede foarte bine: Juve nu are mutră de campioană europeană, Atalanta îi impune să-și depășească limitele. Care limite? Acest 3-3 de miercuri seară cu Sassuolo?! Meci desigur dramatic, ba chiar „superb”… În limitele bunului-simț adjectival, aș fi mulțumit dacă tot ne-a „Buș”-it, FCSB în 2021 va juca nu ca Juve, nu ca Atalanta, ci măcar ca Sassuolo miercuri seară…

Eric, un domn stranier
Nu pot lăsa acest pix dintre degete, nu mă pot distanța de el fără a scrie că în aceste zile de fotbal intens, cel mai frumos gol a fost nu dintr-un penalty, ci dintr-o liberă de la vreo 20m, în ultimul minut al lui Hermannstadt – Voluntari, la un 2-0 care nu putea fi răsturnat. Eric de Oliveira, brazilianul ajuns după atâtea drumuri pe stadionul „Anghel Iordănescu”, a luat totuși mingea, a contemplat zidul, a stat pe gânduri și a marcat inutil în clasament, dar foarte bucuros și mândru de el, cum eram și eu. Îl pun pe Eric lângă cei mai luminoși fotbaliști stranieri, domnii Teixeira și Wesley, cei care ne-au încântat și mângâiat instinctele noastre magice de mingicari români.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Eu, sibianul (1 comentarii)  •  17 iulie 2020, 7:32

Meciul a fost Hermannstadt - Voluntari...

itu52 (47 comentarii)  •  17 iulie 2020, 8:35

Bine că mai scrie cineva despre fotbal, numai despre fotbal, nu-mi perturbă neuronii nicio referință covidiană. Balsam mediatic contra scurgerilor tembelizorului, contra atacurilor în haită ale răspândacilor diversioniști, angajați în distribuirea sâmburilor discordiei sociale (nu contează ce și cum, numai păruială să iasă). Felicitări, dați dovada unui colaborator neînregimentat, liber cugetător, ce iubește pixul, adevărata libertate și pune demnitatea la loc de cinste. Comunismul ne-a dat gazetari sportivi celebri, cu driblinguri literare și politice fine, tranziția ne-a pogorât în zoaile sociale înființând un soi nou de slujbași - mazetarii. Cine și când va curma dictatura lor? Sănătate și numai bine.

Nationalism (3 comentarii)  •  17 iulie 2020, 9:37

Nu poți opri un șofer care arboreaza stegulețul tricolor, cu scuza depășirii gabaritului!! Am văzut aseară la Madrid zeci de mașini pe care fluturau steaguri, după victorii importante scena se repetă oriunde în lume, NIMENI n-a fost oprit pentru asemenea aberație. Indivizi din neamul tău și alte nații sunt șefi în România post-decembristă, românii au devenit oaspeți în propria casă. Aparent, este un incident banal, privit din punct de vedere geopolitic, lucrurile sunt diferite. Naționalismul este cel mai înălțător sentiment, nicio legătura cu șovinismul. Ai priceput, Oscar Rohrlich? P.S. Sper să mi se publice comentariul, deși nu este legat de lumea sportului. Zeci de manifestări antiromânești au trecut filtrul cenzurii. Știai, Oscar Rohrlich? Sănătate și virtute!

mg (111 comentarii)  •  17 iulie 2020, 10:08

..și Adailton maestre, micuțul Adailton, cel dat uitării de tinerii noștri mazetari, vorba unui co-comentator..:)

Achim (3 comentarii)  •  17 iulie 2020, 10:36

Credeam ca esti putin mai serios decat majoritatea pseudo- ziaristilor de la gsp, daca si tu incepi cu can-can-isme despre ce spune razboinicul intunericului, atunci chiar ca v-ati dus pe pluta. Stai putin, tu esti mai subtil, nu dai buzna cum zicea nea Bachus, o iei pe ocolite, pui momeala si apoi te retragi in umbra sa privesti din Olimpul zeilor galceava dintre troieni si ahei. Bravo dom’le, esti mare, esti foarte mare, cvorba lui Dinica, tot din acelasi film.

Costy (1 comentarii)  •  17 iulie 2020, 11:23

A-ți uitat de meciul cu Milan. A fost destul de recent.

Barbu (5 comentarii)  •  17 iulie 2020, 13:08

@ Nationalism Multi soferi de pe autobuzele din Varsovia si-au agatat drapelul deasupra oglinzii laterale, am vazut acelasi lucru si pe unele masini din Anglia, dar in Romania, justitiarul cu cascheta e mai catolic decat papa. Astea sunt vremurile pe care le traim. Mai bine vorbim despre fotbal, sau ce-a mai ramas din el.

xstelu (23 comentarii)  •  17 iulie 2020, 21:34

Achim, eeeee iar ai scapat/fugit cu caii din bătătură în urbea bucurescilor? Ce a scris dl Cosasu, și ce ai înțeles tu... A aminti în treacăt de nocivul baci pipereanul, nu se confunda cu can can ul, chiar dacă personajul este de o poveste de trista amintire... Nestapinind proprietatea termenilor, desigur ca ti'e greu în a alătura câteva cuvinte care legate sa dea o propoziție coerenta... Mai mult decât atât, n'am știut ca ai ciocnit valiză-n gara cu dl Cosasu, ori de n'ai știința de protocol sau politețe, sau poate în treacăt te'ai lovit de bunul simt, însă nici educația minimala nu te ajuta... Ar mai fi de spus în poveste, însă ți-am alocat timp nemeritat, acum concentrandu-mi acum umila mea urare către dl Cosasu:sa ne trăiți Maestre!

gicu (277 comentarii)  •  18 iulie 2020, 1:49

Sanatate, maestre!

S’avem rabdare (4 comentarii)  •  18 iulie 2020, 10:16

@ Achim Hehe, frumos la Olimp da si la Neptun ie mai frumos. Noi n’am invatat decat romana arahica, nu avand timp acasa dupa ce terminand munca cu caii la camp, nu avand cand citind, da n’ai matale grija ca stim sa iscalind cand s’a facut referendu. Salutare, nu suparand ca v’am scris.

the_gunner (8 comentarii)  •  18 iulie 2020, 10:52

@Achim . D-le ,sinteti de-a dreptul înduioșător de *** .Va adresați D-lui Cosasu la persoana a doua singular de parca v-ați tras de sireturi la grădinița .Dupa cum am spus,*** cu diploma și medalie .Nici cu spoiala de cultura generală nu sinteti demn sa-l spălați pe picioare pe dl RC !

Gigi Buzu (1 comentarii)  •  18 iulie 2020, 11:54

@ Achim Legendele Olimpului sunt superbe. M-a dezgustat “Troy”, inventii aberante, de la infatisarea lui Ahile, pana la uciderea miseleasca a lui Menelaus, o infinita pleiada de erori inadmisibile. Se vede ca regizorul n-a citit o pagina din Omer. Respecte nemarginite!

Gigi Buzu (5 comentarii)  •  18 iulie 2020, 12:27

@ Achim Menelau si Homer...M-am molipsit de la agramatul sitului. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pavel (3 comentarii)  •  18 iulie 2020, 12:58

@ Gigi Buzu Baetii agramati cauta pe goangla Homer Simpson. Mereu dai peste nasuc bautorilor de lapte de iapa. Am plecat, te sfatuiesc sa faci la fel. Bafta!

În Limitele Bunului-simț Adjectival | SiteBucuresti.ro (6 comentarii)  •  21 iulie 2020, 4:49

[…] Se aude că după noile amenajări de la FCSB, șeicul din Pipera, șeicul autohton al lui Reghe, vrea ca în sezonul viitor, modelul echipei să fie Juventus – cu acest argument: în fața lui Juve, nimeni nu crâcnește în Serie A. De mult, idealul patronal este acela ca echipa lui – ca și Domnia Sa – să nu fie contrazisă, să… Continuarea aici: blogsport.gsp.ro […]

Observator (196 comentarii)  •  21 iulie 2020, 15:58

Magistral, ca de obicei! Maestre, sper sa nu renunțați la savuroasele dvs. articole, deși și-au făcut apariția și pe acest blog niște detractori de profesie! O.

Iechilibru de egztremist central (3 comentarii)  •  22 iulie 2020, 19:58

Sa fii de extremist de centru, inseamna sa mergi pe bicicleta, pentru a nu fi acuzat ca ai volan pe dreapta, sau stanga. Mare atentie cand te apleci la intersectii, s-ar putea sa-ti pierzi echilibrul!

Umilă părere (7 comentarii)  •  23 iulie 2020, 4:51

Sunt din Constanta, cel mai smecher dintre cele mai smechere orase din Romania, platesc o vacanta celui care ma depaseste in smecherie. Fac haz de necaz, Farul este vai de mama lui, totusi nu support lapte de iapa.

Umilă părere (5 comentarii)  •  23 iulie 2020, 7:50

Cand vin bucurestenii la Constanta, ne intreaba din varful buzelor: cum este vremea pe litoral? Pe restul ii intreaba: cum este vremea in provincie? Pe vremea cand aveam blugi, ei credeau ca sunt itari. Salutari de la Marea Neagra!

Pavel (5 comentarii)  •  23 iulie 2020, 8:36

Bielsa este un colos, mereu comvins de filosofia sa ultra ofensiva. Nu pot decat decat sa-l pup in partea dorsala pe Bilelsa. EXCEPTIONAL AINTRENOR, cu adevarat EXCEPTIONAL!

Pavel (3 comentarii)  •  23 iulie 2020, 9:07

Ma crezi sau nu, faceam 180-200 de zile de plaja pe an. Innot ca un peste, fac 5-6 km de la tarm.

Observator (196 comentarii)  •  23 iulie 2020, 12:11

@ aUmila parere Foarte bine, dar la veniturile județului (cel mai mare port al M. Negre, cel mai mare șantier naval al tarii, cu muzeu arheologic cu artefacte grecești și romane și județul cu cele mai multe stațiuni de cura helio-marina), stați extrem de prost la infrastructura sportiva! Ce-i drept, aveți echipa de handbal și un club de tradiție (acum în Liga a II-a), dar stați la fel de prost la capitolul menționat precum laudarosii din vestul tarii (Timișoara si Oradea). Ultimii, n-au nici măcar echipa de Liga a III-a și abia acum construiesc o sala mai maricica! O.

Mircea (5 comentarii)  •  30 iulie 2020, 4:09

"Se aude că după noile amenajări de la FCSB, șeicul din Pipera, șeicul autohton al lui Reghe, vrea ca în sezonul viitor, modelul echipei să fie Juventus..." Interesantă premisă a unui articol serios... "Se aude că..." Dacă nu se vrea serios, atunci nu mai iau în... serios acea premisă.

Comentează