Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Rarele noastre remontade

Răsturnările de scor? Nu intră în obiceiurile fotbalului românesc

Permalink to Rarele noastre remontade
vineri, 3 iulie 2020, 6:58

Poate că ne-ar trebui meteorologi și în Liga 1. După seceta fotbalului din acel așa-zis derby FCSB-Dinamo, de o sărăcie tehnică dezolantă la câtă demagogie s-a consumat cu tinerimile foștilor granzi de România, nu ne-ar fi stat rău să avem un meteorolog în studio care să ne anunțe viitura din weekendul etapelor 5 și 6. Viitura? Nu una, ci 3!

Un scor periculos

Trei meciuri ale unor remontade – acele fenomene spectaculoase cum se numesc răsturnările de scor dintr-un meci de care zici că e clar și senin. Nu prea ne prăpădim după remontade. Nu fiindcă nu ne-ar plăcea, ci fiindcă nu prea ne stau în caracter, nici pe extern, nici pe intern. La orice 2-0, la orice diferență de două goluri, totul e jucat, doar un banc inteligent numindu-l, de obicei degeaba, că e un scor periculos.

Made Gabi Iancu

Sâmbătă, duminică și luni au fost 3 meciuri în care tabela arăta o diferență de două goluri și, cum se zice mai pragmatic, te puteai duce la culcare. Viitorul (în play-out) avea 3-1, după încă o bijuterie Gabi Iancu – Matei (golul al 2-lea), ziceai că-i gata, nu!, Sepsi face 2-3 și egalează la 3; Hagi – enigmatic – nu ne poate da explicații și preferă concizia: „Felicitări, Sepsi!”. Gabi Iancu, mai locvace, aduce cuvântul la zi: „Ne-am relaxat prea devreme”.

Craiova pierită, dar nu pierdută

Duminică, în adevăratul Derby de România 2020, Cluj – Craiova, Bergodi și oltenii lui au un 2-0 senzațional precum golul de mare stilist al lui Mihăilă; cum va reacționa CFR-ul? Mai știe el de o remontadă acasă? S-ar putea, cât mai există un Deac care găsește șutul din 16m pentru un 1-2 și centrarea din corner pentru capul lui Vinicius, de 2-2. E Deacul esențial, cum îmi place să-i zic, esențial, dar nu decisiv. Decisivă e a doua eroare a lui Camora, incapabil să-l deposedeze, în min. 87, pe Cicâldăul unei Craiove ușor pierite, dar nu pierdută. Nu Dan Petrescu va fi omul care să accepte că CFR- Craiova 2-3 a fost cel mai frumos meci al campionatului, cum să fie când CFR-ul a încasat 3 goluri acasă? Mai degrabă cred că Dan ar fi fost de acord cu formula fericită a lui Radu Naum: „Un meci rar!”.

Ceva spumos

În fine, luni seară am prins remontada victorioasă la Astra – FCSB. Incredibilă, la ce s-a jucat! Becaliștii aveau ușor, valsând, 2-0, cu un Dennis Man într-o intermitentă bună dispoziție, cu o Astră și ea ușurică, fără „să se omoare” în marcaj și presing, fără a fi terorizată de propriile slăbiciuni și erori. Ca, deodată, Alibec să marcheze cu capul (!) înainte de pauză: 1-2. Semn de exclamație trebuie să fie pus și după repriza a doua, în care, fără vreo enigmă, dar cu evidența celui mai prost meci al FCSB-ului, Astra, cu Alibec făcând ce vrea, recuperează până la 3-2-ul stupefiant.

Radu Naum, cu ironia necesară, l-a numit „un meci spumos”… Îi admir curajul cu care caută, sub ochii noștri, adjectivul potrivit fiecărui meci, curajul de-a nu fi nihilist, cum știe oricine. E un curaj rar, azi, la fel de rar ca remontadele din meciurile Ligii 1.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

mg (111 comentarii)  •  3 iulie 2020, 9:11

..Nistor-Cicâldău-Mihăilă-Gustavo(plus Mateiu) alcătuiesc, cred, cea mai bună linie de mijloc a momentului. Cu un vârf adevărat, ar face legea în campionat(Koljic nerefăcut și Ivan, o glumă nereușită, nu rezolvă problema..)

Umilă părere (20 comentarii)  •  3 iulie 2020, 13:02

Niciodată remontadele n-au fost apanajul țărilor latine, Inter- Roma 4-3 (de la 0-3), sau Marseille- Montpellier 5-4 (parțial 0-4) constituie excepțiile care întăresc regula, mai degrabă definitorie spiritului teutonic, în care un meci se termină numai când arbitrul fluieră finalul. “Craiova pierită, dar nu pierdută” – cred că pierdută, dar nu pierită, ar avea logică. Apropo de echipa lui Man & co, într-un moment de luciditate, puscăriașul din Pipera recunoștea că-i place să joace oriunde în țară, fără sprijinul suporterilor care i-ar contesta autoritatea și mai ales legitimitatea. Lexicul majorității ziariștilor sportivi (Radu Naum face parte dintre excepții, atunci când nu se pierde în gossip), este identic gardienilor din “Cel mai iubit dintre pământeni”, conține maxim 200 de cuvinte, expresii gen „savuros, spumos, senzațional” sunt repetate până la exasperare. P.S. Mi-a venit în minte cea mai faimoasă răsturnare de scor din fotbalul românesc, Dinamo- Foresta 4-5. Tartarin din Tarascon, alias Dinu definea acel meci “fatalitate”. Dacă l-ar auzi Diderot!!!

gicu (305 comentarii)  •  3 iulie 2020, 17:27

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  4 iulie 2020, 7:26

Rasturnarile de scor reprezinta un ingredient de baza al fotbalului, alaturi de numarul si de spectaculozitatea golurilor! Cel mai mult m-a mirat victoria oltenilor, dupa ce clujenii egalasera si fortau castigarea meciului! Sanatate, Maestre! O.

Nilă Oprișan (3 comentarii)  •  8 iulie 2020, 17:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Numele meu ie Oscar Rohrlich (1 comentarii)  •  9 iulie 2020, 7:55

Steaua- Dinamo 4-0 în dublă manșă, trebuia să fie 6-0, c-așa-in tenis! Nu este Steaua? Nici Dinamo, Badea a împrumutat groparilor numele, adevărata iechipa ie în liga satelor. C-așa-i la țară! Plângi Gligore, frumoxule! Data viitoare te duc la femei, coșurile tale de puber au nevoie de tratament.

Achim (5 comentarii)  •  9 iulie 2020, 7:58

Bai ***, poti sa te duci undeva, dar sa nu mai vii? Iesi tataie la pensie, ajunge cat ne-ai obosit cu odele tale comuniste! Nu am crezut vreodata ca ii voi da dreptate lui ***.

ioan (767 comentarii)  •  9 iulie 2020, 9:23

p.s. peptimismul d-voastra devine usor- adorabil: ma vad nevoit sa precizez ca ariciul, cei doi greieri si penalty-ul viitor de care va beneficia- var eronat- Realul, n-au nicio legatura cu Gradina mult- povestita! sint in trecere!

Achim (4 comentarii)  •  9 iulie 2020, 17:50

Era vorba despre conducatorul Germaniei, intre 1933 si 1945, pana si numele lui este cenzurat? Nepotii lui Moise fac alergie la nazism.

Nilă Oprișan (4 comentarii)  •  9 iulie 2020, 19:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Achim (4 comentarii)  •  9 iulie 2020, 19:18

Pontiu Pilat ii intreba de ce sunt suparati pe Iisus Hristos, iar ei racneau “Rastigneste-l! Sangele lui sa fie pe capul nostru si al copiilor nostri”. Niciodata nu vor avea pace aceasta rasa intoleranta. Nu poti emigra in Israel daca nu iti lepezi religia si o imbratisezi pe a lor. Cititi Talmudul, este de o violenta extrema, oricine de alta religie este inferior, nu este pacat sa il furi sau sa il injosesti. Au subjugat pamantul, nimic nu se misca fara voia lor.

ioan (767 comentarii)  •  9 iulie 2020, 20:42

p.s. vorba emigratului imbatrinit in rele: cititi Shas-ul, tepeline- faceti, in redactia gsp, un grup de lectura! n-o sa va ajute cu nimic- promit- dar macar o sa spuna lumea ca ati incercat sa va ridicati! in picioare!

Comentează